Tak jsem si po čase pročetl vlákno, které jsem založil a rozjela se tu zajímavá diskuze. Jako původní tazatel si také dovolím napsat svůj názor. Připadá mi, že oba extrémní názory "kdo si platí PM je idiot" (Provenator) i "kdo neplatí PM je zloděj a parazit" (Kapsa) jsou stejné zcestné. Nejvíc se asi ztotožňuji s tímhle:
Nevím jak ty, ale já keše nezakládám pro Groundspeak, ale pro ostatní lidi, a vložené peníze nepočítám. Vrací se mi to tím, že mám radost z keší, které pro mě založili jiní hráči. Groundspeak mi poskytuje jen prostředí, které mi umožňuje hrát si. I když mi to prostředí poskytuje zadarmo, tak mi vůbec nevadí přispět pár korunami na provoz. Ale chápu, že každý to máme nastaveno jinak, a je naprosto v pořádku, když někdo platit za PM nechce nebo nepotřebuje. Ten model je od začátku nastaven nastaven tak, že platí jen ten kdo chce a ostatní se vezou.
Kdo chce platit, ať platí, kdo nechce, ať neplatí. Jestli to je morálně v pořádku nebo ne je otázka. Mně osobně nejvíc sedí názor od Iabbervoxe. Celkem bych si dovolil polemizovat s tímto:
Já myslím, že aplikovat sem problematiku autorského práva je chybné.
U BM a PM jde o něco jiného.
Ne, je to úplně to samé.
Film - nahraju z TV na video/HDD rekordér - legální / stáhnu to samé z internetu - nelegální
Mapa keší - prohlížím na mobilu v Chrome - legální / prohlížím na mobilu v C:Geo - nelegální
Zcela souhlasím s Iabbervoxem, že co je dle zákona/všeobecných podmínek legální a co je morálně v pořádku mohou být různé věci. Já osobně to mám nastavené tak, že nemám morální problém si stáhnout z internetu film, abych se na něj mohl podívat i jindy, než když ho zrovna dávají v televizi a nemám ani problém si prohlížet mapu keší v C:Geo. A i když vnímám, že to není právně zcela v pořádku, je to pro mne asi jako když na přehledné silnici první třídy jedu 100 km/h místo 90. (Tzn. dělám to často a nijak mi to nevadí.)
Nechávám na morálním žebříčku každého, jak vysoko si které porušení předpisů posadí - někdo by třeba za nic neporušil podmínky Grounspeaku, ale třeba jezdí ve vesnici stovkou a je s tím tak v pohodě. Někdo zase obráceně.
Akorát k tomu mám jednu výhradu - aplikujte si svůj vlastní žebříček pouze na sebe a ne na mne (Provenator, Kapsa), já mám svůj vlastní a ten vám také nevnucuju.
A ještě ad Iabbervox a příklad potušení autorských práv s 500GB knihovnou vážné hudby - jsi si jistý, že to bylo opravdu nelegální? Autoři vážné hudby jsou obvykle už delší dobu po smrti a jejich dílo tedy podle práva většiny zemí patří do tzv "public domain", čili s jeho šířením nejsou spojeny žádné poplatky ani se tím nic neporušuje. Aspoň tedy pokud vím.
A ještě zpět k původnímu tématu, pokud by to náhodou dočetl až sem někdo, koho také zajímala odpověď na úvodní otázku. Zatím jsem neměl moc čas to zkoušet, ale nakolik můžu zatím zhodnotit své zkušební členství, tak:
1. PQ moc nevyužiju, asi na to nejsem zvyklý, takže mne prostě nenapadá, co bych měl hledat
2. API (respektive aplikace, které ho využívají) mi nevyhovuje, protože je "obráceně" - vyzkoušel jsem Looking4Cache, ale problém je, že nejdřív musím dát hledat keše jako v PQ (btw dotaz - takovéhle vyhledávání přes API se počítá jako jedna PQ do limitu PQ na den?) a pak se mi teprve zobrazí v mapě. Jsem zvyklý na opačný postup, tzn. nejdřív si na stránkách gc.com nebo v C:Geo najdu keš na mapě. Připadá mi logické používat to v mobilu stejně jako v na počítači, takže se mi zdá, že díky konstruci API je každá aplikace, která ho používá, odsouzená být z mého pohledu horší než C:Geo, protože prostě neumí začít mapou a fungovat stejně jako stránky gc.com.
3. Být PM mne kupodivu iracionálně baví kvůli věcem, které jsem považoval předtím za zcela okrajové a i dnes mi z racionálního pohledu přijdou úplně zbytečné - udělování FP a statistiky. Dokonce uvažuji, že si kvůli tomu budu PM platit, abych nepřišel o FP body za keše nalezené při BM členství :-)
Tak to bylo jen tak na závěr, jako takovou perličku jak někdo může založit 13 stránkové téma, aby v něm důsledně probral všechny technické výhody a nevýhody PM členství, a pak se nakonec stejně rozhodl jen čistě pocitově a úplně nelogicky :-)