Premiové členství
Publikováno 25 February 2011 - 15:07
Publikováno 25 February 2011 - 15:22

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).
Publikováno 25 February 2011 - 15:42
Publikováno 25 February 2011 - 15:58
Publikováno 25 February 2011 - 16:02
Publikováno 25 February 2011 - 16:07
Satane, co misto mlzeni pomoci odkazu na zakony, nalit cisteho vina?
Ano, je pravda, ze posledni upravy vyrazne posilily ochranu nas, uzivatelu. Ale je treba zminit onu tvoji spoluucast do vyse 150EUR, ktera plati navic jen na jednu transakci, a v pripade vice podvodnych transakci se scita.
Jak to myslíš, že platì jen na jednu transakci?
Publikováno 25 February 2011 - 16:25

Publikováno 25 February 2011 - 16:34
MedoMys napsal/a:
Satane, fakt už je to únavný. Odpověz jasně a bez dalších odkazů, jak se zachováš v tomto případě : platíš běžnou debetní kartou v obchodě, někomu se podaří šikovně zaznamenat čísla (neříkej, že nenakupuješ tam, kde musíš dát kartu z ruky - to je většina obchodů). Ten si někdy časem objedná 100 stejků na nějaký večírek, fiktivní údaje o nakupujícím, adresa doručení a předání např. "zastávka u přehrady." Z účtu zmizí 20000,-
Ty tedy potom půjdeš do banky, řekneš, že jsi nic nekupoval, a slečna za přepážkou se na tebe pěkně usměje a vrátí ti peníze. Tomu mám věřit ?
A nebo ještě lépe, to je přeci ztráta času - stačí zavolat na zákaznickou linku, a ještě dnes máš peníze zpátky na účtu. Hmmm.
Presne toto se mi stalo (samozrejme ne stejky, ale zpusob transakce byl naprosto totozny) :-)) Sel jsem do banky, sepsal tam pisemnou reklamaci, nasledne jsem jeste z vlastni iniciativy pisemne "prohlasil dle zakona" a svete div se, platba mi byla refundovana.
D@liking: konecne neco konstruktivniho :-) Diky za doplneni, respektive aktualizaci. Ja si ty zmeny taky prostuduji a urcite zde napisu - nekteri jedinci si to nejsou totiz schopni sami vyhledat a porad se spolehaji na zpravy typu "od sousedky vnuk dcery zet v podnajmu rikal..."

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Publikováno 25 February 2011 - 16:40
Dale bych chtel rici, ze ac se posledni dobou zacinaji rozmahat chipove karty,tak z hlediska celosvetoveho standardu je onicem. V USA si na zadne chipy nehraji a autorizace tam probiha podpisem. Stejne tak je tomu napriklad u embossovanych kreditnich karet - ty jsou ve vetsine pripadu bez chipu a transakce se autorizuje vyhradne podpisem. ...
Mam embosovanou s chipem uz asi 3 roky? Ve statech jsou v obchodech i terminaly na pin, zatim je vic tech s podpisem na obrazovce, ktery nikdo nepodepise presne jak na karte a obchodnikum je to uplne jedno, po cizincich chteji snad temer automaticky ID, do ktereho se podivaji asi tak na jednu nanosekundu, takze nejsou schopni ani precist jmeno.
Mel jsem kdysi v kompetenci reseni podvodu s kartama na nasich cerpackach a muzu rict, ze se tam podvadelo dost vesele, ne vse slo na vrub obchodnika nebo banky, obcas to odnesl i zakaznik. V te dobe ovsem nebyly pin karty. Osobne pouzivam kartu mbanky na vybery v EUR, na platbu po netu RB, na prevody z uctu po svete vetsinou FIO a co jde platim paypalem, kupuju toho pomerne dost a nikdy zadny problem.
Publikováno 25 February 2011 - 16:44
Jinak jak rikas, tak opravdu vetsinou chteji ID (pas, obcanku, ridicak,...) a za me osobne jenom tuto iniciativu vitam. Faktem ale je, kdyz se mi to stalo poprve v Anglii, tak jsem docela cumel :-)
Tak a pro ostatni ohledne zakona - paragrafy 115 a dale

Publikováno 25 February 2011 - 16:47
HaLuMa napsal/a:
No, ze spoluucast se tyka kazde jednotlive podvodne transakce.
Alespon tak je to v tom zakone, co jsi pomahal psat, ne?
Pravdou je, ze nektere banky (komercka, sporka, a mozna dalsi) berou tu spoluucast jako celkovou ze vsech podvodnych transakci, ale to je jen jejich dobro nad ramec zakona.
Právě že ne. Do zákona se dostala chyba, která už byla samozrejme opravena. Teďka píšu z mobilu, ale až se dostanu na počítač, klidně sem něco o tom napíšu. I o tom, jak se tam dostala ta chyba:) Jinak pro Satana: je to paragraf 116.
Publikováno 25 February 2011 - 16:53

Publikováno 25 February 2011 - 17:14
Publikováno 25 February 2011 - 17:19

Publikováno 25 February 2011 - 18:00

Publikováno 25 February 2011 - 18:09
Taky se to tak da resit, jinak se ten kod k nicemu "v realu" nepouziva.mikrupa-cz napsal/a:
Napadlo mě, co kdyby se to CVV (CVC) číslo na kartě vymazalo?
HaLuMa: trosicku ti unika podstata veci, tys me tu zesmesnoval stylem "jednou mu to vyslo" i presto, ze jsem nekolikrat zduraznil, ze jsem reklamaci resil vice.
Obloukem se vracej kam chces a az tam budes tak si PORADNE OPETOVNE precti, co jsem psal o tech rizikovych platbach.
Zamykani/odemykani platebni karty napriklad u RB generuje poplatky, stejne tak zbytecne ztraceny cas. Kdyz clovek platy pres Paypal, tak je naprosto nesmyslne si zamykat/odemykat kartu. To mi uz prijde lepsi reseni preposilani penez z uctu 1 na ucet 2, jak jsem zde take zminil.
Co me to stalo za usili? Vcelku ani moc ne, ale jsou to realne zkusenosti k nezaplaceni. Rozhodne mi daly vic, nez nejake teoreticke tlachani s nekym, kdo nevidel ani zakon

Publikováno 25 February 2011 - 18:20
S474N napsal/a:
A nakonec - poradne si ten zakon precti, protoze tebou argumentovana spoluucast plati POUZE ve dvou jasne definovanych bodech. A az si poradne prectes odstavec 1, tak skoc i na dvojku a trojku.
Schvalne jsem si to precetl...
Spoluucast neplati, pokud transakce nastala az po nahlasenem pozadavku o zablokovanikarty. To se zneuziti karty na internetu ale moc netyka, protoze na to prijdes prave az tim,z e transakce probehla, takze tezko jsi mohl pred tim kartu nechat zablokovat. Bum, a platis spoluucast.
Ten treti bod "Plátce nese ztrátu z neautorizované platební transakce s elektronickými penězi, jejichž povaha poskytovateli neumožňuje zabránit jejich jakémukoli užití." mi nejak neprijde, ze platci nejak ulehcoval.
Opakuji, tvrdit, ze ti banka vzdycky vsechno vrati, je mateni verejnosti. Neni to pravda, a jsou proste pripady, kdy vam proste spoluucast napali, a jste o par tisic chudsi.
Publikováno 25 February 2011 - 18:38

Publikováno 25 February 2011 - 18:41
A to jsem si myslel, jak tahle debata bude onicem, co se me tyce, alespon jsem se dozvedel o novelizaci a hned jsem zase "v obraze" :-)
No a aby ta nase debata nebyla az tak jednotvarna (i kdyz uznavam, ze Halumovy vsuvky o blbcich jsou pekne), tak si dovolim otevrit tema s nazvem "autorizovana platebni transakce". Takze mily Halumo, co je dle tebe prave ona autorizovana platebni transakce? Vysvetli to prosim na prikladu platby kartou na internetu.

Publikováno 25 February 2011 - 18:53

1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů