Tak jsem se tím prokousal a přiznám se, že něco mě i překvapilo - třeba skurakai. Jen tak mimochodem - mám vystudovanou biologii, takže si myslím, že nejsem tak mimo, dřív jem jezdil hodně trempovat a jeden čas jsem po cestě sbíral odpadky (takže jsem z lesa vycházel většinou s taškou cizího bordelu na báglu - časem mě to přestalo bavit). Jinak si rád zajedu i na biku - a v lese jezdím i po pěších cestičkách.
Směšují se tu různá chráněná území - z hlediska intenzity ochrany i velikosti.
- maloploplošná území k ochraně specifické flóry/fauny (různé NPR) - tam je skutečně špatné dělat kešky - většinou je skutečně co chránit a moc by se tam nemělo. Nicméně největší NPR je můj oblíbený Králický Sněžník a to co tam zejména v ochranné zóně provozují lesáci je absolutně neporovnatelné se škodou, kterou snad mohou způsobit kačeři.
- velkoplošná území typu CHKO mají spíše chránit krajinný ráz než konkrétní lokalitu - k tomu jsou ty NPR a jsou s různou intenzitou hospodářsky využívaná. Pokud někdo tvrdí, že by se tam neměl caching provozovat, tak je podle mě trochu mimo.
- národní parky jsou někde mezi - záleží na tom, která je to zóna...
Pokud jde o ad hoc situace - hnízdění sokolů, orlů, apod. - tak souhlasím, že není důvod proč nemoci respektovat po omezenou dobu tento stav a prostě tam nechodit.
Jinak je důležité uvědomit si důvody kritického ohrožení některých těchto druhů na našem území. Za prvé jsou to historicky bouchalové (a někteří dokonce i dnes), za další pak používání chemie - zejména DDT - to má vliv na dravce na vrcholu potravní pyramidy, kdy jsou buď přímo otrávení nebo mají tak křehká vajíčka, že je nejsou schopni vysedět. Rušení lidmi je tak minoritní problém, že to na snižování populací de facto nemělo vliv. T9m znovu nechci říci, že pokud dnes konečně někde zahnízdí, tak bychom je potřebnou dobu neměli nechat být.
Co se týká té eroze, tak je to k smíchu. Kolo? Běžte si do lesa, až tam zase vjedou lesáci - nejradši tam jezdí po dešti, kdy je terém pěkně rozměklý... To, co zvládne jeden lakatoš, to budou cyklisté vyrábět celé generace. Ale i s těmi lesáky se příroda srovná...
BTW: Víte, co je na konci lesní cesty? Paseka nebo posed!
Rušení zvěře? Pokud vynecháme některé speciální případy (sokoly, orly, apod.), tak i samotní myslivci říkají, že černá a vysoká je strašně přemnožená - já jsem taky nikdy neviděl v lese tolik srnek, co teď... Takže se jim asi tak špatně nežije a s tím rušením to tak horké není... určitě se to na početních stavech neprojevuje...
A myslet si, že v přírodě panuje klid a mír, zvířátka se v klidu popásají, občas je slabý kus skolen predátorem, ale jinak beze stresu, v pohodě - pardon, ale to je teda naivita
Kačeři, trempové, turisti, cyklisti - všichni ti ukáznění, co se umí v lese chovat - neodhazují odpadky, neřvou jak banda propuštěných kriminálníků - lesu neškodí. Ne víc než stádo vysoké. A stromky okusují ještě o něco méně ;-)
Naopak - velká část odhozených PET lahví je na místech těžby... neměli by se správci lesa chovat v první řadě odpovědně a ne jako dobytek?
A "ochranáři" - považuji se za ekologa, ale někdy jsou to naivní zaslepenci, kteří by za zašláplou kytku skoro popravovali.
A na závěr... Bílé Karpaty... nádherné místo... orchidejové louky
Poté, co začala skutečná ochrana docházelo ke snižování jejich výskytu. Proč? Protože skončilo spásání horských luk...
Teď se někde louky kosí, jinde jsou zase ovečky a orchideje zase rostou...
Skutečně původní ekosystém v téhle zemi už není - je to někde více někde méně kulturní krajina - a měli bychom respektovat realitu