Tak jsem se dokopal k sepsání pár rychlých odpovědí (nikoliv hlubokých zamyšlení neb na to není čas)
Ale i pokud bude keš třeba v CHKO kousek od cesty v místě, kde není omezen vstup do lesa, co potom vadí ochráncům přírody na našem chování?
A ono takové chování někomu vadí? :-) Pokud nelezeš do nějaké hluboké rokle či jeskyně s nocujícími netopýry , nešplháš na nějakou skálu či doupný strom s hnízdním výskytem ptactva, nerozhodneš se razit cestu nějakým vzácným biotopem např. přes orchidejovou louku apod. tak to přeci nemůže nikomu vadit :-) Nebo jsi se již setkal s opačným případem?
vychození "chodníčků", v případě strmých svahů způsobení erozních rýh a podobných věcí
Jj. vyšlapané chodníčky to je mor, především pak v rezervacích. Lidé si zkracují cestu jako sloni a při oslovení odseknou, že přece jdou po cestě kde šel někdo před ním takže je snad vše v pořádku. Těžko vysvětlovat, že je turistická stezka vedena právě tudy z nějakého konkrétního důvodu (např. dále od litorálního porostu s hnízdním ptactvem, jenže lidé se chtějí kochat překrásnými panoramaty a vodní hladinou a chůze po louce jim nestačí). Vyšlapané chodníky však působí jako magnet a začne po nich chodit stále více lidí, až se z nich stanou regulérní cesty což je konec naší snahy.
A nejčastější odpověď na to proč vstupují kam zcela zřetelně např. díky cedulím nemají? "Tady se vždycky chodilo" ... marný boj s *pejorativní výraz*
To rušení může být vážně průser, především u ohrožených a plachých tvorů. Např. se dozvíme o tom, že někde zahnízdí orel mořský, mladý a tudíž nezkušený pár. Snažíme se udělat vše proto, aby nebyli rušeni neb mají velkou pravděpodobnost, že hnízdo opustí. Ale zkuste se domluvit s kešerem, aby disabloval keš či celou sérii. Má přece svá práva a nenechá se žádným ouřadou buzerovat, tak to pak často jde po zlém. A když už je kešer osvícený, tak to stejně lidé nerespektují pokud ví, že tam keš fyzicky je a pouze je virtuálně disablovaná. Stejně ji loví a logují. Opět povzdych a slova marnosti.
Když někdo náhodou vyplaší srnky či zajíce (a neposílá na ně své psy aby se zabavili), tak je to naproto normální. Přemnožená havěť, která je téměř všude :-) (myšleno pochopitelně žertem. I srny a zajíci mají právo na co nejméně rušivý život)
přehrabování kořenů a půdního krytu v případě nevhodné nápovědy
Tady si dovolím tvrdit, že to vadí asi pouze esteticky (tedy za případu, že nevyhrabáváte z hrabanky a pod kamenů mloky aj. živočichy :-)). Není určitě překvapením, že primáti mají nejvíce společných genů s prasetem :-)
zanechávání odpadků v lese
To snad vadí většině lidí. Nebo se snad mýlím a je to opět právo člověka svobodně odhazovat odpadky, kde se mu zalíbí? :-) Nevím kolik dopadků odhazují geokešeři. Podle mne jich více odhazují místní (mládež) a sváteční turisté. Nemám toto však ničím podložené, je to pouze můj odhad, mohu se mýlit.
"vandalské" chování některých - (úmyslné ježdění auty mimo silnice, lámání stromů atp.)
Opět to co předešlý bod. Ježdění auty v místech, kde se auty prostě nejezdí jen proto abych si svezl svůj pohodlný zadek až ke kešce,.. musí snad odsoudit většina geokešerské komunity. Auto zaparkuji na vhodném místě a jdu lovit, to je snad normální přístup.
Pozn: Když jsem ale nedávno pěšky funěl na Prašivou a kolem mne postupně projelo devět aut, aby z nich na parkovišti u vrcholu postupně vystoupilo několik svátečních sportovců, oblékli se do sportovního a vylezli 500 m po značce na vrchol Velké Prašivé a vrátili se zpátky k autu a zašli do restaurace mne bohužel spíše přesvědčuje o jiném způsobu života. Teď nemluvím o geokešerech.
Rušení zvěře se asi nevyhneme (ovšem zdaleka nejsme jediní a třeba myslivci, co jezdí často přímo do lesa auty předpokládám ruší zvěř i více),
V CHKO myslivci do lesa nejezdí a pokud jezdí, tak jen pár a to na udělenou výjimku za účelem přikrmování zvěře. Nevěřte všemu co slyšíte. Myslivci jsou rádi, že jejich spolky ještě existují. Převážně trpí nedostatky členů a tudíž se v lese pohybují velmi sporadicky.
Porovnávat však rušení myslivci a obhajovat vlastní rušení zvěře vážně férové není. Ač s myslivostí jako takovou zcela nesouhlasím, z myslivců co znám je většina většími ochránci přírody než-li my :-) Snaží se udržovat pořádek a hlavně nerušený život své zvěře až to někdy trochu přehánějí. Ale chápu že březí srny by se vážně plašit neměly a pokud nějaký blb má puštěného svého psa, který tuto laň nahání, tak by měl dostat jednu do zubu.
Ad 1. zóna NP. Proč je tak těžké pochopit, že některá území by měla být pro lidi naprosté tabu. To že nic nevidím neznamená, že tam nic nežije. Třeba je to jen plašší a obezřetnější než-li slon člověk. Alespoň některé rezervoáry klidu pro zvěř musí existovat. (omlouvám se botanikům, jsem zoolog).
PS: věděli jste, že je zvěř mnohem více vyplašena jízdním kolem, než-li pěšími? Kolo je mnohem rychlejší a tudíž nebezpečnější než-li kráčející hlučný člověk, před kterým je dost času zdrhnout. Obzvláště takový hlučící tank valící se velkou rychlostí přes kořeny a kamení cestou dolů. Primárně však podle mne (nevím co by řekli např. odborníci na šelmy) je jízda po schůdnějších turistických trasách málo rušivým elementem. Cyklostezky jsou ale určitě lepším řešením.
Možná jsem sem tak plácnul nějakou blbost, až budu mít více času tak případně zreviduji :-)
skurakai