Tak trochu souhlasím s Helixikem, že i já jsem očekával bouřlivější diskuzi, proto ty moje obavy abych vůbec stihl hlasování mezi geogrošem a Karlštejnem nebo jiným návrhem. Zdá se mi, že to trochu usnulo[].
Ale k věci. Zopakuji mé postřehy. Preferuji geogroš, ale moc se mi líbí i Karlštejn. Je pravda, že Karlštejn je zprofanovaný, ale na druhou stranu (možná bohužel) turistům hned řekne, že je to český hrad, je to pro ně něco známého, třeba takový Bousov nebo jiný hrad (motiv, zřícenina nebo jiný český motiv) jim tolik neřekne. I když i já vnímám dnes Karlštejn spíš jako symbol, ale do jeho návštěvy se mi pranic nechce. Ale je pravda, že se mi líbí zejména ten motiv vlajky na rubu, na Karlštejnu netrvám, i když se mi to provedení líbí. Co se týká barevnosti přední strany Karlštejnu se mi díky tomu, že jsem v poslední době pár geomincí viděl, jsem za to, aby hrad byl plastický, v barvě kovu (zlato, stříbro, nikl, to je jedno), vnější mezkruží bych nechal v barvě kovu taky a sice jako leštěný s písmem jakoby vyrytém do této leské plochy (teda ne vystouplé ale vyryté písmo, abychom si rozumněli. Okolí Karlštejnu bych nechal zmatovět, aby tam byl ten rozdíl, proti tomu mezikruží a proti plastickému hradu. Takže přední strana žádná další barva, zadní strana s barevnou vlajkou (návrh zadní strany se mi zdá přijatelný pro všechny, aspoň podle neexistujících reakcí). Dopředu bych nechal ještě (někam) vložit text s názvem Karlštejn, taky už to tady v diskuzi proběhlo. Toť vše ke Karlštejnu, děkuji všem zúčastněným a Helixikovi za práci i zpracování námětu. Rád bych tuto minci viděl jednou in natura. Tím neříkám, že to musí být letos, ale jak už tady bylo řečeno, prý existuje i možnost vydat letos dvě mince. Snad by to bylo i rentabilní, nevím, možná Šaman by nám to vysvětlil.
Jak jsem však řekl, rád bych preferoval geogroš. Takže se domnívám, že se mi z dosud navrhovaných variant nejvíce líbila možnost umístit do středu mince groš v původní podobě, bez změn textů, s povrchem ne příliš lesklým, aby to evokovalo původní mírně ošoupanou minci. Nevím, jestli se takového vzhledu u nové mince dá dosáhnout, ale takhle by se mi to líbilo. No a ve vnějším mezikruží bych viděl ostatní texty, tak jak bylo navrhováno, třeba v té latině, bez toho DO NOT KEEP, ale tak aby se to netřískalo s původními texty na minci(groši). Chci tím říci, že ty texty nemohou být asi stejným druhem písma (jednak by se to nedalo lehce přečíst, jednak mít pod sebou dva texty stejného tvaru a stejného počtu písmen je trochu, ehm, nevyniklo by to asi moc dobře). Taky provedení vnějšího mezikruží by se mi líbilo právě lesklé, a opět v barvě lesklého kovu aby vynikl ten kontrast proti mírně zašlému, matnějšímu ošoupanému groši uprostřed. Takže opět ŽÁDNÁ barva. Platí pro obě strany. Písmo doplňkových textů nechávám na zvážení ostatním, jak co se týká tvaru písma tak co se týká toho, jestli to písmo na mezikruží bude vystouplé podobně jako na groši nebo naopak zapadlé(vyryté dovnitř). Já osobně preferuj spíše vyryté dovnitř, ale nevylučuji, že pokud uvidím finální návrh, že změním názor. A co se týká ikony, jsem spíše za korunku, opět jen v jednobarevném, černém provedení (viz předchozí návrhy), ale klidně překousnu i toho lva, nevidím v tom velký rozdíl.
Jo a velikost celé mince bych viděl na těch 35-38 mm v průměru, jak už tady bylo navrhováno.
Uff, zdá se, že jsem se opět rozepsal, tak sorry, pokud jste někdo při čtení umírali únavou. [|-)]
Standa[:D]