Přejít na obsah

Fotka

Garmin Colorado

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1072 odpovědí na toto téma

#581 suplere

suplere

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 408 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 20:02

marekl napsal/a:
Podle mě ne. Topo mapa by měla zobrazovat topo informace, a to dělá. Jak optimalizovat takovou trasu? Turisté a přírodní cyklisté většinou nemají cíl přijet někam co nejrychleji nebo po co nejkratší trase. A co silnice? Nechat je tam, nebo ne (to se potom člověk nikam nedostane)? Preferovat je, nebo ne (potom pojede po nesjízdné lesní cestě a deset metrů vedle bude krásná prázdná okreska)?

Optimalizace pro cyklistu by vyžadovala velmi mnoho nastavení, a to současné navigace neumí. Až to někdy budou umět, někdo si přesně vytvoří svůj profil, a pak zjistí, že většinu své ideální trasy tvoří bahno rozježděné lesními traktory.

Plánování trasy na kole je podle mě opravdu lepší řešit manuálně.

(Soubory TYP podle mě nemají s routováním nic společného, starají se jen o grafickou podobu mapy. Nebo ne?)

Edit: Na druhou stranu existují produkty pro navigaci po cyklotrasách. Umí to třeba SmartMaps Navigator.

TYPem jsem nemyslel samotny soubor TYP (ty opravdu s routingem nemaji co delat), ktery je u map, ale o definici typu polyline pouzity v mape. Routuji pouze typy polyline "Roads".

K TOPO informacim.... Myslis si ze je TOPO mapa k necemu pokud ma relativne spravne pouze ulicni sit? Vodstvo, reky, zeleznice je ledabyle odbyte?

Myslis si, ze je to zcestny pozadavek, aby TOPO mapa vyuzivala TZ a cyklotrasy? Proc algoritmus routingu napr. pri vyberu dopravniho prostredku kolo nemuze vyuzit prioritne cyklotrasu, pri volbe chodec treba turistickou znacku? Podle ceho si delas body pri planovani, kdyz je mapa nepresna?
Ja kdyz jdu nekam na turu, tak si vyberu cestu po TZ a na kole vyuzivam cyklotrasy. Co je na tom nenormalniho?

Ale o tom tady muzeme debatovat jak dlouho chceme.....

EDIT: Ale tady se bavime o mapach Garmin, ja vim ze existuji produkty, ktere to umi. Ale ja bych chtel, aby to umela i mapa od Garminu...
  • 0

#582 Petr1868

Petr1868

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 20:11

mohl by mi někdo poradit jako naprostému začátečníkovi, jak dostat souřadnice keší ze stránek geocacing.com do colorada. Díky
  • 0

#583 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 823 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 20:35

Z jednoho rozhovoru s Picodasem: "Uživatelé se často ptají na routing pro pěší turistiku a cyklistiku po lesních, polních a turistických značkách. Budou v nové mapě oblasti, kde bude možné tento routing využít? Respektive, je routing na takovýchto cestách velkým oříškem? J.Č.: Databáze lesních a polních cest je převzata ze státního mapového díla a je poměrně přesná. Má však jednu slabinu – zhruba 25 % všech cest už v terénu neexistuje, nebo vede zcela jinak. Z toho důvodu nelze routing použít, vzniklo by ohromné množství chyb a navigace na takto pochybené síti nemá smysl. Příčinou tohoto stavu je, že se státní mapové dílo aktualizuje v intervalu sedmi let, což je dlouhá doba, během které řada cest zanikne, případně změní průběh. Existují případy, že je síť nezpevněných cest naprosto pozměněna, typickým příkladem je lesní těžba dřeva. Kromě toho - hlavním zdrojem pro aktualizaci jsou dnes letecké snímky, ze kterých nelze v mnoha případech přesně detekovat průběh lesní nebo polní cesty a případně její parametry (např. povrch)."
  • 0

#584 Kopis

Kopis

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 33 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 20:35

Rovněž si myslím, že pro seriózní práci je "autorouting" topo map pro pěší turistiku a cyklotrasy nepoužitelný. Počet preferencí je obrovský a vždy je tak potřeba přistupovat k plánu cest i s mapou v ruce (ev. na monitoru) a řádně před túrou přemýšlet. Když si člověk při routingu v autě člověk zajede 20 km kvůli chybě softwaru nebo mapy, tak je to maximálně pár ztracených minut a něco paliva, ale při pohybu v terénu to už někdy může být v extrému i otázka "života a smrti". ;-) Já osobně nejraději plánuji cyklistické tůry dopředu doma při použití programu Cyklotrasy (www.cyklotrasy.info). Je to sice trošku "težkopádnější" program (především území ČR není jednotná oblast, ale soubor rozbitých oblastí a spojovat lze zatím pouze některé), ale výsledek plánu trasy je skutečně hodně profesionální. Po závěrečné kontrole provedu export trasy do .gpx soboru a následně do GPSky a můžu s klidem vyrazit. Především na Coloradu je to luxus, papírovou mapu už vozím pouze pro strýčka Příhodu. :-))
  • 0

#585 hopa

hopa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 21:03

Petr1868 napsal/a:
mohl by mi někdo poradit jako naprostému začátečníkovi, jak dostat souřadnice keší ze stránek geocacing.com do colorada.
Díky

Třeba takhle:
Je potřeba se registrovat na geocacing.com, vybrat keš, kterou chci hledat. Kliknout na její detail, (mít připojené Colorado k počítači) a pak kliknout na SEND TO GPS a máš to tam.

Trochu pohodlnější je použít postup popsaný tady: http://geowiki.hidde...ki/Pocket_Query . Vtom případě je potřeba Premium Members .

Popis je tady : http://geowiki.hidde.../Premium_Member , Ten jsi dostal na 30 dní zdarma při koupi Colorada jen je třeba to aktivovat.

Bude dobré se prošťourat i následujícím : http://geowiki.hidde...i/Hlavní_strana

Držím pěsti ;)
  • 0

#586 1gato1

1gato1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 491 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 21:16

Jeste,sory za spam,diky za diskuzi tady,prostudoval jsem a snad:) jsem trochu chytrejsi,ale jen trochu,diky vsem.
  • 0

#587 Petr1868

Petr1868

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 21:23

hopa napsal/a:

Petr1868 napsal/a:
mohl by mi někdo poradit jako naprostému začátečníkovi, jak dostat souřadnice keší ze stránek geocacing.com do colorada.
Díky

Třeba takhle:
Je potřeba se registrovat na geocacing.com, vybrat keš, kterou chci hledat. Kliknout na její detail, (mít připojené Colorado k počítači) a pak kliknout na SEND TO GPS a máš to tam.

Trochu pohodlnější je použít postup popsaný tady: http://geowiki.hidde...ki/Pocket_Query . Vtom případě je potřeba Premium Members .

Popis je tady : http://geowiki.hidde.../Premium_Member , Ten jsi dostal na 30 dní zdarma při koupi Colorada jen je třeba to aktivovat.

Bude dobré se prošťourat i následujícím : http://geowiki.hidde...i/Hlavní_strana

Držím pěsti ;)

děkuji za rady. odkazy si prostuduji.
  • 0

#588 suplere

suplere

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 408 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2008 - 21:34

Jarous1 napsal/a:
Z jednoho rozhovoru s Picodasem:

J.Č.: Databáze lesních a polních cest je převzata ze státního mapového díla a je poměrně přesná. Má však jednu slabinu – zhruba 25 % všech cest už v ........."

No lesni cesty chapu, to je mi jasny, ale ja jsem mluvil o routingu po CYKLOSTEZKACH a TURISTICKYCH ZNACKACH v mape, ktera se oznacuje jako TOPO.
Omlouvam se za prispevek ve spatnem vlaknu....Uz budu mlcet...
  • 0

#589 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 7:58

Omlouvám se předem, ;) ale mně přijde routování pro cyklisty a chodce, kdy by měla trasu vybírat GPS na základě výpočtu, jako naprostá blbost. ;) Když už někam jdu nebo jedu na kole, není to stejný případ jako v autě, kdy není možnost každou chvíli zastavit, probrat mapu, analyzovat možnosti a pak si vybírat další trasu. Pro (cyklo)turistiku stačí bohatě vidět kde jedu a kam ta cesta vede. Kdyby mne měla GPS protáhnout cyklostezkami nebo turistickými stezkami podobně jako autonavigace, tak by to už bylo skoro ostudné.... Když to rozvedu trochu do extrému ;) - za chvíli by vznikl i požadavek, aby GPS nenaváděla ke keši přímo šipkou nejkratším směrem, ale vybírala trasu mimo cesty např. podle vrstevnic, obcházeje dle složitého nastavení největší krpály, vyhýbala se přechodu přes údolí a preferovala trasu po hřebeni a pod. A to vše proto, aby člověk mohl vypnout mozek, nejlépe za chůze usnout a probudit se až v cíli na zapípání GPSky "jste u cíle" :D
  • 0

#590 cejpino

cejpino

Newbie

• Members
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 10:18

Cau, chtel jsem se zeptat. Poridil jsem si Colorado a mel bych byt na 1 mesic Premium member, ale nevim jak to nastavim a nikde to nemohu najit... Diky za odpoved
  • 0
OUR FAMILY LIKE TO HUNT CACHE !!! :D

#591 hopa

hopa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 11:52

cejpino napsal/a:
Cau, chtel jsem se zeptat. Poridil jsem si Colorado a mel bych byt na 1 mesic Premium member, ale nevim jak to nastavim a nikde to nemohu najit... Diky za odpoved

Je to přímo na úvodní stránce mírně dole i s obrázkem Colorada:

Free 30-Day Trial Premium Membership
Congratulations on the purchase of your new Garmin Colorado! Did you know that registration of your new device at mygarmin.com entitles you to a complimentary 30-day Groundspeak Premium Membership and a 10% discount on select Garmin accessories?

To learn more, activate your membership today.
  • 0

#592 hopa

hopa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 11:59

1gato1 napsal/a:
Rad bych se zeptal, nejak to tu nemohu najit,jak se zaregistrovat na GC s coloredem,bloudim v tom a vysledek zatim zadny.Dekuji .
A jeste,jak vymazat prosle trasy,aby se na mape dal nezobrazovali,dekuji jeste jednou.

Registrace na GC.com jako taková:
Je potřeba kliknout na úvodní stránce - v levé části na MY ACCOUNT , zobrazí se přihlašovací okýnko a pod ním je Create a new account

Registrace Colorada na Free 30-Day Trial Premium Membership jsem už popisoval o jeden dotaz dřív.
  • 0

#593 cejpino

cejpino

Newbie

• Members
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 12:10

Diky ;)
  • 0
OUR FAMILY LIKE TO HUNT CACHE !!! :D

#594 dandra

dandra

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 12 duben 2008 - 12:23

Mion napsal/a:Když to rozvedu trochu do extrému ;) - za chvíli by vznikl i požadavek, aby GPS nenaváděla ke keši přímo šipkou nejkratším směrem, ale vybírala trasu mimo cesty např. podle vrstevnic, obcházeje dle složitého nastavení největší krpály, vyhýbala se přechodu přes údolí a preferovala trasu po hřebeni a pod. A to vše proto, aby člověk mohl vypnout mozek, nejlépe za chůze usnout a probudit se až v cíli na zapípání GPSky "jste u cíle" :D

Měli by doprogramovat několik základních uživatelských profilů:

Mód "Dandra": autorouting až k zákazu vjezdu a dále pěší routing k finálce přes všechna dětská hřiště na trase
Mód "Dainolitsi": autorouting až k zákazu vjezdu a dále přímo s obchvatem úseků nevhodných ani pro terénní kočárek
Mód "Jejda/Doktor": autorouting k finálce přes všechny tradiční keše s parkovačkou na nejbližší další multinu
Mód "Mitaq": přímo na finálku s objezdem jen těch největších skalek a pařezů, které ani 4x4 nezvládne
Mód "Dorcy": peší routing k finálce po turistických značkách přes tradiční keše ve vzdálenosti do 300 metrů od trasy
Mód "Shaman": pešorouting k finálke cez krčmu

Jak málo chybí Coloradu k dokonalosti...;)
  • 0

#595 Luckyn

Luckyn

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 95 příspěvků(y)

Publikováno 13 duben 2008 - 0:48

Tak mi to nedalo a jiz jsem pochopil ze 1GB pametova karta je na mapy dost malo. Takze jsem zkusil koupit 8GB kartu SDHC (8 GB SecureDigital (SDHC) Class 6 - takeMS). A s radosti mohu konstatovat, ze v coloradu funguje bez problemu. Pri cene 600kc, coz jsem ziral neni asi co resit. Takze jen davam echo, ze to s touto kartou funguje.
  • 0

#596 Petr1868

Petr1868

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 13 duben 2008 - 18:30

V Coloradu mám uloženy dvě trasy, které vidím přes Zkratky -- Kam vést --- Prošlé trasy. Chtěl jsem se zeptat, jak mám tyto trasy dostat z Colorada do počítače. Pokud v programu Mapsource zvolím funkci přijmout ze zařízení, po stisknutí ze objeví nabídka Co přijmout (Mapy, trasové body, trasy, stopy) zvolím trasy a po stisku tlačítka Přijmout se objeví hláška, že přístroj neobsahuje žádné trasy děkuji
  • 0

#597 Mikecood

Mikecood

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 91 příspěvků(y)

Publikováno 13 duben 2008 - 21:17

Zkus přijmout STOPY
  • 0

#598 Tragedie_v_JZD

Tragedie_v_JZD

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 117 příspěvků(y)

Publikováno 13 duben 2008 - 21:31

Mikecood napsal/a:
Zkus přijmout STOPY

stopy je import proslych tras....
  • 0

#599 Petr1868

Petr1868

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 14 duben 2008 - 7:05

Mikecood napsal/a:
Zkus přijmout STOPY

Zatím jsem zkusil trasy a stopy společně a to mi psalo rovněž uvedenou hlášku.
Až přijdu domů zkusím stopy samostatně

Trasové body a mapy do počítače dostanu

Díky
  • 0

#600 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 14 duben 2008 - 7:18

Tak zkus přímo z Colorada stáhnout GPX - vždyť se Colorado chová jako USB disková jednotka, takže není nutné importovat data přímo z prostředí MapSource.

viz colorado na wikispaces:

T7.) How do I download the tracklog from the Colorado to my computer?

The internal tracklog is copied into a file called [drive]:\Garmin\GPX\Current\Current.gpx every time the CO is connected to a computer. Current.gpx will contain one track for each segment in the tracklog. Each segment has a name like "Current Track: DD MMM YYYY HH:MM". Every time you turn off your Colorado the current segment is ended and a new segment is created at startup.

Pokud tam žádné stopy nebudou, tak buď jde o závadu, nebo nebyl záznam stop zapnut (v Coloradu se tracklog dost často "samovolně" vypíná; už jsem o několik logů tras přišel v dobré víře, že je to stále zapnuté a ono neee :| )
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama