Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky
Publikováno 28 únor 2011 - 19:22
Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -
Publikováno 28 únor 2011 - 19:54

Publikováno 28 únor 2011 - 20:07

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -
Publikováno 28 únor 2011 - 20:20
Publikováno 28 únor 2011 - 20:21
Publikováno 28 únor 2011 - 20:26
Publikováno 28 únor 2011 - 21:03

Publikováno 28 únor 2011 - 22:55
Publikováno 02 březen 2011 - 21:04
fremen.cz napsal/a:
Jak tedy uvážu lano ke kmeni tak, aby se neztrácela zbytečně jeho nosnost, nelámalo se a neklouzalo?
Hledal jsem kde jsem mohl... ale tohle jsem nenašel.
Co se týče kotvení k témuž stromu, vřele doporučuju vyzkoušet. Normálně omotám 3x kolem, udělám osmičku a karabinou cvaknu do lana vedoucího nahoru. Důležitý mi přijde dát bacha, aby se karabina nelámala. O nosnost bych si strach vážně nedělal

A jen tak mimochodem, jedna akce s někým zkušenějším a je 90% porblémů vyřešeno!

D@ve_cz napsal/a:
lana dole uvážu osmičku (může tam už být připravená) cvaknu do ní karabinu do které potom cvaknu i druhý konec lana. Potom stačí vzít tu sňůru kterou si nahazoval, přivázat jí ke karabině a za statické lano to vytáhnout nahoru - drží jak čert a když to chceš sundat, jednoduše taháš za tu slabou šňůru....
To je dobrý!! Takhle se s 50m lanem můžu dostat na 45m vysoký strom! Kdyby takový byl a já dokázal vystřelit dostatečně vysoko!

---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)
Publikováno 02 březen 2011 - 21:11
D@ve_cz napsal/a:
Pořád bych ale,než tohle vždy řešit, raději jen přehodil lano a šplhal po dvojitém... Na to vypadala dost dobře metoda co se tu řešila včera, jen to nešťastné tření o strom (a ten pocit že visím na tkaničkách které jsem vázal místo na jistítkách za 3 litry... ale tak to překousnout je to nejmenší.)
Většinou jsem si daleko jistější na "tkaničkách" který jsem si sám vázal, než na blokantech za x peněz, protože ten špagát si člověk může zkontrolovat a je si jistej, že je vše OK, ale do materiálu toho blokantu nevidíš a může se tam lecos pokazit.
Přesto, pokud chceš jít po dvou lanech, není nic jednoduššího, než dát "nahoru" 2 jumary každý na jeden pramen a dolů jeden prusík přes obě lana (nebo 2 croly, když jsi bohatýr) a máš to vyřešený. Oba jumary spojíš jednou karabinou (nahoře, aby nevypadly z lana). Dolů si pak sjedeš na kýblu, nebo osmě.
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)
Publikováno 02 březen 2011 - 21:20
Naše aktivity zatěžování a statického namáhání jsou naprosto nesrovnatelné se sílou která působí na expresku, lano, sedák, člověka, při pádu. A to i jen při pádu z 2-3 metrů... Něco ka lanům třeba tady: http://www.beal.cz/o...stnosti-lan.php
---
www.zemekoulan.com
Publikováno 02 březen 2011 - 22:01
zemekoulani napsal/a:
Takhle se s 50m lanem můžu dostat na 45m vysoký strom! Kdyby takový byl a já dokázal vystřelit dostatečně vysoko!
Užíváme si toho luxusu sice jen s 30 metrovou statikou, ale zase jí použiju opravdu skoro celou

add tkaničky - jo, na tom taky něco bude no

add výstup po dvojitém laně - ta technika dvou jumarů mi známá je, jen momentálně doma není ani jeden jumar...

Celkem ujíždím na výstupu přes GriGri + jumar/tibloc etc.. zrovna dvakrát by se mě nechtělo sundávat jumar, crol a přestrojovat osmu ... a pomyšlení že bych to musel všechno dělat dvakrát - viva la GriGri

Když už jsme u těch 2 jumarů - nepožívá/nezkoušel někdo Ascentree (2x jumar spojený uprostřed, jede se obouruč... a místo blokantu na nohu by stačilo šlapat po laně (jen zase to nešťastný slanění ..)
Publikováno 02 březen 2011 - 22:35
D@ve_cz napsal/a:
Celkem ujíždím na výstupu přes GriGri + jumar/tibloc etc.. zrovna dvakrát by se mě nechtělo sundávat jumar, crol a přestrojovat osmu ... a pomyšlení že bych to musel všechno dělat dvakrát - viva la GriGri

Příští víkend, jestli vyjde počasí, pojedeme udělat další část T5 k Linzi. Už se těším!

---
www.zemekoulan.com
Publikováno 03 březen 2011 - 10:52
ad navázání na kmen: mno vidím to tak, že místo 30m lana vezmu 50m (se to neztratí...) a na kmen navážu 2-3 obtočení, následně osmu uzel, popotáhnu si kus lana, navážu druhý osmový uzel a ty dva do sebe zacvaknu karabinou a bude vymalováno...
PS: víte, že když uděláte uzel osmu, tak jeden konec unese o 10% méně jak druhý?

Publikováno 03 březen 2011 - 17:26

Publikováno 03 březen 2011 - 17:35
D@ve_cz napsal/a:
Ta karabina v tom je věc dobrá, používá se to (alespoň co jsem četl..) spíš když "nešplháš" svisle nahoru, ale víc vodorovně...
nepletme si... zacvaknutá karabina do horního oka k palci, to je proti vypadení lana... pokud jumar použiješ horizontálně, tak se nacvakává ještě jedna do dolního oka a přes lano, aby se nevyvracel
Publikováno 03 březen 2011 - 18:39
Inu, instruktor jak má být... ostatně, na co bezpečnost, že...fremen.cz napsal/a:
nacvaknout karabinu nahoru na jumar aby nevypadlo lano? Tohle kdyz jsem říkal jako instrukce bezpečnosti, tak mi bylo sděleno "tohle jsem ale nikdy nedělal"

Ono u toho procvaknutí při šplhání po 2 lanech to je hlavně věc praktická. Jsou stále stejně vysoko a jsou blízko u sebe.
Fakt není nic lepšího, než si to vyzkoušet v praxi. Dneska jsem to řešil na místě takovou motanicí a parádně to fungovalofremen.cz napsal/a:
mno vidím to tak, že místo 30m lana vezmu 50m (se to neztratí...) a na kmen navážu 2-3 obtočení, následně osmu uzel, popotáhnu si kus lana, navážu druhý osmový uzel a ty dva do sebe zacvaknu karabinou a bude vymalováno...

fremen.cz napsal/a:
PS: víte, že když uděláte uzel osmu, tak jeden konec unese o 10% méně jak druhý?

---
www.zemekoulan.com
Publikováno 03 březen 2011 - 19:18
Publikováno 03 březen 2011 - 19:22
Publikováno 03 březen 2011 - 19:26

0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů