Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Vyplatí se prémiové členství (2014)

groundspeak premium

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
277 odpovědí na toto téma

#141 von Bronin

von Bronin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 8:47

...Ještě bych to drobet rozvedl. Pro toho, kdo na keše chodí jen několikrát do měsíce, a dá jen pár kousků asi PM opravdu moc smysl nemá. Ale pokud hrajete často a jste aktivními uživateli, tady myslím není vůbec co řešit (Nechci se tu dohadovat, zda částka za PM členství je málo nebo moc - každý z nás má jiné finanční možnosti). Já osobně si neumím představit kolik času bych jako BM ročně trávil nad klikáním keší do navigace po jedné a nad dlouhým plánováním trasy každého výjezdu dopředu či hledáním/používáním různých "pirátských" programů, abych si tedy k PQ a dalším výhodám pomohl "nelegální/podvodnou cestou". Přijde mi jednodužší koupit si PM,ušetřit hromady času u počítače a ty peníze si vydělat - to jde totiž rychleji a dá to mnohem  méně práce nežli věčně obcházet omezení Groundspeaku pro BM.....

 

já si zas neumím představit jít na krabičku, o které nic nevím, jen proto, že je pár metrů ode mě

ta spousta času, které trávím plánováním a zadáváním ručně každé krabičky do GPS po přečtení listingu a přípravou jednotlivých výletů, je už první polovina té radosti, která mě čeká při odlovu

To ale píšeš OT (o něčem jiném nežli já). PM mi nebrání naplánovat si výlet nebo přečíst listing keší, jen mi plánování mnohonásobně usnadní - mimochodem přečetl jsem listing všech kešek, které jsem kdy odlovil (včetně těch blbejch).....


  • 0

#142 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 8:51

Já tyhle věci taky nainstaloval a pak zjistil, že to nepotřebuju. Mysterky luštím dopředu jen v místech, kam se chystám. A když pak vyrážím na výlet, stáhnu PQ v okruhu několika kilometrů bez mysterek a těch pár vyluštěných si tam pak doklikám ručně. Za pár minut hotovo a vyrážím.

 

Vzhledem k tomu, že už jsem takhle jezdil na stovky míst, kde jsem si vyluštil někdy i 5-6 mysterek, které pak byly třeba 5 km od místa, mám už v GG stovky uložených finálek, které jsem si prostě nestihl odlovit, protože když jsem si je vyluštil, měl jsem plánovaný výlet na výchozí souřadnice a autor šoupnul finálku moc daleko, než abych kvůli ní nestihl pěkný výlet.

Krom toho ve spojení s GeoKukem, kde vidím VŠECHNY WP, které chci od všech kešek v okolí (nejen té jedné). Je to moc fajn např. pro plánování výletů, když jdete nejen po tradičkách, ale chcete to spojit i s odlovem několika multin / mysterek... Nebo mi musí uniknout to, že sem zasahuje nějaká multina, která je odsud třeba 10 km vzdálená a tak si zjistím indícii i pro tuhle multinu a zbytek si dodělám někdy jindy... Např. nebýt toho, nikdy bych nevěděl, že si mám plnit nějakou Svatební cestu do Adršpachu, která začíná v Praze, ale končí u Ádru, kam jezdím docela často a má WP. i kousek od nás...

 

A to si do toho programu stáhneš keše dopředu třeba na několik týdnů a pak jedeš podle toho? To jsou dost staré informace, ne? Já si vždycky keš prohlížím online předtím, než na ni vyrazím, abych viděl, jestli není třeba disablovaná nebo jestli v logu nejsou informace, že jsi posledí čtyři kačeři nenašli a že tam asi není nebo tak něco.

Je fakt, že vyluštěné a nenalezené mystery cache si zatím nemám potřebu evidovat, máme takovou momentálně jednu :-) Čili to asi opět nebude pro mne, zvlášť jestli je to zase založené na exportech PQ.

 

Keše má všechny stažené v GG, s pravidelným doplňováním a možnou aktualizací (na to jsou tam nástroje, označíš si pár keší, dáš aktualizovat, aktualizuje se ti stav keše, případně celý listing i logy atp.). Velké omezení je v tom, pokud jsi BM a nechceš používat způsob, při kterém obcházíš TOU Grounspeaku, potom máš limity dost malé na tyto aktualizace (jsou někde uvedeny tady na Wiki). Myslím, že stáhnutí 3 keší s plným listingem přes Live a o něco více aktualizací logů, ale nevím to přesně. PM má těch aktualizací daleko více (NE neomezeně, jak tu někdo zmiňoval). 

 

Plnit databázi můžeš i stahováním keší po jedné přes stažení GPX v listingu keše, ale je to prostě pomalé, protože to děláš po jedné keši. (a nebo jak jsem se tu už zmiňoval, použít nějakého robota, i ti existují, ale nepostupuješ košér).


  • 2

#143 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:12

V jádru souhlas s oběma. I jako BM se zkušeností s PM. Tyhle dohady PM-BM má z velký části podle mě na svědomí právě ten model, kříženec obchodní společnosti s dobrovolnictvím. Příklad s Wiki je asi nejblíž, ale u GS to jde ještě dál, až do terénu a fyzické krabce, s konkrétními finančními náklady dobrovolníků a zničitelností. A třeba u retrívrů se mi zdá dobrovolnost už za hranou, nějaký druh odměny by mohl existovat, to bych jen opakoval fretiieho. Nemá cenu se rozepisovat, spor o to, zda být PM či BM je podle mě zbytečný. Poměr produkt/cena, přínos pro gc/spotřeba atd., individualní záležitost v konkrétní situaci a čase, koneckonců tak to Gs nabízí.

Potíž je u PM keší, kde už ani nejde o vztah kačer - Gs, ale kačer-kačer. To je rozhodnutí ne někoho v Americe, ale konkrétního ownera. Hromada argumentů z obou stran, zredukovaná ve finále na : "Oba jsme založili keš, ty jsi na mé byl, ale svoji si přede mnou chráníš. - Tak plať jako já." Souboj o to, kdo je větší dobrovolník. Já platím na provoz servrů, já zas kupuju TB, GC, já víc zakládám, já pořádám eventy, já doplňuju logbooky. Různý pohled z různých stran bez řešení. Ale v souvislosti s tou Wiki mě napadá, jestli se dá taky k obrázkům přidělit rozdílná licence, třeba pro přispěvatele. Ptám se pro zajímavost, neřeším.

Jen by mě zajímalo, kam se gc pohne s érou mobilů dál. Asi se nestane nic, celosvětově tenhle systém masovosti bude fungovat dál, a my tu budeme mít co řešit. 

No, k těm licencím, pokud jsem dobře pochopil jejich terms, tak veškerý věci, co ty někam kamkoliv k nim nahraješ (texty, obrázky, ...) zůstávají tvoje - tj. si můžeš určit licenci snad jakkoliv (ale těěěžko říct).

A u té Wiki je to podobný jak tady, jen to není primárně o zábavě (hledáí keší či jejich tvorba), ale spousta lidí se věnuje podpoře hnutí Wikimedia, kdy např. u nás vznikla kancelář, probíhají prezentace, konference, komunikace s dalšíma subjektama, spousta práce s Wiki Love Monuments a tak. Zatím taky neplaceno a často sakra náročné primárně na čas.


  • 1
:)

#144 L+M+V+H

L+M+V+H

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:21

Myslím, že začínám chápat, jak ty PocketQueries asi principielně fungují. Není to jednorázový dotaz jako na Google - zjistím výsledky a už mne to nezajímá. Je to takové víc trvalé - vyladím si několik PQ podle parametrů, které mne zajímají (místo, typ, atd.) a ty si nechám trvale a oni se mi automaticky spouštějí opakovaně. Proto tam mám zaškrtávátko, kdy se mají spouštět. Takže podle té PQ mám pak přehled třeba o nově založených keších v okolí a podobně. Je to tak? Tudíž pak i dává smysl to omezení, protože prostě můžu chtít maximálně pět různých typů věcí, aby se spouštěly každý den.

 

Jinak ad moc řešíš: řeším to, protože mne to baví, ale kešovat nezapomínám, zrovna včera jsme jednu kešku objevili :-)


Tento příspěvek byl upraven od L+M+V+H: 29 srpen 2014 - 9:21

  • 0

#145 Tranicka

Tranicka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:21

A to si do toho programu stáhneš keše dopředu třeba na několik týdnů a pak jedeš podle toho? To jsou dost staré informace, ne? Já si vždycky keš prohlížím online předtím, než na ni vyrazím, abych viděl, jestli není třeba disablovaná nebo jestli v logu nejsou informace, že jsi posledí čtyři kačeři nenašli a že tam asi není nebo tak něco.

Je fakt, že vyluštěné a nenalezené mystery cache si zatím nemám potřebu evidovat, máme takovou momentálně jednu :-) Čili to asi opět nebude pro mne, zvlášť jestli je to zase založené na exportech PQ.

Jezdíme maximálně na týden, takže ta aktuálnost je celkem slušná, neboť databáze se dá aktualizovat - viz Roman_Jaromer. ;) Já jsem s GG hodně spokojená, používala jsem ho už jako BM. Ale teprve po nedávném školení jsem zjistila, že ho používám úplně špatně a jsem z něj teď nadšená ještě víc, než předtím :D


  • 2

#146 Frenkonix

Frenkonix

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 79 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:24

PM mám na zkoušku, tak to zkouším. Zatím trochu experimentuji s PQ, ale ještě jsem neměl moc čas si to pořádně prohlédnout, jen jsem to tak narychlo projel. Jak například vyfiltruji všechny keše v okruhu 50 km, které jsou jen pro PM? (To bylo první, co mne napadlo hledat - abych viděl, kolem čeho jsem chodil a nevěděl o tom :-)

Ve 4 obdelníku je zatržítko "Are for members only". Pravý sloupec, 3 od shora.


  • 0

#147 Iabbervox

Iabbervox

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 136 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:31

Je to tak?

 

Je to tak. PQ vyrobíš jednou a pak ji máš v seznamu a jen si ji opakovaně necháváš generovat do GPX. Vyrábět, prohlížet, upravovat, mazat je můžeš bez omezení. Jen z nich můžeš během jednoho dne vygenerovat GPX soubor maximálně desetkrát. Což je, pokud by se Ti PQ nepřekrývaly, 10 tisíc jednotlivých keší. A to v rozumném čase neoběhne ani Speedy Gonzales :-)


  • 0

#148 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 966 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:46

Myslím, že začínám chápat ...

 

Někdo ti tady nabízel měsíční členství na zkoušku zdarma. Tak si ho prostě vyzkoušej.


  • 0

#149 Gresaci

Gresaci

    Romana

  • Members
  • PipPipPip
  • 672 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:49

To ale píšeš OT (o něčem jiném nežli já). PM mi nebrání naplánovat si výlet nebo přečíst listing keší, jen mi plánování mnohonásobně usnadní - mimochodem přečetl jsem listing všech kešek, které jsem kdy odlovil (včetně těch blbejch).....

však já proti PM taky nic nemám

jen jsem reagovala na tvou poznámku, že si neumíš představit zadávání kešek do GPS ručně po jedné

já to tak dělám několik let a rozhodně mi to vyhovuje


  • 0

#150 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 9:52

uz se to tu obcas mimodek zmini, ale ja to reknu natvrdo. Pro mne je pomalu vetsi vyhodou nez PQ prave to Geocaching Live rozhrani. Diky nemu si kdykoliv v terenu zaktualizuji ci vyhledam listing jakekoliv kesky, a to s minimalni moznou spotrebou mobilnich dat.

 

A kdyz se na to podivate ekonomicky, tak diky tomu cloveku muze stacit ten nejlevnejsi datovy tarif do mobilu. Tim se snadno mesicne usetri ta padesatikoruna, a je poplatek za PM zpet. ;)

 

A tim vyhody Geocaching Live nekonci. Kdyz chci kesky z nejakeho mista, nez bych vyrabel PQ, mnohem snadneji je stahnu pres Geocaching Live. Denni limit 6000 plnych listingu.


  • 10

#151 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 840 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 10:14

... Pro mne je pomalu vetsi vyhodou nez PQ prave to Geocaching Live rozhrani. Diky nemu si kdykoliv v terenu zaktualizuji ci vyhledam listing jakekoliv kesky, a to s minimalni moznou spotrebou mobilnich dat....

 

Naprostý souhlas. Já PQ používám už jen jako nouzovku. Geoget mi přes GC Live stahuje data (efektivněji a úplněji než PQ), a z Geogetu pak po úpravách a výběru posílám data do Oregonu i do telefonu. Krom toho moje mobilní aplikace (GeoSphere) taky používá GC Live, takže jakákoliv aktualizace v terénu je velmi rychlá a levná.


  • 3

#152 Stepan_M

Stepan_M

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2014 - 10:17

Konečně někdo zdůraznil hlavní výhodu PM - GC Live.


  • 0

#153 r6ak

r6ak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 31 srpen 2014 - 20:12

PM je způsob pokrytí části nákladů na naši hru. Server není jeden a něco to stojí, data někdo zálohuje a udržuje atd.. 

 

Začínej určitě jako BM, a až ti hra přinese radost, sám/sama se rozmysli, jestli můžeš věnovat cca 650Kč/rok tj. necelé dvě kačky denně na svoji zábavu. Klidně si to přepočítej na piva nebo na šminky :)


  • 2

Festina lente ...

 

http://r6ak.cz/gc


#154 L+M+V+H

L+M+V+H

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 31 srpen 2014 - 20:33

Díky za všechny rady. Mám PM na zkoušku, tak testuji testuji. Zatím nejlepší mi připadá udělování favorite bodů keškám. Uvidím, jestli bude stát za to si kvůli tomu platit PM. Za měsíc budu vědět víc. Každopádně díky všem a samozřejmě nejvíc díky za možnost si PM vyzkoušet.


  • 0

#155 St&nda

St&nda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 příspěvků(y)

Publikováno 31 srpen 2014 - 22:21

Na "tři kusy denně" bych řekl že stačí BM (lovil jsem cca rok jako BM), pokud ale člověk bude hledat víc, tak se myslím vyplatí zaplatit PM.... jednak je to pohodlnější (zvykl jsem si např. na stahování online do locusu, FP aj.) a pak to beru jako vcelku dobrovolný příspěvek na hru, která mě baví....


  • 0

#156 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 31 srpen 2014 - 22:52

PM je způsob pokrytí části nákladů na naši hru. Server není jeden a něco to stojí, data někdo zálohuje a udržuje atd.. 

 

Začínej určitě jako BM, a až ti hra přinese radost, sám/sama se rozmysli, jestli můžeš věnovat cca 650Kč/rok tj. necelé dvě kačky denně na svoji zábavu. Klidně si to přepočítej na piva nebo na šminky :)

Je hezké, že to zmiňuješ - zajímalo by mě, zda by místní diskutéři měli stejnej problém s podobnou částkou na nějakou z charit či neziskovek ...


  • 0
:)

#157 LudaL

LudaL

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 199 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2014 - 10:36

Takže podle té PQ mám pak přehled třeba o nově založených keších v okolí a podobně. Je to tak? 

Na nově založené keše se používají notifikace, také PM fičurka. Můžeš zkusit nějaké FTF. :D


  • 0

#158 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2014 - 10:59

Tyto debaty mi přijdou zvláštní. Bavíme se tu částce, která představuje zhruba šest obědů - a to za rok.

Přitom je to jednoduché - používám dobrovolně nějakou službu? Přináší mi užitek či zábavu? Chci, aby dále fungovala? Tak přispěji.

 

Zaplatil jsem, když jsem měl odloveno asi osm keší a zmiňované výhody PM členství jsem hned nepoužíval nebo ani neexistovaly. Ostatně tak to dělám od začátku svého pobytu na internetu, tedy nějakých osmnáct let. A nikdy jsem (kromě jediného případu) nelitoval.


  • 7

Klidně se rozčilujte.


#159 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 987 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2014 - 11:29

První kešku jsem našel 30.6. 2013, na PM jsem přešel 22.8. jelikož jeden owner změnil svoje keše na PMO. Pak je zase změnil zpátky na odlovitelné pro BM. Největší výhody pro mě byly možnost vidět listingy keší pro PM a udělování FP.
  • 0

#160 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2014 - 12:48

Konečně někdo zdůraznil hlavní výhodu PM - GC Live.

Já jsem asi fakt mimoň, mám PM už tři roky, ale netuším, co je to GC Live.


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:groundspeak, premium

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama