Přejít na obsah


Fotka

Variace na Wherigo pro Handy Geocaching


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
117 odpovědí na toto téma

#41 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 1:11

Pokud WIGem myslíš Wherigo od Groundspeaku, tak pokud jsem to správně pochopil, tak ano. Ovšem o to tu celou dobu jde a psalo se to hnedka na začátku. Builder pro Wherigo je údajně šíleně složitý a dost problematický, takže Destil navrhl, že by obdobnou funkci zavedl do HG.


No tak popravdě, toto byla spíše řečnická otázka pro adp., protože jsem nepochopil jeho odstoupení z diskuze s tím, že "je to ted jen zjedodusenim multicache" :o
A jen tak mezi námi, na tento nápad jsem Destila na jeho stránkách přivedl já, poukazoval jsem tam právě na současnou složitost vytváření cartrigí pro originál WIG a nemožnost jeho použití pro nePDAčkáře, takže vím o tom, že o to tu celou dobu jde :D
  • 0

#42 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 1:39

Tak to se omlouvám. Byl jsem tvou reakcí tak zaskočen, že mě vůbec nenapadlo, že to je jen řečnická otázka na adp. Jinak jeho odstoupení z diskuze jsem také vůbec nepochopil. Informaci, že Destila na tohle téma někdo přivedl atd. si pamatuju (čtu tohle vlákno od začátku), ale v ten moment jsem si nevybavil, že si to byl ty. Nj, už z toho (m)učení matiky blbnu :(
  • 0

#43 cyne

cyne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 6:23

no puvodni napad udelat neco na zpusob wherigo znel opravdu skvele, ale to co se z toho zde postupne v diskuzi utvorilo, uz se mi uz tolik nelibi. Ono pokud by to bylo v te prvni verzi tedy nutne s GPS, kdy rozhodne nepujde jen odkliknout uz jsem tady, by se wherigo blizilo a melo by cenu napriklad pro me delat v tomto smeru kesku, pripojeni k internetu by nebylo potreba pokud by se dal napriklad stahnout soubor s instrukcemi(ovsem zakodovanymi, pokud mozno ne jednoduse prolomitelnymi :) ) aby clovek nemusel vyset na netu, kdyz treba neni signal(o tom ktery operator ma lepsi pokryti se radsi nebudu prit ;) ). Ve chvili kdy zde bude moznost pouze zmacknout tlacitko jsme zde, bude prevazna vetsina navstevniku teto kesky lustit doma od kompu a pak zde budou velmi kratke logy od kaceru, kteri jeste kesku vetsinou vubec nepochopi. Ono takovehle odklepavani by jako nemusela byt spatna funkce pro HG jako pomucka pro multiny, ktera by pak vyhodila souradnice podle zadanych parametru, neco jako je excelovska tabulka pro usnadneni vypoctu, kterou nekteri zakladatele davaji rovnou ke stazeni do listingu, ale nic vic, tedy ppohodlnejsi verze te tabulky :) Jinak myslim ze delat tento program jen WM kdyz hlavni vyhodou ma byt univerzalnost 8-), neni zrovna to prave orechove, pro WM je zde uz Wherigo, kde budete mit i moznost pekne grafiky, builder se brzy urcite objevi plne stabilnia az se vychytaji mouchy. Jo a co se tyce znevyhdneni siroke populace bez GPS modulu, tak takovych kesek kde je potreba specialniho zarizeni(napriklad kesky vyuzivajici WiFi) je vic a to ze je nenavstivi vetsina geopopulace s tim vetsinou autor pocita uz pri zakladani. No nic vykecal jsem se, pokud by to nekdo bral jako flame(), tak se omlouvam a prispevek hned klidne smazu, nebo at to udela nekdo jiny :)
  • 0

#44 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 7:39

no myslim, ze cyne to za adp.ho shrnul a v podstate i za me. pro me kouzlo WIG spociva prave v tom, ze je tam ta gps a z toho vyplyvajici moment prekvapeni. pokud to budu muset na HIG obchazet tim, ze dojdu na misto (ktere jim musim natvrdo zadat, nevybafne necekane zadna vetev pribehu), tam bud a) odklepnu "jsem zde", nebo b.) budu muset zadat neco, k identifikaci: tak za a) vytvaret kes pro nekoho, kdo se nepopere se zadanim a jen to odklika nebudu (at si muzu namlouvat, ze on se ochuzuje o kes, me to zaroven zarmouti :)) b.) nelibi se mi, ze mam neco zadavat, co s pribehem nebude souviset, co je tam navic, nepatricne atd. no a kdyz se nad tim tak zamyslim, potom vyhrady: WIG je pouze pro PDA + gps stoji zase proti omezeni: HIG musi sosat data a na PDA/MDA neni nekdy sranda HG rozchodit. takze za me odpoved, HIG v teto uvazovane podobe nevyuziju. (WIG v soucasnosti v podstate taky ne, ale tam doufam, ze to panackove vyladi)
  • 0

#45 abakus

abakus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 9:06

Složitostí a nestabilitou wherigo builderu bych se vůbec nezabýval, protože doufám, že se to brzo zlepší a ve chvíli, kdy by byl stabilní builder i interpret pro HG, tak už bude OK i to od Groundspeaku. Bez GPS to z mého pohledu smysl nemá, protože se zabýváme primárně hrou s použitím GPSky, ne? Nutnost být online je podle mě docela velké zlo, částečně jde o poplatky, ale hlavně o kvalitu signálu. Tím by se automaticky vyřadila některá místa, sám mám pár zkušeností, kde třeba i telefonovat z mobilu šlo, ale data ani prd. Na druhou stranu, nevidím problém s tím, že by si to někdo odklikal doma, protože by mohla být podmínka zjistit něco v terénu a to by bez osobní návštěvy nešlo.
  • 0

#46 Dawit

Dawit

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 79 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 9:52

Na druhou stranu, nevidím problém s tím, že by si to někdo odklikal doma, protože by mohla být podmínka zjistit něco v terénu a to by bez osobní návštěvy nešlo.


To mě při čtení téhle diskuze taky napadlo ale byl jsi rychlejši :)
Připojení na net-taky jsem proti..lepší by byl ten zakodovanej soubor pro HG...


  • 0

#47 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 10:16

cyne, Dain & Olik: Já naprosto chápu váš negativní postoj k tomu: "přijdu a odkliknu", protože (ačkoliv jsem to dodnes nepochopil, proč to dělají), mnoho cacherů by s tím podváděla. Ale nezapomeňte na to, že toto byla od Destila spíše snaha zpřístupnit tuto javovou obdobu WIG i nemajitelům BT GPS modulů, interních GPS modulů nebo PDA GPS modulů pro které je HG určen. Řešením by tedy asi bylo vykašlat se na "bezgpsáky" :D, pak bude tento HG WIG fungovat přesně tak, jako ten originální ;). Druhý problém vidíte ve stahování dat z netu. Ano, není to nejideálnější, ale jak tu už Destil psal, ZATÍM to jinak nepůjde. Když se ale podíváte na jeho stránky do sekce Plány vývoje, narazíte tam na možnost importu z GPX/LOC souboru - tzn., že v budoucnu se budou moci nahrávat data z paměťové karty. A když půjdou GPX soubory, půjdou i cartrige pro WIG, jen je třeba vydržet :) Ale do té doby - stojí vám možnost, že možná někdě nebude dostatečně silný signál, a že budete muset zaplatit pár halířů za to, aby jste si nezahráli tuto novou variaci GC? Protože jak já to sleduju, originální WIG je zatím nepoužitelný naprosto pro nikoho... :@
  • 0

#48 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 12:22

A budou mít cache pro handygeocaching obdobu whereigo, která ale narozdíl od whereigo nebude oddělená od normálního geocachingu, i tisknutelné listingy pro běžné geocachery?
  • 0

#49 vancosi

vancosi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 12:38

Spíš je otázka, jestli celá ta myšlenka má cenu. Bude za tím docela dost práce a chci zjistit, jestli o takové kešky skutečně bude zájem.

Myslím že to má cenu. Zkoušel jsem upravit jednu mou existující multinu pro WIG, ale narazil jsem na známé potíže se složitostí builderu. K té multině jsem přidal příběh, který by její dohledání oživil a z třízastávkové keše by tak vznikla keš, kde bych si po cestě četl příběh třeba na deset pokračování. Ten příběh může být vytvořen třeba z listingu, který stejně většina lidí čte až když se doma večer u počítače loguje. Z toho vyplívá, že mohu udělat jakýsi hybrid, který půjde hrát oběma způsoby.
To sosání v terénu naráží na problém s neexistujícím, nebo slabým signálem v atraktivních lokalitách. Proto by nebyl špatný soubor, ze kterého by HG načítal přímo v mobilu.

Mám zkušenost s úpravou keší pro MultiSolver, že ze začátku o to byl velký zájem, lidi svoje multiny upravovali ale postupně to opadlo. Teď už dlouho o žádné nové MultiSolver friendly keši nevím.

Multisolver často používám i když pro něj není ta určitá keš podporovaná, prostě tam ten vzorec naťukám ručně. Hodí se to když si nejsem s některou hodnotou jistý a potřebuju výsledek poladit.
  • 0

#50 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 12:53

cyne napsal/a:
Jo a co se tyce znevyhdneni siroke populace bez GPS modulu, tak takovych kesek kde je potreba specialniho zarizeni(napriklad kesky vyuzivajici WiFi) je vic a to ze je nenavstivi vetsina geopopulace s tim vetsinou autor pocita uz pri zakladani.

Sutech napsal/a:
Řešením by tedy asi bylo vykašlat se na "bezgpsáky" :D, pak bude tento HG WIG fungovat přesně tak, jako ten originální ;).

Souhlas. Osobně už od začátku diskuze trochu nechápu majitele outdoorových GPSek, kteří vykřikují, že nemají GPS modul, takže by jim to bylo k ničemu. Ovšem stejně tak by nemohli používat WIG, protože ten prostě taky nikdy nepůjde nahrát do jejich outdoorových GPS, stejně jako žádná aplikace (krom nového Garmin Colorada)! Takže by měli být spíše rádi, že tohle jim poběží i na mobilu, narozdíl od WIG, který je jen pro PDA s WM nebo Garmin Colorado. Když mají peníze na drahé outdoorové GPSky, tak si snad můžou koupit i GPS modul, který stojí jen zlomek ceny Outdoorové GPS (našel jsem moduly i za 1200kč)?! Jistě, že pokud bude takovýchto keší jen pár, tak se to určitě nevyplatí. Nicméně časem, až se to více rozšíří, tak pokud budou chtít lovit i tyto kešky, tak prostě zainvestují, stejně jako když si kupují novou outdoorovou GPS nebo kvalitní čelovku.
Ovšem hlavní, na co chci tímto poukázat, je to, že v případě WIG by majitelé outdoor GPS museli investovat ještě vyšší cenu (za PDA a/s GPS). Tedy tohle je i pro ně rozhodně přijatelnější varianta.

Jinak předpokládám, že HG bude fungovat i s interníma GPS v PDA/mobilech?! Z hlediska programu by v tom neměl být velký rozdíl, oboje to komunikuje přes virtuální COM port.

Ještě mne napadlo takové kompromisní, nicméně složitější, řešení. Kešky by se psali pro dva módy - s GPS a bez GPS. V módu GPS by vše fungovalo tak, jak má, tedy žádné zadávání ověřovacích informací typu počtu kamenů na cestě. Ovšem v módu bez GPS by to chtělo tyto ověřovací informace, aby se zamezilo luštění od stolu.

Rozchodit HG na PDA sice není úplně primitivní, ale mělo by to jít (sám odzkouším časem), takže v tom bych moc problém neviděl. Pakliže by s tím hodně lidí mělo problémy, tak by možná nebylo na škodu, kdyby se zorganizoval nějaký event, kde bychom lidem na požádání HG nainstalovali do jejich PDA. Klidně bych se toho ujmul.
  • 0

#51 FHonza

FHonza

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 321 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 13:15

Mám zkušenost s úpravou keší pro MultiSolver, že ze začátku o to byl velký zájem, lidi svoje multiny upravovali ale postupně to opadlo. Teď už dlouho o žádné nové MultiSolver friendly keši nevím.


MultiSolver by si zasloužil větší podporu. Myslim že se nepoužívá, protože o něm málokdo ví. Co poprosit admina, jestli by nezařadil odkaz na něj do sekce Projekty a případně i do wiky ?
  • 0

#52 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 13:55

Jinak předpokládám, že HG bude fungovat i s interníma GPS v PDA/mobilech?! Z hlediska programu by v tom neměl být velký rozdíl, oboje to komunikuje přes virtuální COM port.


Při spouštění HG si již pár verzí této aplikace zpět můžeš vybrat, zda chceš použít BT GPS modul, interní GPS, PDA GPS nebo režim bez GPS, Destil zajistil programu opravdu velkou podporu :o


Jinak škoda, že Destil nereaguje, asi ho přestalo bavit to naše dohadování tady :D, ale doufám, že se tím nedal odradit :P
Nicméně jimmyjames má pravdu - buď tu budeme mít pár jedinců, co mají PDA nebo Colorado, a kteří budou používat originální WIG a nebo tu budeme mít o mnoho více jedinců, kteří mají PDA nebo mobil s Destilovým HG WIG. Ostatní sice budou mít smůlu, ale to by měli i v tom 1. případě. A přiznejme si, že nikdo na nikoho brát ohledy nebude, až se originál WIG trochu rozjede, začnou vznikat kešky na jeho principu zcela určitě. HG WIG by dal možnost zpřístupnit tuto zábavu mnohem více lidem...

Mám zkušenost s úpravou keší pro MultiSolver, že ze začátku o to byl velký zájem, lidi svoje multiny upravovali ale postupně to opadlo. Teď už dlouho o žádné nové MultiSolver friendly keši nevím.

MultiSolver by si zasloužil větší podporu. Myslim že se nepoužívá, protože o něm málokdo ví. Co poprosit admina, jestli by nezařadil odkaz na něj do sekce Projekty a případně i do wiky ?


Ano, já taky MS používám a moje cache ho podporují. Sice nejsou zapsané v tom seznamu na Destilových stránkách, ale to není potřeba, HG sám napíše info, pokud cache MS podporuje. Bohužel, jak tu psal kolega, má to špatnou reklamu, moc lidí o tom neví a na Destilových stránkách je to taky hrozně schované, takže se to těžce hledá...
  • 0

#53 Destil.cz

Destil.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 14:49

Nebojte nápad jsem nezavrhnul, ale jsem přesvědčen o tom, že verze bez GPS je potřebná. Chci tyto kešky zpřístupnit co nejširšímu počtu lidí. Kdo si to bude chtít pořádně užít, tak si třeba půjčí od kamaráda Bluetooth GPS a vyrazí na lov. Kdo ale bude přecejenom použít svého Garmina, klidně může. Bude muset opisovat souřadnice z mobilu do Garmina, ale jinak bude aplikace použitelná. Ano, půjde podvádět, ale stejně jako teď jde podvádět na současných multinách nebo mysterkách (někdo vám poradí jak šifru vyluštit). To už je na lidech. Chtěl bych tedy aplikaci zpřístupnit třemi způsoby: Klasicky s GPS v rámci HG, bez GPS v rámci HG a pomocí wapového/internetového prohlížeče. Pak bude možno tuto kešku ulovit s jakýmkoli zařízením schopným připojení k internetu jenom s opravdu minimální spotřebou dat. Jak už jsem psal, vždy další bod se uloží do oblíbených a je možné se k němu kdykoli vrátit. Pokud tedy zrovna na místě nebude GPRS signál, půjde popojít kousek dál a tam odeslat odpověď a stáhnout další instrukce. Podporu načítání z offline souboru můžu do budoucna slíbit, ale určitě nebude v první verzi.
  • 0
Autor Handy Geocachingu, Locify, organizátor Geocaching na ČVUT, autor na poklady.com

#54 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 15:47

Destil: kdybys potřeboval nějakou pomoc - testování, propagaci atd., rád pomohu :)
  • 0

#55 Jarous1

Jarous1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 823 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 15:52

Jestli do toho mohu také trochu zasáhnout, tak data přes wap jsou snad to nejdražší co se tu dá pořídit :o Obzvlášť pro ty, kteří nemají žádný datový tarif, tzn. včetně mne B)
  • 0

#56 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 16:13

Jarous1 napsal/a:
Jestli do toho mohu také trochu zasáhnout, tak data přes wap jsou snad to nejdražší co se tu dá pořídit :o Obzvlášť pro ty, kteří nemají žádný datový tarif, tzn. včetně mne B)


Jen pro ty, co se v mobilu připojují přes wap, přitom stačí nastavit internet a máš to mnohonásobně levnější...
Bohužel, my Kyslíci jsme na tom pořád nic moc, ale u jiných operátorů pokud vím stojí 1 KB 0,06 Kč
  • 0

#57 Destil.cz

Destil.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 16:26

Wapové stránky samozřejmě nebudou omezeny jenom na APN WAP, wapové jim řikám jenom proto, že je zvládne zobrazit jakýkoliv mobilní prohlížeč. Vše pujde přes normální APN internet, které stojí 6 haléřů za kB (pro technické typy: 1kB = 1024 bajtů. A znak se kóduje 1-2 bajty v kódování UTF-8. Jedním bajtem všechny znaky anglické znaky, dvouma bajty české znaky s háčkami a čárkami. Pak ještě něco vezmou HTTP hlavičky, ale pořád zbývá přibližně 800 znaků textu do 1kB. Z toho všeho vyplývá, že většina bodů se vejde do jednoho kB. Celá keška Vás tedy bude stát přibližně tolik kB, kolik je stagí.)
  • 0
Autor Handy Geocachingu, Locify, organizátor Geocaching na ČVUT, autor na poklady.com

#58 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 16:42

Destil.cz napsal/a:
Vše pujde přes normální APN internet, které stojí 6 haléřů za kB


jen pro upozorneni- k tomu je potreba mit aktivovany internet tarif, jinak pro obycejneho tarifaka je to desetkrat drazsi a pokud prenesete dat malo, tak vam soupnou nejaky minimalni poplatek v korunach za jeden prenos.
  • 0

#59 Destil.cz

Destil.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 17:00

jen pro upozorneni- k tomu je potreba mit aktivovany internet tarif, jinak pro obycejneho tarifaka je to desetkrat drazsi a pokud prenesete dat malo, tak vam soupnou nejaky minimalni poplatek v korunach za jeden prenos.


O jakem operatorovi mluvis? Ja vim ze u T-mobilu uctuji po 5kB za jeden prenos. Ale i to je zanedbatelne. Zadny tarif neni potreba aktivovat, jen je potreba se pripojovat pres APN internet a ne wap (wap stoji 10x vic)
  • 0
Autor Handy Geocachingu, Locify, organizátor Geocaching na ČVUT, autor na poklady.com

#60 Sutech

Sutech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2008 - 17:04

Tak jsem se teď díval na své faktury za mobil internet, který používám ke stahování dat z HG - za 348 KB jsem u O2 zaplatil "neuvěřitelných" :D 69 Kč, což je celoměsíční kešování. Když si vezmete, že průměrná cache i s se stažením listingu (což většinou nedělám) má od 2 do 10 KB (bez listingu je to jen 1 KB ), tak to není tak hrozné ;) Nicméně, myslím, že toto téma sem naprosto nepatří. My, co používám HG, za stahování dat platíme a jsme s tím myslím celkem smířeni, takže nás pár KB navíc za stahování dat pro HG WIG nezabije. A pokud ostatním vadí dát pár korun za tu 1 kešku tohoto typu, co za měsíc odloví (pokud budou vznikat), tak bohužel...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama