Přejít na obsah


Fotka

Přesnější GPS ?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
94 odpovědí na toto téma

#41 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2012 - 23:29

BeastDemon napsal/a:
Jejda děkuju, že jste se mi ozvali lidi:) Aha! Předpokládám, že ty surová data jsou pro mě nečitelná že? nějaká HEXa verze nebo tak? Já umím pracovat pouze s NMEA. Už před tímhle jsem měl v ruce vecičku od MAGELLAN A12 a MB100, která stojí přes 100 000Kč. Pokud znáte, víte o čem mluvím. U obou případů jsem s GPS komunikoval pouze přes NMEA a neměl jsem v jiných softwarech problém s nějakým zobrazováním informací jako jsou satelity apod. Navíc RTKLIB umí NMEA číst a pracovat s nimi:( Další věc...zkoušel jsem soft goGPS v MATLABU, tam to zobrazuje normálně všechno a taky mám zaplé NMEA věty, to samé software přímo od uBlox BTW ten je fakt povedený a chválím! výborný soft. S AC 12 a MB100 jsem bohužel pracoval pouze s textovým softem od výrobce, kde se ta GPSka ale dala programovat a možností bylo spousty teda. Tak já si něco o těch surových datech zjistím a uvidíme. BuĎte prosím v kontaktu:D BTW nejsem z Prahy:( ale to nevadí:) můžeme komunikovat i jinak:) Ještě jednou děkuju za rady...zkusím co umím:) Pak se ozvu

Základní otázka možná zní, na co přesně to vůbec potřebuješ. Bez téhle informace je to spíš takové střílení do větru.

Standardní NMEA výstup obsahuje pouze základní polohová data... hotové vypočtené souřadnice přijímače, velice hrubé souřadnice satelitů ve formátu azimut/elevace, DOP koeficienty a fůru dalších věci, ale nepočítám-li možnost sofistikovanějšího průměrování, asi nic, co by vedlo k zásadnějšímu zpřesnění výsledné polohy dalším zpracováním. Záleží tedy, jak moc ti to předchroustá samotný přijímač. U magellanu za 100k z toho při správném použití možná mohou lézt zajímavá data, ale z uBloxu LEA 6t to bude podobné, jako z jakékoliv jiné běžné negeodetické GPS.

UBX protokol je binární, tzn. narozdíl od NMEA si ho nepřečteš v obyčejné textové podobě jednoduchým textovým editorem, ale to by vůbec nemělo vadit, protože RTKlib by UBX protokol měl podporovat. Surová data znamenají kódová a fázová měření pseudovzdáleností mezi přijímačem a satelity a dále pak data, ze kterých jde vypočítat poměrně přesná poloha satelitů (ve zprávě RXM-SFRB je přímo nedekódvaná navigační zpráva GPS). S těmito daty se toho už dá dělat daleko více.

btw. piva jsem si dneska užil až dost a už se móc těším na ráno.:D
  • 0

#42 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 23 říjen 2012 - 13:27

Takhle...dělám to do školy. Mám za úkol zmapovat software RTKLIB, jeho podstatu a funkčnost a to právě s uBlox-6T-1, pro který si uděláme vlastní desku. Nyný mám k dispozici právě celý kit EVK-6T s kterým by to mělo podle mě taky jít. Potřebuju tu GPSku v tom rozchodit, potřebuju aby mi to ukazovalo právě i ty grafické informace jako je poloha, počet satelitů apod pro dokumentaci. Možná k tomu RTKLIB zkusím i AC12, uvidím. No až to rozchodím, vrazím do toho data z referenční stanice v reálném čase samozřejmě (ne postprocesing) a potřebuju z té GPSky dostat co největší přesnost, nejlépe do 10cm bych byl asi happy. Vše je zkoumáno pro účely řízení quadrocoptéry (takové to ufo létající) pomocí GPS systému. No a pak naměřené výsledky srovnám právě s GPS MB100, která bude sloužit jakoby etalon pro mě, s tou to porovnám a na konci můžu říct, že jsou metody opravdu přesné, které stojí desetinásobek menší cenu než právě třeba MB100. Takhle asi vypadá to co chci dělat a udělat. Bohužel jsem se seknul hned na začátku. RTKLIB mi nezobrazuje polohu ani data. Možná se mělo udělat něco právě s tím souborem -.INI . Něco tam o něm píšou v manuálu... EDIT: Jinak vždy jsem pracoval pouze s NMEA zprávou. Je to přece jen nějaký standard ať už v případě AC12 nebo MB100 a vždy to stačilo...není to ani tak o větách NMEA, jako o schopnosti dané GPS jak dobře umí průměrovat, počítat a být přesná...
  • 0

#43 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 16:39

Fajn, už to částečně funguje. Bohužel to byla moje chyba. Opravdu je potřeba surových dat. Ty navíc nebyly zapnuté. To jsem udělal dneska a už to načítá aspoň kvalitu signálu, ale enzobrazuje polohu ani satelity? Umí ty věty od uBlox to samé jako NMEA? zobrazení satelitů (GSV) a zobrazení polohy (GGA) ? Nebo to jde rovnou nakombinovat? RAW data+ NMEA? to by yblo nejlepší ale nevím jak bych to tomu RTKLIB vnutil...
  • 0

#44 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 18:11

Nejsem si jisty, ale myslim, ze neni mozne mit soucasne NMEA a RAW. Nevim, jake vsechny informace v RAW mohou byt. Urcite tam budou pseudovzdalenosti od satelitu asi i efemeridy a almanach. A pravdepodobne mnohem vice. Nekde mam popis RAW formatu, ale jako uzivatel to nepotrebujete. V zasade vsak tato data staci k velmi presnemu vypoctu polohy. Jak se rtklib chova v realtime provozu (jestli ukazuje satelity, atd.) nevim. Pouzival jsem ho k ex-post vypoctum. S mou GPS primo pracovat neumi. Musel jsem namerit data, zkonvertovat je do RINEX formatu a pak teprve sly zpracovat v rtklib.
  • 0

#45 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 18:56

BeastDemon napsal/a:
Jinak vždy jsem pracoval pouze s NMEA zprávou. Je to přece jen nějaký standard ať už v případě AC12 nebo MB100 a vždy to stačilo...není to ani tak o větách NMEA, jako o schopnosti dané GPS jak dobře umí průměrovat, počítat a být přesná...


Ja nevim, jake GPS jsou AC12 nebo MB100.

Obecne vsak plati, ze presne vypocty se museji delat na kodovych merenich a ty v NMEA nejsou. Princip rtklib nebo jakehokoliv jineho postprocessingu (at uz v realnem case nebo ex-post) je v tom, ze GPS doda pouze pseudovzdalenosti od satelitu a z nich pak aplikace s pouzitim pseudovzdalenosti referencni stanice vypocita (z vice po sobe jdoucich mereni) presnou polohu.

Pokud AC12 a MB100 delaji tyto ukony uz primo v pristroji, pak samozrejme staci pouzit jejich NMEA, protoze je poloha spocitana presne.

Pokud se vsak vypocet dela mimo pristroj, tak NMEA nestaci.

A jak budou vypadat ta korekcni data? To si budete generovat sami? Pro presnost 10 cm a dynamicky pohyb by asi mela byt korekcni stanice velmi blizko (stovky metru?). A take to bude chtit velmi kvalitni antenu. Antena je skoro dulezitejsi nez typ GPS. Slusna antena stoji od cca 25.000. K tomu pak do rtklib musis dat definicni soubor anteny.
  • 0

#46 N.o.e.

N.o.e.

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 356 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 19:22

Nevím o čem se tady pořád bavíte? Jaká přesnost? S těma vašima hračkama do 10T který jedou pouze na frekvenci L1 bez ostatních kanálů a dopřesňovačů si o nějaké přesnosti můžete nechat jen zdát. To že vám ta hračka ukáže 3m ještě nenamená, že je to přesně. A 10cm v civilním sektoru, tak to jste z říše sci-fi. Opravdu přesná zařízení GPS jsou v USA vedeny jako citlivá zařízení a jen tak nějakej civil se k nim nedostane mimo jejich území. Takže zpátky na stomy, pánové B)
  • 0

Vloženo do PM         Statistiky - PM

S III mini (N5800XM)


#47 Jarous1

Jarous1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 823 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 20:19

Jo jasně... Akorát že i čeští geodeti apod. mají hračky, které umí přesnost i v řádu mm ;) Jenomže to není věc jen za pár desítek tisíc Kč, a také to potřebuje podporu toho korekčního pozemního, s nejvyšší pravděpodobností zakódovaného, signálu. Kterého příjem je ovšem také důkladně zpoplatněn... Nebo je už nějakým způsobem "započítán" v ceně toho přijímače či přímo té profi GPS. To zaměřování ale probíhá také hezky dlouho (mimo jiné probíhá průměrování), to není zapnout GPS a rovnou koukat na ta hezká čísla. Kdysi tady o zkušenosti s takovým strojem někdo psal. Nevím jestli to byl přímo zde diskutující mapoid nebo někdo jiný...
  • 0

#48 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 21:04

I na L1 se da merit s presnosti pod decimetr. GPS, o ktere se bavime neni zadna hracka, ale spickovy GPS cip. S patricnym SW a korekcnimi daty a hlavne dobrou antenou se da docilit nekolikacentimetrove presnosti. Korekcni signal si muzes generovat pomoci druhe GPS, takze v podstate zdarma nebo korekcni data zdarma stahnout, pokud vypocet nepotrebujes v realnem case nebo si jej koupit. Zas tak drahe to neni. Ja kdysi experimentoval se starickym Garminem 12XL. Bohuzel jsem nemel k dispozici antenu a pouzival jsem pouze tu interni. I tak jsem dosahoval presnost pod metr. Melo by vsak jit dosahnout centimetrove presnosti. Pomoci tohoto Garmina se kdysi merilo kmitani velkeho visuteho mostu. Obdobne by mel byt pouzitelny i eTrex, ale pouze ty prvni modely. Takze i velmi stare turisticke hracky umoznuji velmi presne zamereni polohy. Kdyz si to vyrobci uvedomili, tak zamerne cipy upravili tak, aby neposkytovaly kodova data a tim padem se uzavrela vratka k presnym vypoctum. Napriklad Sirf II kodova data poskytoval, Sirf III uz je ma zablokovana. Existuje vsak par firmware pro Sirf III, ktere kodova data poskytuji. Cip s takovymto firmware vsak asi bude podstatne drazsi. (plati se za odblokovani funkcnosti, kterou cip konstrukcne ma, ale ktera je umele vypnuta). Obdobne u cipu u-blox. Kodova data poskytuji pouze podstatne drazsi verze T, je vsak overeno, ze jsou i non-T cipy schopne kodova data dodavat. Tato schopnost je umele blokovana, ale jednoduchym hackem se da odblokovat. To jen dokazuje, ze vyrobci zamerne cipy degraduji, aby pak mohli draze prodavat ty nedegradovane.
  • 0

#49 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 21:53

N.o.e. napsal/a:
Nevím o čem se tady pořád bavíte? Jaká přesnost? S těma vašima hračkama do 10T který jedou pouze na frekvenci L1 bez ostatních kanálů a dopřesňovačů si o nějaké přesnosti můžete nechat jen zdát. To že vám ta hračka ukáže 3m ještě nenamená, že je to přesně. A 10cm v civilním sektoru, tak to jste z říše sci-fi. Opravdu přesná zařízení GPS jsou v USA vedeny jako citlivá zařízení a jen tak nějakej civil se k nim nedostane mimo jejich území. Takže zpátky na stomy, pánové B)


Trochu tě vyvedu z omylu. AC12 nás stála 8000Kč. Nyní je určo daleko levnější. Umí SBAS, umí DGPS. Její přesnost v autonomním režimu (bez SBAS, DGPS) je kolem 1m a s DGP se to zpřesnilo do 20cm. Dále...10cm v civilním sektoru není žádná blbost. MB100 je přesná do 5cm v RTK režimu s korekcemi. Vše je poctivě naměřeno a odzkoušeno. Ano má to kanál L1/L2, ale není to žádné sci-fi :)

EDIT: a ano stojí to strašně moc peněz a má to opravdu kvalitní anténu...ale žádné USA a různé blokace... doba schválně zapnutého SA je dávno fuč!!!

Navíc N.O.E...já se tu nebavím o turistické GPS, ale o profesiálních strojích vhodné k měření (třeba geodetické) a nebo přesné měření v pohybu bez použití naprogramovaných map jak známe v navigacích. Je jice pravda, že to s tématem GEOCACHING nemá velice nic společného, ale téma tohoto příspěvku je jasné a já jsem hledal odbornou pomoc. Jsem rád, že tu je člověk jako je MAPOID, který ví o čem mluvím a má dost zkušeností:)
  • 0

#50 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 21:59

mapoid napsal/a:
I na L1 se da merit s presnosti pod decimetr.

GPS, o ktere se bavime neni zadna hracka, ale spickovy GPS cip. S patricnym SW a korekcnimi daty a hlavne dobrou antenou se da docilit nekolikacentimetrove presnosti.

Korekcni signal si muzes generovat pomoci druhe GPS, takze v podstate zdarma nebo korekcni data zdarma stahnout, pokud vypocet nepotrebujes v realnem case nebo si jej koupit. Zas tak drahe to neni.

Ja kdysi experimentoval se starickym Garminem 12XL. Bohuzel jsem nemel k dispozici antenu a pouzival jsem pouze tu interni. I tak jsem dosahoval presnost pod metr. Melo by vsak jit dosahnout centimetrove presnosti. Pomoci tohoto Garmina se kdysi merilo kmitani velkeho visuteho mostu.

Obdobne by mel byt pouzitelny i eTrex, ale pouze ty prvni modely.

Takze i velmi stare turisticke hracky umoznuji velmi presne zamereni polohy.

Kdyz si to vyrobci uvedomili, tak zamerne cipy upravili tak, aby neposkytovaly kodova data a tim padem se uzavrela vratka k presnym vypoctum. Napriklad Sirf II kodova data poskytoval, Sirf III uz je ma zablokovana. Existuje vsak par firmware pro Sirf III, ktere kodova data poskytuji. Cip s takovymto firmware vsak asi bude podstatne drazsi. (plati se za odblokovani funkcnosti, kterou cip konstrukcne ma, ale ktera je umele vypnuta).

Obdobne u cipu u-blox. Kodova data poskytuji pouze podstatne drazsi verze T, je vsak overeno, ze jsou i non-T cipy schopne kodova data dodavat. Tato schopnost je umele blokovana, ale jednoduchym hackem se da odblokovat. To jen dokazuje, ze vyrobci zamerne cipy degraduji, aby pak mohli draze prodavat ty nedegradovane.


ASi tak nějak. Už jsem se o tom bavil s jedním člověkem, který si myslí, že všechno to je věc firmware a taky že je. Je to i o marketingu...nač by prodávali super GPS vhodné na lecjakké měření, když lidi o tom nic neví, koupí si nějakou obyč co umí jen měřit s přesností v řádech metrů a výrobce bude ten samý přístroj akorát s jiným firmwarem prodávat i o desítky tisíc korun navíc:)
  • 0

#51 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 22:22

BeastDemon napsal/a:
Navíc N.O.E...já se tu nebavím o turistické GPS, ale o profesiálních strojích vhodné k měření (třeba geodetické) a nebo přesné měření v pohybu bez použití naprogramovaných map jak známe v navigacích. Je jice pravda, že to s tématem GEOCACHING nemá velice nic společného, ale téma tohoto příspěvku je jasné a já jsem hledal odbornou pomoc. Jsem rád, že tu je člověk jako je MAPOID, který ví o čem mluvím a má dost zkušeností:)


Jak jsem psal, slusne presnosti se da dosahnout i s turistickou GPS, ale pouze starou. Ale dokonce i s mobilnim telefonem Openmoko Freerunner, ktery ma u-blox GPS cip. Sice to neni T, ale jeden manik prisel na to, ze staci v nejakem registru prenastavit jeden nebo dva bity - a voila - kodova data jsou k dispozici.

Jinak, aby nevznikl mylny dojem, jsem uplny amater. Profi GPS jsem nikdy v ruce nemel ani data z nich (kdyz nepocitam volne stazitelna data z referencnich stanic). Jen me pred lety tema presnych mereni chytlo tak, ze jsem se do toho zacal cim dal tim hloubeji norit i kdyz to vlastne k nicemu nepotrebuji.
  • 0

#52 Jarous1

Jarous1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 823 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 22:24

I tak Ti ale díky za všechny tyhle informace ! ;)
  • 0

#53 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 23:00

Zajímalo by mě to moc, ale asi to s Oregonem (jiný čip) ani nelze vyzkoušet. Klidně i postprocesing, dodatečně, ale s přesností vhodnou na určení parcely. I když na Šumavě jsou parcely na ČUZK klidně i o desítky metrů špatně, ale tam nejde o chyby měření, ale o špatně georeferencované listy původních skenovaných katastrálních map.
  • 0

#54 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 23:16

mpik napsal/a:
Zajímalo by mě to moc, ale asi to s Oregonem (jiný čip) ani nelze vyzkoušet. Klidně i postprocesing, dodatečně, ale s přesností vhodnou na určení parcely. I když na Šumavě jsou parcely na ČUZK klidně i o desítky metrů špatně, ale tam nejde o chyby měření, ale o špatně georeferencované listy původních skenovaných katastrálních map.

Oregon od Garminu? Ten podporuje i SBAS. Nevím jaký typ máš, ale možnost DGPS asi nemá ani jeden z nich. Každopádně podle mě se kolem toho 1-3m dostaneš, pokud podporuje třeba právě RTKLIB nějaký z výstupu tvé GPS, dostaneš se i na větší přesnost, třeba post-processingem.
  • 0

#55 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2012 - 23:20

Prosil bych o trknutí, co hledat, abych mohl postprocesing použít. Mám O450. Používám to mimo GC i pro dokumentaci památek a právě třeba kapličky, mezníky, bývají na hranicích parcel a těžko se hledá, kam to vlastně patří. Na vytyčování vlastnických práv k pozemkům to nechci. Jen bych se chtěl z té několikametrové přesnosti dostat pod metr.
  • 0

#56 BeastDemon

BeastDemon

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 7:38

mpik napsal/a:
Prosil bych o trknutí, co hledat, abych mohl postprocesing použít. Mám O450. Používám to mimo GC i pro dokumentaci památek a právě třeba kapličky, mezníky, bývají na hranicích parcel a těžko se hledá, kam to vlastně patří. Na vytyčování vlastnických práv k pozemkům to nechci. Jen bych se chtěl z té několikametrové přesnosti dostat pod metr.

Jak dojdu ze školy a budu mít čas, podívám se na datasheet tvé GPSky a uvidíme...
  • 0

#57 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 11:56

Nové Garminy (od 60CSx včetně) jsou, co se týče postprocesingu, bez šance. Nejdou z nich dostat surová data. S těmi starými to nějakým speciální prográmkem šlo, ale nevím, jak kvalitní ta data byla a rozhodně nešlo o oficiální vlastnost... spíš takový hack. Ono to není všechno jenom o softwaru, ale třeba i o typu přijímače, kvalitě oscilátoru, antény atd. ... a tu bych u turistických GPS nečekal nijak valnou. Ale DGPS (RTCM vstup) třeba Oregony zvládají, jen je potřeba nějaký speciální kablík myslím. SBAS (v nastavení gpsky WAAS) taky, ale od SBASu bych, co se přesnosti týče, nečekal žádné zázraky (lepší než metrovou přesnost).
  • 0

#58 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 12:09

mapoid napsal/a:
Nejsem si jisty, ale myslim, ze neni mozne mit soucasne NMEA a RAW.

4T obojí na výstup dávat uměl, ale nevím jestli rtklib umí zpracovávat oba protokoly najednou.
V UBX formátu ale ty informace jsou také. Je potřeba aktivovat některé výstupy třídy NAV... opět ale nevím, jestli je rtklib přechroustá. Už si ho překládám na Openmoku, tak snad najdu chvilku na vyzkoušení.

Popis UBX formátu je tady: http://www.u-blox.co...6-SW-10018).pdf
  • 0

#59 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 12:28

N.o.e. napsal/a:
A 10cm v civilním sektoru, tak to jste z říše sci-fi. Opravdu přesná zařízení GPS jsou v USA vedeny jako citlivá zařízení a jen tak nějakej civil se k nim nedostane mimo jejich území. Takže zpátky na stomy, pánové B)

Ani řádově milimetry nejsou v civilním sektoru sci-fi. ;) Jen to stojí čas a peníze... např. http://czepos.cuzk.c...esProducts.aspx
S tímhle přístupem bychom z těch stromů nikdy neslezli.:D
  • 0

#60 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 12:50

BeastDemon napsal/a:
Takhle...dělám to do školy. Mám za úkol zmapovat software RTKLIB, jeho podstatu a funkčnost a to právě s uBlox-6T-1, pro který si uděláme vlastní desku. Nyný mám k dispozici právě celý kit EVK-6T s kterým by to mělo podle mě taky jít. Potřebuju tu GPSku v tom rozchodit, potřebuju aby mi to ukazovalo právě i ty grafické informace jako je poloha, počet satelitů apod pro dokumentaci. Možná k tomu RTKLIB zkusím i AC12, uvidím. No až to rozchodím, vrazím do toho data z referenční stanice v reálném čase samozřejmě (ne postprocesing) a potřebuju z té GPSky dostat co největší přesnost, nejlépe do 10cm bych byl asi happy. Vše je zkoumáno pro účely řízení quadrocoptéry (takové to ufo létající) pomocí GPS systému. No a pak naměřené výsledky srovnám právě s GPS MB100, která bude sloužit jakoby etalon pro mě, s tou to porovnám a na konci můžu říct, že jsou metody opravdu přesné, které stojí desetinásobek menší cenu než právě třeba MB100. Takhle asi vypadá to co chci dělat a udělat. Bohužel jsem se seknul hned na začátku. RTKLIB mi nezobrazuje polohu ani data. Možná se mělo udělat něco právě s tím souborem -.INI . Něco tam o něm píšou v manuálu...


EDIT: Jinak vždy jsem pracoval pouze s NMEA zprávou. Je to přece jen nějaký standard ať už v případě AC12 nebo MB100 a vždy to stačilo...není to ani tak o větách NMEA, jako o schopnosti dané GPS jak dobře umí průměrovat, počítat a být přesná...

Tak to je jiná. Myslel jsem původně, že koukáš po nějakých geodetických aplikacích a postprocesingu.
Možná je otázka, jestli je vůbec pro finální aplikaci rtklib to pravé a nestačilo by něco jednoduššího. Zvlášť, pokud se o výpočet polohy bude starat samotný přijímač.

Mimochodem, koukal jsem na 6kovou řadu ubloxů a hodně zajímavě vypadá taky NEO-6P, který už sám o sobě používá k výpočtu polohy fázová měření (PPP mód). Docela by mě zajímalo, jak to přesně funguje.
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama