Přejít na obsah


Fotka

Pomozte k zapeklité keši.


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
53 odpovědí na toto téma

#21 SniperCZ

SniperCZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 139 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 16:24

Ona celkově je česká kuchyně dosti ovlivněná východem a okolními státy (plno jídel co považujeme za vlastní má kořeny na východě) je fakt ten že jsme asi kuchyně která frčí nejvíce na omáčkách, a jak byla zmíněná svíčková, je asi náš nejlepší výtvor co omáček týká ;) (nekamenovat, každý je na jinou omáčku)
  • 0

#22 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 035 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:12

Za svickovou se nekamenuje!:D to je ta nejlepsi omacka vubec(proto bych se ji taky mohla uzrat:D) JInak podle me k nam proste patri ten rizek se salatem, vepro knedlo zelo(i kdyz se mi nekdy zda ze u nas v jdelne ho neumej udelat a delaj vepro knedlo mrkvo, za coz bych jim zlamala varecky). Potom bych este pridala chlupaty knedle s uzenym a bramborak... Radsi se tu nebudu rozepisovat o tech omackach a ostatnich bastach co miluju, to bych to asi nikdy nedopsala, jak bych zacala slintat a musela bych jit varit... Ted me tak napada - delaj nekde jinde nez u nas burtgulas?:)
  • 0

#23 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:14

Klidne komentovat budu :P Svickova se proste bere jako cesky unikat. Ceska kuchyne je proste ovlivnena vsemi okolnimi kuchynemi -- tj. nenjken vychodni, ale i Rakouskou (wiener schnitzel), Bavorskou (knedliky, tucna jidla apod.), vychodni (borsc - v ceske modifikaci bez cervene repy), Omacky a vyvary (tady bych spis pomyslel na Francii), Italie (asi smetanove omacky k testovine), SLovensko (ruzne noky, nocky - i kdyz asi kombinace s Italii) ... proste vybrat neco echt ceskeho bude problem, jak sem uz psal. Proto bych, krom svickove, volil spis jidla, kera nejsou treba EXCH ceska, ale moc se v jinych kuchynich nevyskytuji. BTW. Ownere- (zdravim) udelej to jak uznas za vhodne, ja sezeru vsechno :P
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#24 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:15

Ma pravdu petulinka1 -- burtgulas nebo bramborovygulas je taky asi cesky unikat :D
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#25 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 035 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:22

Proc kamenovat?:Dneni za co, vzdyt Sniper pise, ze je to nas nejlepsi vytvor;) A ma recht(ach, ta cestina ma tolik krasnych puvodnich vyrazu:D):)
  • 0

#26 Tom007

Tom007

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:23

a co třeba stryki?
  • 0

Garmin GPSmap 60CSx, Topo Czech, Nokia Lumia730 DS


#27 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:40

JA budu kamenovat vsechny co zvolej rizek misto ty Svickovy :P
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#28 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 035 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 18:50

tak to sme dva:Drizek fakt nemusim:@
  • 0

#29 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 19:13

ja proti rizku s bramborovym salatem nic nema ...dokud ho nekdo nebude radit do Ceske kuchyne --- jak sem psal ..tam proste rizek ani bramborovej salt nepari. Ale receno slovy "klasika" ... šipkova je šipkova --svickova je svickova
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#30 migin

migin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2010 - 20:16

Dnes jsem vařil Bramborové knedlíky plněné uzeným masem s červeným zelím. Špenát s vejcem, brambory...to tu ještě nezaznělo. A každopádně palec nahoru za omáčky a guláše...neni nic co by mi nechutnalo...snad jen dršťkovou nemusim...
  • 0
Garmin 62s, HTC Touch HD + Powermonkey Explorer + tužka ;)

#31 Ostravacek

Ostravacek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 401 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 9:07

Přidám něco ze severomoravského regionu:

Řízek Ondráš
Podle beskydského zbojníka Ondráše, který jak jinak než bohatým bral a chudým dával, je pojmenována skutečná delikatesa. Jedná se o vepřový kotlet, který je proložený sýrem a šunkou a zabalený v těstíčku bramboráku neboli bramborového placku. Ve většině restaurací nakládají na talíř kromě Ondráše ještě hromadu zeleninové oblohy.
(http://navstevnik.kr...k-ondras--4603/)

Je to fakt pochoutka!
  • 0

#32 Daku

Daku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 450 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 9:20

Ostravacek napsal/a:
Přidám něco ze severomoravského regionu:

Řízek Ondráš
Podle beskydského zbojníka Ondráše, který jak jinak než bohatým bral a chudým dával, je pojmenována skutečná delikatesa. Jedná se o vepřový kotlet, který je proložený sýrem a šunkou a zabalený v těstíčku bramboráku neboli bramborového placku. Ve většině restaurací nakládají na talíř kromě Ondráše ještě hromadu zeleninové oblohy.
(http://navstevnik.kr...k-ondras--4603/)

Je to fakt pochoutka!


No nevim, jak na Moravě, ale na Hradecku je mezi bramborákem a bramborovou plackou dost velký rozdíl. Bramborák je ze syrových brambor, smažený na oleji. A bramborové placky jsou z bramborového těsta (tj. z vařených brambor, ze kterých se udělá klasické bramborové těsto) a pečou se na sucho. :).

A mimochodem bramborové placky bych taky považovala za dobré české jídlo. Dají se dělat i na sladko plněné jablky a pečené v troubě.
  • 0

#33 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 10:13

Bramborák je ze syrových brambor, smažený na oleji.

na sádle

A bramborové placky jsou z bramborového těsta (tj. z vařených brambor, ze kterých se udělá klasické bramborové těsto) a pečou se na sucho. :) a mastí se sádlem po upečení


jůůů, budem se hádat :D:D:D
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#34 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 11:28

No zda na sadle nebo na oleji bych nechal na kazdem jak mu to chutna (hlavne, kdyz ne na masle :P). Co se tyce placek nekdo je "pece" na sucho (na plotyce) a pak sadli nekdo je rovnou smazi (v sadle ci oleji). Ale jinak bych rekl, ze je rozdil jasny :D A nakonec ...ja si pochutnam na obou -- teda pokud je bramborak spravne osolenej :D
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#35 Hickos

Hickos

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 11:37

A OČESNEKOVANEJ!!!
  • 0
Don't panic!

#36 lemrousek

lemrousek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 77 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 13:41

Jsem z Hradecka, takže u nás se bramborák taky peče na oleji:) A když jsem byla dítě, bylo to moje nejoblíbenější jídlo, říkala jsme tomu "bramborový masíčko" Jinak si mylsím, že mezi český speciality ještě patří česneková a houbová polívka (+obecně jídla s lesníma houbama). A taky plněný ovocný knedlíky, ať už tvarohový nebo kynutý, po těch se vždycky mohli cizinci umlátit...
  • 0

#37 lemrousek

lemrousek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 77 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 13:41

A co topinky z klasického českého chleba, není to typické jídlo?
  • 0

#38 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 411 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 14:27

Všimli jste si jedné věci? Jasně tu vedou bramborové pokrmy. A co mají společného bramboráky, bramborové placky, bramborové knedlíky, holušky, táč, knedle plněné uzeným i ovocné knedlíky z bramborového těsta? Obdobné základní složení. brambory mouka vejce sůl Poněkud se mění poměry dávek a také dochucovadla, ale tento základ surovin je stejný. Že by tedy bramborové těsto bylo to nej-echt-české? ;)
  • 0
Závist a zloba pramení z chudoby finanční či duševní, katastrofa nastane, když se obě spojí.

#39 bluetracer

bluetracer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 15:42

Bramborové placky už svoji keš mají - GC1NGVM.
  • 0
Vložený obrázek

#40 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 865 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2010 - 19:08

Co se bramboroveho "testa" v cizine tyce tak bych rekl ze: Lokse, halusky a gnochi:p
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama