Přejít na obsah

Fotka

Outdoor hra na špiony

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1699 odpovědí na toto téma

#981 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 8:35

danecek napsal/a:
Ahoj DrakuMraku a haggaeusi,

děkujeme za připomínky a návrhy.
Největší problém s TAGY jsme našli v tomto (a neumíme rozumně vyřešit). Většinu problémů jste zde zmínili:

Opravdu jsme TAGy na základě diskusí zde již několikrát probírali. Zatím se nám TAGy jeví jako slepá ulička....

Toto jsou dva hlavní a dle nás nepřekonatelné problémy.
Jsme velmi rádi, že problémy, které s TAGy jsou, tak jste na ně přišli vašimi úvahami také :-)

HQ GeoSpy

Popravdě řečeno když jsem si to přečetl, dýchla na mě docela dost skepse... Přijde mi, že cokoliv, co by mohlo projekt rozšířit i o nové možnosti (právě pro ty, kteří by rádi viděli i něco jiného, než jen hru, ale třeba i databázi objektů atp.) je předem zatraceno... Ale to je jen můj pocit.

Na druhou stranu návrhy chlapů s tagováním vypadají moc zajímavě.

Já osobně bych ale přidal to přiřazení tagů něco jako další stupeň při odesílání formuláře. V případě zatržení současných kategorií by se mohly objevit dostupné tagy, které by se potom zaškrtly. V případě, že by to byly tagy dostupné jen pro určené kagetorie, nebylo by jich mnoho, takže by se uživatel neproklikával spoustou možností.
Přidání tagu - mohli by si to navrhovat klidně uživatelé s tím, že by přidávání nových tagů musel někdo schválit. Určitě bych to nenechával živelně, ať si každý udělá své vlastní tagy, kterými si označuje i cizí objekty, v tom by byl neskutečný nepořádek. Hlavně by si každý musel označit všechny objekty, když by chtěl pak použít smysluplné filtrování...

Další věc je použití pár dobrovolníků jako správce TAGů, kteří by vždy prošli nové objekty a těm by přiřadili případné zapomenuté tagy. Kvůli možnosti filtrování se klidně jako jeden z nich hlásím...

Samozřejmě muselo by se dořešit i filtrování podle tagů. Ale předpokládám, že v databázi by to snad neměl být takový problém, je to stejné jako filtrování podle kategorií a řekl bych, že to je stejné jako přidat filtrování podle podkategorií.

Jen si říkám, proč to tu píšu, když stejně je to moc náročné na programování a podobný návrh narazí opět na to, že to je "moc složité pro uživatele". Což fakt nechápu, protože zatržení pár položek nikoho nezabije... (Omlouvám se, asi mám nějakou depresi, ale muselo to ze mě).
  • 0

#982 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 8:40

PS.: S tou lokalizací - stejně budete překládat kategorie a podkategorie, takže mi překlad pár TAGů zní opravdu jako výmluva...
  • 0

#983 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:08

Roman_Jaromer napsal/a:

danecek napsal/a:
Ahoj DrakuMraku a haggaeusi,

děkujeme za připomínky a návrhy.
Největší problém s TAGY jsme našli v tomto (a neumíme rozumně vyřešit). Většinu problémů jste zde zmínili:

Opravdu jsme TAGy na základě diskusí zde již několikrát probírali. Zatím se nám TAGy jeví jako slepá ulička....

Toto jsou dva hlavní a dle nás nepřekonatelné problémy.
Jsme velmi rádi, že problémy, které s TAGy jsou, tak jste na ně přišli vašimi úvahami také :-)

HQ GeoSpy

Popravdě řečeno když jsem si to přečetl, dýchla na mě docela dost skepse... Přijde mi, že cokoliv, co by mohlo projekt rozšířit i o nové možnosti (právě pro ty, kteří by rádi viděli i něco jiného, než jen hru, ale třeba i databázi objektů atp.) je předem zatraceno... Ale to je jen můj pocit.

Na druhou stranu návrhy chlapů s tagováním vypadají moc zajímavě.

Já osobně bych ale přidal to přiřazení tagů něco jako další stupeň při odesílání formuláře. V případě zatržení současných kategorií by se mohly objevit dostupné tagy, které by se potom zaškrtly. V případě, že by to byly tagy dostupné jen pro určené kagetorie, nebylo by jich mnoho, takže by se uživatel neproklikával spoustou možností.
Přidání tagu - mohli by si to navrhovat klidně uživatelé s tím, že by přidávání nových tagů musel někdo schválit. Určitě bych to nenechával živelně, ať si každý udělá své vlastní tagy, kterými si označuje i cizí objekty, v tom by byl neskutečný nepořádek. Hlavně by si každý musel označit všechny objekty, když by chtěl pak použít smysluplné filtrování...

Další věc je použití pár dobrovolníků jako správce TAGů, kteří by vždy prošli nové objekty a těm by přiřadili případné zapomenuté tagy. Kvůli možnosti filtrování se klidně jako jeden z nich hlásím...

Samozřejmě muselo by se dořešit i filtrování podle tagů. Ale předpokládám, že v databázi by to snad neměl být takový problém, je to stejné jako filtrování podle kategorií a řekl bych, že to je stejné jako přidat filtrování podle podkategorií.

Jen si říkám, proč to tu píšu, když stejně je to moc náročné na programování a podobný návrh narazí opět na to, že to je "moc složité pro uživatele". Což fakt nechápu, protože zatržení pár položek nikoho nezabije... (Omlouvám se, asi mám nějakou depresi, ale muselo to ze mě).

Ahoj Romane,

ano, TAGování není jednoduché na zapracování.

Jen v krátkosti:
lokalizace: jak budeš lokalizovat "boží oko" (zdroj mpikovy www), fůzní reaktor, kulometné střílny, atp? Na každou specializaci je nutno sehnat překladatele. Překladatel má obvykle také specializaci - třeba fyziku, ale už neví, jak přeložit "boží oko".
Kolik takových TAGů bude? Hodně :) Dále jsme si všimli, že konkrétně Tobě by 100 TAGů nestačilo :-) Protože jen u bunkrů se jich dá hravě vytvořit asi tak 30. A pro 10 jazyků na GeoSpy si neumíme představit toto lokalizovat.

Dokážeš takové překladatele sehnat? Držet kvalitu překladů a jejich občasné ověření? (?Za své peníze?)? :-)
To je neuvěřitelná piplačka... Však se nad tím zamysli.

Nám se třeba líbí stromové TAGování. Ale opět stejný problém - lokalizace, schvalování, nekontrolovatelné počty.

Uvažuj přeci takto. Přijde špion a oznámí Ti, že TAGů pro památky je žalostně málo (bude jich už 50). A bude mít pravdu, protože to bude odborník, tak Ti jich vymyslí dalších 50. To pro něj nebude problém. Jakmile nevyhovíš. Co budeš dělat? Ty konkrétně? Odpálkuješ ho? :-) Řekneš mu, že GeoSpy dalo limit 50 a hasne to? Budeš mu pak neustále dokola vysvětlovat proč jen 50, tak jako to vysvětlujeme neustále my Tobě?

To jsou praktické dotazy. A vůbec ne rýpavé. Ti lidé Tě za to budou terorizovat. Ptát se Tě na to budou asi tak 10x za 14 dnů. Budeš potit odpovědi. Máš na to povahu? :-) Já sám za sebe (daneček) říkám, že by Tě za chvíli trefilo. A to je Tě zase docela škoda :-)

Takže, TAGy jsme nezavrhli. Konkrétně návrh DrakaMraka. Ale v první verzi GeoSpy nebudou. Nebo chceš čekat další rok? To bychom GeoSpy nikdy nevydali. :-) TAGy se dají dodělat i později, jak sám naznačuješ. Ale moc se nám do nich nechce, protože přínos je všelijaký. Že systém zavádí velké portály je pěkné. Je to ale dobře? Vykřičeli si to uživatelé? Je to opravdu u GeoSpy potřebné?

Na všechny tyto otázky je nutno znát odpovědi a to ještě na daleko více otázek :-)

Líbí se nám myšlenka Taggera, který by přiřazoval, jak říkáš, TAGy klidně v pozdějších fázích vývoje GeoSpy. Ale opět - co ty lokalizace? A když uděláme fulltext vyhledávání (podobné Google), tak pozbydou TAGy smyslu. Nebo ne?

Jak bys vytvořil systém, který řekne dalšímu Taggerovi, že objekt, který jsi oTAGoval již nemusí další Tagger kontrolovat? Kde je ta hranice, kdy Ty řekneš v systému (třeba Checkboxem), že Praděd je OK. Ale přijde někdo fundovanější a začne Ti psát. No jo, TAG anténní systémy tam máš. Ale kde je TAG pro mikrovlnný radioamatérský převaděč v pásmu 430 MHz? A nemáš tam TAG pro převaděč na 145 MHz. Atd?
Toto je nevýhoda TAGů.
A jak budeš reagovat na ve více jazycích? Umíš plynně anglicky? Máš na to dostatek času?
Klidně můžeš odpovědět, jak bys na toto vše reagoval :-)

Samozřejmě oceňujeme Tvou snahu problém řešit a i Tvou přihlášku evidujeme.

S pozdravem
HQ GeoSpy
  • 0

#984 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:15

Romane v tomhle fandím danečkovi :) nemám rád když se musí něco třicetkrát schvalovat to pak má každej nějakej názor a nakonec z toho bude waymarking s 1062 kategoriema to se na mě nezlob ale vím z praxe trošku jak to chodí a proto se mi jednoduchost líbí....

Nicméně cejtím, že to něco ještě chce a haggaeus mě včera nahrál dobře na smeč a do rána se mi vylíhlo v hlavě to co se vylíhlo :D ... jsem pro volnost podnikání co se týče TAGů (lidi ukážou jestli jsou ochotní tomu dát řád a pořádek a nebo ne) a když by to dopadlo a dejme tomu existovali TAGGEři kteří by to měli na starost a otagovali popř zrušili nesmyslné tagy možná to i samo dostane štábní kulturu - možná se ti to zdá lehce chaotické ale víc vsázím na uživatele než na nějakou organizovanou marmeládu která pak kristalizuje v nesmysly... a hlavně do budoucna si to můžem tvořit MY a nemusí to být někde šíleně schvalováno a pak ti co to nebudou chtít dělat se tím nemusí zabývat a TAGGEři to prostě doladí už jen z toho důvodu, že je to bude zajímat (ne každého zajímá že ten pomníček je zrovna z I. II. nebo 30-letý války nebo že bunkr je takový nebo makový...)

to že tam budou i nesmyslné tagy je jasné ale nakonec ty sám si budeš moct udělat tagy správné a pokud už budou existovat spojí se s těmi co už existují a pokud se vytvoří nový a nebude používán tak propadne do propadliště dějin a postupně zanikne... nikdo nebude moct vytvořit dvakrát TAG #HRAD ale bude moct vytvořit např #ZŘÍCENINA (když ještě nebude) a pak už to bude na tom, jestli se použijí oba TAGY nebo ne jeden objekt může získat více TAGů

překlady bych neřešil ... buď budeme říkat HRADU #CASTLE od začátku a nebo to u nás budou #HRAD(y) a v zahraničí #CASTLE(s) pořád budu vědět když vlezu na objekt a bude tam seznam tagů že mám hledat pod tím nebo oním... a nakonec pro dokonalost může existovat i spojovací tabulka někdy možná v budoucnosti (!!) která řekne, že EN#CATLE = CZ#HRAD = xx#yyyyy databáze umí věcí když se chce ;) vůbec bych se u TAGů do překladů nehrnul !!

udělat z toho český waymarking je jednoduché ale není to cesta a už vůbec ne když to má být pro lidi :) a trudomyslnost bych zahodil… mě se ten projekt líbí má to potenciál a fakt záleží jak se to rozjede a bude to bavit lidi a především je to o lidech (waymarking umírá na lidech - moc jich tam nechodí, rozhraní je těžkopádné, kategorie přebujelé, celé je to lehce chaotické...)... v prvním kole bych to určitě pustil takhle a uvidí se jestli TAGY ano nebo NE a v jaké podobě
  • 0

GPS: Oregon 550t + Nexus S
www pages: Dračí stránka Czech Geocaching on Facebook | GeoTřebíč
Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...

#985 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:21

TAGY jsou nadstavba ... ale mohla by to být zajímavá nadstavba jak s těmi hodnostmi tak s tím, že z toho opravdu může vzniknout propracovaná library když se to dobře pojme odzačátku ale určitě bych to nechal až na později...

zajímal by mě spíš ten filtr - tedy to rozšíření možnosti vytřídit objekty i podle podkategorii to bych viděl jako stěžejní do prvního kola...
  • 0

Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...

#986 Alf Gang

Alf Gang

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 734 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:46

Tak já přidám názor za nás totální laiky - vůbec netuším, co jsou to nějaké TAGY a po pročtení diskuze to snad ani nechci zjišťovat. Každopádně - myslím si, že k životu a hlavně k zábavě na GeoSpy to nepotřebuju. ;) Sice budu za úplnou blbku, ale musela jsem to napsat.:D
  • 0

Sony Xperia Z3 Compact - (v záběhu), HTC Desire (v záloze) + c:geo; Oregon 450 odešel do věčných lovišť :-(

#987 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:50

Roman_Jaromer napsal/a:
PS.: S tou lokalizací - stejně budete překládat kategorie a podkategorie, takže mi překlad pár TAGů zní opravdu jako výmluva...

Ahoj Romane.

Jaký máš názor na fullscreen hledání? V podobném provedení jako je Google?

Neřeší samo o sobě TAGy?

Dám příklad k Pradědu. Jaké TAGy by byly přiřazeny k těmto položkám? Za rovnítkem by byl jaký název TAGu?

- vyhlídková stavba =
- točivé schodiště =
- točivé schodiště nesplňující normu - pouze pro evakuaci =
- televizní převaděč DVB-T (3x 100 kW) =
- televizní převaděč - analog (ukončeno) =
- meteorologická stanice - menší kotouč - nepřístupná =
- vyhlídková plošina - větší kotouč =
- meteorologická sluneční stanice - heliograf - přístupný =
- meteorologická sluneční stanice =
- chráněné území =
- přírodní rezervace =
- nejvyšší hora Hrubého Jeseníku =
- nedaleko se nachází přečerpávací elektrárna =
- Tabulové skály =
- vyhlídka na Polsko =
- restaurace =
- hotel =
- doprava - pěšky =
- mrazový srub =
- vzácná květena =
- rozhlasové vysílače (8 stanic, všechny frekvenční modulace (FM) a RDS, 6x 20 kW, 2x 10 kW) =
- lyžování =
- zimní sporty =
- turistika =
- letní sporty =
- na horním konci výkyv věže běžně +/- 0,5 m v hezkém počasí
- jedna z prvních staveb tohoto druhu, kde je většinově použitý na tehdejší dobu speciální typ betonu =
- převaděč OK0X (439.350 MHz, 10 W, echolink, CTCSS) =
- Atd. :)

Jak by se TAGy jsmenovaly?

A hlavně Romane. GeoSpy je hra :-) A to bude její hlavní účel, nikoliv Waymarking č. 2. Prostředkem zajišťování jsou fotografie :-)

HQ GeoSpy
  • 0

#988 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:54

EDIT - vloženo 2x
  • 0

#989 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 9:58

pro Alf Gang
v lidštině jsou TAGY = ŠTÍTKY

pro představu:
máš třeba HRAD kterej je už zřícenina stojí na kopci s dalekým rozhledem a na nádvoří má úžasný chráněný strom :)

stávající GeoSpy:
dám do kategorie Historické
podkategorie: historické sídlo, zřícenina, flora, vyhlídková stavba

TAGY
#HRADY
#ZŘÍCENINY
#STOLETÍ 15
#PAMATNÉ STOMY
#VYHLÍDKA
#ROŽMBERKOVÉ
...
...
...
(třeba do max 10)

jakmile se nějaký TAG založí nepůjde stejný udělat znovu necnost mohou vznikat HRADY1, HRADY2, nebo taky cypoviny.... pozitivum můžeš si upřeňovat a zařazovat objekty do svých kategorii...
Otázkou už jen je jaká bude omáčka kolem tohoto... volné nebo jen TAGGEři (lidi kteří se tím budou zabývat)...

vpodstatě ti to samé funguje na Twitteru, G+ i na Facebooku když tam dáš do nějaké zprávy #blabla tak se ti z toho udělá TAG který se pak dá vyhledávat a do všeho do čeho napíšeš ono #blabla tak to se ti pak filtrem vyhledá....

asi tak trochu lidsky :)
  • 0

#990 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 10:01

DrakMrak napsal/a:

zajímal by mě spíš ten filtr - tedy to rozšíření možnosti vytřídit objekty i podle podkategorii to bych viděl jako stěžejní do prvního kola...

Ahoj DrakMraku

Filtrování dle podkategorií bude v 1. etapě zapracováno v Kartotéce jak pro objekty tak pro fotografie :).

HQ GeoSpy
  • 0

#991 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

souhlas s tím, že GeoSpy je HRA jak se to přežene bude z toho waymarking 2
  • 0

#992 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

danecek napsal/a:

DrakMrak napsal/a:

Ahoj DrakMraku

Filtrování dle podkategorií bude v 1. etapě zapracováno v Kartotéce jak pro objekty tak pro fotografie :).

HQ GeoSpy

dík :)
  • 0

#993 Alf Gang

Alf Gang

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 734 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 10:32

DrakMrak napsal/a:
pro Alf Gang
v lidštině jsou TAGY = ŠTÍTKY
.....

Díky za tu lidštinu. Teď jsem víc v obraze. Potvrdilo mi to přesto to, co jsem psala - že to k životu nepotřebuju a ke hře na GeoSpy v tom taky nevidím nic, co bych nutně potřebovala mít. :D

Asi to bude i tím, že Twitter, G+ ani Facebook nepoužívám a ani používat nechci. ;) Takže jdou tyhle věci mimo mně.
  • 0

Sony Xperia Z3 Compact - (v záběhu), HTC Desire (v záloze) + c:geo; Oregon 450 odešel do věčných lovišť :-(

#994 DrakMrak

DrakMrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 650 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 10:42

ono je to o tom boji jestli z toho mít HRU a nebo WAYMARKING po česku

osobně preferuji HRU...
a když vemu ten příklad co jsem udělal nahoře pro zlidštění TAGů stačí mi i variabilnost GeoSpy jsem tim dostatečně schopný vyspecifikovat popsat objekt...

takže pokud TAGY tak až později v druhém kole jako bonusové vlastnosti a možnosti blíže specifikovat objekty a dá se na to navázat plno soutěží, a odměn a navymejšlet další blbinky...

a jiné kategorie do toho bych se nepouštěl vůbec skončíme na 1062 jak ve waymarkingu
;)
  • 0

#995 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 11:45

Ahoj špioni,

přikládáme jeden z více návrhů. Řešili jsme kam a jak umístit odkaz na objekt.
Jako jedna z nejlepších variant nám vyšla tato.
Grafická úprava není provedena profesionálně, ale od ruky.

Vložený obrázek

HQ GeoSpy
  • 0

#996 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 13:01

danecek napsal/a:

Roman_Jaromer napsal/a:

Ahoj Romane.

Neřeší samo o sobě TAGy?

Dám příklad k Pradědu. Jaké TAGy by byly přiřazeny k těmto položkám? Za rovnítkem by byl jaký název TAGu?

- vyhlídková stavba =
- točivé schodiště =
- chráněné území =
- přírodní rezervace =
- Tabulové skály =
- vyhlídka na Polsko =
- restaurace =
- hotel =
- doprava - pěšky =
- mrazový srub =
- vzácná květena =
- rozhlasové vysílače (8 stanic, všechny frekvenční modulace (FM) a RDS, 6x 20 kW, 2x 10 kW) =
- lyžování =
- zimní sporty =
- turistika =
- letní sporty =
- jedna z prvních staveb tohoto druhu, kde je většinově použitý na tehdejší dobu speciální typ betonu =

A hlavně Romane. GeoSpy je hra :-) A to bude její hlavní účel, nikoliv Waymarking č. 2. Prostředkem zajišťování jsou fotografie :-)

HQ GeoSpy

Víte, já vlastně nevím co chcete... Buď to, že se nebude dát dohledat v databázi vůbec nic krom nějakého fultextového vyhledávače (jenže ten ti vyhledá všechny výskyty slova rozhledna, stejně jako třeba, když v popisu bunkru bude, že "od bunkru se dostanete k rozhledně", tak ti to hned vyjede i ten bunkr jako rozhlednu? To mi přijde daleko jednodušší už tam dát ten štítek (nebo původně myšlenou kategorii) té rozhledny (ne věže) podle které to alespoň půjde FILTROVAT. Jak půjde filtrovat podle fulltextového vyhledávání, není to daleko složitější na zapracování?

První pohled na štítky mi přišel docela zajímavý, ale když vidím, co se přesně myslelo, tak asi spíše ne... Já osobně jsem preferoval spíše ty podkategorie pro snadné hledání zařazení do databáze atp. Krom hry by to ten server posunulo v použitelnosti o řád výše (hledáš tábořiště, zkus se podívat na tábořiště na GeoSpy, hledáš bunkry, podívej se na GeoSpy. Je pravda, že asi tolik lidí by to nepřitáhlo, ale pro ty, kteří by se podívali by to mělo velkou užitnou hodnotu. (to zařazení do podkategorií - případně zařazení do rozumných štítků. Ovšem ty štítky, co tu jsou, tak ty bych raději ani nechtěl... Já taky neříkal, že má být kategorií 1000 a tagů milion, jak mi to tu připadá, že si všichni myslíte...
Z mé praxe přidávání EXIF dat k fotkám mi příklad Daněčka přijde spíše jako příklad pro klíčová slova pro vyhledávání (asi je to to samé co TAGy), které si může každý udělat své vlastní hodně podrobné, které pak slouží k fulltextovému vyhledávání. Nechápu, proč by tagy (podkategorie) museli jít do takových podrobností, jako je třeba "Nejvyšší hora Jeseníků", když to je jen jediná hora a takový tag ztrácí smysl. Nebo "vyhlídková plošina - větší kotouč" - to už je přece popis, to není snad tag?
Samozřejmě vždy se jedná o to, jaký rozsah kategorií / štítků je ještě rozumný a jaký ne.

Mně přijdou ty kategorie co máte na GeoSpy hodně nedodělané, protože do jedné se vlezou úplně rozdílné objekty (hřbitov - pomník - kaple, studánka - přehrada) a přijde mi, že by každý podobný objekt mohl mít svou kategorii. Když si vezmu jen tyto upřesňujcíí texty je jich asi 100, když by se to rozšířilo o další cca 100 kategorií, určitě by to bohatě stačilo a když by se ukazovaly například jen po zatržení nadřazené kategorie, tak by to určitě hru nijak zvlášť neznepřehlednilo, ale dalo by jí to možnost využít server i jako zdroj zajímavých informací (nejen té hry).

Vím, navrhujete hru a já říkám, proč rovnou nevyužít obrovský potenciál tohoto i jako informačního serveru...

Ale to už se stejně opakuji.

Já osobně si dělám vlastní "databázi" objektů s fotkami. Nijak sofistikovanou, body v Mapsource mám popsané asi 60-ti různými kategoriemi, které pak mám číslované a v poznámce mám, kdy to bylo focené... Jsem asi divný, když sbírám fotky zajímavých míst, mám toto vše roztříděné právě kvůli přehlednosti. Když chci křížky - vyjedu si křížky, když chci pomníky, vyjedu si pomníky... Hledám kde tábořit, vyjedu si tábořiště... Nedokážu si představit, že bych v té své "pseudodatabázi" musel podobné objekty hledat jen podle toho, že jsou na mapě a že mají jednu velkou společnou kategorii (např. pietní místa - když se měly zakládat křížky, vyjel jsem si, kde v okolí mám křížky a cestou okolo jsem si je vyfotil... Kdybych měl jednu kategorii Pietních míst, tak objedu minimálně 2x tolik míst, protože spousta z nich jsou třeba pomníčky... Mimochodem - toto je i část tajemství, proč jsem měl tolik úspěchů v zajišťování objektů - podívám se na tuto mapku a vidím zda mám objekt vyfocený)...

To jsou argumenty, proč si myslím, že podrobnější zařazení do kategorií (či tagů) a jejich následné filtrování je dobré... Tedy, u těch tagů v rozumné míře, kdy jich nebude tolik, jako to tady navrhoval Daneček, ale třeba jen do 500 celkem a každý je bude opravdu přiřazovat svým objektům...
  • 0

#997 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 13:02

danecek napsal/a:
Ahoj špioni,

HQ GeoSpy

Myslím, že takto to vypadá určitě dobře...
  • 0

#998 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 13:16

Roman_Jaromer napsal/a:

danecek napsal/a:

Roman_Jaromer napsal/a:

Ahoj Romane.

Neřeší samo o sobě TAGy?

- vyhlídková stavba =
- točivé schodiště =
- chráněné území =
- přírodní rezervace =
- Tabulové skály =
- vyhlídka na Polsko =
- restaurace =
- hotel =
- doprava - pěšky =
- mrazový srub =
- vzácná květena =
- lyžování =
- zimní sporty =
- turistika =
- letní sporty =

HQ GeoSpy

Víte, já vlastně nevím co chcete... Buď to, že se nebude dát dohledat v databázi vůbec nic krom nějakého fultextového vyhledávače (jenže ten ti vyhledá všechny výskyty slova rozhledna, stejně jako třeba, když v popisu bunkru bude, že "od bunkru se dostanete k rozhledně", tak ti to hned vyjede i ten bunkr jako rozhlednu? To mi přijde daleko jednodušší už tam dát ten štítek (nebo původně myšlenou kategorii) té rozhledny (ne věže) podle které to alespoň půjde FILTROVAT. Jak půjde filtrovat podle fulltextového vyhledávání, není to daleko složitější na zapracování?

První pohled na štítky mi přišel docela zajímavý, ale když vidím, co se přesně myslelo, tak asi spíše ne... Já osobně jsem preferoval spíše ty podkategorie pro snadné hledání zařazení do databáze atp. Krom hry by to ten server posunulo v použitelnosti o řád výše (hledáš tábořiště, zkus se podívat na tábořiště na GeoSpy, hledáš bunkry, podívej se na GeoSpy. Je pravda, že asi tolik lidí by to nepřitáhlo, ale pro ty, kteří by se podívali by to mělo velkou užitnou hodnotu. (to zařazení do podkategorií - případně zařazení do rozumných štítků. Ovšem ty štítky, co tu jsou, tak ty bych raději ani nechtěl... Já taky neříkal, že má být kategorií 1000 a tagů milion, jak mi to tu připadá, že si všichni myslíte...
Z mé praxe přidávání EXIF dat k fotkám mi příklad Daněčka přijde spíše jako příklad pro klíčová slova pro vyhledávání (asi je to to samé co TAGy), které si může každý udělat své vlastní hodně podrobné, které pak slouží k fulltextovému vyhledávání. Nechápu, proč by tagy (podkategorie) museli jít do takových podrobností, jako je třeba "Nejvyšší hora Jeseníků", když to je jen jediná hora a takový tag ztrácí smysl. Nebo "vyhlídková plošina - větší kotouč" - to už je přece popis, to není snad tag?
Samozřejmě vždy se jedná o to, jaký rozsah kategorií / štítků je ještě rozumný a jaký ne.

Mně přijdou ty kategorie co máte na GeoSpy hodně nedodělané, protože do jedné se vlezou úplně rozdílné objekty (hřbitov - pomník - kaple, studánka - přehrada) a přijde mi, že by každý podobný objekt mohl mít svou kategorii. Když si vezmu jen tyto upřesňujcíí texty je jich asi 100, když by se to rozšířilo o další cca 100 kategorií, určitě by to bohatě stačilo a když by se ukazovaly například jen po zatržení nadřazené kategorie, tak by to určitě hru nijak zvlášť neznepřehlednilo, ale dalo by jí to možnost využít server i jako zdroj zajímavých informací (nejen té hry).

Vím, navrhujete hru a já říkám, proč rovnou nevyužít obrovský potenciál tohoto i jako informačního serveru...

Ale to už se stejně opakuji.

Já osobně si dělám vlastní "databázi" objektů s fotkami. Nijak sofistikovanou, body v Mapsource mám popsané asi 60-ti různými kategoriemi, které pak mám číslované a v poznámce mám, kdy to bylo focené... Jsem asi divný, když sbírám fotky zajímavých míst, mám toto vše roztříděné právě kvůli přehlednosti. Když chci křížky - vyjedu si křížky, když chci pomníky, vyjedu si pomníky... Hledám kde tábořit, vyjedu si tábořiště... Nedokážu si představit, že bych v té své "pseudodatabázi" musel podobné objekty hledat jen podle toho, že jsou na mapě a že mají jednu velkou společnou kategorii (např. pietní místa - když se měly zakládat křížky, vyjel jsem si, kde v okolí mám křížky a cestou okolo jsem si je vyfotil... Kdybych měl jednu kategorii Pietních míst, tak objedu minimálně 2x tolik míst, protože spousta z nich jsou třeba pomníčky... Mimochodem - toto je i část tajemství, proč jsem měl tolik úspěchů v zajišťování objektů - podívám se na tuto mapku a vidím zda mám objekt vyfocený)...

To jsou argumenty, proč si myslím, že podrobnější zařazení do kategorií (či tagů) a jejich následné filtrování je dobré... Tedy, u těch tagů v rozumné míře, kdy jich nebude tolik, jako to tady navrhoval Daneček, ale třeba jen do 500 celkem a každý je bude opravdu přiřazovat svým objektům...

Ahoj Romane,

ten Praděd. To byl úkol pro Tebe, abys vytvořil pro něj dané TAGy.
Já jsem Ti jen pomohl, co stavba obsahuje (není vyjmenované vše).

Děkujeme za názory
HQ GeoSpy
  • 0

#999 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 13:18

Roman_Jaromer napsal/a:

danecek napsal/a:
Ahoj špioni,

HQ GeoSpy

Myslím, že takto to vypadá určitě dobře...

Ahoj Romane,

Ještě jsme to chvíli obraceli a bádali nad tím. Zatím to vypadá, že to tak zůstane k zapracování.

Děkujeme :-)

HQ GeoSpy
  • 0

#1000 danecek

danecek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 856 příspěvků(y)

Publikováno 24 červenec 2013 - 13:37

Vážení špioni.

Připomínáme se s možností vytvoření vlastního foto-úkolu.
V pátek v 18:00 budou publikovány připravené foto-úkoly od Romana_Jaromer a Hordika.

Pokud se chce někdo přidat, tak směle do toho :-)

Podmínky pro založení úkolů jsou zde:
http://www.beta.geospy.org/object/1297

Velmi se těšíme na vaše nápady :-)
HQ GeoSpy
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama