Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#981 Stepanci

Stepanci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 150 příspěvků(y)

Publikováno 31 prosinec 2012 - 16:10

:D to by se hodilo na stromolezecky event :D
  • 0
S4 active / Locus pro / WhereYouGo

#982 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 10 únor 2013 - 20:03

Je to tady nejake mrtve... Nechcete se treba pochlubit, co vam prinesl Jezisek? A nebo jak se pres tuhou zimu pripravujete na sezonu?
  • 0

#983 J@VO

J@VO

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 příspěvků(y)

Publikováno 10 únor 2013 - 20:17

Ona není sezona? Tuhá zima se nekoná já mám sezonu furt ;)
  • 0

#984 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 11 únor 2013 - 22:21

J@VO napsal/a:
Ona není sezona? Tuhá zima se nekoná já mám sezonu furt ;)

No dobre, je. Hned bych jel, ale partak ma po generalce rekonvalescenci do dubna a nas nedavny maly prirustek mi jeste vypadava ze sedaku :D
  • 0

#985 moucha111

moucha111

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 122 příspěvků(y)

Publikováno 14 únor 2013 - 1:10

Nedávno jsem byl pod Valdštejnem s kámošem z Lbc a ten mi ukázal alespoň základní techniku SRT.Bylo to fakt dobrý.;), za což mu ještě jednou děkuji. Když nasadíš pořádnou plínu, tak ta ten sedák slušně utěsní. Ženský ale mají pro podobný pokusy velice málo pochopení. :(
  • 0

#986 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 3 564 příspěvků(y)

Publikováno 14 únor 2013 - 6:56

moucha111 napsal/a:
Nedávno jsem byl pod Valdštejnem s kámošem z Lbc a ten mi ukázal alespoň základní techniku SRT.Bylo to fakt dobrý.;), za což mu ještě jednou děkuji. Když nasadíš pořádnou plínu, tak ta ten sedák slušně utěsní. Ženský ale mají pro podobný pokusy velice málo pochopení. :(

Noooooooooo... jestli tim SRT míníš toto...http://www.spiritual...e.cz/cz/m/uvod/, pak proto jako žena skutečně mám velice málo pochopení :D.
Jestli ale normální lezení po statickým laně nahoru a dolu (jednolanová technika), pak se proti tvému příspěvku co nejdůrazněji ohrazuji a prohlašuji ho za genderově nekorektní :D :D :D! Znam holky, které slaní jako veverky, a kluky, kteří se na lano nepověsí ani za nic.
Leda že bys do toho sedáku cpal potomka v kojeneckém věku, čemuž nasvědčují ty plíny, to bych se pak nedivila jistým protestům matky dotčného roběte. I když, kdo ví - u nás v rodině leze (po skalách) hlavně švagrová s dětma, svůj vlastní sedák měli kluci už někdy ve třech letech. Nebo jsi slanil s plínou ty, pro případ že by ses přitom strachy po....? :D
  • 0

#987 Mirdule22

Mirdule22

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 220 příspěvků(y)

Publikováno 14 únor 2013 - 9:55

Asi půjde o jiné SRT:).
  • 0

#988 moucha111

moucha111

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 122 příspěvků(y)

Publikováno 14 únor 2013 - 15:25

Budu muset vysvětlit. Majkeld má malého Toníčka , který se jim narodil 23.1.2013. To je právě ten přírustek, který mu zatím ještě vypadává ze sedáku. Tam jsem myslel tu výpomoc s plínkama.Já osobně nosím kalhoty dole na gumičku, takže plíny nepotřebuji a v havarijním stavu ani netrousím a ani neohrožuji kolegy čekající dole. I když je fakt, že Majkeld na mě při instruktáži čekal raději nahoře.;)
  • 0

#989 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 14 únor 2013 - 20:27

:D:D:D JJ, kalhoty na gumicku! To by melo byt povinne pro T5 kese!

Btw. vcera jsem narazil na serii testu stromolezeckych vystupovych technik (jak SRT, tak DRT), Jummary, prusiky, RIG, ducky aj..
Modelova situace - lezec je cca okem uvazu v urovni blokantu, tj. padovy faktor 1.
Vsimejte si i pouzitych lan a defektu a po testu vysledne razove sily.

http://www.youtube.c...iew=0&flow=grid
  • 0

#990 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 190 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 9:43

Mno zajímavé testy, ještě zajímavější výsledky, to se musí nechat. Dík za odkaz! A gratuluju k mladému kačátku! :D
  • 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#991 KaMo_cz

KaMo_cz

starej member

• Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 10:47

Pro mě tam byla jiná zajímavá věc. Super, že jumar, grigri a další zachytí metrákovýho chlapa z metru, ale co mě "vyděsilo", tak jsou ty rázový síly. Tuším u grigri 11,3kN! Ty woe, cajk to vydrží, ale mě sedák přerazí vejpůl. Takže bez prsáku už ani ránu.
  • 0

#992 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 190 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 10:59

KaMo_cz napsal/a:
Pro mě tam byla jiná zajímavá věc.
Super, že jumar, grigri a další zachytí metrákovýho chlapa z metru, ale co mě "vyděsilo", tak jsou ty rázový síly. Tuším u grigri 11,3kN! Ty woe, cajk to vydrží, ale mě sedák přerazí vejpůl. Takže bez prsáku už ani ránu.

Ty woe "střední lavinu odpružíš v kolenou, ale upozorňuju, střední!" :D:D
  • 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#993 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 11:10

Mě dost překvapily ty rozdíly v rázové síle - i víc než dvojnásobné. Skoro by se chtělo říct "zlatý prusíky..." -- anebo dynamičtější špagáty.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#994 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 401 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 13:21

Tady je otazka jestli vubec lezt na tech statickejch spagatech. Ja mam oboji a spis lezu na statice protoze je kratsi (= je s tim min prace), ale cim dal min se mi to libi. Cely staticky lana jsou zalozeny na tom ze se do nich nepada. Coz je nastesti obvykle pravda. Ale spadnout bych do toho nechtel. Jak velky by byly maximalni sily pri stejnejch konfiguracich a dynamickym lane? Byly by treba polovicni?
  • 0

#995 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 13:40

Nevím co by s tebou udělaly dynamiky u některých dvojlanových technik - takový ty přechody po větvích a podobně - ale to stejně nedělám B) Používal jsem jakousi semi-statiku, pružila ale víc, než jsem čekal :) - teď už je dost odrbaná a příště to asi řešit nebudu a nechám si normální dynamiky. Jsou univerzálnější a když vidim ty testy... pání, tuna v rázu na metru! :o
  • 0

#996 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 401 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 14:07

Tak ono je jedno jesli z metru, jde o padovej faktor. Teoreticky je to ze dvou metru stejny jako z metru. Padovej faktor 1 je docela velkej a normalni pad by mel bejt s mensim padovym faktorem a pak to neni tak zly. Kdyz mas lano ukotveny dole na kmenu, pak vede 10m nahoru a pres vetev 2 m dolu a tam do toho spadnes, tak ten padovej faktor je malej a ty sily taky. A ono nejde jen o material a cloveka, ono jde i o ty jistici body, v danym pripade zejmena tu vetev pres kterou to mas nahore hozeny a kterou nekdy ani ze zeme poradne nevidis a nakonec se nestacis divit na cem jsi vlastne visel. Ale v kazdym pripade na ty dynamice ktera ma prutaznost vic nez dvojnasobnou proti statice musej zrejme bejt ty sily mozna dokonce min nez polovicni. Ja si rozhodne pripadam lip na dynamice ve vsech pripadech kde si nejsem 100% jistej ze opravdu to lano jinak nez staticky namahat nebudu.
  • 0

#997 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 15:09

Když vidím ty síly působící na kotevní bod (teda větev...) - jsou vyšší jak na lezce, ale stejně prsák je prsák, když uvážím, že na takový strom leze bůhvíkolikátej T5kař a že ta větev je všema těma reepkama a strunama naříznutá (viděl jsem i 1 cm hlubokou rýhu!!! u Lince na smrku), tak bych asi předělal techniku na "uvaž u paty stromu, lez po jednom pramenu a první pramen párkrát přikotvi smycí ke kmeni". Ono je fakt něco jinýho lízt někam na strom, kterej máš ořezat, nebo na strom, na kterým bylo za poslední rok třicet lidí a na stejný větvi.
  • 0

#998 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 848 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2013 - 23:34

Modrak napsal/a:
Kdyz mas lano ukotveny dole na kmenu, pak vede 10m nahoru a pres vetev 2 m dolu a tam do toho spadnes, tak ten padovej faktor je malej a ty sily taky.

Omyl. Pro výpočet pádového faktoru vzdálenost od ukotvení po místo, kde je lano v nejvyšším bodě (větev, skoba,....) nemá význam. Počítá se až s délou mezi tímto horním bodem a tebou. Leda, že bys na větvi měl zavěšenou kladku (t.j. minimální tření), pak bys mohl počítat i s délkou lana od ukotvení dole.
Viz WIKI, Horoklub, Horolezení.
  • 0

#999 moucha111

moucha111

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 122 příspěvků(y)

Publikováno 16 únor 2013 - 5:00

Pár let jsem pracoval na zkušebně, kde probíhaly různé dynamické zkoušky od autodílů až po materiály. Vždy se výsledky lišily od teoretických výpočtu. Shlédnuté testy lan jsou dle mého názoru extrémní případy, které v případě pádu lidského těla v úvazku budou daleko příznivější než u závaží. Závěs závaží jde jednoznačně " natvrdo". Lidské tělo v úvazu vykazuje určitou deformaci při zatížení a ani páteř není ocelová trubka. Pozitivní je i vliv svalů, které rovněž působí jako absorbery, pokud je padající při vědomí a na pád reaguje aktivací svalstva.Osobně si z testů beru ponaučení, že dobré je stoupat po statice a současně být jištěn dynamikou od spodu.Na kešky by to mělo stačit a arboretisti , to jsou už jiná klasa.;) ty si dokážou poradit jinak.
  • 0

#1000 ssva

ssva

jak malej jarda

• Members
  • PipPipPip
  • 850 příspěvků(y)

Publikováno 16 únor 2013 - 8:53

ProKesTom: blbost, ... přehození přes větev se nedá z hlediska pádového faktoru považovat za fixní bod...jistě, při pádu na větvi nějaké tření bude, ale sílu absorbuje calá délka lana až po dolní úvaz.
  • 0
Věřme v to lepší, počítejme s tím horším...
Nic není nikdy tak, jak se to zdá.

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama