OSRST napsal/a:
Národní přírodní rezervace - maloploška, nejcennější co v přírodě máme, srovnatelné s I. zónou národních parků jak po stránce kvality, tak po stránce ochranných podmínek, tedy zákaz vstupu mimo značené cesty. To jsou např. ty Karlovské bučiny, doporučuji shlédnout alespoň v internetové podobě. Příklad toho, kde je tolerováno chození po lesní cestě, která nemá turistické značení. Osobně bych sem aspoň netahal cyklisty. Autor nechť doufá, že pojem "cesta vyznačená se souhlasem orgánu ochrany přírody" nebude v tomto případě muset řešit soud. Já také doufám, bylo by to nepříjemné. Obecně platí, že při umísťování keší v NPR si dávejte hodně pozor, stejně jako I. zóně národního parku. Ale keš pod lavičkou na vyhlídce určitě nikomu vadit nebude. Doporučuji pro jistotu do popisů takových keší dávat upozornění na nutnost pohybu po značených cestách.
dekuji za kritiku a vysvetleni, byt jsou to pro me velmi neprijemne zpravy

Citovany zakon jsem samozrejme studoval a jedine v cem vidim zadrhel, je prave problematika definice pojmu "cesta". prave nebo spis bohuzel ve zminovanych K. bucinach najdeme 2 turisticke cesty a jednu neznacenou "zeleznicni" cestu, ktera svoji kvalitou v cele svoji delce daleko prevysuje obe turisticke cesty. zejmena zelena cesta v useku mezi trati a napojenim na zlutou cestu je presne spatnou ukazkou, nebot jedine co na "teto ceste" najdeme, jsou zelene znacky na stromech v rozpeti 10-20m od sebe. zadna cesta zde nevede. jen nekolik nahodne vyslapanych pesin, jejichz trajektorie se meni v zavislosti na rocnim obdobi, spadlych stromu apod. a protoze vede tato "cesta" ve znacnem stoupani pripomina jeji povrch spis oraniste nez regulerni cestu. proto jsem nabyl presvedceni, a ted vim ze zrejme chybneho, ze pohybem po zakonem definovane ceste nesmi dojit k devastaci prirody a k te behem prochazeni K. bucin rozhodne nedochazi, o tom jsem presvedcen !
Trasa cache K. bucin vede vicemene mimo NPR. vsechna zastaveni jsou mimo nebo na hranici rezervace a pro zdarne splneni neni nutne do rezervace vstupovat. poklad se nachazi daleko za hranicemi.
http://www.mapy.cz/#...79678_138505902
nyni je mi jasne, ze zde plati zname "Neznalost zakona neomlouva". nejhorsi na tom ale je, ze pri zakladani teto kese jsem byl presvedcen, ze zadny zakon neporusuji, natoz v prirode a uz vubec ne v NPR ! tenhle kraj mam moc rad a nikdy bych nedopustil, aby dochazelo k jeho zamernemu poskozovani, notabene takovou pakazi jakou kaceri bezesporu jsou

vazne premyslim o zamceni kese do doby, nez se tento problem vyjasni.
Ondro, proto moc prosim, muzes mi poslat kontakt na osobu zodpovednou za tuto problematiku v libereckem kraji ? rad to s ni prodiskutuji a pripadne kes zrusim ci provedu zmeny v trase.
Diky