Přijde k ní blbec, který je PM. Prostě 100 BM je zbytečně ochuzeno o keš.
Zajimave tema i kdyz, neni to tu poprve a argumenty jsou vicemene stale stejne :-) nicmene prispevek vyse mne dokopal prispet svým uhlem pohledu na vec
K věci - za mne :
PM se mi osobne vyplatí, primarně pro PQ a FP .
Nicmene verim tomu, ze se mnozi bez toho obejdou a nemám to veru nekomu za zle a nehrotim to do polohy - zlí PM a chudaci BM - je to jednoduse a proste kazdeho volba.
GPS (Colorado/Oregon 300/450) používame pro celodenní odlovy, v zahraniči nebo na predem planované cesty - duvod vetší odolnost vuči padu, lepsi manipulace v terenu, lepe se drži a ovlada jednou rukou (boži je v tomto Colorado :-) , da se použít za deste, funguje bez dat. Není problém s vydrzi baterek, Nevyhoda :musi být priprava předem, pocet kesi v GPS je limitovan
Smartphone ( Desire/S4/Snote) sw - C:GEO / placená apka GS použivame pro nahodné, jednorazové odlovy - zastávka na sluz.ceste, cestou z práce, na urad, Vyhoda - nemusi být priprava , 100% aktualnost dat, mensi nenapadnost ve meste. Nevyhoda : blbe funguje pri pomalých datech, telefon se zpravidla musi ovladat 2 rukama , když prší riskujes telefon - pokud neni tedy outdoorovy, vydrz aku je mensi ( pouziti power banky mi neprijde jako uplne operativni - to bych radeji tahal druhou nabitou baterku....tedy pokud samotny telefon vubec umoznuje vymenu aku ze.... :-)
K cene PM atd viz diskuze predtim - nemohu souhlasit s tim, ze je premrstená. A i kdyz verim, ze pro nekoho to muze byt dost penez, popripadě feature PM pro neho holt nestojí za ty penize, tak stale mu GS umoznuje hrát tuto hru v modu BM zadarmo v míře, která je podle mne ne zcela bezna. Nezpochybnuji, ze na tom i vydelavaji, ale podle mne - naklady na tuto podporu teto hry ( rozumej Groudspeaku) nejsou take nulove, ze... on ten housing, konektivita, objem stahovanych dat a samotny HW neco stojí, nejací zaměstnanci tam asi taky budou atd . A ze by ten engine GS.com byl tak strasne shitovy nebo k nepouziti ... no nevim. Podle mne je to user friendly a funguje to. Pokud nekdo chce dalsi feature, jsou tu zalezitosti typu GSAK apod. Ja kdyz srovnam náklady na svoje konicky, tak u geocachingu jsou jednoznacne a radove nejnizsi . Nicmene hru a jeji platformu vymysleli a provozuji amici potazmo Groundspeak. Neni zase snad az tak nepochopitelne, ze tedy urcuji i pravidla hry na sve platforme, ktere budou pochopitelne ovlivneny jejich komerčními zamery. A pokud nekdo citi neprekonatelny odpor ke GS a chce protivahu k cachingu na GS serverech s nulovými naklady - je tu preci stale Opencaching . A až to amici zařiznou, protoze se jim to nevyplatí, jak se to tady take psalo, tak tam prevedeme (owneri) svoje kese a budeme konecne vsichni stastni .-)
NIcmene dovolim si v teto diskuzi nesouhlasit :
1) PMO ochuzuje BM - kdyz se podivám do logu u našich PMO keší vidim tam dost BM logů . Pouze jim to zalogovani FI dá "vic" prace ale nemyslím že jsou o něco zasadne ochuzovani. A ze sve zkusenosti, kdyz jsme s geocachingem zacinali, tak jsme do nějake te stovky byli BM a že bychom se citili o neco ochuzeni ...to vubec ne.
Mozna bych pouzil primer - dlouha leta jsem jezdil v autech bez tempomatu - slo to a byl jsem tehdy taky spokojen, od urciteho auta mam tempomat a jsem jeste spokojenejsi :-)
2) Procento blbců zůstava pořad stejne - to asi nevystihuje problem . Nemyslim, ze jde o hlavne o tom kdo je blbec a kdo ne a neresim ted nejakou etiku a pravidla u PM vs BM .
Kdo je ignorant v "civilnim" zivote, bude se tak chovat i jako kacer. Ale ciste logicky - uvazuji tak, ze je daleko vice BM nezli PM . Pokud je procento uvazovane blbosti u vsech stejne :-) tak konkretni pocet tzv blbcu, bude u PM mensi . Mensi pocet blbcu znamena snad mensi riziko pro kes ne ? :-) :-)
Ale vazne..... je tady jeste jeden aspekt .
Prepnutím do PMO dokaze podle mne alespon trochu vyeliminovat lovce na zkousku (zamerne nepisi kacery ) kteri si vcera o tom precetli ve vikendove MF dnes, či se o tom dozvedeli od kamose o prestavce, u piva apod - nedejboze to videli v TV treba Ordinaci :-) zadarmo se zaregistrovali na GS.com, zadarmo si stahli neco na Marketu a vyrazili to zkusit. A loví bez jakékoliv znalosti zakladních pravidel - klasicky : ignoruji nenapadnost, pravidla TB/GC či Trade, pobihaji k krabkou mezi mudly, pokrikují na ulici na sebe uz ji mas apod :-) :-) .
Tento příspěvek byl upraven od fly2free: 27 srpen 2014 - 0:28