Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#181 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 19:22

Mám technický dotaz... Přehodím lano přes haluz a jeden konec potřebuji nějak někde uvázat, aby mne ten druhý unesl. Na 90% budu vázat na ten stejný strom, přes který jsem přehazoval. Jak tedy uvážu lano ke kmeni tak, aby se neztrácela zbytečně jeho nosnost, nelámalo se a neklouzalo? Hledal jsem kde jsem mohl... ale tohle jsem nenašel. Díky za rady.
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#182 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 19:54

Vázat taky možnost, někdo jen věší protizávaží (což může být občas sranda, většinou ten co leze se mnou je poněkud menšího vzrůstu :D) Jak to dělám já - nahodím slabou 1,3mm šňůru po které vytáhnu nahoru statiku. Když mám konec stat. lana dole uvážu osmičku (může tam už být připravená) cvaknu do ní karabinu do které potom cvaknu i druhý konec lana. Potom stačí vzít tu sňůru kterou si nahazoval, přivázat jí ke karabině a za statické lano to vytáhnout nahoru - drží jak čert a když to chceš sundat, jednoduše taháš za tu slabou šňůru...
  • 0

#183 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 20:07

Takže si nahoře uděláš vlastně smyčku a dolů ti vede jen jeden pramen, protože na konci je osma, v ní karabina a ta je cvaknutá do toho pramenu co jde dolů... pokud správně chápu ;) Postup sundání je jasný... Ale co když nahazuješ mezi větev a kmen, vlastně do Včka. Tam tohle asi neuděláš.
  • 0

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#184 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 20:20

Tak tak, přesně tak... K nahazování do Včka, jestli jsem to dobře pochopil - nedělám to denně, ale tak ostré V aby se tam to lano vyloženě kouslo se mě nestalo.. Jestli myslíš spíš širokou rozsochu stromu - asi to půjde, jen prostě nebude držet lano v rozsoše ale za větev... Pořád bych ale,než tohle vždy řešit, raději jen přehodil lano a šplhal po dvojitém... Na to vypadala dost dobře metoda co se tu řešila včera, jen to nešťastné tření o strom (a ten pocit že visím na tkaničkách které jsem vázal místo na jistítkách za 3 litry... ale tak to překousnout je to nejmenší.)
  • 0

#185 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 20:21

Docela zajimavy zpusob (dokud se to nahore nekousne :-) ). Co se tyka ukotveni lana kolem kmenu, tak asi nejlepsi zpusob je to uvazat na osmickovy uzel, protoze kazdym dalsim prvkem v retezci (karabinou, smyci apod.) snizujes jeho pevnost/bezpecnost - ale to uz je takove hnidopisstvi. Je dobre to lano na kmeni necim podlozit (pytel, has. hadice apod.) proti oderu stromu.
  • 0

#186 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 20:26

Mno jo, osma... ale... správně bys měl mít ve vrcholu osmy úhel 60° aby nedocházelo k přepětí na laně... jak tohle chceš udělat u tahu směrem vzhůru? Dolů je to brnkačka, když uvážeš kolem kmenu a jdeš slanovat na skalku.
  • 0

#187 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 21:03

@fremen.cz .. máám to ;) Mrkni na tohle - http://www.youtube.c...h/5/0SIzXeIEhz8 na víc teď bohužel nemám čas.. :(
  • 0

#188 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2011 - 22:55

dobré... pořád to ale neřeší jak to udělat s jedním kusem lana... safr...
  • 0

#189 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2011 - 21:04

fremen.cz napsal/a:
Jak tedy uvážu lano ke kmeni tak, aby se neztrácela zbytečně jeho nosnost, nelámalo se a neklouzalo?
Hledal jsem kde jsem mohl... ale tohle jsem nenašel.

Co se týče kotvení k témuž stromu, vřele doporučuju vyzkoušet. Normálně omotám 3x kolem, udělám osmičku a karabinou cvaknu do lana vedoucího nahoru. Důležitý mi přijde dát bacha, aby se karabina nelámala. O nosnost bych si strach vážně nedělal ;)

A jen tak mimochodem, jedna akce s někým zkušenějším a je 90% porblémů vyřešeno! :D

D@ve_cz napsal/a:
lana dole uvážu osmičku (může tam už být připravená) cvaknu do ní karabinu do které potom cvaknu i druhý konec lana. Potom stačí vzít tu sňůru kterou si nahazoval, přivázat jí ke karabině a za statické lano to vytáhnout nahoru - drží jak čert a když to chceš sundat, jednoduše taháš za tu slabou šňůru....

To je dobrý!! Takhle se s 50m lanem můžu dostat na 45m vysoký strom! Kdyby takový byl a já dokázal vystřelit dostatečně vysoko! :)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#190 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2011 - 21:11

D@ve_cz napsal/a:
Pořád bych ale,než tohle vždy řešit, raději jen přehodil lano a šplhal po dvojitém... Na to vypadala dost dobře metoda co se tu řešila včera, jen to nešťastné tření o strom (a ten pocit že visím na tkaničkách které jsem vázal místo na jistítkách za 3 litry... ale tak to překousnout je to nejmenší.)

Většinou jsem si daleko jistější na "tkaničkách" který jsem si sám vázal, než na blokantech za x peněz, protože ten špagát si člověk může zkontrolovat a je si jistej, že je vše OK, ale do materiálu toho blokantu nevidíš a může se tam lecos pokazit.

Přesto, pokud chceš jít po dvou lanech, není nic jednoduššího, než dát "nahoru" 2 jumary každý na jeden pramen a dolů jeden prusík přes obě lana (nebo 2 croly, když jsi bohatýr) a máš to vyřešený. Oba jumary spojíš jednou karabinou (nahoře, aby nevypadly z lana). Dolů si pak sjedeš na kýblu, nebo osmě.
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#191 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2011 - 21:20

Obecně mi přijde hrozně legrační, jak tady řešíme nosnosti lan a uzlů...

Naše aktivity zatěžování a statického namáhání jsou naprosto nesrovnatelné se sílou která působí na expresku, lano, sedák, člověka, při pádu. A to i jen při pádu z 2-3 metrů... Něco ka lanům třeba tady: http://www.beal.cz/o...stnosti-lan.php
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#192 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2011 - 22:01

zemekoulani napsal/a:
Takhle se s 50m lanem můžu dostat na 45m vysoký strom! Kdyby takový byl a já dokázal vystřelit dostatečně vysoko! :)

Užíváme si toho luxusu sice jen s 30 metrovou statikou, ale zase jí použiju opravdu skoro celou :) Zatím jenom párkrát zklamala ta slabá sňůra, byť je to Dyneema tak jednou za deset let se to prostě urve... prostě se vyleze nahoru znovu, vůbec nic se neděje...

add tkaničky - jo, na tom taky něco bude no :)

add výstup po dvojitém laně - ta technika dvou jumarů mi známá je, jen momentálně doma není ani jeden jumar...:D Ten kouzelný slaňovací uzlík vypadal dobře.
Celkem ujíždím na výstupu přes GriGri + jumar/tibloc etc.. zrovna dvakrát by se mě nechtělo sundávat jumar, crol a přestrojovat osmu ... a pomyšlení že bych to musel všechno dělat dvakrát - viva la GriGri :) slaním popolezu slaním... pohoda.. kdyby do něj šly narvat dva prameny lana .. ;)

Když už jsme u těch 2 jumarů - nepožívá/nezkoušel někdo Ascentree (2x jumar spojený uprostřed, jede se obouruč... a místo blokantu na nohu by stačilo šlapat po laně (jen zase to nešťastný slanění ..)
  • 0

#193 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2011 - 22:35

D@ve_cz napsal/a:
Celkem ujíždím na výstupu přes GriGri + jumar/tibloc etc.. zrovna dvakrát by se mě nechtělo sundávat jumar, crol a přestrojovat osmu ... a pomyšlení že bych to musel všechno dělat dvakrát - viva la GriGri :)

:D JO!! Mám to taky tak. GriGri a TiBlock :) IMHO dokonalá kombinace. Navíc, kdykoli lze TiBlock nahradit nebo doplnit prusíkem.
Příští víkend, jestli vyjde počasí, pojedeme udělat další část T5 k Linzi. Už se těším! :)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#194 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 10:52

@ zemekoulani: nacvaknout karabinu nahoru na jumar aby nevypadlo lano? Tohle kdyz jsem říkal jako instrukce bezpečnosti, tak mi bylo sděleno "tohle jsem ale nikdy nedělal"

ad navázání na kmen: mno vidím to tak, že místo 30m lana vezmu 50m (se to neztratí...) a na kmen navážu 2-3 obtočení, následně osmu uzel, popotáhnu si kus lana, navážu druhý osmový uzel a ty dva do sebe zacvaknu karabinou a bude vymalováno...

PS: víte, že když uděláte uzel osmu, tak jeden konec unese o 10% méně jak druhý? ;)
  • 0

#195 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 17:26

Ta karabina v tom je věc dobrá, používá se to (alespoň co jsem četl..) spíš když "nešplháš" svisle nahoru, ale víc vodorovně... Jasně, tak každým uzlem ztratíš část pevnosti lana ale tak nějak se na lano navázat a k něčemu ho přivázat musíš. Navíc, spočítej si kolik kilogramů statického zatížení je těch 10% .. :)
  • 0

#196 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 17:35

D@ve_cz napsal/a:
Ta karabina v tom je věc dobrá, používá se to (alespoň co jsem četl..) spíš když "nešplháš" svisle nahoru, ale víc vodorovně...

nepletme si... zacvaknutá karabina do horního oka k palci, to je proti vypadení lana... pokud jumar použiješ horizontálně, tak se nacvakává ještě jedna do dolního oka a přes lano, aby se nevyvracel
  • 0

#197 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 18:39

fremen.cz napsal/a:
nacvaknout karabinu nahoru na jumar aby nevypadlo lano? Tohle kdyz jsem říkal jako instrukce bezpečnosti, tak mi bylo sděleno "tohle jsem ale nikdy nedělal"

Inu, instruktor jak má být... ostatně, na co bezpečnost, že... ;)
Ono u toho procvaknutí při šplhání po 2 lanech to je hlavně věc praktická. Jsou stále stejně vysoko a jsou blízko u sebe.

fremen.cz napsal/a:
mno vidím to tak, že místo 30m lana vezmu 50m (se to neztratí...) a na kmen navážu 2-3 obtočení, následně osmu uzel, popotáhnu si kus lana, navážu druhý osmový uzel a ty dva do sebe zacvaknu karabinou a bude vymalováno...

Fakt není nic lepšího, než si to vyzkoušet v praxi. Dneska jsem to řešil na místě takovou motanicí a parádně to fungovalo :D

fremen.cz napsal/a:
PS: víte, že když uděláte uzel osmu, tak jeden konec unese o 10% méně jak druhý? ;)

:D Fakt důležitá informace! Zapíšu si ji do deníčku :D
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#198 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 19:18

Plodna to diskuze! Jen maly postreh k tomu vyuziti 45m lana z padesatky. Jestli jsem to dobre pochopil (jinak mne opravte), tak stejne potrebujes dvakrat tolik lana, nez je vyska, kam splhas. Protoze to lano musis prece pretahnout pres vetev, konec lana (prave stazeny dolu) karabinou cvaknes na druhy pramen vedouci vzhuru a utahnes to. Je to tak?
  • 0

#199 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 19:22

@ majkeld: změna: potřebuješ 2x takovou, pokud jeden konec vážeš na kmen a po druhém lezeš pokud nacvakneš karabinu z jednoho pramenu na druhý, tak vytáhneš karabinu nahoru, kde ti udělá smyčku a máš téměř plnou délku lana, ale zase potřebuješ reepku, abys to pak povolil to očko ze země a mohl sundat lano
  • 0

#200 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2011 - 19:26

@Fremen: Jo, jasne! Uz jsem to pochopil uplne. Pri pretahovani lana nahazovaci snurou to rovnou nekde po ceste protahnes karabinou "jedouci" vzhuru s tim, ze druha snurka musi byt uvazana ke karabine pro stazeni. :D
  • 0

5 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 5 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama