kaote napsal/a:toho se dopustili v historii mnohokrat, vzdy, kdyz systematicky vyvrazdovali lidi uctivajici jine bohy cio zastavajici jine myslenky - zacalo to uz ve starem Rime, ostatně pribeh o Hypatii zna asi kazdy, hony na čarodějnice také... o systematickem vyvbrazdovani pohanu v koloniich mimo evropu ani nemluvim...
a další tvé příspěvky k tématu...
Nevím nevím kaote, ale o historii toho zdá se příliš nevíš a pod rouškou boje proti křesťanské tyranii

vyléváš dítě i s vaničkou... Po pravdě řečeno podobných strašně zjednodušujících a v podstatě nenávistných bludů o křesťanství jsem od dob bolševického vymývání mozků soudruhy z katedry Marx-leninismu na VŠ neslyšel (nečetl)...
tak pár poznámek:
V Novém Zákoně (kterýž to je pro křesťany jakýmsi "manuálem") těch výzev k násilí mnoho nenajdeš. Starý Zákon je podstatně tvrdší, ale je to text předkřesťanský a jde v podstatě o "dějepis" Židovských kmenů - to s tou čarodějnicí je citace ze SZ). To jen tak na začátek, co se týče "vztahu" k jinověrcům, přečti si prosím Korán a pak srovnávej...
Pokud vím, tak systematicky byli vyvražďováni v Římě především prvotní křesťané... (do doby než se stalo křesťanství státním náboženstvím...)
Systematické vyvražďování lidí uctívajících jiné bohy - ehm, prosím napiš nějaká historická data a nemíchej křesťanství s imperiální expanzí kohokoliv a kdekoliv. Poučná je třeba exkurze do dějin Číny, Mongolska neb předkolumbovských civilizací v Mexiku - tam teklo tolik krve, že Tebou citované křížové výpravy jsou selankou. Násilná christianizace v některých oblastech je něco jiného a dnešní optikou těžko akceptovatelného - nešlo však o genocidu, ani o systematické vyvražďování...
Od doby Proroka se ve Východním a Jižním Středomoří křesťané v podstatě jen bránili expanzi islámu, ostatně ta byla zastavena až v roce 732 Karlem Martelem u Poitiers. Nebýt této "potyčky" tak pravděpodobně nesedíš u Internetu, ale mlátíš 5x denně hlavou o zem směrem k Mecce... Teprve zde se karta na chvíli obrátila a Evropa tak jak ji známe byla zachráněna. Reconquista Španělska a vyhnání Maurů z jimi obsazeného Pyrenejského poloostrova proběhlo podstatně později... Křížové výpravy byly opět reakcí na obsazení Svaté země Araby. Ostatně islám expandoval poté zbraněmi Osmanské říše až do konce 17.století (1683, bitva o Videň), kdy společným úsilím křesťanských vládců Evropy byli Turci zastaveni.
Vypalování knihoven, pronásledování lidí s jiným názorem - no to není specialitou křesťanství, ale fanatiků... Ostatně největší starověká knihovna v Alexandrii byla definitivně zničená a v popel obrácena arabským vojevůdcem s typicky "křesťanským" jménem Amr ibn al 'Aas v roce 642...
Jedovatých slin směrem ke křesťanství je ve tvých příspěvcích opravdu dost, docela by mne zajímajo z čeho čerpáš své ostře vyhraněné názory na filozoficko-náboženský směr, který sice určitě není dokonalý, ale který spolu s antickou filozofií a prvky judaismu stojí (především ve své reformované - tj. luteránsko/kalvinistické formě) u základů civilizačního úspěchu "atlantické" civilizace. Tedy Evropy a Ameriky jako takové... Ostatní civilizace nebyly méně agresivní, lepší či ohleduplnější - ale idea křeťanství dala Evropanům v určitém historickém období výhodu.
A mám tež pocit, že si mohdy pleteš mnohé krvavé činy a záměry mocných tohoto světa v minulosti s křesťanstvím jako takovým, protože se za něj mnozí schovávali... O lidské hlouposti jako takové vůbec nehovořím - upalování čarodějnic, kamenovaní cizoložnic, věšení gayů a podobné "veselé" historky bohužel nejsou specialitou "křesťanské" Evropy a v různých formách se vyskytovaly (a dodnes vyskytují...) v islámu, hinduismu či společnostech konfucianistických... Jde především o manifestaci lidské nevědomosti a krutosti, nikoliv náboženství jako takového - to se dá použít k ledasčemus.
PS:
1) nejsem křesťan, ale agnostik - přesto si dědictví křesťanské civilizace s vědomím kvanta chyb a přehmatů vážím...
2) Satanská keš která tuhle diskuzi rozpoutala mne vůbec nevadí, má právo na existenci jako keše ostatní...
3) Satanskou bibli od Antona Szandora LaVeye mám doma v knihovničce nějakých 15 let, dílko jsem přečetl, ale jeho filozofická hloubka je pramalá - celý jeho koncept Satanismu je prostě pouze jednoduchou manifestací egoismu a sobectví zabalený do pouťově-romantické symboliky...
4) Křesťanství se celou dobu své existence (bolestně a mnohdy bratrovražedně) vyvíjelo a vyvíjí a byť opožděně, tak přeci jenom reagovalo na vývoj civilizace a vědy. Proto mnoho nejvýznamnějších filozofů a vědců naší civilizace pocházelo přímo z řad "zaměstnanců božích"

nebo bylo praktikujícími věřícími... Ostatní významná monoteistická (ale i polyteistická) náboženství se v podstatě od svého vzniku nezměnila...
Dorcadion