Mám v poslední době trochu hořkokyselé pocity při hledání keší a logování trackables. Dělám GC teprve 2 roky, takže nedokážu úplně posoudit nějaký dlouhodobý vývoj, ale subjektivně se mi zdá, že se čím dál častěji setkávám se stejnými nešvary, které nám trochu kazí radost z GC, a že tyto nešvary jsou přímým důsledkem rostoucí popularity GC a rostoucího počtu lidí, kteří se tomu věnují, aniž by se obtěžovali se seznamováním s nejzákladnějšími pravidly. Konkrétní příklady:
Ztrácení TB
To, že se TB ztrácejí, je stará známá věc. Ale zjistil jsem, že spousta TB se ztrácí ne proto, že by je někdo cíleně ukradl, ale proto, že kačeři prostě nevědí, co s tím. Před časem mi jedna nadšená rodina kačerů ukazovala tři TB, že je už několik měsíců nosí hezky s sebou, aby všechny pěkně cestovaly od kešky ke kešce. To, že by měli TB cca po 14 dnech někam umístit a nenechávat si ho na věky, netušili. To, že se TB musí logovat, taky netušili. Takže všechny tři TB byly už řadu týdnů stále zalogovány v keškách, ze kterých je tahle rodinka původně vysbírala. Bez jediného logu.
Ignorování ztracených TB
Ani nepamatuji, kdy jsem v nějaké kešce našel TB, ale zato skoro v každé druhé větší kešce vidím zalogované dávno ztracené TB. Vybavuji si kešku rekordmanku někde v jižních Čechách, kde bylo zalogováno 10 TB, ale v kešce nebyl ani jediný. Některé z nich byly ztracené dokonce už několik let. Totální ostuda je to pak u TB Hotelu. Setkávám se s výmluvami, že owner TB ho neloguje jako ztracený proto, že stále doufá, že se jeho TB i po několika letech najde. To je podle mě blbost, protože TB může klidně čekat na své znovuzrození na "neznámém místě" a nemusí zabordelovat keš, ze které se před několika lety ztratil. A owneři keší se někdy vymlouvají, že tam ty TB nechávají schválně jako varování, že se v keši ztrácejí TB, aby je tam tedy kačeři nedávali. To je podle mě taky blbost. Keškou můžou za několik let úspěšně projít klidně desítky i stovky TB, z nichž se třeba jen pět kousků ztratí. Těch 5 ztracených je bezvýznamné procento a vůbec to nemusí znamenat, že kešku někdo systematicky vykrádá. Těch 5 ztracených (a nezalogovaných) TB podle mě svědčí jen o bordelářství ownera, který, stejně jako z kešky občas vyndá bordel a vymění tam logbook, by měl občas kontrolovat i ztracené kešky.
Výměny
Ani nepamatuji, kdy jsme v kešce našli nějaký slušný obsah. Nosíme s sebou pytel suvenýrů, taky tradiční kinderbordel a další věci na výměnu, ale ještě minulý rok jsme vyměňovali skoro u každé kešky, zatímco letos jsme poslední výměnu suvenýrů udělali někdy v dubnu. O šišku, papírový kapesník a klacík fakt nestojíme... Sám to vidím u svých keší. Nacpu je vším možným a po půl roce je tam nanejvýš ten pověstný papírový kapesník. A zase - ne vždy je to ze zlé vůle. Často je to z neznalosti. Setkal jsem se s kačery, kteří se domnívali, že ty suvenýry jsou tam jako odměna za nález, a netušili, že by je měli vyměňovat. Tedy opět neznalost pravidel.
Údržba keší
Mokrý logbook? Hniloba a plíseň? Žádný velký problém. Owner, který má založeno 100 keší, přece nemůže mít čas na pravidelnou úržbu. - I s takovými výmluvami se setkávám. Podle mě, owner by si měl být vědom toho, že vlastnit keš znamená především údržbu a péči. Pokud nemá čas na údržbu 100 keší, neměl je zakládat.
Schvalování keší se závadami
Tři příklady z poslední doby:
- Jedu k nové keši s úmyslem udělat FTF, ale na místě najdu jen vykopanou díru. Spolu s několika dalšími kačery logujeme DNF. Owner po několika hodinách zaloguje Write note, že se omlouvá, že tam keš není, protože nevěděl, že keš bude tak brzo schválena...
- Chybné souřadnice a ničení přírody. Tohle se už tady na fóru dlouze probíralo. Tradička má mít co nejpřesněji zaměřené souřadnice. Úmyslně nepřesné souřadnice používané pro zvýšení obtížnosti kešky je podle mě kravina a je to proti pravidlům. Příklad: tradička zaměřená pod prudkým svahem na břehu řeky, téměř ve vodě. Totálě zničený a sesunutý břeh, otrhané křoví, olámané stromy od zoufale hledajících kačerů. Skutečné umístění: sloupek na křižovatce 20 metrů od břehu. Výsledek - naštvaní kačeři a zničený kus přírody. Kdybych byl obyvatelem nedaleké usedlosti, hnal bych každého kačera bičem.
- Kačer, který má méně než 20 nálezů, se rozhodl založit keš. Byla to klasická tradička, ale protože se mu zdálo, že ukrytí, které pro ni zvolil, je obzvláště mazané (ve skutečnosti ale nijak nezvyklé, nanejvýš na úrovni D2), založil ji jako mystery. Reviewer si evidentně ani pořádně nepřečetl listing a takto ji schválil. Máme tedy raritu, kdy běžnou jednoduchou tradičku D2/T2 logujeme jako mysterku D3/T2,5.
Abych jen nebrečel, měl bych rovnou návrhy, jak tuto situaci vylepšit.
Každému, kdo má méně než 100 nálezů, bych při pohybu na webu GC nechal zobrazovat vyskakovací okna se stručnými tipy: např. s informacemi, co je TB a jak se loguje, co znamenají různé druhy keší, jak se vyměňují suvenýry atd.
Při zakládání první kešky svého druhu (první mysterky, první tradičky, první multi atd.) bych nechal ownerovi při ukládání listingu zobrazit (a jednotlivě potvrdit) nejdůležitější body z pravidel o druzích keší, o údržbě, o logování ztracených TB atd. Totéž bych nechal zobrazit a jednotlivě potvrdit ownerovi při zakládání prvního TB.
Nedovolil bych zakládat kešky kačerům, kteří mají méně než 100 nálezů a třeba méně než 10 nálezů od konkrétního druhu kešky (mystery, multi...). Při zakládání eventu bych vyžadoval předchozí účast aspoň na 1-2 eventech. Revieweři by měli věnovat zvýšenou pozornost při schvalování prvokeší - přinejmenším číst pečlivě listing a případně taky udělat fyzickou kontrolu na místě.
Tak co si o tom myslíte? Nebylo by přínosné udělat nějaké změny v tomto duchu? ;-)