Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Vyplatí se prémiové členství (2014)

groundspeak premium

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
277 odpovědí na toto téma

#221 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:17

Takže když ti někdo ukradne auto, nebo počítač, tak ani nezavoláš policisty, protože dotyčný to jenom získal jiným způsobem a jste oba spokojeni.  Snad nechceš, abych ti to věřil.  :D  :D

tak jsou dve veci ktere se nedaji srovnat,par bitu a jablka budiž.


  • -3

#222 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:18

Aneb: „Zakažte už konečně ostatním říkat názory, které se mi nelíbí!“

Vam se taky nelibi ze kradu(a nejsem sam)


  • -2

#223 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:21

mh.mail Mimochodem,co se tyka kradeze dat z webu Groundspeaku tak jsou mi vase nazory u zadele.Tuhle debatu čtu jen proto ze me bavi to jak jine stve ze musi(nemusi)platit za to co ma jiny zdarma.


  • -2

#224 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:25

A ted me tak napadlo,ja to sice ukradnu ale stejne to tam zustane.Tak jakapak kradež? :-D 


  • -2

#225 sadmanwholikesblues

sadmanwholikesblues

    Copak jmelí, ale jmelí!

  • Members
  • PipPipPip
  • 416 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:30

to Provenator - Je smutne, když se najde člověk, který se baví a vychloubá tím, že krade. Smutný obraz společnosti. Přál bych ti, abys byl tak šikovný, že vytvoříš program / aplikaci, která bude tak dobrá, že ji bude spousta lidí chtít. A doufám, že se i pak budeš bavit tím, že z ní nic nebudeš mít, protože si ji každý ukradne. Vždyť je to jen pár bitů...


  • 6

#226 Iabbervox

Iabbervox

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 136 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:43

Otázka je, která cesta je ta správná.

 

To je právě ono. Na to podle mne neumí dát rozum (proto píši o racionální etice) absolutně platnou odpověď, která by platila vždy a všude (= universální). Protože pokud chci nějaký racionální konstrukt aplikovat stoprocentně, začnu narážet na všelijaká ďáblova kopyta. Takový způsob etiky zvládne tak možná poustevník na poušti. Jinými slovy musí nastoupit cit a cosi, čemu Angličané říkají common sense. A ten se zase zatraceně obtížně definuje a opravdu vyvinutý ho v podobě zvnitřněné etiky má odhadem tak 30 % populace. Plus se pohybujeme v mnoha šedých zónách a spousta věcí jde „okecat“.

 

Co chci říci – když mluvíš o neochotě lidí začít sám u sebe, já za tím vidím spíš nedokonalost těch lidí a limit jejich schopností. Proto jsem možná k lecčemu shovívavější. Summa takových lidí tvoří svět a v tom světě pak každý musíme nějak fungovat. Nepokradeš! je skvělé vodítko pro většinu situací, ale ne pro všechny a za všech okolností. K tomu je tu otázka, co lze ještě vůbec považovat za krádež a co už je jenom snaha o prodej vzduchu za pomoci nesmyslných a účelových reglementů  – mám na mysli např. autorský zákon a jeho (ne)fungování ve světě s internetem.

 

Zkusím příklad z vlastního života. Před zhruba deseti lety jsem měl po určitou dobu  přístup k cca 500 GB nelegálně sdílené klasické hudby. Naposlouchal jsem toho tenkrát mraky a strašně moc mi to dalo. Objevil jsem díky tomu jména, o kterých jsem neměl ani tucha, poslouchal jsem provedení jedné skladby více orchestry s více dirigenty. To byla veliká škola. Myslím si, že kdybych si to tenkrát byl čestně odepřel, dneska bych byl horší člověk.


  • 0

#227 bosor

bosor

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:44

A ted me tak napadlo,ja to sice ukradnu ale stejne to tam zustane.Tak jakapak kradež? :-D 

Nejde přeci o krádež ani dat ani nějakých bitů. Jde jen o trochu slušnosti. S tím ať si poradí každej sám. Nikoho neodsuzuju. Je to jen na něm a na jeho přístupu. OK BM a cca 50nálezů je v pohodě. Vyzkoušíš si to a třeba si PM zaplatíš. Nebo taky ne. Co byste říkali třeba trial verzi GC. Natvrdo. Máš měsíc, pak zaplať. Ubylo by kačerů nebo by někdo s čecháčkovským přístupem a znalostí IT pomohl????? 


Tento příspěvek byl upraven od bosor: 09 září 2014 - 13:45

  • 0

#228 tomy.22

tomy.22

    Advanced Member

  • Moderators
  • 1 458 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 13:51

Včera jsem si stáhl z Torrentu CD mojí oblibené zpěvačky i když jsem si ho mohl koupit.

 

A co jsi tím chtěl říci? :D Stahováním filmů a hudby pro osobní potřebu nic neporušuješ. Zákony porušuje ten kdo sdílí a uploaduje. Zkus si o této promblematice něco nastudovat.


  • 0

#229 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 877 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:05

Mno, zpátky k věci: 

 

Jeszli se vyplatí PM? 

Měřeno penězi - ne. Ty do toho nasypeš a už je zpátky neuvidíš.

Měřeno tím, co pokládáš za pro sebe užitečné - možná.

 

Několikrát jsem vystřídal obojí, BM i PM a můj osobní postoj je zhruba takový, že je to užitečné, ale nic, bez čeho bych se neobešel. Paradoxně totiž ke svému vlastnímu kešování PM celkem nepotřebuju, ale tuze užitečnými některé ty funkce shledávám v pomoci při managementu cizích keší a jejich tematickém zpřístupňování.. 

 

Pro mě osobně jsou prioritními funkcemi bookmarky, archivační (popř. publikační notifikace), zobrazení PM listingů (tím nemyslím ani tak "získání souřadnic", jako prostou možnost přečíst si to povídání "o čem ta keš vlastně je") a FP. 

Druhořadé, protože o něco řidčeji využívané, pro mě jsou PQ, stahování keší coby gpx místo loc a nadlimitní počet položek na watchlistu.

Ostatní funkce prakticky jdou mimo mne.

 

Celkově bych řekl, že PM funkce využívám z 90+ % pro účely čistě teoretické až administrativní povahy, jako podklady pro skutečný lov spíše výjimečně. 

 

V současnosti mě nejvíc trápí, že na uživatelský účet je limit pouhých 40 bookmarkových seznamů, čehož jsem právě na dosah, protože řada z nich už je naplněná 1000 položkami a musím zakládat jejich pokračování (svazek B, C atd. obrazně řečeno). Reálně tedy hrozí, že si pro správu bookmarků brzy budu muset pořídit ještě doppelgänger-účet a k němu zaplatit druhé PM. :( Škoda tedy, že GS nenabízí nějaké navýšení limitů za dílčí příplatek. Odhlédnu-li od toho, že pořizovat si druhý účet kvůli limitu pouhé jedné funkce znamená de facto zaplatit celou bednu zboží, vybrat si z ní jen jeden kousek a zbytek bez užitku zahodit, má to hrozivou praktickou nevýhodu v nutnosti přepínání mezi dvěma identitami od keše ke keši, podle toho, kam ji její téma či status má řadit, potažmo na kterém z oněch účtů příslušný bookmark bude veden. 

 

V té souvislosti se zeptám? Je tu někdo z PM kolegů fanda do Zeměplochy a nevyužitého prostoru na bookmarky má dost? Pak mi může alespoň jeden trn z paty vytrhnout resp. umožnit uvolnění jednoho z těch 40 slotů, když u sebe udělá mirror tohohle seznámku (žádný děs, je to jen 17 položek): http://www.geocachin...ed-12827ebee581 Sice existují dva další (by hickos a HEXTEAM), ale ani jeden není úplný, druhý jmenovaný navíc obsahuje jednu položku, která tam tematicky nepatří. 

 

Další na pomysl samozřejmá drobnost, která mi chybí, je možnost editovat bookmarkový popisek keše kliknutím na odkaz přímo z jejího listingu. Zatím si člověk vždycky musí otevřít bookmarkový seznam a nalistovat v něm onu konkrétní keš a u ní tam teprve kliknout na Edit. Při dejme tomu 800 položkách v seznamu za dosavadního stavu umí být notně otravné každé opravování, pokud se člověk spletl a nedopatřením odkliknul položku k uložení do jiného seznamu nebo s jiným popiskem, než zamýšlel. Jistě, u bookmarků se dá přepnout na zobrazení až 1000 položek na stránku, ale jak dlouho by se to načítalo, když uvážím, že ke každé položce se mně načítá ještě přídavným skriptem hodnocení GCVote, že...?  S čímž souvisí i obecnější problém navigace ve výpisech nálezů - listování skrze mnoho desítek stránek - navigace s odkazy 1-10 +1.atp. je děsně nepohodlná, pokud se chci dostat na stránku 22 z 50, musím prakticky kliknout na 10, pak na +1, tím se dostanu na 11, odtamtud na 20, 21 a 22. Obdobně navigace proti číslování, kdy odkaz protisměrný odkaz z dejme tomu 31 nevede na 30, jak je provázáno po směru, ale skáče se až na začátek předešlé desítky, tedy 21, a teprve odtamtud možno vidět odkazy 21-30. To jsou věci, které sice nemají nic společného s PM funkcemi, ale výmluvně ilustrují, jak zásadní rezervy ve vylepšení funkčnosti stránek GC.com GS má. Nechápu, proč GS nedá do výpisů funkci, která by umožňovala skok na číselně zadanou stránku. Proklikat se u někoho s 10000 nálezy někam doprostřed jeho historie, to je za stávajícího uspořádání nesmyslná otročina. Takové věci by měl GS vylepšit, a ne si vymýšlet podobné diletantské nesmysly, jaké se nám pokusil naservírovat koncem července. 

 

Na druhou stranu myslím, že v míře využití funkce Bookmark jsem dost extrémní příoad, o čemž asi výmluvně svědčí prostá skutečnost, že tu na 10 předchozích stranách diskuse bookmarky zmiňoval snad jen kulhal a jinak se pozornost soustředila na úplně jiné otázky. 

 

Ale má systém i svoje výhody - pokud je pro vás bookmarkování užitečné, ale nemáte při tom potřebu neustále vytvářet a popiskově upravovat seznamy nové a spokojíte se jen s dosýpáním obsahu do těch stávajících, pak stačí coby PM si seznamy povytvářet a po vypršení PM je stále máte i coby BM. Ovšem přístup k nim je v BM režimu výrazně nepohodlnější, ale částečnou funkčnost to má. Tu popíšu konkrétně, co následuje po přechodu uživatele s bookmarky z PM na BM a na co si tedy dát pozor:

 

1) V BM režimu nemáte přístup k vlastní stránce se seznamem svých bookmarků, Je tedy dobré mít někde externě poznamenané odkazy na jeden každý z nich.

2) V BM režimu nemůžete upravovat vlastnosti zobrazení seznamů (tj. zda budou sdílené/soukromé a.veřejné/skryté. Konkrétní požadované chování seznamu je tedy třeba mít uvážené a nastavené před skončením PM, To samé platí o popisu seznamu a popiscích jeho jednotlivých položek. V BM režimu není žádný přístup k jejich editaci.

3) Odkazy na seznamy se i po změně členství na BM i nadále zobrazují v listingu keše, které je do seznamu zařazena, odtud k nim lze i nadále přistupovat.

4) BM má i nadále možnost přidávat položky do svých už existujících seznamů, ovšem nemá už k tomu účelu pohodlný odkaz Bookmarjk v liště nástrojů přímo v listingu dané keše, nýbrž musí si otevřít stránku požadovaného seznamu a do okýnka vpravo nahoře zadat ručně kód keše, kterou na seznam chce připsat. Při krmení monotematického seznamu se i tenhle strohý postup jakž takž rozumně dá, ale pokud máte před sebou vícero keší na různá témata, pak přeskakování mezi stránkami různých seznamů, kam zrovna s touhle či onou, dokáže být dost nepohodlné. Pokud tedy člověk zpracovává velké množství různorodých položek (řádově desítky+ denně), pak zde pohodlnost může být výrazným argumnentem pro PM.

5) Keše do seznamů může BM jen přidávat, možnost odebrání není. 

 

 

Prakticky tedy i těm, co si PM jen zkusí na 30 dnů doporučuju, aby si dle svého uvážení do zásoby založili pár seznamů (seznam může být při založení prázdný, s 0 položkami) k případnému budoucímu využití

 

 

Naopak, k otázce FP bych tu prvoPM kolegy upozornil na jednu věc, která nám svého času nebyla řečena a která hádám není nijak zvlášť zdůrazňovaná ani dnes: Když si člověk pořídí PM poprvé, systém mu přidělí do zásoby k rozdílení FP za dosavadní počet nálezů z doby, kdy byl BM. Pokud ale později PM být přestane, tak nálezy, učiněné v následném BM mezidobí do případné další aktivace PM, už se do počtu FP nekonvertují, z tohoto hlediska jakoby navždycky propadnou. Takže pozor na to, je to takový jemný trik GS, kterým se snaží lidi motivovat ke kontinuálnímu prodlužování PM. :) 

 

No a teď trochu obecněji k tomu, co už kolegové výše probírali. Analogie s Wikipedií není zcela přesná, protože Wikimedia Foundation /v tomto přirovnání podobná role jako GS/ je 1) neziskovka 2) příspěvky na její chod jsou čistě dobrovolně vyžebrané, nedostanete za ně žádnou "vylepšenou funkčnost" ke svému účtu (dokonce bych řekl, že je situace až opačná vůči GC - v GC financuje "server" tvrdé jádro uživatelů, zatímco naprostá většina toho, co WMF každý rok v kampani vybere, jde naopak od neregistrovaných příležitostných čtenářů). V čem se ovšem výmluvně hořká paralela nabízí, to je otázka monopolu a komunikace vývojářů s uživateli. Problém s GS coby komerčním subjektem tady tkví v tom, že spotřebitel nemá na jednu stranu ani reálnou alternativu ohledně produktu ani na druhou stranu alespoň mocenský nástroj kterým monopol dirigovat (jako alespoň teoreticky přes stát můžeme "skoromonopolní" ČP či ČD). Když mi nevyhovujé boty od výrobce A, můžu reálně přejít k výrobkům od firmy B, C či D. Ve světě GC ovšem jiného srovnatelně použitelného obutí není. To znamená, že uživatelé jsou závislí na organizaci a organizace zrovna tak na uživatelích. V takové situaci je nanejvýš důležité, aby mezi oběma stranami komunikace fungovala a vedení si nevymýšlelo a do provozu netlačilo nesmysly, o které (téměř) nikdo nestojí a které jádru její komunity působí akorát potíže, ale naopak reflektovala potřeby a požadavky svých uživatelů. Jak už to reálně chodí, hlavně se při rozhodování hledí, odkud jsou peníze. WMF má coby jednu ze svých klíčových zásad fungování bez reklamy, tudíž v jejím případě i přes veškeré nectnosti profesionálního top-managementu se v konečné instanci zodpovídá své komunitě (resp. registrovaným aktivním pisatelům, coby lidem, kteří tam mají hlasovací právo). Strukturu příjmů GS neznám, ale jistě se nabízí otázka, jak moc velký či malý podíl PM představuje ve srovnání s reklamou a dalším merchandisingem. Jinými slovy: Když dojde na lámání chleba, budou mít pro GS větší váhu požadavky jeho reklamních partnerů nebo jeho uživatelů? Když se tak ohlédnu těch 12 let zpátky a odhadnu, kolik jsem do vytvoření a chodu svých i cizích keší nastrkal, jsout to řádově desetitisíce korun v přímých peněžních výdajích (na jednu vlastní keš řádově 1000+ Kč), čas nijak nepočítám, to by byl ještě několikanásobek. Osobně jim to, že mají živnost z něčeho, co budujeme naší dobrovolnou aktivitou, nijak zvlášť nevyčítám (ba dokonce přes všechny kritické výhrady myslím, že to do dělají jakžtakž dobře a většinou zvládají, o tom hlasuje nohama prostý fakt, že stále u GC.com jsem), očekávám však, že když jejich křeččí kolečka pohání taková komunitní aktivita, budou taky brát na potřeby a požadavky komunity ohled. Tím, že před časem raději zrušili "zlepšovákové" fórum, si sice krátkodobě ulehčili život, ale v dlouhodobé perspektivě podřízli nohu od židle na které sedí. My i GS máme společný zájem na dlouhodobém fungování. To by však nebylo možné, pokud GS nebude schopen přijmout a zapracovat kritiku jak ve fázi plánování, tak po provedených změnách. To, tedy účelnost s jakou GS prostředky spotřebovává, je tedy věc, kterou mám při úvahách o tom, zda a kdy zaplatit PM, na srdci a ve světle toho jsem dost rezervovaný k "ochraně keší pomocí PM-only režimu". 

 

Abych to rozvedl. Pokud hráči masově přistupují k tomu, že chtějí míst svou keš PMO, pak 

 

1) dopad na keš samu je (jak diskuse naznačuje sporný) řekněme někde mezi neutrálním až pozitivním, asi hodně záleží od konkrétní lokality - na náměstí u školy asi pozitivní, daleko v lese spíše neutrální.

 

2) dopad na BM kačery negativní (nepřečtou si, o čem keš je a většinu jich ani samostatně nemohou lookalizovat). /osobně bych byl pro to, aby GS umožnil jemnější management PMO omezení, tedy aby si owner mohl nastavit viditelný listing, ale skryté souřadnice či skrytou část s jádrem zadání, vzorcem atp. - je iritující, když jsou coby PMO pro BM nečitelné i dávno archivované keše, nedostupné jsou ze stránky listingu i tak obecné info jako příslušnost ke kraji, prolink na autorův profil atp./. Za současné SW úpravy je tento můj bod 2 vlastně inverzí bodu 1, jinak řečeno, z hlediska ownera může být odepření celku keše někomu žádoucí a újma BM se stává PM-ownerovým. Lepší by však jistě bylo, kdyby se místo takového nulového součtu celá hra posunula mírně do kladných hodnot, tedy kdyby šlo odepřít ze zobrazení jen ty "životně důležité" části info, tedy docílit stavu, kdy se oni přísloveční  "školáci s mobilem" budou moci listingem alespoň povzdělat.

 

3) dopad na GS je pozitivní a prospěch přímo obrovský, protože taková situace generuje pozitivní zpětnou vazbu - čím víc PMO keší, tím víc lidí bude motivováno pořídit si PM  PMO-owneři v dané situaci de facto fungují jako obchodní zástupci GS

 

A právě ta poslední věta mi na tom osobně vadí. "Kopat" za GS jeho sněhovou kouli v situaci, kdy nemáme jistotu, ba zatím ani reálnou naději, že se bude vůči nám chovat jakžtakž zodpovědně a ohleduplně (ba naopak, kdy nedávné události daly pádný důvod k pochybnostem o příčetnosti tamního vedení) mi přijde nežádoucí. Když si hráč zaplatí PM, je to jeho věc a jeho vztah ke GS 1:1, žádný lavinový efekt ve prospěch GS či v rámci vlastní komunity u toho neplyne. Ale když hráč založí keš PMO (nebo ji na takový režim změní), stává se tím spoluzodpovědným za určité změny, které to v BM/PM struktuře jeho okolí i v obratu GS vyvolá. Porovnáno se stavem BM, je PM hráč vůči svému okolí víceméně neutrální, PMO keš však má celkem dalekosáhlé a těžko převidatelné důsledky. To je tedy úskalí, na které bych rád poukázal. Není třeba dělat Groundspeaku nemírným používáním PMO režimu mouřenína a dávat bianco šek - už tak je PMO keší kolem nás dost (myslím, že křečkům díky nim toho času rozhodně smrt hlady nehrozí)... Ale samozřejmě ani sněhová koule nemůže být nekonečně velká - v tom smyslu soudím, že v tuhle chvíli by pro GS, jehož carství prakticky končí u Brestu Litevského, bylo daleko užitečnější, kdyby jim někdo zorganizoval 100 BM keší někde na východ od Curzonovy linie než doufat ve 100 PMO keší v našich městech. :D. . 


  • 5

#230 mh.mail

mh.mail

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:05

K tomu je tu otázka, co lze ještě vůbec považovat za krádež a co už je jenom snaha o prodej vzduchu za pomoci nesmyslných a účelových reglementů.

 
Myslím, že tvoje složité sociopsychologické úvahy na tuto jednoduchou problematiku nesedí. Věc je totiž příliš jednoduchá a průzračná. Nikdo nezpochybňuje to, že můžeš mít názor, že to či ono je pouze prodej vzduchu nebo jinak nesmyslné (a v některých případech s tebou můžu i souhlasit). Zpochybňujeme pouze to, že ty z toho dovozuješ svoje právo takovou věc zcizit. 
 

Zkusím příklad z vlastního života. Před zhruba deseti lety jsem měl po určitou dobu  přístup k cca 500 GB nelegálně sdílené klasické hudby. Naposlouchal jsem toho tenkrát mraky a strašně moc mi to dalo. Objevil jsem díky tomu jména, o kterých jsem neměl ani tucha, poslouchal jsem provedení jedné skladby více orchestry s více dirigenty. To byla veliká škola. Myslím si, že kdybych si to tenkrát byl čestně odepřel, dneska bych byl horší člověk.


No nevím, jestli lze považovat za lepšího člověka někoho, kdo se k něčemu dobral nečestným způsobem. Spíš si myslím, že to tehdy pouze uspokojilo tvoje touhy na poslech klasické hudby. A z toho, že někdo poslouchá vážnou hudbu, dovozovat, že je tím pádem lepší člověk, je taky poněkud scestné. Stejně jako dovozovat, že je někdo horší člověk, když vážnou hudbu neposlouchá.


  • 0

„Kdo podvádí, ochuzuje jenom sám sebe.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net


#231 Skywalker

Skywalker

    "kašpar"

  • Members
  • PipPipPip
  • 973 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:11

edit: ale nic


Tento příspěvek byl upraven od Skywalker: 09 září 2014 - 14:11

  • 1

*


#232 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:32

A co jsi tím chtěl říci? :D Stahováním filmů a hudby pro osobní potřebu nic neporušuješ. Zákony porušuje ten kdo sdílí a uploaduje. Zkus si o této promblematice něco nastudovat.

A co porušuju tím že si stáhnu pixlu přes cgeo? To je to samé, mám to jen pro vlastní potřebu a obsah listingu stejně Grounspeaku nepatří.
  • 0

#233 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:34

to Provenator - Je smutne, když se najde člověk, který se baví a vychloubá tím, že krade. Smutný obraz společnosti. Přál bych ti, abys byl tak šikovný, že vytvoříš program / aplikaci, která bude tak dobrá, že ji bude spousta lidí chtít. A doufám, že se i pak budeš bavit tím, že z ní nic nebudeš mít, protože si ji každý ukradne. Vždyť je to jen pár bitů...

Já tu appku prodám Groundspeaku
  • 0

#234 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:38

A ted me tak napadlo,ja to sice ukradnu ale stejne to tam zustane.Tak jakapak kradež? :-D 

Staň se autorem, pochopíš.


  • 7
:)

#235 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:41

To lidi, kteri sami nic nevytvorili, ale jen konzumuji, nepochopi nikdy.


  • 6

#236 Provenator

Provenator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:46

Staň se autorem, pochopíš.

Autor jsem a nijak mi nevadí že si lidi stahují moje dílo, já jsem za ně zaplaceno dostal a web který ho poskytuje si sám může za to že to lidi obchází protože služby které za cenu nabízí jsou vskutku ubohé a nevidím důvod proč by si v ceně mého díla měli stahovat balast v podobě reklam a medvědích služeb.
  • 0

#237 sadmanwholikesblues

sadmanwholikesblues

    Copak jmelí, ale jmelí!

  • Members
  • PipPipPip
  • 416 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:51

To je právě ono. Na to podle mne neumí dát rozum (proto píši o racionální etice) absolutně platnou odpověď, která by platila vždy a všude (= universální). Protože pokud chci nějaký racionální konstrukt aplikovat stoprocentně, začnu narážet na všelijaká ďáblova kopyta. Takový způsob etiky zvládne tak možná poustevník na poušti. Jinými slovy musí nastoupit cit a cosi, čemu Angličané říkají common sense. A ten se zase zatraceně obtížně definuje a opravdu vyvinutý ho v podobě zvnitřněné etiky má odhadem tak 30 % populace. Plus se pohybujeme v mnoha šedých zónách a spousta věcí jde „okecat“.

...

Zkusím příklad z vlastního života. Před zhruba deseti lety jsem měl po určitou dobu  přístup k cca 500 GB nelegálně sdílené klasické hudby. Naposlouchal jsem toho tenkrát mraky a strašně moc mi to dalo. Objevil jsem díky tomu jména, o kterých jsem neměl ani tucha, poslouchal jsem provedení jedné skladby více orchestry s více dirigenty. To byla veliká škola. Myslím si, že kdybych si to tenkrát byl čestně odepřel, dneska bych byl horší člověk.

Myslím, že je to naopak velmi jednoduché:

a. jsem v pohodě s tím, že něco získávám "nekošer" cestou a nějak se s tím smířím nebo to okecám

b. nejsem s tím v pohodě a tím pádem se musím něčeho vzdát, nebo si počkat až k tomu dospěji pro mě přijatelnou cestou

A to je právě ta odpovědnost každého k sobě samému. Nic složitého v tom není. Jen to občas není snadné.

Ještě jednodušeji řečeno - prostě nemusím mít 500GB hudby hned teď.


Tento příspěvek byl upraven od sadmanwholikesblues: 09 září 2014 - 14:52

  • 0

#238 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:55

Původně jsem už nechtěl nic moc psát, protože to nedokážu napsat a shrnout tak, jako Toniczech. I když pro mě ty PQ jsou také důležité.

Ano, žijeme v kapitalismu, tak mají právo na to, využít nápad a vytřískat z toho co nejvíce peněz. Na druhou stranu mi to však připadá jako zneužití monopolu na ty informace a nemorální využívat práce všech těch dobrovolníků, kteří jim pomáhají jejich byznys uskutečňovat. Dle logiky s tím, jak roste trh by měly klesat náklady na jednu jednotku. Ovšem PM členství je stále stejně drahé... Vím, narůstá počet uživatelů, ale narůstá také počet PM členů, kteří na to přispívají (včetně počtu TB, GC, z kterých má GS zisk, včetně zisku z prodávaného zboží na jejich E-shopech).

Alespoň z mého pohledu je spousta firem, které nabízejí srovnatelné služby jen za reklamy, nebo s daleko menšími poplatky. Připouštím, nejsem IT, takže tomu "nerozumím". Ale neříkejte mi, že poskytování služeb třeba firmy google není daleko náročnějších. A zde je pro neplatící uživatele daleko širší nabídka, i když pouze služby využívají, ne jako u GS, že do těchto služeb samy přispívají.

 

Možná jsem jen bláhový a říkám si, že by cena měla odpovídat odvedené práci a mně připadá, že ta cena je trochu neúměrná... I kvůli přístupu GS k nám uživatelům (zrušení fóra s názory, odpověďmi na připomínky kačerů ke změnám na GS atp.).

Bohužel jsem už tak závislý, že si nedokážu představit stahovat si keše po jedné a nechce se mi podvádět, tak to raději platím. A utěšuji se tím, že keše dělám pro ostatní, ne pro GS, i když ten na mé práci profituje, protože bez práce tisíců autorů keší by neměl na čem vydělávat...

 

PS.: K PM keším - nemám je rád a většinou jim nedávám FP body, protože podle mě pokud někdo chce kastovat lidi na ty, kteří na to mají a na ty co nemají, si FP nezaslouží... Omezit návštěvnost se dá i jinak. Multina omezí návštěvnost 10x tolik co režim PM-only. Musí být opravdu hodně dobrá keš, abych toto pravidlo porušil. Bohužel už jsem poznal i hodně keší, které byly PM a nestály za moc.


  • 2

#239 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:57

PS.: ToniCzechu, napiš mi na můj email, pokud ještě nemáš nikoho, kdo by ti ten bookmark udělal. Ten Bookmark ti udělám u sebe. Zatím mám asi 5 Bookmarků, ale je pravda, že jsem nevěděl, že jsou omezeny 1000 keší, časem určitě narostou. Ale na 2-3 bookmarky se mi místo najde :-).


Tento příspěvek byl upraven od Roman_Jaromer: 09 září 2014 - 14:58

  • 0

#240 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2014 - 14:58

Včera jsem si stáhl z Torrentu CD mojí oblibené zpěvačky i když jsem si ho mohl koupit.

 

Asi tak moc oblíbená není, když jí nezaplatíš za práci. Ale myslím, že to byl jen provokativní příspěvek.


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:groundspeak, premium

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama