Publikováno 08 prosinec 2008 - 17:29
Co máte proti testu? Mně to připadá jako dobrý nápad, možná jen nevidím jeho úskalí. A je to lepší než omezovat zakládání na N nalezených. Protože někdo dokáže založit dobrou keš po 5 nálezech, někdo po 100 a někdo to nezvládne nikdy.
A test je dobrá věc, protože ukáže člověkovi, co zná a co se musí doučit. Proto jsem měl testy vždy rád. Představuji si, že by vnikly dvě sady testů, jedny by byly pro lovce a druhé, složitější, pro zakladatele kešek. Teprve po složení prvního z testů, by kačer viděl souřadnice a po složení druhého testu by měl možnost zakládat kešky. A testy jsou spravedlivé narozdíl od nějakých limitů. A my ostatní, kteří jsme už kešezakládat začali, bychom museli třeba do měsíce test složit, jinak by se námi založené kešky samy archivovaly. A to určitě nechceme.
Testy by byly jako ty nové v autoškole, kde se zaškrtává více možností. A jaké otázky by měli být v testu? To sám nevymyslím, věřím, že mně pomůžete s dobrými nápady.
Příklady, co by tam mohlo být:
- V testu je několik obrázků možných schránek na keš, vybíráme, které jsou vhodné.
- V testu je fotka nějakého místa a tam označeno několik možností, kam kešku umístit, vybíráme, které jsou vhodné.
- Co znamená disable keše?
a) Keš je krátkodobě nedostupná, několik dnů, maximálně týdnů.
b) Keš je navždy odstraněna a nesmí být lovena.
c) Vlastník je mimo internet a nemá čas dění na keši sledovat
- Kdy se loguje found it u vlastní keše?
a) Nikdy, zakládal jsem, tak nehledám a nemohl jsem najít.
b) Vždy, když jsem ji založil, tak jsem ji vlastně našel.
c) Jen když zapomenu, kam jsem keš schoval a musím ji tedy hledat.
d) Když některý z kačerů přesunul keš na jiné místo a já ji musím dohledat.
- DNF loguji, když
a) Keš je na mě moc fyzicky náročná a já k ní nevylezu.
b) Je to těžká mysterka z oboru, kterému nerozumím a tak ji nedám
c) Jsem přesvědčen, že jsem keš hledal na správném místě,
ale ani po delším úsilí se mi ji nepodařilo najít.
d) Věděl jsem od kamaráda, že v tom parčíku je nějaká keš,
ale já ji bez listingu a souřadnic nenašel.
c) Začal jsem hledat, ale přijela tramvaj a já nechtěl čekat na další.
d) Bylo tam tolik mudlů, že jsem to vzdal.
e) Tento typ keší mě nebaví a hledat ji nebudu.
f) Hledal jsem s kamarádem a on ji našel a podal mi ji k zalogování.
- Jak daleko smí být keše od sebe?
a) To je přece jedno.
b) 161 metrů horizontálně.
c) 161 metrů v třírozměrném prostoru.
d) 252 metrů horizontálně.
e) 252 metrů v třírozměrném prostoru.
- Smazat logy u tradicionálky mohu, když:
a) Nemám kačera rád.
b) Kačer nepořídil fotku, kterou jsem v listingu požadoval.
c) Při kontrole papírového logbůku jsem zjistil, že kačer keš neodlovil.
d) Log obsahuje hrubé urážky.
e) Log je kritický k mé keši a chybí poděkování.
A to že groudspeak stanovuje pravidla je pravda, ale pokud bychom návrh testu zpracovali a jednotně za celou českou kačerskou komunitu prosazovali, tak by třeba povolili. Však bychom test tvořili pro sebe. Představuji si, že by každý, kdo chce, vymyslel testové otázky a posílal je zvláštní komisi. Ta by pak provedla konečnou úpravu, vyházela duplicity, rozdělila otázky do kategorií (logování, krabička, skrýš, okolí skrýše, pravidla atd.) a vytvořila test. Otázek by možná bylo několik tisíc, uchazeči by se jich pak náhodně, ale po kategoriích vybralo 50 a ty by musel zodpovědět. Komisi by asi jmenovali už dnes přetížení reviweři, sami by ty testy asi sestavit nezvládli.
Tak se kačeři do toho pusťte, testové otázky sem!