Přejít na obsah

Fotka

Cageo musi delat betatesty?

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
309 odpovědí na toto téma

#181 look_as

look_as

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 9:50

k-lord napsal/a:
Nevim jak je to v Nemecku, tam asi bude kanalovek dost.

V Nemecku jsou kanalovky jsou. Treba v BBN a Leipzig primo na namesti :-)

Ale priznejme si to, kanalovky jsou, narozdil od stromovek, nelegalni snad kdekoliv na svete.
  • 0

#182 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 9:53

Pistafista napsal/a:
Osobně považuji tvrdošímé lpění na provedení betatestu nějakou konkrétní institucí za výraz hluboké nedůvěry a explicitního podezření z nekorektního jednání.
Takový postoj reviewera se mne dotýká a hluboce mne uráží. I když požadavek na betatest nemá nejmenší oporu v pravidlech, jsem ho snad i ochoten akceptovat, ovšem jedině za předpokladu, že do toho budu moci zasáhnout např. volbou betatestra. Pokud je mi vnucováno cokoliv dalšího nad rámec pravidel čistě na základě subjektivního postoje reviewera např. vůči osobě konkrétního kačera, dokáže mne to znechutit natolik, že raději už žádné další kešky nezakládám. Už mi to totiž nepřináší radost a uspokojení, ale spíše hlubokou depresi a znechucení. Je mi pak zcela lhostejné, zda betatest provádí nějaká instituce nebo někdo jinak naverbovaný na tuto špinavou práci, nad kterou si reviewer myje ruce.
Haggaeusův údiv nad povinnými betatesty mne nepřekvapuje, ano, je to smutné, až sem nás dovedla vzájemná nedůvěra a snaha o institucionalizaci geocachingu u nás. Fuj.

hm, podsouváš někomu úmysly a postoje, které si jen domýšlíš z jiných příspěvků. Tvoje "trvrdošíjné lpění" klidně může být "opatrnost", to co interpretuješ jako "hlubokou nedůvěru a explicitní podezření" může být "vlastní zodpovědnost", a to s tou "konkrétní instituci" je nepodložená spekulace zakladatele vlákna.
S druhým odstavcem souhlasím, až na tu první větu. Není mi jasné z čeho jsi odvodil, že reviewer zastává takový zavrženíhodný postoj.
  • 0
.

#183 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 9:54

look_as napsal/a:

k-lord napsal/a:

A priznejme si to, kanalovky jsou, narozdil od stromovek, nelegalni snad kdekoliv na svete.

Přesto právě v Německu se nedávno archivovala spousta stromovek, protože si majitelé nepřáli, aby někdo chodil do jejich lesa a lezl na jejich strom. A naopak v Praze je kanálovka, u které se ven vylézá poklopem a jednou se stalo, že ho za sebou kačeři nezavřeli. Zjistila to policie a samozřejmě Kanalizace. Všichni byli v klidu a věc se vyřešila tak, že tam keš zůstat může, ale zpět se musí tou samou cestou, kudy se tam přišlo.
  • 0

#184 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 874 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 9:57

look_as napsal/a:

k-lord napsal/a:

A priznejme si to, kanalovky jsou, narozdil od stromovek, nelegalni snad kdekoliv na svete.

Prave proto jich moc nenajdes v USA, kde si nikdo nedovoli zakladat kanalovky a zvat tam kacery. Treba ty tri v Coloradu jsou schvaleny prislusnym uradem, kde pracuje owner.
Pokud si vybavuji tak v celem Coloradu nebyla navic zadna T5 stromovka.
  • 0

#185 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:00

Smrk napsal/a:
Jinde ve světě třeba rewiever taky požádá kamaráda, jestli by se na keš před publikací nepodíval, nebo se tam jde podívat sám. My víme prd.

Ale vždyť jo. To je přece v pořádku. Ale mně vadí ta institucionalizace betatestingu! Co a jak si upečou mezi sebou owner a reviewer, je mi ukradené. To to opravdu není z mých příspěvků patrné?

Smrk napsal/a:
Já jsem za betatesty vděčný, takové keše, jak už jsem psal výše, jsou vždy alespoň průměrné.

Tak teď tomu nerozumím. DLR výše psal, že betatesting se týká jenom toho, jestli krabička splňuje pravidla, nikoliv vlastní kvality keše. Stejně tak argumentuje nemálo zastánců betatestingu. A ty tu zmiňuješ, že betatestované keše jsou kvalitnější (resp. že nejsou nekvalitní). Tak jak to tedy je? Začínám se ztrácet.

Smrk napsal/a:
Sám mám vytvořenou noční keš, kde už byly dva betatesty a oba našly chyby.

Znovu opakuji: Sám si své keše nech zkontrolovat třeba desetkrát, bude-li to potřeba. Ale nezakládejme kvůli tomu instituci! (Ačkoliv už založena byla, teď se jí těžko zbavíme.)
  • 0

„Kdo podvádí, ochuzuje jenom sám sebe.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#186 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:05

mh.mail napsal/a:

Smrk napsal/a:
Já jsem za betatesty vděčný, takové keše, jak už jsem psal výše, jsou vždy alespoň průměrné.

Tak teď tomu nerozumím. DLR výše psal, že betatesting se týká jenom toho, jestli krabička splňuje pravidla, nikoliv vlastní kvality keše. Stejně tak argumentuje nemálo zastánců betatestingu. A ty tu zmiňuješ, že betatestované keše jsou kvalitnější (resp. že nejsou nekvalitní). Tak jak to tedy je? Začínám se ztrácet.

Většinou nekončí kontakt mezi betatesterem a ownerem tím, že mu řekne, že je keš podle pravidel. Při odlovu ho napadnou další vylepšení keše a betatester je pak takovým tichým společníkem při zakládání. Rewievera jinak skutečně nezajímá, jestli je keš plastová nebo papírová, jestli by bylo lepší u noční keše přidat nebo ubrat bludiček nebo jestli keš přivázat provázkem nebo řetězem.
  • 0

#187 Gleep

Gleep

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 184 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:06

mh.mail napsal/a:

Gleep napsal/a:
Takže v podstatě se tu nic nezměnilo... :-)

Ale bohužel změnilo, a to schvalovací proces nových keší.

Když už mě cituješ, tak prosím celou větu a nevybírej si co se ti hodí :-) Znělo to takhle "Takže v podstatě se tu nic nezměnilo, pořád má někdo pindy... :-)" a se schvalováním keší to opravdu nemá nic společnýho.
U keší je betatest pouze DOPORUČENÝ. V případě že má RV pochyby může si ho vyžádat. Což se využívá u nováčků a extrémních kešek. Jestli založíš keš s běžnými parametry, tak by betatest neměl být potřeba, jestliže ho nechceš.
Své keše jsem zatím pouštěl bez řádného betatestu a s publikací nebyl žádný zásadní problém. Nějaké drobnosti se ale našly a musel jsem pak po publikaci dělat drobné změny listingu, nebo upravit souřadnice, protože jsem se seknul o pár metrů. Jsou to opravdu drobnosti, které samotnou keš zásadně neovlivní, ale nemusel jsem se o nich dozvědět z logu kačerů, ale odhalit je při betatestu.
Víš, já mám tuhle hru rád a chtěl bych aby měla nějakou úroveň. Samotná keš je sice vizitkou ownera, ale jestli mu poradí někdo zkušenější, nebo se na věc podívá z jiného úhlu pohledu, tak to může být je ku prospěchu.
Body sice nesmrdí, ale nějaké keše ano. Už jsem se setkal s keškama ve vyloženě chcacím koutě a to pak moc nemáš chuť jí odlovit :-)
Jo a nejsem členem ČAGEO a ani najatý pohunek od RV :-P
  • 0

#188 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:09

Ad kanálovky...

Aha, takže jestli to správně chápu, tak jsme si byrokracii založili proto, abychom mohli publikovat keše tam, kam se normálně nesmí? Protože při betatestu se zjistí, jestli se tam nesmí jenom jako anebo se tam nesmí vopravdu? Český hlavičky jsou holt mazaný.

Ad rušení T5 stromovek v Německu...

Jestliže majitel čehokoliv si nepřeje, aby se mu tam někdo producíroval, a má-li na to omezení ze zákona právo, pak nezbývá, než se s tím smířit. A žádný betatest před tím keš nijak neochrání.
  • 0

#189 micska

micska

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 108 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:16

mh.mail napsal/a:

Znovu opakuji: Sám si své keše nech zkontrolovat třeba desetkrát, bude-li to potřeba. Ale nezakládejme kvůli tomu instituci! (Ačkoliv už založena byla, teď se jí těžko zbavíme.)

Jakou instituci? Ty jsi vážně už poněkud mimo (i tak uhozené a nepřesné, viz copy+paste Skupcova vyjádření) téma vlákna, přijde mi
  • 0

#190 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 874 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:20

mh.mail napsal/a:

Ad rušení T5 stromovek v Německu...

Jestliže majitel čehokoliv si nepřeje, aby se mu tam někdo producíroval, a má-li na to omezení ze zákona právo, pak nezbývá, než se s tím smířit. A žádný betatest před tím keš nijak neochrání.

Betatest treba odhali, ze je kes na soukromem pozemku, cehoz si owner nevsiml nebo to zamerne ignoruje. Reviewer soukromy pozemek vetsinou fakt z mapy nepozna. Tudiz takovy betatest kes urcite neochrani, s takovym betatestem se kes proste nepublikuje. Samozrejme to neni pripad, kvuli kterym by se automaticky mely delat betatesty. Kesi je plno a teoreticky kazda muze byt na nevhodnem miste. Vetsinou to pak odhaluji prvni nalezci.
  • 0

#191 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:21

Gleep napsal/a:
Když už mě cituješ, tak prosím celou větu a nevybírej si co se ti hodí :-)

Cituje se vždy jenom ta část, která se dotyčnému hodí. Každý si přece může přečíst, jak zněl původní výrok.

Gleep napsal/a:
U keší je betatest pouze DOPORUČENÝ.

No nevím, nevím. Kde že jsem jenom četl větu: „U těchto typů keší vyžaduji betatest vždy?“

Gleep napsal/a:
Víš, já mám tuhle hru rád a chtěl bych aby měla nějakou úroveň.

Víš, já mám tuhle hru taky rád. A proto bych chtěl, aby zůstala hrou. Se všemi jejími klady i zápory. Bez institucí, bez byrokracie.

Gleep napsal/a:
Samotná keš je sice vizitkou ownera, ale jestli mu poradí někdo zkušenější, nebo se na věc podívá z jiného úhlu pohledu, tak to může být je ku prospěchu.

Nejsme ve sporu.

Gleep napsal/a:
Body sice nesmrdí, ale nějaké keše ano. Už jsem se setkal s keškama ve vyloženě chcacím koutě a to pak moc nemáš chuť jí odlovit :-)

Tak ji neodlovím. Nic se mi nestane. Proč bych měl lízt do hoven jenom kvůli nějaké odlovené krabičce? Když se mi místo nepozdává, tak tam nelezu. To platí stejně o keších na skalách, sloupech, stromech, v kanálech apod.

Gleep napsal/a:
Jo a nejsem členem ČAGEO a ani najatý pohunek od RV :-P

A proč bys jím měl být? Že ti betatesty přijdou rozumné? To je snad věc názoru a ne příslušnosti k něčemu.
  • 0

#192 perchCZ

perchCZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 219 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:35

k-lord napsal/a:
Jak to tak ctu, tak bych se nedivil, kdyby Skupec prisel s tim, ze uz nebude publikovat zadne kanalovky ani nektere T5. Aneb kdo chce kam, pomozme mu tam. Kdyz remcate nad tim, ze chce mit jistotu, ze je kes bezpecna (nikoli kvalitni, to je problem ownera), tak bych na jeho miste takove kese prestal schvalovat. Prece jen, jako reviewer ma taky urcitou zodpovednost, ze se nikdo na jim publikovane kesi nezabije kvuli tomu, ze kes je na naprosto nevhodnem miste. Proste by v Praze uz nebyly zadne adrenalinovky, jen obycejne zaokapovky, parezovky atd., na ktere betatest neni potreba.

Mám pocit, že správně nečtěš. Většina nemá problém s nařízením betatestu (klidně i dvakrát pro kontrolu), ale s nařízením konkrétní osoby. To že chce Skupec beta je v pořádku, ale owner je ten, kdo by si měl vybrat kdo to bude, třeba jenom proto, že se mu s ním dobře komunikuje a může nedostatky zapracovat.
  • 0
Všechny cesty vedou ke kešce...

#193 micska

micska

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 108 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:41

perchCZ napsal/a:

k-lord napsal/a:
Jak to tak ctu, tak bych se nedivil, kdyby Skupec prisel s tim, ze uz nebude publikovat zadne kanalovky ani nektere T5. Aneb kdo chce kam, pomozme mu tam. Kdyz remcate nad tim, ze chce mit jistotu, ze je kes bezpecna (nikoli kvalitni, to je problem ownera), tak bych na jeho miste takove kese prestal schvalovat. Prece jen, jako reviewer ma taky urcitou zodpovednost, ze se nikdo na jim publikovane kesi nezabije kvuli tomu, ze kes je na naprosto nevhodnem miste. Proste by v Praze uz nebyly zadne adrenalinovky, jen obycejne zaokapovky, parezovky atd., na ktere betatest neni potreba.

Mám pocit, že správně nečtěš. Většina nemá problém s nařízením betatestu (klidně i dvakrát pro kontrolu), ale s nařízením konkrétní osoby. To že chce Skupec beta je v pořádku, ale owner je ten, kdo by si měl vybrat kdo to bude, třeba jenom proto, že se mu s ním dobře komunikuje a může nedostatky zapracovat.

Ano, lze říci, že máš pravdu. Ale jen z pohledu ownera a pouze v případě, že nikdo ani nepípne, když RW prostě cache nepustí.
Z druhé strany pohledu lze totiž říci to samé. RW si může vybrat, kdo to bude, třeba jen proto, že se mu s ním dobře komunikuje.

Ach jo
  • 0

#194 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 10:47

k-lord napsal/a:
Betatest treba odhali, ze je kes na soukromem pozemku ... Kesi je plno a teoreticky kazda muze byt na nevhodnem miste. Vetsinou to pak odhaluji prvni nalezci.

Já nevím, já jsem asi opravdu mimo, jak píše micska, ale nejen mimo téma, nýbrž tak nějak celkově. Když vidím plot nebo ceduli "Soukromý pozemek", "Vstup zakázán" apod., tak tam prostě nejdu. Nebo když vidím značku "Zákaz vjezdu", tak tam autem nejedu. Bez ohledu na to, jestli keš byla nebo nebyla betatestovaná.
Bohužel se v této části světa obecně upouští od používání vlastního rozumu a úsudku, který se nahrazuje všelijakými certifikáty, směrnicemi, garancemi, které stejně dřív nebo později skončí jenom jako dobrý zdroj příjmů pro ty, kteří si zajistili právo ty certifikáty a garance vydávat, a přeneseně jako klacek na ty s nepohodlnými názory. Pak se lidi diví, když se někdo jiný nebo příroda sama zachová jinak, a najednou nevědí, co mají dělat, protože jim na to chybí směrnice.
Ale jo, proč by měl být geocaching jiný? Už tu chybí jenom argument: „Kdyby to mělo pozvednout byť jen jednu jedinou keš z odpadu do průměru, tak to za to stojí.“
  • 0

#195 Novom

Novom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:10

Vážně bych chtěl slyšet vyjádření od Skupce, který by to celé rozšifroval. Takhle si jen můžeme domýšlet, o kterou keš se jednalo. Ale je fakt, že RW by neměl poskytovat žádné třetí osobě listing nepublikované keše bez souhlasu autora, k čemuž by u keše z první strany tohoto vlákna zřejmě došlo, když owner nechce Barbieteamu listing poskytnout. Taky bych nebyl nadšený, kdyby třeba Alex poskytnul listing některým lidem z Pardubic, aby mi na keš šli udělat betatest. Dokonce bych šel až tak daleko, že bych odnesl všechny fyzické stage a finálku, pokud bych se o nedobrovolném BT dozvěděl, abych si tak chránil svůj vlastní "majetek".
  • 0

#196 Gleep

Gleep

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 184 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:12

mh.mail napsal/a:
....

Zase jsi nedočetl celou větu. "U keší je betatest pouze DOPORUČENÝ. V případě že má RV pochyby může si ho vyžádat. Což se využívá u nováčků a extrémních kešek" Zde probíraná keš zřejmě splňuje nějakou výše uvedenou podmínku a proto je i vyžadován betatest :-)
Dle mého názoru jsou nejen betatesty reakcí na nějaké chování. My češi jsme koumáci v tom, jak ignorovat a obcházet pravidla. Jestliže se neustále nějaká část kačerů snaží hrát si po svém (amíci, na tož reviewři mi od toho přeci nebudou kecat...), tak zákonitě vyvolají reakci, která se bude snažit tomu zabránit. Ta reakce se bohužel pak dotkne všech. Tohle platí všeobecně, nejen v GC. Bezohlednost a nerespektování nějakých pravidel, či příkazů je vidět velmi často i v běžném životě.
Každá hra má svá pravidla a ty se holt někdy musí upravit podle toho jak hráči hrají.
Nařídit betatest u některých keší považuji v dnešní době za oprávněné. Diskutabilní je když se nařídí od určitého kačera. Ale tady asi zase mluví zkušenosti...
V tomto vlákně jsou některé příklady, kam všude chtějí někteří keš ukrýt. To ve mě jen utvrzuje betatestování.
Tvůj odpor k institucím a byrokracii mi přijde trochu mimo téma. Už registrace do této hry je u instituce Groundspeak a jakmile chceš založit kešku, tak ti do toho bude kecat byrokrat reviewer :-)
Mám pocit že se v základu shodneme. Jen já už nevěřím tomu, že ponechání jisté volnosti věci prospěje. Právě že naopak...
  • 0

#197 Gleep

Gleep

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 184 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:20

mh.mail napsal/a:
Já nevím, já jsem asi opravdu mimo, jak píše micska, ale nejen mimo téma, nýbrž tak nějak celkově. Když vidím plot nebo ceduli "Soukromý pozemek", "Vstup zakázán" apod., tak tam prostě nejdu. Nebo když vidím značku "Zákaz vjezdu", tak tam autem nejedu...

V podstatě si napsal to co jsem nakousnul ve svém předchozím příspěvku... Já taky před tím zákazem zaparkuju a jdu dál pěšky. A asi to udělá i většina kačerů. Jenže vždycky se najde pár jedinců kteří to maj na háku a kvůli nim pak vznikají úpravy pravidel a restrikce, které se dotknou nás všech.
Nechci, ale musím si na to zvyknout... Nemyslím si že jsem nějakej stařešina, ale s mými vrstevníky si kolikrát říkáme "to snad není možný, za našich mladejch let si tohle nikdo nedovolil..." :-D
  • 0

#198 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 874 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:32

perchCZ napsal/a:

Jde-li o bezpecnost, vzdy bych pozadoval nestrannou osobu. Jedine tak si budu jisty, ze betatest probehl nestranne a ja mam jistotu, ze je vse ok. Kde bych mel jistotu, ze kamarad posuzuje kes nestranne? To nemas nikdy.
  • 0

#199 look_as

look_as

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:33

k-lord napsal/a:

Betatest treba odhali, ze je kes na soukromem pozemku, cehoz si owner nevsiml nebo to zamerne ignoruje. Reviewer soukromy pozemek vetsinou fakt z mapy nepozna. Tudiz takovy betatest kes urcite neochrani, s takovym betatestem se kes proste nepublikuje. Samozrejme to neni pripad, kvuli kterym by se automaticky mely delat betatesty. Kesi je plno a teoreticky kazda muze byt na nevhodnem miste. Vetsinou to pak odhaluji prvni nalezci.

To lze zjistit velice snadno z katastralnich map. Zhruba behem 20 vterin.
  • 0

#200 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 874 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2013 - 11:35

mh.mail napsal/a:
Já nevím, já jsem asi opravdu mimo, jak píše micska, ale nejen mimo téma, nýbrž tak nějak celkově. Když vidím plot nebo ceduli "Soukromý pozemek", "Vstup zakázán" apod., tak tam prostě nejdu. Nebo když vidím značku "Zákaz vjezdu", tak tam autem nejedu. Bez ohledu na to, jestli keš byla nebo nebyla betatestovaná.
Bohužel se v této části světa obecně upouští od používání vlastního rozumu a úsudku, který se nahrazuje všelijakými certifikáty, směrnicemi, garancemi, které stejně dřív nebo později skončí jenom jako dobrý zdroj příjmů pro ty, kteří si zajistili právo ty certifikáty a garance vydávat, a přeneseně jako klacek na ty s nepohodlnými názory. Pak se lidi diví, když se někdo jiný nebo příroda sama zachová jinak, a najednou nevědí, co mají dělat, protože jim na to chybí směrnice.
Ale jo, proč by měl být geocaching jiný? Už tu chybí jenom argument: „Kdyby to mělo pozvednout byť jen jednu jedinou keš z odpadu do průměru, tak to za to stojí.“

A jsme u jadra veci. Az zajistis, ze vsichni kaceri budou pouzivat zdravy rozum, tak betatesty opravdu potreba nebudou. Pohadka by to byla opravdu krasna. ;)
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama