Přejít na obsah

Fotka

Outdoor hra na špiony

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1699 odpovědí na toto téma

#621 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 16:51

Pro haggaeuse Děkujeme také za doporučení zpracování analýzy - kolik uživatel správně zařadilo objekty. Souhlasíme, že analýzu bychom měli udělat. HQ GeoSpy
  • 0

#622 Veruli147

Veruli147

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 107 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 19:23

Vím, že tohle sem moc neptaří, ale když už mám tu možnost tak tady je odkaz na můj web. Teď prošel obrovskými změnami a modernizací a tak doufám, že se bude líbit. Je tam i něco o geospy :) Připomínky, kritiku (jak dobrou tak špatnou) mi můžete sdělit zde. A jinak... taková analýza by se mi líbila :)

www.verus-cz.webnode.cz
  • 0
Nová keška? Na co čekám?!

#623 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 19:43

Veruli147 napsal/a:
Vím, že tohle sem moc neptaří, ale když už mám tu možnost tak tady je odkaz na můj web. Teď prošel obrovskými změnami a modernizací a tak doufám, že se bude líbit. Je tam i něco o geospy :) Připomínky, kritiku (jak dobrou tak špatnou) mi můžete sdělit zde. A jinak... taková analýza by se mi líbila :)

www.verus-cz.webnode.cz

Ahoj Veruli147 :)

- dal bych někam "domeček" a nebo "domů" - textem - na homepage se z jinýhch www dá dostat pouze kliknutím na text nahoře "Tak nějak všeobecně..." Ha, už jsem si všiml, je to dole na stránce. Z hlediska použitelnosti by mělo být nahoře...
- V menu by bylo dobré použít šipky, něco jak máme my - návštěvník tak pozná, že se dá menu rolovat směrem dolů.
- doporučuji v grafice - tlačítka, menu, vůbec ovládací prvky používat active, hover a on-click stavy
- logo webnode vlevo dole asi nelze odstranit? Předpokládám, že ne...
- RSS bychom my osobně nepoužili
- tisk asi také ne, je s tím docela problém...

- graficky se mi to líbí hodně
- jednoduché ovládání
- www jsou svižné :)
- nejsou tam žádné zbytečnosti navíc
- mapa stránek funguje - super :)
- máš tam krásné fotky :)
- správné je, že máš pole pro texty úzké - super :) -> vpravo máš vždy fotku a tím se prostor pro text zúží (bylo dávno zjištěno, že se čtou nejlépe texty o 90 znacích na jeden řádek +/-)
- pochvala za drobečkovou nápovědu :)
- a také podtržené hypertexty - tak to má být :)
- počítadlo počítá každý přístup, nikoliv unikátní IP, spíše to máš ale asi pro návštěvníky, jak je Tvůj web lukrativní? Psychologie, předpokládám :) Protože jinak mpoužíváš Google Analytics (už jsme koukali na minulé verzi Tvých www)

Závěr: Jednoduché, jasné, hezké :) Na to, kolik Ti je, klobouk dolů :) A říkat, že Ti hodně pomohla šablona Webnode ... viděl jsem podobné šablony a lidi to dokázali i tak pokazit.
Takže ještě jednou,... dost dobré :)

Dobré :))
http://verus-cz.webn...cz/news/geospy/
http://verus-cz.webn...news/co-to-je-/

Snad Ti to pomůže...
HQ GeoSpy
  • 0

#624 Veruli147

Veruli147

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 107 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 19:59

Moc děkuji za tak obsažné hodnocení, hodně mi to pomůže při zlepšení.. :)
Na homepage se dá dostat třemi způsoby:
1) Kliknutím na text v hlavičce
2) Nad článkama je Úvod - /dané téma/ čili kliknutím na úvod jste na úvodu
3) Dole, jak je napsáno
I tak se pokusím dát odkaz někam nahoru ;)
Ad šipky
No jo, dobrý nápad :)
Ad grafika
Trošku nechápu, o co jde. Znalá v IT moc nejsem :D
Ad logo
Odstranit nejde, pouze v placené verzi.
Ad RSS
To už je přednastavené a nedá se měnit (nevýhody neplaceného účtu), to stejné tisk..
Za pochvaly moc děkuju, snažím se o co nejlepší výkona zároveň se na tom i učím všecko co se webů týče :)
  • 0

#625 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 20:09

Veruli147 napsal/a:
Moc děkuji za tak obsažné hodnocení, hodně mi to pomůže při zlepšení.. :)
Na homepage se dá dostat třemi způsoby:
1) Kliknutím na text v hlavičce
2) Nad článkama je Úvod - /dané téma/ čili kliknutím na úvod jste na úvodu
3) Dole, jak je napsáno
I tak se pokusím dát odkaz někam nahoru ;)
Ad šipky
No jo, dobrý nápad :)
Ad grafika
Trošku nechápu, o co jde. Znalá v IT moc nejsem :D
Ad logo
Odstranit nejde, pouze v placené verzi.
Ad RSS
To už je přednastavené a nedá se měnit (nevýhody neplaceného účtu), to stejné tisk..
Za pochvaly moc děkuju, snažím se o co nejlepší výkona zároveň se na tom i učím všecko co se webů týče :)

Ahoj Veruli147.

Hover:
- jdi na beta.geospy.org a přejeď na hlavní www myší nad tlačítkem "najdi na mapě" a i u jiných tlačítek... uvidíš, že se tlačítko krapítek změnilo :)

On-Click:
- klikni na tlačítko - koukni, jak se změnilo

Active:
- tlačítko v aktivním stavu (dá se používat)

Disable:
- tlačítko je přítomno, ale zašedlé

Toto jsou základní stavy. Jsou i další rozšířené.

Nu a více o použitelnosti třeba zde:
https://en.wikipedia.../wiki/Usability

Pokud Tě to zajímá více, tak:
ISO/TR 16982:2002 - Ergonomics of human-system interaction—Usability methods supporting human-centered design
ISO 9241 - ergonomie systémových interakcí člověka

P. S.: Na webu smějí být podtrženy pouze hypertexty. Obyč. text, na který nelze kliknout se nedoporučuje podtrhávat, i kdyby šlo o to nejdůležitější na světě. Deformují se tak návyky chování na webu a uživatel je pak přirozeně zmaten :)
Opakem je nepodtržený hypertext - pouze barevně oddělený od textu. jedná se o moderní věc, ale naprosto prašpatnou :) Vytváří také špatné návyky. Texty bývají standardně barevné a když pak nějaký "odborník" hypertext barevně odliší a nepodtrhne, tak to v biochemii mozku uživatele moc nepřidá. Tohle všechno vymysleli chytřejší lidé, než je tým GeoSpy :) Není to z naší hlavy :)

HQ GeoSpy
  • 0

#626 Veruli147

Veruli147

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 107 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 20:18

Tak hover již je, on - click zkusím pohledat a na mých stránkách není nic, co by nešlo otevřít. Když nechci aby to bylo vidět, tak to nezpublikuji, takže active a disable se v podstatě nedá použít. A díyk za objasnění :)
  • 0

#627 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 26 červen 2013 - 20:24

Veruli147 napsal/a:
Tak hover již je, on - click zkusím pohledat a na mých stránkách není nic, co by nešlo otevřít. Když nechci aby to bylo vidět, tak to nezpublikuji, takže active a disable se v podstatě nedá použít. A díyk za objasnění :)

Ahoj Veruli147.

Active, disable - jasně, pardon :)

Graficky jsme Ti to ještě prubli a dobré,... dobré to máš :)
Tvůj web se nám líbí :)

Pochvala za dodané šipky v menu :)

Ještě koukáme na navštívené odkazy a nenavaštívené odkazy. Taktéž věc použitelnosti. Doporučujeme ještě poladit barvy, aby se navštívené odkazy více barevně lišily od nenavštívených.
Jinak za tuto drobnost také velká pochvala.

EDIT: Ještě pochvala za hover na hypertextu - také bychom ho více zvýraznili oproti active stavu...
Pardon, že Ti do toho tak šťáráme, ale když jsi chtěla...
je tam více věcí, co by se daly vytunit, ale více kdyžtak na jakpsatweb.cz, normy o použitelnosti, jak jsme zmínili výše, atd.

Jinak opravdu, jako jeden z Tvýh prvních webů je to dost dobré a vážíme si minimalismu. Každý pixel, který je na webu zbytečný musí pryč a na Tvém webu to vidět jde.

HQ GeoSpy
  • 0

#628 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 7:58

haggaeus a kategorie :)
no počítejte, že s těma kategoriema to bude ještě chvilku boj...

mám třeba Hořejší vodárnu v Táboře - což je historický objekt vodárny

Z historických se mi na to nic moc nehodí dáno "jiný"
Z Technických dáno "výroba, těžba, zpracování"

když se podívám na to zařazení tak je tam: jiný | výroba, těžba, zpracování - ale jde o zajímavý historický objekt ....

ještě jsem přidal "muzejní expozice" - uvnitř je galerie

takže: muzejní expozice | jiný | výroba, těžba, zpracování - no podle tohoto koktejlu fakt nevím

možná by pomohlo místo "jiný" ---> "historický - jiný" přeci jen by mě to cpalo do historie
to slovo jiný je trošku takové moc divné a máte ho u každé kategorie STEJNĚ
  • 0

GPS: Oregon 550t + Nexus S
www pages: Dračí stránka Czech Geocaching on Facebook | GeoTřebíč
Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...

#629 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 8:06

DrakMrak napsal/a:
haggaeus a kategorie :)
no počítejte, že s těma kategoriema to bude ještě chvilku boj...

mám třeba Hořejší vodárnu v Táboře - což je historický objekt vodárny

Z historických se mi na to nic moc nehodí dáno "jiný"
Z Technických dáno "výroba, těžba, zpracování"

když se podívám na to zařazení tak je tam: jiný | výroba, těžba, zpracování - ale jde o zajímavý historický objekt ....

ještě jsem přidal "muzejní expozice" - uvnitř je galerie

takže: muzejní expozice | jiný | výroba, těžba, zpracování - no podle tohoto koktejlu fakt nevím

možná by pomohlo místo "jiný" ---> "historický - jiný" přeci jen by mě to cpalo do historie
to slovo jiný je trošku takové moc divné a máte ho u každé kategorie STEJNĚ

Ahoj DrakuMraku.

Děkujeme za připomínku i za bádání v oblasti zařazení do kategorií.
U podkategorie jiný nás napadlo to samé co Tebe :).
Tzn. jako změna bude zapracována přesně to, co navrhuješ -. změna z" jiný" na "jiný - historický" apod.

HQ GeoSpy
  • 0

#630 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 8:10

danecek napsal/a:

haggaeus napsal/a:

danecek napsal/a:
Nemyslíme si, že vznikne při filtrování zmatek.

ne pri filtrovani, pri zakladani objektu a jejich zarazovani do kategorii.
Priklad u tech modernich soch - tipl bych si, ze 60% skonci v Historicke-Nabozenske / Socharske dilo, 30% v Civilni / Jine, 10% ruzne dalsi kombinace. Takze budes filtrovat dost neutridena data.

Az se nasbira dost dat na bete, zkuste si udelat analyzu, jake objekty se darilo uspesne zaradit, jake se rozlezly do ruznych kategorii, a jestli by nestalo za to nejake (pod)kategorie pridat nebo zrusit.

Ahoj haggaeusi.
Děkujeme za upřesnění připomínky.
Na kategoriích jsme nechali velké množství času :).
Byly již několikrát předělávané / optimalizované i dle připomínek testerů (testovali jsme aplikaci na jednotlivcích ještě, než byla spuštěna beta).

K Tvojí připomínce – problém špatného zařazování uživateli vidíme v tom, že tento systém práce si uživatelé přináší právě z jiných systémů (se zařazováním objektů).
Tzn. jde o to uživatele naučit, že je možno přiřazovat objekty do několika podkategorií a to i napříč kategoriemi.

Nicméně námi navržený systém považujeme za nejčistší.
Například sochy je dle náš lepší evidovat 1x a umožnit zařadit do více hlavních kategorií než opačně. Evidovat sochy a umělecká díla duplicitně – ve dvou kategoriích zvlášť.

Samozřejmě ještě stále například dumáme například nad podkategorií "architektonicky zajímavá budova" ... .

HQ GeoSpy

Příjde mi hodně velká škoda nevyužít potenciálu serveru i pro shromažďování dat o různých objektech jednoho typu - např. křížcích, tábořištích, stromech, pomnících... Jenže to by znamenalo nezasekat toto tím, že je všechny dám do jedné kategorie - zvlášť markantní to je např. u:
pietních míst: kaple, hřbitov, pomník, památník, kříž, boží muka... Jedná se o velice rozdílné objekty, ale pokud budou v jedné kategorii, nikdo si už neodfiltruje samotné křížky od pomníků...
Připouštím - ve Waymarkingu bylo vyznání se v kategoriích až moc složité (pomník z 1. světové, z 2. světové, z války, pomníky slavným lidem atp., vše byly různé kategorie). Ovšem minimálně samostatná podkategorie pomník by prostě chtěla, to mi nikdo nerozmluví... Stejně jako samostatně třeba kašna, skanzen... Server pak může sloužit zároveň i jako jakýsi "průvodce". Chcete vidět skanzeny, zkuste se podívat na GeoSpy s vyfiltrovanými skanzeny... Rozšíří to funkčnost nejen pro ty lidi, co hrají hru, ale i pro ty, kteří by si rádi přečetli třeba jen o těch objektech, které budou v systému - a pak je třeba to zaujme...
Stejně jako třeba mi chybí typ "Tábořiště", který by pro cestovatele, kterých mezi špiony je určitě spousta, může být docela dobré vyhledávat, kvůli plánování cest (viz. mé objekty jako: http://beta.geospy.org/object/382 či http://beta.geospy.org/object/388).
Člověk by si pak na serveru vyfiltroval tábořiště a hned by viděl tipy, kde se utábořit v cizině!!! Takhle pokud někdy bude fungovat filtrování, bude muset hledat ve spoustě kategorií, kde budou moct být zařazeny a ještě k tomu mezi spoustou jiných objektů, které budou moct být zahrnuty do kategorie "Jiná".

Prostě funkčnost roztřídění objektů do pár dalších kategorií (nesmí jich být samozřejmě mnoho), u mně převládá min. o 1000% nad složitostí s ťuknutím na 1 či dvě tlačítka...

Mimochodem, i zde budou přece fungovat něco jako revieweři, jestli jsem to dobře pochopil, kteří budou zakladatelům radit a dozírat nad správným zakládáním (jestli jsem dobře pochopil to, co tu píšete), takže nechápu, proč by nováčkům nemohli pro párkrát poradit, když se spletou!

PS.: I já se párkrát spletl, i když spíše tím, že jsem se někde uklikl a dal jiný objekt, než jsem chtěl a špatně si to po sobě zkontroloval i u současného systému, takže si myslím, že to bude úplně stejné!
  • 0

#631 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 8:35

Roman_Jaromer napsal/a:

danecek napsal/a:

haggaeus napsal/a:

danecek napsal/a:
Nemyslíme si, že vznikne při filtrování zmatek.

ne pri filtrovani, pri zakladani objektu a jejich zarazovani do kategorii.
Priklad u tech modernich soch - tipl bych si, ze 60% skonci v Historicke-Nabozenske / Socharske dilo, 30% v Civilni / Jine, 10% ruzne dalsi kombinace. Takze budes filtrovat dost neutridena data.

Az se nasbira dost dat na bete, zkuste si udelat analyzu, jake objekty se darilo uspesne zaradit, jake se rozlezly do ruznych kategorii, a jestli by nestalo za to nejake (pod)kategorie pridat nebo zrusit.

Ahoj haggaeusi.
Děkujeme za upřesnění připomínky.
Na kategoriích jsme nechali velké množství času :).
Byly již několikrát předělávané / optimalizované i dle připomínek testerů (testovali jsme aplikaci na jednotlivcích ještě, než byla spuštěna beta).

K Tvojí připomínce – problém špatného zařazování uživateli vidíme v tom, že tento systém práce si uživatelé přináší právě z jiných systémů (se zařazováním objektů).
Tzn. jde o to uživatele naučit, že je možno přiřazovat objekty do několika podkategorií a to i napříč kategoriemi.

Nicméně námi navržený systém považujeme za nejčistší.
Například sochy je dle náš lepší evidovat 1x a umožnit zařadit do více hlavních kategorií než opačně. Evidovat sochy a umělecká díla duplicitně – ve dvou kategoriích zvlášť.

Samozřejmě ještě stále například dumáme například nad podkategorií "architektonicky zajímavá budova" ... .

HQ GeoSpy

Příjde mi hodně velká škoda nevyužít potenciálu serveru i pro shromažďování dat o různých objektech jednoho typu - např. křížcích, tábořištích, stromech, pomnících... Jenže to by znamenalo nezasekat toto tím, že je všechny dám do jedné kategorie - zvlášť markantní to je např. u:
pietních míst: kaple, hřbitov, pomník, památník, kříž, boží muka... Jedná se o velice rozdílné objekty, ale pokud budou v jedné kategorii, nikdo si už neodfiltruje samotné křížky od pomníků...
Připouštím - ve Waymarkingu bylo vyznání se v kategoriích až moc složité (pomník z 1. světové, z 2. světové, z války, pomníky slavným lidem atp., vše byly různé kategorie). Ovšem minimálně samostatná podkategorie pomník by prostě chtěla, to mi nikdo nerozmluví... Stejně jako samostatně třeba kašna, skanzen... Server pak může sloužit zároveň i jako jakýsi "průvodce". Chcete vidět skanzeny, zkuste se podívat na GeoSpy s vyfiltrovanými skanzeny... Rozšíří to funkčnost nejen pro ty lidi, co hrají hru, ale i pro ty, kteří by si rádi přečetli třeba jen o těch objektech, které budou v systému - a pak je třeba to zaujme...
Stejně jako třeba mi chybí typ "Tábořiště", který by pro cestovatele, kterých mezi špiony je určitě spousta, může být docela dobré vyhledávat, kvůli plánování cest (viz. mé objekty jako: http://beta.geospy.org/object/382 či http://beta.geospy.org/object/388).
Člověk by si pak na serveru vyfiltroval tábořiště a hned by viděl tipy, kde se utábořit v cizině!!! Takhle pokud někdy bude fungovat filtrování, bude muset hledat ve spoustě kategorií, kde budou moct být zařazeny a ještě k tomu mezi spoustou jiných objektů, které budou moct být zahrnuty do kategorie "Jiná".

Prostě funkčnost roztřídění objektů do pár dalších kategorií (nesmí jich být samozřejmě mnoho), u mně převládá min. o 1000% nad složitostí s ťuknutím na 1 či dvě tlačítka...

Mimochodem, i zde budou přece fungovat něco jako revieweři, jestli jsem to dobře pochopil, kteří budou zakladatelům radit a dozírat nad správným zakládáním (jestli jsem dobře pochopil to, co tu píšete), takže nechápu, proč by nováčkům nemohli pro párkrát poradit, když se spletou!

PS.: I já se párkrát spletl, i když spíše tím, že jsem se někde uklikl a dal jiný objekt, než jsem chtěl a špatně si to po sobě zkontroloval i u současného systému, takže si myslím, že to bude úplně stejné!

Ahoj Romane.

Víme přibližně, co máš na mysli... . Nicméně stále převažují argumenty, které jsme zde uvedli.

Abychom problém nějak rozlouskli, napadla nás následující možnost, vzhledem k tomu, že máš zájem na této změně.
Zkus vzít naši strukturu (případně kdokoliv, kdo má zájem) stávajících kategorií a podkategorií a navrhni přesně dle svých představ.
Rádi na to koukneme.
Prosíme o grafický výstup - pomocí screenshotu. Je také nutné brát v potaz i vizuální stránku.
Prosím, při návrhu pamatuj na číslo 7. Je dokázáno, že lidský mozek nedokáže vstřebat z nějakého seznamu rozumně více než 7 položek.

tábořiště, pietních míst: kaple, hřbitov, pomník, památník, kříž, boží muka...
Jedná se o velice rozdílné objekty, ale pokud budou v jedné kategorii, nikdo si už neodfiltruje samotné křížky od pomníků...

Nás opravdu moc nenapadá, jak to udělat jednoduše.
Nyní bereme v potaz i psychologii člověka - únavnost, soustředění, paměť. Dále pak aspekty použitelnosti, viz citované ISO normy výše. A výstup (kategorie a podkategorie) byl opakovaně testován na mnoha uživatelích ještě před spuštěním BETA verze. Byl opakovaně přepracováván. A vždy několikráte testován. Do třídění mluvili i lidé zabývající se psychologií chování lidí na webu, odborníci přes použitelnost a UX.

Rádi se podíváme na Tvůj návrh celého třídění na GeoSpy :)

HQ GeoSpy
  • 0

#632 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 9:27

možná by to pietní místo řešil jen jiný název tak jak u toho "jiný"
např.: "pietní místo, stavba" - ono se to někdy podle úvodního názvu blbě kouše protože třeba i já si pod pietním místem něco představuju ... a zrovna ty boží muka nebo kamenný kříž někde v parčíku, ve škarpě mi to moc nesplňuje ale samo o sobě pietní stavba to je
  • 0

Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...

#633 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 9:39

já třeba mám problém co s novým kostelem: historický není, ale je náboženský ale civilní budova to taky tak úplně není ;) je to někdy hoňka v tom vylavírovat....
teď to má ikonku "Historický a náboženský" ..... a dodal jsem k tomu "architektonicky zajímavou budovu" :)
  • 0

#634 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 10:24

DrakMrak napsal/a:
já třeba mám problém co s novým kostelem: historický není, ale je náboženský ale civilní budova to taky tak úplně není ;) je to někdy hoňka v tom vylavírovat....
teď to má ikonku "Historický a náboženský" ..... a dodal jsem k tomu "architektonicky zajímavou budovu" :)

Jestli by tady nebylo od věci udělat samostatnou celou kategorii "Sakrální památky", nebo jak se jim to říká...

Jinak určitě se mi zamlouvá určitě možnost zatrhnout více kolonek pro jeden objekt (kostel, architektonicky významná budova atp.).

danecek napsal/a:
Ahoj Romane.

Víme přibližně, co máš na mysli... . Nicméně stále převažují argumenty, které jsme zde uvedli.

Abychom problém nějak rozlouskli, napadla nás následující možnost, vzhledem k tomu, že máš zájem na této změně.
Zkus vzít naši strukturu (případně kdokoliv, kdo má zájem) stávajících kategorií a podkategorií a navrhni přesně dle svých představ.
Rádi na to koukneme.
Prosíme o grafický výstup - pomocí screenshotu. Je také nutné brát v potaz i vizuální stránku.
Prosím, při návrhu pamatuj na číslo 7. Je dokázáno, že lidský mozek nedokáže vstřebat z nějakého seznamu rozumně více než 7 položek.

Jedná se o velice rozdílné objekty, ale pokud budou v jedné kategorii, nikdo si už neodfiltruje samotné křížky od pomníků...

Nyní bereme v potaz i psychologii člověka - únavnost, soustředění, paměť. Dále pak aspekty použitelnosti, viz citované ISO normy výše. A výstup (kategorie a podkategorie) byl opakovaně testován na mnoha uživatelích ještě před spuštěním BETA verze. Byl opakovaně přepracováván. A vždy několikráte testován. Do třídění mluvili i lidé zabývající se psychologií chování lidí na webu, odborníci přes použitelnost a UX.

HQ GeoSpy

Abych se přiznal, tak neumím víc, než základní HTML, takže neumím udělat rozklikávací odkazy atp. :-(. Leda, že bych to nakreslil a to by taky vypadalo dost hrozně :-(

K tomu dalšímu - tomu testování, ISO normám atp., přijde mi, že na to jdete až moc vědecky. Vůbec nevím, co znamená nějaký odborník na UX? Chápu, že únavnost klikání je větší, když potřebuješ kliknout na 10 čudlíků, než se doklikáš, ale na druhou stranu, proč to třeba neudělat alespoň dobrovolně... Skoro mi přijde, že tu šermujete silnými slovy, jak to necháváte testovat spoustou uživatelů mimo betatestu, spoustou odborníků na tohle na ono, copywrightery, ale prostě mě tyhle odkazy na to, že je to dle norem, dle odborníků spíše odrazují, protože k nim mám nějakou možná "vrozenou" nedůvěru :-) Ale ta poslední věta je jen můj pocit ;-)

I když si myslím, že sílu toho, že se pak dají objekty využít i jinak a systém mohou navštěvovat třeba i turisté, protože budou moct snadno hledat zajímavosti, převáží nad těmi pár kliknutími... Nebo třeba podkategorie udělat dobrovolné, nebo možnost přidávat do těch kategorií ty objekty od těch, co to budou spravovat (kontrolovat)...
  • 0

#635 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 10:28

Ještě jeden poznatek u exportu do GPX - při naimportování do GG se mi nezobrazili zajištěné objekty jako nalezené, myslel jsem, že by je to mělo označit?
  • 0

#636 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 14:11

Roman_Jaromer napsal/a:

DrakMrak napsal/a:

Jestli by tady nebylo od věci udělat samostatnou celou kategorii "Sakrální památky", nebo jak se jim to říká...

Jinak určitě se mi zamlouvá určitě možnost zatrhnout více kolonek pro jeden objekt (kostel, architektonicky významná budova atp.).

danecek napsal/a:
Ahoj Romane.

Rádi na to koukneme.

HQ GeoSpy

Abych se přiznal, tak neumím víc, než základní HTML, takže neumím udělat rozklikávací odkazy atp. :-(. Leda, že bych to nakreslil a to by taky vypadalo dost hrozně :-(

K tomu dalšímu - tomu testování, ISO normám atp., přijde mi, že na to jdete až moc vědecky. Vůbec nevím, co znamená nějaký odborník na UX? Chápu, že únavnost klikání je větší, když potřebuješ kliknout na 10 čudlíků, než se doklikáš, ale na druhou stranu, proč to třeba neudělat alespoň dobrovolně... Skoro mi přijde, že tu šermujete silnými slovy, jak to necháváte testovat spoustou uživatelů mimo betatestu, spoustou odborníků na tohle na ono, copywrightery, ale prostě mě tyhle odkazy na to, že je to dle norem, dle odborníků spíše odrazují, protože k nim mám nějakou možná "vrozenou" nedůvěru :-) Ale ta poslední věta je jen můj pocit ;-)

I když si myslím, že sílu toho, že se pak dají objekty využít i jinak a systém mohou navštěvovat třeba i turisté, protože budou moct snadno hledat zajímavosti, převáží nad těmi pár kliknutími... Nebo třeba podkategorie udělat dobrovolné, nebo možnost přidávat do těch kategorií ty objekty od těch, co to budou spravovat (kontrolovat)...

Ahoj Romane.

Děkujeme za komentář.

Na všetko je treba odbornikov... :) :)

Bez nich bys nejezdil v autě, bez nich bys nejezdil vlakem, bez nich bys netelefonoval, bez nich bychom si nepsali po internetu.................
Bez odborníků a hlubokých znalostí a zkušeností by nebyl ani GeoSpy :)

HQ GeoSpy
  • 0

#637 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 14:43

Ahoj DrakuMraku a Romane.

Ad pietní místo, stavba
Dobrý nápad. Děkujeme za doporučení :).

Ad nový kostel
Hlavní kategorie historický a náboženský je sloučena z důvodu, že se tyto dvě kategorie se většinou prolínají. Nicméně jde o to, že objekt může být z jedné nebo druhé či z obou kategorií.
Tvoje aktuální zařazení je naprosto správné :).

Obecně ke kategoriím.
Jde o to, co je cílem GeoSpy. A tím je hra.
Proto klademe důraz na to, aby bylo zakládání objektů co nejjednodušší. Pokud budeme chtít zabudovat do GeoSpy vše, detailní kategorizaci objektů, rozdělování na místa pro ubytování atd., tak se nám začne hratelnost a hlavní cíl vytrácet. A to určitě nechceme.

Proto děkujeme za pochopení, že někdy musíme trvat na aktuálním zpracování. Důvodem je udržet směr vývoje zaměřený k zábavě :).

S pozdravem
HQ GeoSpy
  • 0

#638 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 14:52

Osobně sem rád, že jsou ty kategorie takto jednodušeji.... waymarking jich má 1063 dneska a je to dobrý chaos (vím to přesně teď jsem na to téma dělal odznak do BadgeGenu II ;) )

Jde jen o to s tím kostelem např, že to není historická stavba ale stavba moderní :) takže k tomu ty hradbičky tak úplně nesedí ale mohl bych to přehodit dát jako hlavní civilní zajímavou stavbu a z historické části ten kostel prostě je to o tom co převládne a řešitelné to JE ! takže já bych to zase tak nedrtil ...

To pietní místo, stavba je přeci jen lehké upřesnění a líp se v tom hledají mantinely :)

čím víc se v těch kategoriich hrabu tím víc, zjišťuju, že to defakto stačí...

• 0

#639 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 15:01

ještě dotázek: teď jsem se hrabal ve svých dvou objektech GSUH, GSUG a v seznamu je mám jako vlastněné ale v mapě ne a ne filtry vpořádku a nevidím... něco jsem v nich měnil ... ,
  • 0

#640 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2013 - 15:09

tak už jsem na to přišel.... změnili se souřadnice ale ty jsem needitoval což je divné
  • 0

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama