Publikováno 22 July 2008 - 16:18
Připadá mi to pořád dokolečka, chce se mi napsat: jak kdy, někdy to vadí a jindy ne (jako vždycky). A to mám na mysli jak zakopávání do země, tak lezení po stromech nebo tlučení hřebíků do nich. Když bude keš zakopaná tam, kde žádné zajímavé kytky nerostou, kde se nepoškodí kořeny stromů a kde to nezpůsobí erozi (jak ukrývání tak hledání), tak ať se klidně i zakope. Ale je fakt, že když to bude víc než nějakých 30 cm hluboko, byl bych jako vlastník rád, aby se mě na to někdo zeptal. A to i jako "vlastník", tedy pracovník organizace pověřené péčí o pozemky státu.
Pokud jde o lezení na stromy, proč ne, nejsou-li památné. Jsou-li tam ale mechy, lišejníky, brouci roháči, dutiny apod., tak také raději ne nebo po poradě s odborníkem. S těmi hřebíky to už není tak jednoznačné, jednak kvůli zavlečení houbové infekce a druhak potom při zpracování dřeva na pile. Pokud tyto aspekty rozumně zhodnotíte, třeba i ve vztahu zda jde o strom přirozené druhové skladby nebo nějaký vetřelec, tak si odpovíte sami. Ale je fakt, že v našich interních materiálech jsou vždy zákazy tlučení čehokoli do stromů i do půdy, pokud hrozí poškození kořenů. Je ale také pravda, že provaz utažený kolem kmene či větve není vhodnou alternativou.
Ondra Vítek, AOPK ČR, ondrej.vitek@nature.cz, tel. 241082310