Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky
Publikováno 21 květen 2011 - 9:57
Publikováno 21 květen 2011 - 22:35
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)
Publikováno 22 květen 2011 - 12:05
majkeld napsal/a:
Já ten systém asi pochopil, ale přijde mi dost šílenej, protože:
Na plynulé uvolňování lana z grigri a postupu vzhůru z rozsochy potřebuješ mít stále jednu ruku na páce grigri. Jenže jednu ruku mít na grigrině, a druhou se něčeho držet a lézt je blbost. Tudíž nezbývá, než si vymotat kus lana, abys mohl volně popolézt až do místa, kde uděláš další postupové jištění.
Nedej bože abys to jištění nedal a vylít = pád na tvrdo do grigriny. Upss - au.
Hele a můžeš mi prozradit, jakej je rozdíl mezi legálním použitím grigriny tzn. jištení lezce od spodu
a téhle otočené varianty? Odpovím si sám. Moc rozdíl to není. Maximálně ten, že při přechodu do pádu by grigrina mohla v profesionálních sedácích (někdy nepoužívají textilní oka, ale pevná) dostat
karabinu do páčení a rozlomit jí, tak jako třeba stopka. Mám na stromech profesionálně odlezeno
pár tisíc hodin a tenhle systém s grigrim jsem jeden čas s úspěchem používal než do Čech přišel západní systém lezení na stromy. Taky pozor s grigrinou na slaňování. V papírech je určena pouze
pro nouzové slanění - spuštění lezce. Je to z toho důvodu, že při bržděném průchodu se lano nadměrně zahřívá a skutečně se dá napálit oplet. Takže stačí dolů pomalu s rozvahou. Navíc ze stromů se málokdy slaňuje víc než těch 30m takže s rozumem to jde.
No ale neodpustím si pár poznámek, protože dneska se na to dívám spíš ze strany potencionálního zachránce při takovýchhle aktivitách :-). Na stromy kluci vždycky blembák, snažit se minimalizovat pád - padnout po zádech na silnější větev není nic moc. A naposled i ten co s vámi je, dole by vždycky měl být schopen svými prostředky a schopnostmi dosánout rychle vaší pozice. Tzn. připravenej v sedáku s kopletní výbavou. Sice u krabiček je opravdu malé riziko, že by jste se třeba řízli motorovkou, ale ten fatální pád na větěv je rálný. Stačí blbá hniloba v paždí. Takže přeju hodně pěkných zážitků ve stromovém patře, žádnej úraz. Jo a kdyby jste se chtěli pro zajímavost podívat tak na www.arboristickaobchodni.cz se prodávaj profi věci na stromy. Mimochodem majitel je bývalý brňák :-)
Publikováno 22 květen 2011 - 18:17
Hele a můžeš mi prozradit, jakej je rozdíl mezi legálním použitím grigriny tzn. jištení lezce od spodu
a téhle otočené varianty? Odpovím si sám. Moc rozdíl to není.
Docela veliky - pokud te nekdo jisti ze spodu a vylitnes, tak ten pad muze plynule zbrzdit. Opacnem pripade, pokud neni clovek chobotnice, to moc nejde.
Publikováno 22 květen 2011 - 20:22
Publikováno 22 květen 2011 - 21:55
ad systém 2 lanyardů .. můžeš to trochu rozebrat? Zní to zajímavě byť trochu tuším co asi myslíš.. Dík!
Publikováno 23 květen 2011 - 13:49
Publikováno 23 květen 2011 - 14:03
Publikováno 23 květen 2011 - 14:30
edit: dík, to vypadá dobře, až bude víc času mrknu na to komplexně. S odsedkama liščím uzlem přes strom lezem taky, a dá se vylízt taky dost, tohle díky tomu odepínání a možnosti pohybu po laně vypadá dost dobře.
btw. polohovací oka vim Možná i na profi sedák jednou dojde...
Díky!
Je to pěkný .. ale tohle: http://www.hudy.cz/v...82,lanyard.html + 2xHMS + tibloc mě pořád vychází trochu levnějc.
Plochou smyčku přes lišku vyzkoušenou mám, ale vážně tohle na tom stromě drží, jak je to kulatý a ještě s karabinou ?
Publikováno 23 květen 2011 - 17:13
Publikováno 23 květen 2011 - 17:27
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 23 květen 2011 - 18:35
Publikováno 23 květen 2011 - 19:19
UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).
Publikováno 23 květen 2011 - 21:37
Publikováno 23 květen 2011 - 23:13
S jakou přesností to na těch 30-40m do výšky sázíš s tím prakem na červy?Rogosak napsal/a:
Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.
Publikováno 23 květen 2011 - 23:20
Rogosak napsal/a:
rybářský kapsový prak, který mám v rybářské výbavě na krmení. Do té kapsy dám matičku s lankem a vystřelím. Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.
nevěřím... když jsem ho šel jít koupit, tak si mysleli, že jsem magor, že chci vystřelovat tímhle olůvka někam nahoru...
Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -
Publikováno 24 květen 2011 - 5:44
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)
Publikováno 24 květen 2011 - 5:46
baresata napsal/a:
Díky za Tvé přípspěvky! Zas je mi pár věcí jasnějších... super!
---
www.zemekoulan.com
Publikováno 24 květen 2011 - 8:36
fremen.cz napsal/a:
Rogosak napsal/a:
rybářský kapsový prak, který mám v rybářské výbavě na krmení. Do té kapsy dám matičku s lankem a vystřelím. Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.
nevěřím... když jsem ho šel jít koupit, tak si mysleli, že jsem magor, že chci vystřelovat tímhle olůvka někam nahoru...
no nas obycejny rybarsky za par supu (jen jsme si k nemu vyrobili ze slabeho roxoru omotaneho elektrikarskou paskou operku na loket) - s desitkou gumou, co tam byla - dostal matici s vlascem do 30 m.
ono bude zalezet na te gume - jeji tloustce, ale hlavne profilu, prurezu atd .... coz hodne ovlivni jeji smrsteni .
Publikováno 24 květen 2011 - 8:44
UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů