Tohle je téma je opravdový evergreen... Zda být či nebýt Premium Member...
Platím si PM hlavně proto, že chci minimalizovat čas nutný pro přípravu výletu a zároveň nechci porušovat to, k čemu jsem se při registraci zavázal. Tak jako každý bych si uměl najít cestu a stahovat balíky dat i jako Basic Member, ale nedělám to. Dál se mi líbí možnost přidělovat Favorite body, nemusím si lámat hlavu jestli některá keš je PM nebo ne (a chápu proč někteří autoři PM keše zakládají), používám vlastní bookmarky atd. Využívám většinu PM funkcí a těch pár stovek ročně je opravdu zanedbatelných vzhledem k úspoře času a ostatním nákladům spojeným s GC.
Zazněly tady tradiční názory na Groundspeak obviňujícící je z neschopnosti, ziskuchtivosti, parazitování na práci řadových geocacherů, z přezíravého postoj k geoveřejnosti, amerikanocentrismu, atd. Vidím to jinak:
GS neprodává keše, které my všichni zdarma vytváříme. GS nám jen zprostředkovává službu, která nám umožňuje ty keše vytvářet, vyhledávat, filtrovat, logovat, počítat statistiky, hrát si. Má velmi obratně nastavenou obchodní politiku – 99% funkcionality dává k dispozici všem zadarmo, a zbylé 1% zabalil do balíčku, který nazval PM. Ten za vcelku drobný peníz úspěšně prodává. No a protože na svou službu přilákal opravdu hodně lidí, tak se to vyplácí. K tomu se samozřejmě přidají přímy z reklamy a dalších volitelných záležitostí (TB a jiné) – a hezky jim to funguje.
Parazitování? Ne, je to velmi transparentní, férový obchodní model. Ziskuchtivost? Asi ano, ale v Americe platí, že za dobrou práci (a hlavně za dobrý nápad) je dobrá odměna - aniž by byl stanoven horní limit odměny a aniž by se to považovalo za něco nemorálního. Amerikanocentrismus? Ne, američtí geocacheři jsou taky s lecčím nespokojení – jen to jsou trochu jiné věci. Neschopnost? Nemyslím si.
Za ta léta, co používám služby GS, vidím dost zlepšení. Za prvé, stabilita celého webu. Všichni jsme už zapomněli na dřívější výpadky služby v řádu hodin a dnů. Je očividné, že investovali do vyšší úrovně hostingu a zároveň postupně překopávají jádro celého systému, účelněji využívají aplikační i datové servery. Sjednocují grafiku takže web je přehlednější (i když uživatelé vždycky nadávají, že dřív to bylo lepší). Zavedli Live GC API rozhraní, které výrazně zjednodušuje a dál urychluje stahování dat.
Ano, zůstává pár drobných technických chyb typu rozklikávání ikon na mapě, ale podle mě dva hlavní problémy Groundspeaku jsou tyto:
1) Neumí dobře pracovat s geoveřejností. Chtějí komunikovat, chtějí naslouchat, ale neumí to. Nemají to jednoduché vzhledem k velikosti a různorodosti komunity, ale určitě by to šlo dělat líp. Frustruje mě to protože jsem do komunikace s GS investoval spoustu času, znám hezkých pár lidí ze Seattlu osobně – a moc to není znát.
2) Nedotahují nápady do konce. Přijdou s něčím novým (suvenýry, statistiky, lab keše), pohrají si s tím – a nechají to ustrnout a jdou si hrát s něčím dalším. Chybí jim dlouhodobá koncepce a tak experimentují různými směry.