Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#281 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2011 - 9:57

jardoooo, woee, ja to porad nepochopil. takze az vam polezu na tu vasi jizni 5/5 stromova lahudka, taq mi to predvedes :) comprende?
  • 0

#282 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2011 - 22:35

Jasan. Teda vlastně dub :)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#283 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2011 - 12:05

majkeld napsal/a:
Já ten systém asi pochopil, ale přijde mi dost šílenej, protože:

Na plynulé uvolňování lana z grigri a postupu vzhůru z rozsochy potřebuješ mít stále jednu ruku na páce grigri. Jenže jednu ruku mít na grigrině, a druhou se něčeho držet a lézt je blbost. Tudíž nezbývá, než si vymotat kus lana, abys mohl volně popolézt až do místa, kde uděláš další postupové jištění.
Nedej bože abys to jištění nedal a vylít = pád na tvrdo do grigriny. Upss - au.

Hele a můžeš mi prozradit, jakej je rozdíl mezi legálním použitím grigriny tzn. jištení lezce od spodu
a téhle otočené varianty? Odpovím si sám. Moc rozdíl to není. Maximálně ten, že při přechodu do pádu by grigrina mohla v profesionálních sedácích (někdy nepoužívají textilní oka, ale pevná) dostat
karabinu do páčení a rozlomit jí, tak jako třeba stopka. Mám na stromech profesionálně odlezeno
pár tisíc hodin a tenhle systém s grigrim jsem jeden čas s úspěchem používal než do Čech přišel západní systém lezení na stromy. Taky pozor s grigrinou na slaňování. V papírech je určena pouze
pro nouzové slanění - spuštění lezce. Je to z toho důvodu, že při bržděném průchodu se lano nadměrně zahřívá a skutečně se dá napálit oplet. Takže stačí dolů pomalu s rozvahou. Navíc ze stromů se málokdy slaňuje víc než těch 30m takže s rozumem to jde.
No ale neodpustím si pár poznámek, protože dneska se na to dívám spíš ze strany potencionálního zachránce při takovýchhle aktivitách :-). Na stromy kluci vždycky blembák, snažit se minimalizovat pád - padnout po zádech na silnější větev není nic moc. A naposled i ten co s vámi je, dole by vždycky měl být schopen svými prostředky a schopnostmi dosánout rychle vaší pozice. Tzn. připravenej v sedáku s kopletní výbavou. Sice u krabiček je opravdu malé riziko, že by jste se třeba řízli motorovkou, ale ten fatální pád na větěv je rálný. Stačí blbá hniloba v paždí. Takže přeju hodně pěkných zážitků ve stromovém patře, žádnej úraz. Jo a kdyby jste se chtěli pro zajímavost podívat tak na www.arboristickaobchodni.cz se prodávaj profi věci na stromy. Mimochodem majitel je bývalý brňák :-)
  • 0

#284 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2011 - 18:17

Hele a můžeš mi prozradit, jakej je rozdíl mezi legálním použitím grigriny tzn. jištení lezce od spodu
a téhle otočené varianty? Odpovím si sám. Moc rozdíl to není.

Docela veliky - pokud te nekdo jisti ze spodu a vylitnes, tak ten pad muze plynule zbrzdit. Opacnem pripade, pokud neni clovek chobotnice, to moc nejde.
  • 0

#285 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2011 - 20:22

Tak to jsi grigrinu asi v reálu nebo nikdy nepoužil. U ní prostě dynamickej prokluz neuděláš. To co říkáš funguje u osmy, kýblu, hmsky apod., ale grigri jde VŽDY téměř na trvrdo v jakémkoli případě. Ani bych nezkoušel, jít při pádu, rukou proti páce excentru, to je tak na úraz jistícího. Dokonce je to v návodu výrazně škrtnuto, jak smrtelně nebezpečné. Dynamickou funkci tu musí plnit dynamické lano resp. jeho dostatečná délka. Nebo nějaký jiný typ absorbentu rázu - třeba ferratová brzda nebo nějaký trhací absorbent. Taky proto se jištění pomocí grigri moc nedoporučuje na písky, kde se často jistí smycema - uzly jako vklíněnce nebo do hodin. Naopak se doporučuje na trvale zajištěných stěnách, kde jistící body jsou řekněmě spolehlivější a grigri svojí automatikou zkracuje délku pádu a tím snižuje pravděpodobnost úderu lezce třeba o polici. Taky je bezpečnější, protože prostě k zadržení pádu ruce nepotřebuješ ani je tam necpeš, čímž se omezuje chyba lidského faktoru. Třeba když jistící čumí na umělé stěně na baby co vedle cvičí aerobik :-). Dokonce pro pracovní lezení Petzl vyrábí - jejda už nevím jak se to jmenuje, ale je to jinak barevná grigrina s ještě tvrdší charakteristikou. Navíc to jsi popisoval - že to do toho postupovýho jištění nedáš, se dá velice snadno vyřešit. Prostě nepoužívaš klasický postupový jištění, jako třeba na skále. Ale dá se elegantně použít systém dvou Lanyardů. Já vím lezete amatérsky a nebudete chtít do něčeho takovýho investovat, ale improvizovaně se dá udělat třeba z Ropemana, kusu statiky a obyčejné karabiny. Vám by stačil jeden a třeba klasická delší odsedka. A nemusíš řešit žádný postupový jištění a jseš jištěnej po celou dobu pohybu nad přehozeným lanem s maximální délkou propadu do půl metru. Záleží jak si ten Lanyard zkracuješ. Taky jsem tak začínal po stromech lízt. A jentak mimochodem, kde jsi vůbec vzal, že padnout do grigriho je nějaký kdovíjak tvrdý? Padnul jsem do něj na tvrdo x krát jak prvolezec, tak druholezec, tak parkrát v práci uklouz do uvázaný statiky . Je to samozřejmě o délce pádu a tedy pádovym faktoru. Ale můžu tě uklidnit, že třeba proletět se kousek na ferratě po oceli je podstatně ale podstatně horší.
  • 0

#286 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2011 - 21:55

ad GriGri pro pracovní použití - Petz ID ( http://www.petzl.com...scenders-0/id-s )

ad systém 2 lanyardů .. můžeš to trochu rozebrat? Zní to zajímavě byť trochu tuším co asi myslíš.. Dík!
  • 0

#287 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 13:49

Ne tohle nemyslím. Jak jsem koukal, tak už to Petz nedělá. Nahradil to možná ID, ale s tím už zkušenost nemám. A taky jak jsem koukal dělá Grigri 2 ve více barvách a to tenkrát nebylo. Tenkrát ten pracovní měl myslím žlutou barvu a zachytil třeba i pomalé uklouznutí na šikmé střeše ikdyž normální šedý Grigri s hladkým lanem ještě propouštěl - neměl v sobě pružinu. A ve sportovním lezení ho vůbec neprodávali. Ale to je už jedno. Na ty Lanyardy se koukni tady hhttp://www.arboristickaobchodni.cz/obchod/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=69&keyword=&manufacturer_id=0&Itemid=2&orderby=product_sku&limitstart=0 Z těch obrázků to jde pochopit. Někde je tam i znázorněn i strom. V podstatě lezeš a jseš jištěnej okolo stromu. Pokud potřebuješ překonat rozvětvení, dolezeš tak abys dosáhl nad něj nebo ho dokázal obhodit a ten spodní rozepneš a zustaneš v tom horním. Taky pokud nemáš stup (větev) na krok nohou lze se jednoduše přitahováním za jeden konec a dobíraním Lanyardu elegantně do paždí vytahnout. Oni mají význam třeba i pro polohování při řezu nebo jiné práci, což smyčkama je pracné nebo nemožné. Je lepší mít sedák s bočními polohovacími oky (pracovní), ale mám to nouzově vyzkoušeno i s 1 improvizovaným Lanayrdem v centrálním oku sportovního sedáku. Není to ta pohodička, je v tom oku trochu nabyto, ale jde to. Místo toho druhého lze použít i ta odsedka. Prostě když rozepínáš Lanyard musíš bejt v odsedce, kterou máš na lišáka kolem větve nebo kmenu. A následně jí zrušíš. Kdo si nevěří a nemá to zažitý - je lepší pro sychr si to postupový udělat. Ale už ho děláš vždy pod sebou a jakoby dodatečně pro případ, že se s tebou ulomí celý kmen po kterým lezeš (ikdyž vy na na obrysové větve asi nelezete - to je třeba při řezu). Nebo prostě proto kdyby začátečník zazmatkoval a odepnul něco co nemá. Normálně se dává Lanyard do každého bočního oka jeden - střídají se strany a taky je dobrý aby každej měl jinou barvu nebo jinou karabinu. Dobrý je používat dlaňovky - je to poloviční práce s odepínáním. No snad je to ode mne trochu srozumitelné. Nikde nemůžu najít obrázek.
  • 0

#288 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 14:03

Jen si snad ještě pro jistotu neodpustím, aby nedošlo k nějaké fatální chybě. Boční oka na sedáku myslím - pevnostní kovová oka na boku určená pro polohování ( nejsou na sportovním sedáku) nikoli o očka pro odkládání pomocného materiálu !!!! které na sportovním sedáku taky jsou.
  • 0

#289 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 14:30

Pardon, ID je tuším ten novější.. tak to byl asi RIG http://www.petzl.com...-descenders/rig
edit: dík, to vypadá dobře, až bude víc času mrknu na to komplexně. S odsedkama liščím uzlem přes strom lezem taky, a dá se vylízt taky dost, tohle díky tomu odepínání a možnosti pohybu po laně vypadá dost dobře.
btw. polohovací oka vim ;) Možná i na profi sedák jednou dojde...
Díky!

Je to pěkný .. ale tohle: http://www.hudy.cz/v...82,lanyard.html + 2xHMS + tibloc mě pořád vychází trochu levnějc.

Plochou smyčku přes lišku vyzkoušenou mám, ale vážně tohle na tom stromě drží, jak je to kulatý a ještě s karabinou ? :)
  • 0

#290 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 17:13

Nee... donutil jsi mne prohrabat starý katalogy od Petzla;). Byl to a stále je Grillon jenže oni ho prodávaj jen jako hotovej komplet. No vida tady jde vidět pěkně jak takovej Lanyard funguje. http://www.vimeo.com/9639877 Tibloc je použitelný má ale velkou nevýhodu nejde povolit nebo jo, ale potřebuješ obě ruce a ještě si mrvíš oplet.Všimni si jak s tím zkracováním a prodlužováním v tom videu pracuje. Lanyard se často prodlužuje i zkracuje a kolikrát se prodlužuje způsobem ruka odjištuje pusa tahá :). Jo taky je docela dobrý si dát ten zkracovač Lanyardu na Mailonku, prostě abys měl co nejmíň možností se splést navíc je menší.Navíc můžeš karabinu Lanyardu dávat právě do tý mailonky, takže víš, že k sobě patří, takže zase eliminuješ riziko a uděláš si místo v tom oku sportovního sedáku. No a to s tím držením. Stejně ve většině případů dáváš Lanyard za nějakou překážku - větev a tak. No a když náhodou ne, tak pokud ho nemáš extrémně prodlouženej, tak on se se Lanyard na druhé straně po kmeni odvaluje a tím se nakroutí a přitáhne tě ke stromu. Ty ale musíš mít snahu se od stromu jakoby odtlačit. Kdo někdy lez ve stupačkách ví o čem mluvím. Protože obvykle člověk má tendenci spíš strom při pádu obejmout. Většinou to spraví jednou odřená huba, pak už to většina lidí umí:D. Resp za těch asi 12 let co po stromech lezu jsem ještě vysloveně na tvrdo do těch bočních ok nespad ( to je skutečně o úraz páteře). A to mi noha se stupačkou ujela ani to spočítat nejde. Taky se tomu dá předejít tak, že pokud si myslím , že bych mohl spadnout do hodně povolenýho Lanyardu (třeba hodně dlouhej rychlej postup nad místo jištění, tak si tu karabinu dám místo na bok na centrální oko a člověk se jakoby při pádu zhoupne do boku a půl síly jde klasicky na nohy. Nikdy to ale není tak, že bys padal do Lanyardu třeba dva metry jako běžně při klasickém postupovém jištění. Jo a ještě snad. Není úplně nutný mít pro začátek šitý oka. Kdysi jsme začínali s Lanyardama s okama normálně z vůdcovskejch uzlů a taky to šlo. Stačí nechat delší konec a před lezením ty uzle zkontrolovat.Ale uznávám, že ta možnost chyby tam je.
  • 0

#291 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 17:27

...tam ale používali grigri... Vypadá to zajímavě. Jak přesně to děláš se dvěma? //Edit: samosebou myslim lanyardy, vy čuňáci.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#292 baresata

baresata

Member

• Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 18:35

No hádat se nebudu. Grigri vždy měl a má na sobě piktogram lezce a volného lana, zatímco i v katalogu je piktogram na tom žlutém jiný Už v roce 98, kdy grigri byl jen šedivý. Ale ono to je úplně jedno. V podstatě se dá říct, že to je Grigri. Ještě u Petzlů můžete kouknout na http://www.dailymoti...#videoId=x6vcf6 reportáž o mistrovství ve stromolezení. Je tam vidět třeba footlock používaný pro záchranu, nahození pomocí házecího pytlíku. Systém lezení je ten západní o kterém jsem psal na začátku, ale Lanyardy občas na nich jsou vidět. Koho by to zaujalo může získat inspiraci třeba živě http://www.arboristi...avody/index.php
  • 0

#293 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 19:19

Ja bych rekl, ze odlov krabicek v korune stromu neni zavod na cas, ale skvela zabava (obvykle praktikovana s partou lidi). Tim samozrejme nerikam, ze by se melo podcenit nejak zajisteni, ale na druhou stranu, abychom neskoncili u vysokozdvizneho voziku. :)
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#294 Rogosak

Rogosak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 249 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 21:37

Já zatím moc horolezeckých nemám, ale dělal mám na to jednoduchý rybářský kapsový prak, který mám v rybářské výbavě na krmení. Do té kapsy dám matičku s lankem a vystřelím. Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.
  • 0
Vložený obrázek

#295 ssva

ssva

jak malej jarda

• Members
  • PipPipPip
  • 850 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 23:13

Rogosak napsal/a:
Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.

S jakou přesností to na těch 30-40m do výšky sázíš s tím prakem na červy?
  • 0

#296 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2011 - 23:20

Rogosak napsal/a:
rybářský kapsový prak, který mám v rybářské výbavě na krmení. Do té kapsy dám matičku s lankem a vystřelím. Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.

nevěřím... když jsem ho šel jít koupit, tak si mysleli, že jsem magor, že chci vystřelovat tímhle olůvka někam nahoru...
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#297 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2011 - 5:44

30-40m nahoru se hoodně špatně odhaduje ;)
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#298 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2011 - 5:46

baresata napsal/a:

Díky za Tvé přípspěvky! Zas je mi pár věcí jasnějších... super!
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#299 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2011 - 8:36

fremen.cz napsal/a:

Rogosak napsal/a:
rybářský kapsový prak, který mám v rybářské výbavě na krmení. Do té kapsy dám matičku s lankem a vystřelím. Prak dostřelí cca 30-40 metrů do výšky.

nevěřím... když jsem ho šel jít koupit, tak si mysleli, že jsem magor, že chci vystřelovat tímhle olůvka někam nahoru...

no nas obycejny rybarsky za par supu (jen jsme si k nemu vyrobili ze slabeho roxoru omotaneho elektrikarskou paskou operku na loket) - s desitkou gumou, co tam byla - dostal matici s vlascem do 30 m.

ono bude zalezet na te gume - jeji tloustce, ale hlavne profilu, prurezu atd .... coz hodne ovlivni jeji smrsteni .
  • 0

#300 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2011 - 8:44

Jenom pro zajimavost, tech 30 metru jste merili jak? To zkousite prestrelit panelak?
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama