Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#201 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 19:32

@Zemekoulan (a mozna i nekdo jiny): Nestalo se ti s t-blocem, ze zacal prokluzovat? Me uz se to stalo dvakrat a vzdy to bylo kdyz jsem byl tesne pred koncem. Jednou to bylo na 10mm dynamice, cca ve 14 metrech a podruhe na 10,5 mm statice, cca v 5-ti metrech. Musel jsem tam vzdycky dat prusik, protoze mi t-bloc zacal trhat oplet a klouzal. PS: Mam kratkou statiku, tak proto ta dynamika.
  • 0

#202 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 20:36

To fakt ještě ne... co tam bylo za karabinu? Možná že na ní záleží víc než na tiblocu... Že by se dynamika prověsila natolik že by tibloc nevzal průměr lana? ale proč potom i statika?
  • 0

#203 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 20:39

majkeld napsal/a:
@Fremen: Jo, jasne! Uz jsem to pochopil uplne. Pri pretahovani lana nahazovaci snurou to rovnou nekde po ceste protahnes karabinou "jedouci" vzhuru s tim, ze druha snurka musi byt uvazana ke karabine pro stazeni. :D

Přesně tak, druhá slabší sňůra je přivázaná na tu karabinu... ano, potřebuješ 2x tolik lana - ale 60m 1,3mm Dyneema šňůry mě stálo ani ne 100 Kč takže....
  • 0

#204 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 20:54

D@ve_cz napsal/a:
To fakt ještě ne... co tam bylo za karabinu? Možná že na ní záleží víc než na tiblocu...
Že by se dynamika prověsila natolik že by tibloc nevzal průměr lana? ale proč potom i statika?

Byla tam HMSka od Kongu. Tato:http://www.gonzoguan...es/KongHMS.JPG'> http://www.gonzoguanogear.com/images/KongHMS.JPG

Taky mne napadlo, ze to bylo prutahem lana, kdy se zuzil prumer a t-bloc proste nebral, ale ruku do ohne bych za to nedal.
  • 0

#205 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 20:59

Možná váha, kluci. Ono co funguje pro 60kg Zemekozlana, nemusí stačit na 2x takovýho Čitečku... ... mě se to stalo s kýblem. Prokluzoval, musel jsem fest držet, anebo seknout. U cajků s pákou, palcem, je čím větší váha, tím víc drží. U prokluzů přes ohyb (osmy, kýble, karabiny...) to platit nemusí. T-blok "drží" vlastně jen za ty zoubky proti karabině, takže je to podobné. //edit po hodině: proboha, překlep :D ale tak roztomilej, že ho tam snad nechám... promiň, Zeměkoulane :D
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#206 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 21:03

Citecka napsal/a:
Možná váha, kluci. Ono co funguje pro 60kg Zemekozlana,....

jdu si koupit lano s průměrem 5,6mm, to mi bude stačit :D
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#207 GreenThorn

GreenThorn

Newbie

• Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 0:09

Zdravím, přiznám se že kešky sice nelovím ale přesto sem píšu. Jenom je pomáhám známému hledat popřípadě dostávat z míst kam se člověk běžně nedostane. Nečetl jsem úplně celé forum ale co jsem viděl tak všichni nějakým způsobem nahazujete lano. Je to dobrá možnost ale co když je strom který má 40 m a první větve ve 20 m? Neříkám že to tam nejde nastřelit ale už je to horší. Já jelikož jsme na házení úplně levej tak používám "smyčkovou" techniku. Spočívá v tom že okolo stromu se na lyščí smyčku přivážou dvě otevřené smyce o takové délce aby po obejmutí stromu zbylo ještě cca. 30 cm. Tu co je níž použijete jako třmen na nohu a tu horní cvaknete karabinou k sedáku. A dál už je to jednoduché: horní smyčku (tu u sedáku) vytáhnete co nejvýš to jde. pak do ní odsednete a posunete tu spodní. Není to zrovna nejrychlejší technika ale nepoškozuje strom (suché větve olamovat) a dá se s ní dostat i na úplně hladký strom absolutně bez větví. Funguje to i na sloupy. Smyčka se po zatížení utáhne, pevně drží ale po odlehčení ji lze bez problémů uvolnit. Pokud budete někdo chtět pokecat nebo se na něco zeptat tak pište na email: jirismetanka@seznam.cz
  • 0

#208 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 8:05

majkeld napsal/a:

D@ve_cz napsal/a:
To fakt ještě ne... co tam bylo za karabinu? Možná že na ní záleží víc než na tiblocu...
Že by se dynamika prověsila natolik že by tibloc nevzal průměr lana? ale proč potom i statika?

Byla tam HMSka od Kongu. Tato:http://www.gonzoguan...es/KongHMS.JPG'> http://www.gonzoguanogear.com/images/KongHMS.JPG

Taky mne napadlo, ze to bylo prutahem lana, kdy se zuzil prumer a t-bloc proste nebral, ale ruku do ohne bych za to nedal.

z toho obrazku to neni moc videt, ale vypada to ze ta karabina ma trojuhelnikovy ci nejaky zplostely prurez, tam bude ten problem. Precti si manual k tiblocu a doctes se, ze mas pouzivat pouze karabiny kruhoveho nebo ovalneho prurezu o prumeru 10-12 mm. Kdyz je tenci, lano se nesevre a pak to dela presne co pises. Ja mam jakousi starou masivni OCUNku a nikdy nebyl problem ani s macatejsimi spolulezci na 9.8mm lane :)
  • 0

#209 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 8:40

greenthorn: jj, predpokladam, ze kvuli kesim si to hodne lidi uz vyzkouselo. ma to ovsem par hacku - totiz jak ono se s tim da dostat i na uplne hladky sloup, tak cokoliv hrubsiho nez buk uz zase dost zneprijemnuje postup. popravde me predstava lezt tim do 40 metru nelaka :). to uz je ten strom i patricne siroky, ze ho neobejmu a to dost ztezuje posun smycky. a nedejboze, ze je na opacne strane nejaky pahyl/hrbol, ktery jeste ke vsemu nevidim a nevim kde presne je - musim se tam dosoukat. mimo to, pokud ma strom 40m a vetve ve 20, tak si musis vzit treti smycku a vyhnout se te vetvi a je velka pravdepodobnost, ze pokud je prvni vetev ve 20 a ty potrebujes do 40, ze to nebude jedina vetev, co bude prekazet :). ne ze by se smyckama vylezt takhle neslo, ale vsechno dohromady je to takovy opruz, ze je jednodussi upgradovat prak, aby tu 40ku udelal.

jinak tedy misto dvou smycek, mam radsi 1 smyci, lano a opet grigri - odpadne soukani se dolu - pohodlne sjedete :).

http://www.youtube.c...u/7/p-RBrBWnx2A
  • 0

#210 GreenThorn

GreenThorn

Newbie

• Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 15:56

Dain a Olik: jo to je pravda že to zneprijemnuje postup kdyz je ten strom hrubsi a nebo sou tam větve. Já nsím na sedáku připlou sekerku a suché podotýkám suché větve osekávám (většinou stačí ťuknout tupou stranou sekery a je to). Hrubší strom mě taky probklém nedělá i když je tlustý. Spodní smyčku není problém vyvléct a "pohodit" jde to krásně. A co se týče 3. smyčky tak to je pravda ale tohle já řešit nemusím protože já jich mám přes 10. Takže si jenom vybírám kterou délku použiji. Zatím jsem nepotkal strom na který bych se nedokázal dostat. Nebavím se tu o nějakých starých obrovských stromech ale o běžných které u nás jsou. To že strom neobejmu nevidím až tak jako velký problém. Lezl jsem takto na strom který neobejmuli ani 2 a šlo to. Ale díky za video, zase jsem se něco přiučil. A soukání dolů - tak to v žádném případě nedělám. Dolů samozřejmě slaním a to buď za pomoci osmy, kyblíku a nebo RIG (vylepšená GRI -GRI).
  • 0

#211 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 16:15

RIG... uhm... další fajn hračka ;)

Ovšem je to dražší, těžší, na tlustší lana... ale jinak vychytané

http://www.militaryr...ovaci-brzda-rig
  • 0

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#212 Ondrus

Ondrus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 215 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 16:32

Tak to je opravdu trochu dražší....a nedovedu si představit k čemu bych to mohl potřebovat.....:D
  • 0
Hmmm tady to vypadá na keš.....a měli s tim úspěch..

#213 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 16:36

Mno přeci, když pojedeš dolů z R43 ;)
  • 0

#214 Ondrus

Ondrus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 215 příspěvků(y)

Publikováno 08 březen 2011 - 16:37

Za ty peníze bych radči prošoupal osmery tepláky a slaňoval přes záda..:D
  • 0
Hmmm tady to vypadá na keš.....a měli s tim úspěch..

#215 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 11 březen 2011 - 11:47

majkeld napsal/a:
@Zemekoulan (a mozna i nekdo jiny): Nestalo se ti s t-blocem, ze zacal prokluzovat?

Stalo, když jsem to poprvé zkoušel. Od té doby nikdy.
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#216 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 11 březen 2011 - 11:55

Citecka napsal/a:
Možná váha, kluci. Ono co funguje pro 60kg Zemekozlana, nemusí stačit na 2x takovýho Čitečku...

S tím nelze než souhlasit, ale myslím, že tenhle popisovaný problém je skutečně ve tvaru (nebo tloušťce) karabiny.

Citecka napsal/a:
//edit po hodině: proboha, překlep :D ale tak roztomilej, že ho tam snad nechám... promiň, Zeměkoulane :D

:D Vole! :D
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#217 vejvar

vejvar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 11 březen 2011 - 22:56

pri prohlizeni vyse zminenych odkazu jsem narazil na video s docela zajimavou stromolezeckou pomuckou
  • 0

#218 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 11 březen 2011 - 23:28

vejvar napsal/a:
pri prohlizeni vyse zminenych odkazu jsem narazil na video s docela zajimavou stromolezeckou pomuckou

Jo, to je super věc... Dej na strom keš a nech tohle ostatní používat. Určitě je to pro ten strom velmi "šetrné"... :@
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#219 vejvar

vejvar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 11 březen 2011 - 23:41

Jo, to je super věc... Dej na strom keš a nech tohle ostatní používat. Určitě je to pro ten strom velmi "šetrné"... :@

ja nerikam ze to je to prave a ted to zacnete vsichni pouzivat, jen me to zaujalo, navic to podle me funguje na stejnem principu jako smyce kolem kmenu, takze by zalezelo na konkretni konstrukci jestli by to nicilo strom nebo ne :@
  • 0

#220 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2011 - 10:37

Ty "Sticks" bych použil jen na neživé stromy, co je člověk chce pokácet a nejsou nějak moc velké. Ne, že by strom nepřežil jeden výstup na tomhle zařízení, ale... Ode mne palec dolů, co se týče efektu na živé stromy.
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama