Potom, co jsem si přečetl diskuzi ohledně archivace keší v NP Slovenska a hlavně příspěvek od Skurakaie, trochu mě zarazilo, jak paušalizuje, jak my kačeři jsme ti špatní...
Zajímalo by mne proto, co vadí těm dotyčným na našem chování. Ano, naše přítomnost někde může rušit zvěř, jsou mezi námi hovada, kteří jezdí i po louce auty atp.
Ale i pokud bude keš třeba v CHKO kousek od cesty v místě, kde není omezen vstup do lesa, co potom vadí ochráncům přírody na našem chování?
Napadají mě tyto věci:
- rušení zvěře
- vychození "chodníčků", v případě strmých svahů způsobení erozních rýh a podobných věcí
- přehrabování kořenů a půdního krytu v případě nevhodné nápovědy
- zanechávání odpadků v lese
- "vandalské" chování některých - (úmyslné ježdění auty mimo silnice, lámání stromů atp.)
Rušení zvěře se asi nevyhneme (ovšem zdaleka nejsme jediní a třeba myslivci, co jezdí často přímo do lesa auty předpokládám ruší zvěř i více), u dalších dvou bodů se toto dá výrazně omezit díky citlivému zakládání keší (a keš se dá založit klidně v 1 zóně NP tak, aby neškodila, i uprostřed lesa v CHKO, aby nebyly známky po těchto kačerských stopách). Předposlední bod je na každém z nás, jak se umíme chovat. A posledním bod - doufám, že to je jen hodně malá menšina, i když jsem viděl podobné případy.
Zapomněl jsem na nějaké?
Případně jak se chovat v lese tak, abychom méně vadili ochráncům přírody?
Jedním z dobrých řešení by bylo také nedělat lesní série...
Při svých lovech jezdím přírodou většinou na kole či pěšky. Občas si zkrátím cestu lesem (případně přes louku, pokud jedu na kole). Ovšem protože nic nevyhazuji a do lesa je krom NPR a 1. NP (tedy, jestli to dobře chápu), tak snad nic špatného nedělám...