shaman3 napsal/a:
Kdyby GS ty PM keše před BM úplně skryl, tak by to byla pravda, nikomu by to nevadilo, protože by je nikdo z BM neviděl, on je před nimi ale neskrývá, skrývá pouze listing a souřadnice a místo toho zobrazuje reklamu na PM členství, to je ale fakt hnusná komerce.
Komerce to je, o tom není sporu. Hnusná? A proč tedy tuto komerční aktivitu, kterou server Geocaching.com skutečně je, vlastně využíváš?
Geocaching je jednoznačně komerční záležitost. Pokud někdo tuto službu poskytuje, je to jeho podnikatelská aktivita. A každý, kdo podniká, chce vydělávat. A taky má určitě nějaké výdaje. Netroufám si odhadovat, jak vysoké, ale zadarmo to není. To, že mají placené a neplacené členství, je jejich obchodní politika. A podle mě je sympatické, že umožňují bezplatné využití služeb, i když v omezeném rozsahu.
S příchodem internetu jsme se naučili, že plno věcí tam je zadarmo. Považujeme to za samozřejmost. A přitom normální je, nebo by mělo být, že
za zboží nebo služby se platí. A pokud nějakou službu hojně využívám, nemám problém obětovat za ni pár peněz. Když jsem byl nováček, taky jsem využíval bezplatné členství. Po půl roce už jsem věděl, že mě geocaching baví a stal se mým hlavním koníčkem. Neměl jsem problém zaplatit si plný rozsah služeb. Myslím, že pět stovek ročně pro mě není zase tak moc. Vydělávám, nekouřím, do hospody nechodím, za blbosti neutrácím, hypotéku mám splacenou. Tak se můžu bavit.

Ostatně další náklady na tuhle zábavu bývají obvykle řádově vyšší (pořízení navigace, připojení na internet, jízdné, benzín, krabičky na kešky...). Dříve jsem odebíral různé časopisy. Ty jsem časem odhlásil. A pořídil jsem tohle předplatné místo toho. Stojí mě to míň, a přitom si užiju mnohem víc zábavy. Prémiové členství mi za to určité stojí. A nepořizuju si ho kvůli tomu, abych mohl lovit PMO keše. Jak už jsem psal níže, mnoho z nich za to ani nestojí. Ale když si občas užiju nějakou vymazlenou krabičku, tak si řeknu, že tenhle placený bonus za to určitě stál.