Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1337 odpovědí na toto téma

#1101 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2014 - 13:35

Ja mam pocit, ze zrovna u tech akumulatoru zrovna tak moc opravdovych vyrobcu neexistuje... sposta z nich jen nakoupi nekde clanky (jednou ty, jindy ony - co bylo zrovna nejlevnejsi) a nalepi na to svoji nalepku. A pak ti, co maji stesti na dobrou varku, to na internetu velebi, zatimco ti ostatni nadavaji. Proto je dobry napad kupovat clanky od tech, co je doopravdy vyrabi, coz to byvale Sanyo (ted uz Panasonic) splnuje.

Mimochodem, nekdy loni jsem cetl, ze se zacinaji vyrabet Eneloopy uz pod znackou Panasonic. (Tedy Panasonic-Eneloop, nemam na mysli nejake ty infinium nesmysly, co delali pred tim). Uz to nekdo u nas nekde videl?

• 0

#1102 Hamaci

Hamaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2014 - 13:42

V tom Lidlu občas mají zelené Tronic bez samovybíjení, při používání nevidím rozdíl mezi Eneloope (používám již leta asi 20 ks) a zelenými Tronic. Ty červené Tronic už bych ale nekoupil.

• 0

#1103 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 841 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2014 - 17:25

V tom Lidlu občas mají zelené Tronic bez samovybíjení, při používání nevidím rozdíl mezi Eneloope (používám již leta asi 20 ks) a zelenými Tronic. Ty červené Tronic už bych ale nekoupil.

Aku z LIDLU TRONIC ENERGY jsem měl šedé, černé a zelené, vždy mi pár let vydržely, nyní jsou vždy stříbrné, točím 12 kousků dokola a jsem spokojený. Všechny měly uvedeno 2500 mAh . Jednou byly v akci aku TRONIC ENERGY eco, ty měly mít to nižší samovybíjení a deklarovanou kapacitu 2100 mAh (černooranžovostříbrnozelené) a ty se mi zdají být výrazně lepší.

• 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#1104 ladislavappl

ladislavappl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 483 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2014 - 18:47

Už jsem to sem kdysi psal. Žádné AA akumulátory s kapacitou 2500 mAh toho moc nevydrží. Ale  těch "2500" v reklamě hezky
vypadá a lidi to kupují, protože si myslí, že vydrží déle, než ty s 2100. Ty s 2500 mAh samozřejmě na jedno nabití vydrží déle, ale jejich životnost je kratší. Zkrátka něco za něco. Takhle to přibližně bylo kdysi v dTESTu.

V novém dTESTu je test alkalických baterií (čili nenabíjecích) a potvrdil se výsledek minulého testu před lety: ty z LIDLu, SPARu apod. vydrží prakticky tolik, co tzv. "renomovaných značek" (Duracell, Varta apod.), ale přitom jsou až 5x levnější. Já nosím 2 ks těchto baterií jako zálohu, kdybych vybil obě dvojice akumulátorů.

Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 11 červen 2014 - 19:03

• 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#1105 Hamaci

Hamaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2014 - 22:08

Aku z LIDLU TRONIC ENERGY jsem měl šedé, černé a zelené, vždy mi pár let vydržely, nyní jsou vždy stříbrné, točím 12 kousků dokola a jsem spokojený. Všechny měly uvedeno 2500 mAh . Jednou byly v akci aku TRONIC ENERGY eco, ty měly mít to nižší samovybíjení a deklarovanou kapacitu 2100 mAh (černooranžovostříbrnozelené) a ty se mi zdají být výrazně lepší.

Ty poslední modely "eco" 2100mAh měly jen zelený proužek.

Jde o to jak to kdo používá. Já použijli Garmina tak jednou za měsíc a náhradní foťák taktéž. Ale mám jistotu, že to vezmu z police, vyrazím do terénu a je na to spolehnutí. A o týdením vandru ani nemluvím. A v mém baťůžku, který stále nosím s sebou se určitě 2 ks Eneloope nebo ty se zeleným proužkem jistě najdou.

Pár starých GP a těch červených z Lídlu používám už jen jen do čelovky, když po večerech šukám po garáži nebo přespáváme na zahradě.

Ale ve svítilnách už jsem přesedlal na Li-ion 18650, kterých mám z rozebraných notebooků dostatek. To už je ale jiná liga a do tohoto vlákna to nepatří.

• 0

#1106 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2014 - 20:52

Tak mi přišlo do mailu toto:

http://www.ges.cz/ex...-jmenem-Eneloop

Je to kachna, nebo se opravdu už nevyrábějí, popř. se přejmenovaly?

• 0

#1107 kiReGPS

kiReGPS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 748 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2014 - 21:40

Podle všeho to vypadá, že končí Sanyo Eneloop a místo nich bude Panasonic Eneloop, protože Panasonic koupil Sanyo. Navíc jde i vývoj kupředu - viz http://en.wikipedia....iki/Eneloop ...

Tento příspěvek byl upraven od kiReGPS: 16 červenec 2014 - 21:41

• 1

#1108 Hamaci

Hamaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2014 - 23:30

No já bych se ničeho nebál, když i jiní výrobci vyrábějí články podobných vlastností jako je Eneloop.

Tento příspěvek byl upraven od Hamaci: 16 červenec 2014 - 23:33

• 0

#1109 Dan Škareda

Dan Škareda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 3:12

Už jsem to sem kdysi psal. Žádné AA akumulátory s kapacitou 2500 mAh toho moc nevydrží. Ale  těch "2500" v reklamě hezky
vypadá a lidi to kupují, protože si myslí, že vydrží déle, než ty s 2100. Ty s 2500 mAh samozřejmě na jedno nabití vydrží déle, ale jejich životnost je kratší. Zkrátka něco za něco. Takhle to přibližně bylo kdysi v dTESTu.

Podle mých zkušeností je důležitější špičkový proud, který jsou aku schopné dát - 2700mAh je oproti 2100mAh velmi znát, v mém foťáku rozhodně.

• 0

#1110 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 6:35

Podle mých zkušeností je důležitější špičkový proud, který jsou aku schopné dát - 2700mAh je oproti 2100mAh velmi znát, v mém foťáku rozhodně.

Zřejmě moc nevíš o čem mluvíš, nastuduj si rozdíl mezi mAh a mA.

Špičkový proud je zcela jiný parametr který se obvykle nikde nedočteš, ale třeba o těch foťáků kde se nabíjí blesk se opravdu projeví.

• 0

#1111 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 8:29

Pokud se jen přejmenují ze Sanyo na Panasonic, nic se neděje. Alternativ je dneska už dost (tj. hodně firem okopírovalo technologii článků s malým samovybíjením), ale každý asi nějak. Na Sanyo Eneloopy se dalo spolehnout.

Ale zase se tu bavíme o špičkovém proudu. To je zcela jiný parametr. Na nabíjení blesku dost podstatný. A ten mívají vyšší články, které mají velké samovybíjení. Něco za něco. Souvisí to asi s tloušťkou izolace uvnitř článku. Víc izolace - méně prostoru na aktivní prvky - menší kapacita - menší samovybíjení - menší špičkový proud. Blesk musím před focením nabít, navigaci můžu vzít do ruky po měsíci a bude fungovat. Tam upřednostním malé samovybíjení. Je mi na nic o 500mAh víc (cca 1,5 hodiny u Oregona), když tam po týdnu nemám 2500mAh, ale třeba s bídou 1000.

A mimochodem, pokud se dá věřit grafům od výrobce, Eneloopy se chovaly dost tvrdě, déle držely nominální napětí, než jiné NIMh, takže asi i ten špičkový proud by nebyl špatný. Nevyzkouším, nemám externí blesk.

• 0

#1112 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 8:44

to můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, eneloopy déle drží napětí (a o to rychleji pak na konci spadne). Ještě výraznější je to u těch černých XX. Tam je to bohužel ale vykoupeno menší životností, 4 z 8mi kusů co jsem měl už jsem musel vyřadit.

• 0

#1113 dílna u mnicha

dílna u mnicha

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 9:23

osobně používám ke spokojenosti aku od sony cycle energy - mají taky minimální samovybíjení 

mám jich asi 10ks a používám opravdu hodně ( navigace,foťák atd )

a výrobce sám uvádí na bateriích 

2500mAh min 2350mAh

2100mAh min 2000mAh

1000mAh min  900mAh

baterie mimo /1000mAh/ mi vydržela v navigaci celý den tedy cca 10 hodin ale s tím že je celou dobu zaplá kuli trasovaní a info o cestě + odlov během cesty a večer měla ještě jednu čárku . 

• 0

2yxqhqq.gif

#1114 Dan Škareda

Dan Škareda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 9:32

Zřejmě moc nevíš o čem mluvíš, nastuduj si rozdíl mezi mAh a mA.

Nejsem odborník na akumulátory jako ty, ale studovat rozdíl mezi mAh a mA opravdu nepotřebuji, to mi věř. Jen mám vypozorováno, že akumulátor s vyšší kapacitou má vyšší vybíjecí proud. Ale přít se o to nehodlám, jsem jen spotřebitel. :-)

• 0

#1115 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2014 - 10:00

OK, v tom případě jsi to ale hodně nešťastně formuloval :)

• 0

#1116 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 841 příspěvků(y)

Publikováno 05 březen 2015 - 9:54

A už jsou tam zas… Nyní nové přednabité s kapacitou 2300 mAhhttp://www.lidl.cz/c...Detail&id=25570

• 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#1117 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2015 - 9:05

Kdysi tu bylo samostatné vlákno, ale zapadlo tak, že už jsem ho nenašel. Nicméně doba opět značně pokročila, takže co nového? Zeptám se proto asi takto:

Jaké používáte tužkové baterie?

Jakou používáte nabíječku (případně do auta)?

O názor prosím zejména ty, kteří měli možnost vyzkoušet více různých typů a značek.

• 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#1118 see.bee

see.bee

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 567 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2015 - 9:26

Pro běžný provoz GP 2700mAh, ale jinak jako dlouhodobou zálohu a jistotu Eneloop 1900mAh

• 0

#1119 kiReGPS

kiReGPS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 748 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2015 - 9:31

Nezdá se mi, že by na poli tužkových nabíjecích článků vzniklo něco převratného. Z dlouhodobé zkušenosti podle mne platí jednoduchá pravidla:

1. Všechny běžné typy NiMH článků trpí samovybíjením. Čím víc je kapacita vyšroubovaná vzhůru, tím hůř. Samovybíjení se s počtem nabíjecích cyklů resp. časem podstatně zvyšuje. Takové články má smysl používat jen v režimu "vyndám z nabíječky a vybíjím a vybíjím a vybíjím...". Nosit je v batohu je úplně na nic. Můžeš se spolehnout, že až je za týden vyndáš, budou vybité.
  2. Speciální články s nízkým vybíjením (Eneloop, Infinium,...) mají sice nižší jmenovitou kapacitu, ale můžeš se spolehnout, že ji mají i za měsíc nošení v kapse (s malým "k"  :) ) a to i články, které mají na hrbu pár set nabíjecích cyklů. 

Po pár letech laborování s variantou 1, kdy už se zdálo, že je lepší používat nenabíjecí články, jsem přešel na variantu 2 a po cca pěti letech neustálého používání jsem z 12 kusů jeden jediný musel vyhodit pro neschopnost.

Nabíječku (k velké spokojenosti) používám od výrobce článků Infinium. Prodávali to v sadě za lidovou cenu.

• 6

#1120 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 843 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2015 - 9:32

U mě klasika Sanyo Eneloop, na NiMH RTU technologii se nic nezměnilo. A k tomu osvědčená IPC-1.

Ale možná se najde někdo, kdo má zkušenosti s Ni-Zn články a nabíječkou (jako je třeba Charge Manager 410). Tohle by mě zajímalo.

Tento příspěvek byl upraven od Pontiac_CZ: 26 květen 2015 - 9:34

• 1

SW: a:Drake 5
HW: Nexus 6 (Android 6), Qstarz BT-Q818X bluetooth GPS modul

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama