Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#261 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2011 - 18:07

Tak musím říct, že jsem dneska udělal první zkušenost s prutem, naviákem a 0,35 vlascem. Zkusil jsem rovnou přetáhnout lano a kupodivu to vyšlo. Uvidíme, jestli tohle vybavení zařadíme do standardní výzbroje na keše ;)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#262 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 9:21

zemekoulani: navijak mas ten z Lidlu?
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#263 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 11:19

Tuhle se mi povedlo, k mému podivení, nahodit do cca 18m za pomocí zednického provázku (50m) a dvou spojených matek M26, omotaných krepovkou, aby to necinkalo. Ten zednický provázek vypadá sice chatrně, ale v tahu to něco do sebe má. A také šlo rovnou navázat lano a to vytáhnout, netřeba silon > provázek > lano. Ještě jsem tímto nahazoval další dva stromy a... pohoda... vždycky šly matky s provázkem až na zem samy od sebe.
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#264 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 12:52

zemekoulani napsal/a:
Tak musím říct, že jsem dneska udělal první zkušenost s prutem, naviákem a 0,35 vlascem. Zkusil jsem rovnou přetáhnout lano a kupodivu to vyšlo. Uvidíme, jestli tohle vybavení zařadíme do standardní výzbroje na keše ;)

0,35 vlasec jsem přetrhal - jaxem ti povídal, u Linze :( - stačil ráz 50g olůvka při výstřelu z praku. Možná by to pořešily lepší úhly mezi prakem a navijákem, ale...

Dělali jsme teď s Jeníčkem novou stromovku a Jenda vytáh jinej vlasec, asi 0,7 bych řek, a NAPROSTO V POHODĚ, ani neměl moc chuť se cukovat a zaplejtat. Trošku drhnul v hrubší kůře, ale se závažíčkem kolem 70g už jezdil jak zmíj. Jenda navijákoval a já protitáh, "dělal rybu" :) , aby se smotával správně. To chce ještě doladit.
Navazovali jsme 3mm repku a balada. Toutéž repkou tahali nahoru nářadí - bude na práci ideální. Nedře do rukou a vůbec.
Takže nám už se to konečně rýsuje :)

Jo, a konečně smysluplně a prakticky vyzkoušena metoda grigri-kladka a naprostá spokojenost. Už jen trochu grifu a není co řešit. Navíc jsem zjistil další výhodu: při použití dynamiky namísto statiky nahoře v rozsoše zajistíš lano smycí a expreskou a s grigri neodepnutým vesele můžeš dál lízt nahoru a postupně se dojišťovat, dokonce (páč druhej konec je vlastně dole) by tě moh kolega sichrovat ze země. Čili docela ideál.

PS: jo, vejška cca 16m.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#265 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 13:04

Citecka napsal/a:
Už jen trochu grifu a není co řešit. Navíc jsem zjistil další výhodu: při použití dynamiky namísto statiky nahoře v rozsoše zajistíš lano smycí a expreskou a s grigri neodepnutým vesele můžeš dál lízt

Doobrý!! Zrovna nedávno jsem dával v hlavě do kupy co dělat po zdolání rozsochy - tam přece končí každá stromolezecká keš - nudaaa O:-)
Po zdolání nejhoršího se mě dolní jištění líbí víc, než všude tahat smyce...
  • 0

#266 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 14:32

YoYo metodu uz jsem taky vyzkousel a pohoda. Dokonce pri vice lidech se da domluvit tak, ze za volny konec muze clovek dole "tahat" a trosicku tak pomahat dotycnemu pri stoupani (zvedani se do smyce jumaru).
  • 0

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.

#267 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 16:25

Citecka napsal/a:
...Navíc jsem zjistil další výhodu: při použití dynamiky namísto statiky nahoře v rozsoše zajistíš lano smycí a expreskou a s grigri neodepnutým vesele můžeš dál lízt nahoru a postupně se dojišťovat, dokonce (páč druhej konec je vlastně dole) by tě moh kolega sichrovat ze země. Čili docela ideál.

PS: jo, vejška cca 16m.

kluciii, jsem pomalejsi, nechaapu to. resim to porad a to by se mi hodilo vedeti jak na to. nezvladli byste to nakresem? dik
  • 0

#268 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 19:26

Nedavna zkusenost na kesi Zpatky na stromy - po nekolika bidnych pokusech, kdy jsem o metr nedostrelil na vetev mi to pak nejak zaclo litat a ja to prestrelil o 5 metru vys! Tzn. nejakych 24 metru se zednickym provazkem a matkou (cca 24 klic, nevim, co tomu odpovida za Mxx)
  • 0

#269 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 19:28

djw napsal/a:
kluciii, jsem pomalejsi, nechaapu to. resim to porad a to by se mi hodilo vedeti jak na to. nezvladli byste to nakresem? dik

Dejwe, to víš, že zvládli, ale kdo by se na to nevy*l, že? :D

No normálka, prostě kolem kmene, když popolezeš kousek vejš, dáš smyčku, do ní karabinu a do ní si cvakneš lano, takže kdybys náhodou spadnul, tak jdeš jen k tý karabině (samozřejmě níž o to, o kolik jsi měl vytažený lano nad karabinou). Zkrátka přesně stejnej systém, jako když lezeš stěnu. Prostě si děláš postupný jištění. Na stromě je to o to jednodušší, že nemusíš používat expresky a neusíš si jistící stanoviště složitě budovat.
Kapiš?
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#270 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 19 květen 2011 - 19:32

majkeld napsal/a:
Nedavna zkusenost na kesi Zpatky na stromy - po nekolika bidnych pokusech, kdy jsem o metr nedostrelil na vetev mi to pak nejak zaclo litat a ja to prestrelil o 5 metru vys! Tzn. nejakych 24 metru se zednickym provazkem a matkou (cca 24 klic, nevim, co tomu odpovida za Mxx)

Jestli se nemýlím, tak to je M18, tedy ta, kterou jsem tu už několikrát zmiňoval jako ideální a odzkoušenou.
Potvrzuju, že se dá střelit do cca 20m, ale největší zádrhel je tření provázku v rozsoše, což bývá u některých stromů celkem problém (dub je sviňa) a na to je právě ideální ten vlasec.
Ale, převážnou většinu jsem odlovil se zednickým provázkem :)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#271 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 8:23

zemekoulani napsal/a:

djw napsal/a:

Dejwe, to víš, že zvládli, ale kdo by se na to nevy*l, že? :D

No normálka, prostě kolem kmene, když popolezeš kousek vejš, dáš smyčku, do ní karabinu a do ní si cvakneš lano, takže kdybys náhodou spadnul, tak jdeš jen k tý karabině (samozřejmě níž o to, o kolik jsi měl vytažený lano nad karabinou). Zkrátka přesně stejnej systém, jako když lezeš stěnu. Prostě si děláš postupný jištění. Na stromě je to o to jednodušší, že nemusíš používat expresky a neusíš si jistící stanoviště složitě budovat.
Kapiš?

Taky to asi ještě pořád nepobírám :) Co má být cílem toho snažení? Jestli to dobře chápu, vyhákuju po laně do rozsochy kam se mi povede trefit a pak potřebuju po větvích dolézt ještě kus výš. Takže dělám pomocí smyc postupové jištění a spolulezec mě jistí zdola.
Potud dobrý, ale nechápu to co psal Citecka, resp význam toho grigri tam:

nahoře v rozsoše zajistíš lano smycí a expreskou a s grigri neodepnutým vesele můžeš dál lízt nahoru a postupně se dojišťovat, dokonce (páč druhej konec je vlastně dole) by tě moh kolega sichrovat ze země.

• 0

#272 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 10:06

Parkis napsal/a:
Potud dobrý, ale nechápu to co psal Citecka, resp význam toho grigri tam:

nahoře v rozsoše zajistíš lano smycí a expreskou a s grigri neodepnutým vesele můžeš dál lízt nahoru a postupně se dojišťovat, dokonce (páč druhej konec je vlastně dole) by tě moh kolega sichrovat ze země.

Předpokládám, že to myslel tak, že grigri, tím že je samosvorný, tak umožňuje lezení s "volným" lanem, bez toho, aby to člověk musel nějak zvlášť hlídat. A ten kolega dole, jak to chápu já, může případně zatížit volnej konec a zastavit pád, kdyby grigri nezabralo samo.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#273 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 10:14

zemekoulani napsal/a:
Předpokládám, že to myslel tak, že grigri, tím že je samosvorný, tak umožňuje lezení s "volným" lanem, bez toho, aby to člověk musel nějak zvlášť hlídat. A ten kolega dole, jak to chápu já, může případně zatížit volnej konec a zastavit pád, kdyby grigri nezabralo samo.

Tak to dost smrdí krchovem ;) O samosvornosti grigri by mohli vyprávět dva kamarádi se sešroubovanou páteří....
Ani ten kolega dole to nezachrání, když vyplachtím dva metry nad jištěním tak těžko stihne dobrat ty 4 metry lana co na něj poletí.

Ale třeba to bylo myšleno jinak, počkám si na vysvětlení.
  • 0

#274 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 11:08

Parkis napsal/a:
Tak to dost smrdí krchovem ;) O samosvornosti grigri by mohli vyprávět dva kamarádi se sešroubovanou páteří....
Ani ten kolega dole to nezachrání, když vyplachtím dva metry nad jištěním tak těžko stihne dobrat ty 4 metry lana co na něj poletí.

Ale třeba to bylo myšleno jinak, počkám si na vysvětlení.

Jasně, třeba nám o osvětlí, ale já to pochopil takhle. Jinak si to neumím vysvětlit a to co píšeš je pravda.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#275 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 11:49

Parkis napsal/a:
O samosvornosti grigri by mohli vyprávět dva kamarádi se sešroubovanou páteří....

To si rad poslechnu, opravdu. Muzes to vic rozvest na konkretnich pripadech?
  • 0

#276 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 12:58

No, to gri-gri na konci je mě teď nějaký divný no :D. Snad bych si radši někde u rozsochy odsednul, grigri sundal a navázal se na tu dynamiku normálně... pak by šlo lézt v pohodě dál (když je po čem.. většinou je) a budovat postupový jištění vejš a vejš a .... Ale kdo by to potom sundával :D
  • 0

#277 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 14:17

S474N napsal/a:

Parkis napsal/a:
O samosvornosti grigri by mohli vyprávět dva kamarádi se sešroubovanou páteří....

To si rad poslechnu, opravdu. Muzes to vic rozvest na konkretnich pripadech?

V obou případech kombinace nepozornosti jističe a nedržení volného konce lana. Konkrétnější nebudu, neb jsem u toho osobně nebyl.
  • 0

#278 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 14:47

Parkis napsal/a:
V obou případech kombinace nepozornosti jističe a nedržení volného konce lana. Konkrétnější nebudu, neb jsem u toho osobně nebyl.

Promin, ale to není chyba zařízení, ale selhání lidského faktoru.
Kdyby bylo samojistítko, tak nemusím shánět někoho na lezení atp..
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#279 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 15:42

fremen.cz napsal/a:

Parkis napsal/a:

Promin, ale to není chyba zařízení, ale selhání lidského faktoru.
Kdyby bylo samojistítko, tak nemusím shánět někoho na lezení atp..

Já něco takového někdy tvrdil?
  • 0

#280 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2011 - 20:56

Já ten systém asi pochopil, ale přijde mi dost šílenej, protože: Na plynulé uvolňování lana z grigri a postupu vzhůru z rozsochy potřebuješ mít stále jednu ruku na páce grigri. Jenže jednu ruku mít na grigrině, a druhou se něčeho držet a lézt je blbost. Tudíž nezbývá, než si vymotat kus lana, abys mohl volně popolézt až do místa, kde uděláš další postupové jištění. Nedej bože abys to jištění nedal a vylít = pád na tvrdo do grigriny. Upss - au.
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama