Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#241 ja05

ja05

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 564 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 7:43

mám dva dotazy...mohl by mi někdo pls popsat - pripadne nejaky obrazky, video - jak privazat konec lana po kterem nepolezu ke stromu? myslim k tomu samemu na ktery se hodlam skrabat a za druhe - zpusob presednuti z prusiku/jumaru do slanovatka? Chci se pokusit oboje natrenovat (samo v bezpecny vejsce), mam i nejaky vize, ale proc vymejslet neco co uz je vymysleny :-) diky
  • 0

#242 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 8:30

Drive jsem se kasal s tim, ze dam zpravu o overeni novych stromolezeckych hracek: vyzkousel jsem kombinaci rybarskeho praku a nejlevnesiho rybarskeho navijaku z Lidlu. Funguje to dokonale, i kdyz s prakem umi rozhodne nejlepe deda. :-) Na stromy do cca 20 metru je to uplne v pohode a o jinem prakostrilu nemusim uvazovat. Take jsem trenoval vyse zminovane postupy po lane a muj zaver je, ze s guidem a crollem/jumarem to jde dobre, ale pro nadejne georobotky poridim i to grigri, pac se nemusi prevazovat pro slaneni. Samozrejme to neplati v pripade, ze se bude na lane prestupovat, Pokud by jste nekdo chteli neco objednavat a hledate, jak se dostat na zajimavejsi cenu, tak bych chtel poridit jumar a grigri2...
  • 0

#243 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 9:33

ja05 napsal/a:
mám dva dotazy...mohl by mi někdo pls popsat - pripadne nejaky obrazky, video - jak privazat konec lana po kterem nepolezu ke stromu? myslim k tomu samemu na ktery se hodlam skrabat

používám v podstatě dva způsoby, buď přímé uvázání konce lana loďákem, nebo lišcí smyčku na smyci a do ní lano cvaklé karabinou.

a za druhe - zpusob presednuti z prusiku/jumaru do slanovatka?
Chci se pokusit oboje natrenovat (samo v bezpecny vejsce), mam i nejaky vize, ale proc vymejslet neco co uz je vymysleny :-)
diky

jen krátce slovně
1/ nasadíš slaňovátko pod spodní jumar a pokud možno ho zajistíš prusíkem abys měl volné obě ruce.
2/ Stoupněš ho horního jumaru, odepneš spodní a popotáhneš slaňovátko co nejvýš
3/ sedneš do slaňovátka, odepněš hodní jumar a frčíš dolů
je potřeba mít správně nastavenou délku stoupací smyce aby se ti nestalo že pod horním jumarem je málo místa, ale to už si můžeš v té malé výšce zkusit sám.

určitě existují i další variace s jinými pomůckami, co je důležité je že bys nikdy neměl zůstat viset pouze na jednom jumaru.
  • 0

#244 ja05

ja05

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 564 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 9:43

Parkis napsal/a:
používám v podstatě dva způsoby, buď přímé uvázání konce lana loďákem, nebo lišcí smyčku na smyci a do ní lano cvaklé karabinou.

diky moc za info, mel jsem v hlave ten liscak - jsem rad, ze mam potvrzeno, ze to byla rozumna vize...

jen krátce slovně
1/ nasadíš slaňovátko pod spodní jumar a pokud možno ho zajistíš prusíkem abys měl volné obě ruce.
2/ Stoupněš ho horního jumaru, odepneš spodní a popotáhneš slaňovátko co nejvýš
3/ sedneš do slaňovátka, odepněš hodní jumar a frčíš dolů
je potřeba mít správně nastavenou délku stoupací smyce aby se ti nestalo že pod horním jumarem je málo místa, ale to už si můžeš v té malé výšce zkusit sám.

btw. i tady jsem si to predstavoval tak nejak podobne :-)

diky moc za rady, kazdopadne nejdriv presedani atd. nacvicim v maly vysce, nerad bych resil nejakou krizovku nahore...nebo jeste hur udelal nejakou hloupo chybu...
  • 0

#245 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 10:15

dostiku, nebylo by foto, jak ten prak s navijakem pouzivas? Pac ja u toho pohorel - silon se mi sekl do cívky a trhnul, ten raz vystrelu byl moc prudky.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#246 B O B R

B O B R

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 10:42

také jsem uvažoval o silonu, ale nakonec jsem zvolil variantu "zednický provázek" - je to umělotina spletená do sebe a používám tloušťku 1 mm. na cívkách to prodávají v železářství po 100m (tady mají v nabídce 50m) za ccca 30,- Kč - vydrží to dost

při tom odvíjení z klasického rybářského navijáku je nutno odklopit brzdu - jako při nahazování
  • 0

#247 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 11:11

dostik7 napsal/a:
Pokud by jste nekdo chteli neco objednavat a hledate, jak se dostat na zajimavejsi cenu, tak bych chtel poridit jumar a grigri2...

Skoda ze si nenapsal vcera, objednaval jsem nekolik techto hracek :-)
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#248 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 11:50

ty rybářské navijáky mají v Lídlu běžně?
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#249 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 11:54

Citecka napsal/a:
dostiku, nebylo by foto, jak ten prak s navijakem pouzivas? Pac ja u toho pohorel - silon se mi sekl do cívky a trhnul, ten raz vystrelu byl moc prudky.

pro zacatek tam dej toho vlasce co nejvic, aby byla civka plna. prvni metry s razem se pak neboudou odmotavat tolik pres hranu.
  • 0

#250 B O B R

B O B R

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 11:57

fremen.cz napsal/a:
ty rybářské navijáky mají v Lídlu běžně?

no většinou když mají akci - ale není to tak dlouho co sem je tam viděl, takže je šance že se tam ještě někde povalují ;)
  • 0

#251 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 11:58

dostik7 napsal/a:

S474N napsal/a:

krtci_hledaci: ja to zatim vidim asi na tu dvojku. BTW odkud to potom budes kupovat? Budu resit minimalne 2-3 stejne sady, tak by se to vsechno dalo vzit dohromady.

Ja bych sel do jednoho jumaru, pokud by to hromadne bylo za zajimavejsi cenu. Mam sice dva crolly a jumara jsem neplanoval, ale na napinani lajny bych jumara taky docela uzil.

Tady jsem to nabizel uz 14.4. ;-)

Overil jsem vlasec koupeny s tim navijakem v Lidlu, s nosnosti 11 kg.
Jenom jsem musel naladit nasmerovani navijaku, aby byl cca ve smeru, jako kdyz je na rybarskem prutu. Pokud byl nakloneny jinak, vystartovala matice M20 sama bez vlasce. Joa samozrejme odklopit brzdu. Funguje to skvele. :-)

Co se Lidlu tyka, byla to jejich pravidelna tematicka akce. Mozna jeste nekde budou mit ve sleve. Puvodni cena byla 179,- Kc.

Pokud by Jste nekdo razil na stromove kesky rad se pridam i s nejakym tim georobotkem, nevadi-li to.
  • 0

#252 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 12:00

B O B R napsal/a:
také jsem uvažoval o silonu, ale nakonec jsem zvolil variantu "zednický provázek" - je to umělotina spletená do sebe a používám tloušťku 1 mm. na cívkách to prodávají v železářství po 100m (tady mají v nabídce 50m) za ccca 30,- Kč - vydrží to dost

při tom odvíjení z klasického rybářského navijáku je nutno odklopit brzdu - jako při nahazování

Ja strilim vlasec. Tim pretahnu repku. Repkou staticke lano. Nahoru pak uz sam...
  • 0

#253 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 12:29

Aha - tak úhel. Hmm. No já jsem nerybář. Brzda byla povolená, ale olůvko startovalo bez vlasce někam do korun spolehlivě a to celkem čtyřikrát - víc jsem jich neměl :) Naviják z bazaru za 80,- a spekuloval jsem, co kam a jak patří :D Chystám se opakovaně vyrážet na Linec, ale od nás je to tam blíž jak na Kvildu :) - to je výhoda.
  • 0

#254 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 13:34

Citecka napsal/a:
Aha - tak úhel. Hmm. No já jsem nerybář. Brzda byla povolená, ale olůvko startovalo bez vlasce někam do korun spolehlivě a to celkem čtyřikrát - víc jsem jich neměl :)
Naviják z bazaru za 80,- a spekuloval jsem, co kam a jak patří :D

Chystám se opakovaně vyrážet na Linec, ale od nás je to tam blíž jak na Kvildu :) - to je výhoda.

Do Linze umim docela dobre. Rad se nekdy pridam, kdyz bude s kym.

U toho navijaku z Lidlu take nebyl zadny navod. Sam rybar nejsem a moc rad okolnim rybarum vysvetluji k cemu jsem si tu hracku poridil. Trvalo mi docela dlouho, nez jsem prisel na to, jak cela vec vlastne funguje a jak se na ni vubec dostane ten vlasec, natoz jak se dostane dolu... oznaceni naramna vecicka prislo az potom, do te doby to byl jenom zatraceny kram ;-)

...dneska mam tady uz 4 prispevky, prace me dnes nebavi...
  • 0

#255 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 14:09

Nevím jak to teď bude, mám toho moooc, a už pomalu plánuju letní Alpy, ale kdyby neco, tak se dostiku ozvu :)
  • 0

#256 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2011 - 16:34

To Pet Citecka: Jako byvaly rybar jsem take nejdrive zkousel navijak a prak. Navijak jsem nechal namontovany na rukojeti slozeneho prutu, prave abych ho mohl zapichnout do zeme a smerovat. Od navijaku a vlasce kvuli cuchani a motani jsem vsak presedlal na vyse zmineny zednicky provazek, ktery kupuji za 19,-/50m a jeho dalsi vyhodou je to, ze je ve svitive cervene/zlute barve. Pokud ale chces pouzivat ten navijak, tak po smerovani doporucuji nechat ho namontovany na tom drzadle a udelat si jednoduchy stojanek: trubku s navarenym roxorem na boku. Roxor pichnes klidne i pod uhlem do zeme a do trubky snadno vlozis madlo prutu. Jeste jedna vychytavka. V zacatcich jsem mel presnost na styru a casto cuchal pri navijeni,motal do vetvi a trhal (kdyz tam zustala matka) a navazoval. Kdyz strilite matkou, staci na ni udelat z repky ocko, na ktere privazete rybarsky obratlik na konci s karabinkou. Pak se matka (pripade i oluvko) sundava jedna basen bez navazovani...
  • 0

#257 MaLuPeS

MaLuPeS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)
  • LocationDěčín

Publikováno 27 duben 2011 - 17:28

existuje nejaky seznam stromokesek ?
  • 0
Oregon 550, iPhone 6

#258 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2011 - 10:20

Pete, jsem rád, že Ti to potvrzují i další. Zednická šňůra silonová (ta co jsem Ti ukazoval) to je jasná volba. Pak 2mm repka. Navíc s tím navijákem je to trochu složitější. Taky jsem o něm uvažoval, než jsem zjistil, že jsou naviáky konstruovaný na různé tloušťky vlasce (je to na něm napsaný) a běžný 0,25-0,35 (nebo jak je to značený) je tak tenký, že to přeškubneš jako nic. Jinak potvrzuju, že prakem (samodomo) se dostanu běžně do cca 15 metrů na 1-2 pokusy. Vejš to většinou nejde ne proto, že by tam nedostřelil, ale protože už je tam spousta dalších větví a jinýho bordelu, že se obvykle matka buď někam zamotá, nebo se od něčeho odrazí. Je to cvik, jako všechno, ale abych požizoval nějaký složitosti, to mi přijde jako vyhozený peníze. I když, nikdy neříkej nikdy ;)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#259 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2011 - 11:31

ja bych tu 35 jako tenkou neoznacil. na rybareni je to ta horni hranice, standardne se chyta s 25 a z vlastni zkusenosti se nam ta 35 sama netrha a v pohode sjede s matkou dolu. a naopak pokud se nahore matka nesikovne parkrat odrazi a zamota, tak je fajn, ze pri vyvinuti sily je clovek schopny 35 pretrhnout.
  • 0

#260 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2011 - 11:47

Dain a Olik napsal/a:
ja bych tu 35 jako tenkou neoznacil. na rybareni je to ta horni hranice, standardne se chyta s 25 a z vlastni zkusenosti se nam ta 35 sama netrha a v pohode sjede s matkou dolu. a naopak pokud se nahore matka nesikovne parkrat odrazi a zamota, tak je fajn, ze pri vyvinuti sily je clovek schopny 35 pretrhnout.

No, mě se nedařilo... Možná jsem jen kopyto ;) Je jasný, že vlasec se dá dostat výš, než stavební šňůra. Třeba k němu časem taky přejdu ;)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama