Takže předpokládám autora. No a na POI.CZ už cache nejsou. :-(Dekuji za upozorneni.
Co znamenají přeškrtuté kešky?
Publikováno 29 listopad 2006 - 12:53
Publikováno 13 prosinec 2006 - 11:04
Stando, máš nahranou databázi PSČ? S tou lze velice rychle zadat centre point nejen podle PSČ, ale i podle názvu obce. (Clyde už má aktualizovanou databázi PSČ s více než 3000 sídly v ČR, akorát ji zatím nepublikoval. Stejně tak už má i databázi Slovenska - taky nepublikovaná... Myslím, že s tím čeká na další patch.)Uz to tady bylo receno mockrat PQ a GSAK a je vystarano. Priprava na vikendovy lov, nezabere ani 10 minut
Publikováno 13 prosinec 2006 - 12:35
Problém je v tom, že místo toho, aby tu práci za peníze udělal jediný programátor v gc.com pro celý svět, tak si musí celý svět kupovat další sw a příslušnou práci udělat každý člověk sám a pokaždé znovu, a to i kdy zrovna není zběhlý v tvorbě nějakých maker na jemu neznámém sw apod.
Já bych to tak černě neviděl ;-) GSAK je placená alternativa (placená jednou pro vždy, žádné placené upgrady), zdarma lze použít třeba EasyGPS.
Popořadě:
Tvorba maker je triviální a je popsaná v dokumentaci. V praxi se jedná o textový soubor, který obsahuje jeden nebo více příkazů s proměnnou. I zde už je celá řada lidí, kteří makra vytváří a umí s tím pomoct (předvést apod.) I Králově Poli se jeden takový najde, o Brnu či Praze nemluvě ;-)
Na geocaching já sám používám dva programy: MapSource koupený v balíku s mapou a GSAK koupený zvlášť. Nic dalšího není potřeba.
Už to tu nakousl Standa: z GSAK můžeš vyexportovat cache včetně kompletního listingu do html a uložit do PDA nebo mobilního telefonu (Groundspeak razí heslo, že papír je dražší než Channel 5).
V GSAK můžeš vytvářet vlastní poznámky (já je mám např. u multin nebo mysterek), které se ti exportují jako log.
V GSAK si můžeš libovolně hrát s ikonami bodů při exportu do GPS.
Chceš upravit exportovaný název, nebo si chceš místo popisu do GPS nahrát hint? V GSAK si můžeš zvolit, co chceš kam nahrát a v jaké podobě.
Hlavně se toho neboj. Zkus si nainstalovat GSAK, nějaké vzorové gpx soubory jsou přiloženy v balíku (nebo mi napiš, já ti pošlu třeba tvoje okolí a klidně ti pošlu i na míru upravená makra) a vyzkoušej si to. Moje zkušenost je taková, že když jsem poprvé nahrál do GSAK gpx, sedl jsem si na prdel a od té doby nevycházím z údivu a nechápu, že jsem bez toho mohl existovat ;-)
Publikováno 29 listopad 2006 - 14:26
Napriklad pri brouzdani netem jsem tuhle narazil na zajimavou obezlicku, jak na to nekde jinde vyzrali! Jednoduse... udelali si VLASTNI databazi waypointu. Ta databaze nevznika zadnym bagrovanim dat z geocaching.com, vznika tak, ze do ni lide zadavaji svoje souradnice waypointu. Takze tato databaze neni vubec zadnym majetkem Groundspeaku. A ze se zadavane waypointy 'cirou nahodou' shoduji se souradnicemi kesi a ze u kazdeho waypointu je i URL, ktere 'cirou nahodou' ukazuje na nejakou kes na geocaching.com, to je vec, ktera licenci Groundspeaku nijak neodporuje. :-)
Ano, znamena to, ze kdokoliv zalozi novou kes, musi navic zadat souradnice duplicitne do teto databaze (ci kdykoliv to opravit, pokud sesouradnice zmeni), nicmene vzhledem k mnozstvi nove zakladanych kesi na nase uzemi by to zase nemusela byt takova prekazka. Navic z principu by tyto udaje nutne nemusel zadavat autor kese (i kdyz to by bylo nejvodnejsi), ale muze tyto informace vkladat kdokoliv.
Pokud by se tam ukladal i datum zalozeni kese, tak by nebyl ani problem generovat GPX za nejake obdobi.
Publikováno 13 prosinec 2006 - 11:39
Mam, hned jak jsi to zverejnil. Centre point je prvni, co zadam a pak treba 50km okruh. Nahrnu do GPS a jedu.Stando, máš nahranou databázi PSČ? S tou lze velice rychle zadat centre point nejen podle PSČ, ale i podle názvu obce. (Clyde už má aktualizovanou databázi PSČ s více než 3000 sídly v ČR, akorát ji zatím nepublikoval. Stejně tak už má i databázi Slovenska - taky nepublikovaná... Myslím, že s tím čeká na další patch.)
Publikováno 13 prosinec 2006 - 11:43
Mam, hned jak jsi to zverejnil. Centre point je prvni, co zadam a pak treba 50km okruh. Nahrnu do GPS a jedu.Stando, máš nahranou databázi PSČ? S tou lze velice rychle zadat centre point nejen podle PSČ, ale i podle názvu obce. (Clyde už má aktualizovanou databázi PSČ s více než 3000 sídly v ČR, akorát ji zatím nepublikoval. Stejně tak už má i databázi Slovenska - taky nepublikovaná... Myslím, že s tím čeká na další patch.)
Publikováno 13 prosinec 2006 - 13:33
Pár lidí včetně mne tu trochu trápí nemožnost změnit v GSAK symbol typu cache při exportu do GPX/LOC souboru. Např. pro MapSource, nebo pozdější nahrání do GPS. MapSource navíc poskytuje dokonalý offline přehled kešek nad mapou a pokud jsem nechtěl mít v sobě zmixované různé typy kešek, bylo nutné provést více exportů z GSAK do GPX/LOC.
Takže jsem upravil původní utilitku na filtrování a změnu symbolů keší (GCZF/GPXF) tak, aby nově fungovala nad soubory, ktere GSAK exportuje a aby zvládla přímo i GPX soubory z geocaching.com. K dispozici ji nabízím zde:
gcsym.mioncz.net
Na případných vylepšeních a úpravách se bude v budoucnu pracovat. Připomínky vítány.
Uvítám radu, zda a jak lze po exportu z GSAK automaticky na ten vyexportovaný soubor spustit tento externí program - možná je to jednoduché, ale nemám moc času to studovat :-)
Publikováno 16 prosinec 2006 - 21:57
A dá se GSAK používat bez PM?Já bych to tak černě neviděl ;-) GSAK je placená alternativa (placená jednou pro vždy, žádné placené upgrady), zdarma lze použít třeba EasyGPS.
Popořadě:
Tvorba maker je triviální a je popsaná v dokumentaci. V praxi se jedná o textový soubor, který obsahuje jeden nebo více příkazů s proměnnou. I zde už je celá řada lidí, kteří makra vytváří a umí s tím pomoct (předvést apod.) I Králově Poli se jeden takový najde, o Brnu či Praze nemluvě ;-)
Na geocaching já sám používám dva programy: MapSource koupený v balíku s mapou a GSAK koupený zvlášť. Nic dalšího není potřeba.
Už to tu nakousl Standa: z GSAK můžeš vyexportovat cache včetně kompletního listingu do html a uložit do PDA nebo mobilního telefonu (Groundspeak razí heslo, že papír je dražší než Channel 5).
V GSAK můžeš vytvářet vlastní poznámky (já je mám např. u multin nebo mysterek), které se ti exportují jako log.
Chceš upravit exportovaný název, nebo si chceš místo popisu do GPS nahrát hint? V GSAK si můžeš zvolit, co chceš kam nahrát a v jaké podobě.
Hlavně se toho neboj. Zkus si nainstalovat GSAK, nějaké vzorové gpx soubory jsou přiloženy v balíku (nebo mi napiš, já ti pošlu třeba tvoje okolí a klidně ti pošlu i na míru upravená makra) a vyzkoušej si to. Moje zkušenost je taková, že když jsem poprvé nahrál do GSAK gpx, sedl jsem si na prdel a od té doby nevycházím z údivu a nechápu, že jsem bez toho mohl existovat ;-)
Publikováno 29 listopad 2006 - 14:40
Publikováno 13 prosinec 2006 - 13:44
Možná by to šlo stejně, jako když z GSAK voláš mapsource... Nemám to teď tady, ale můžu to zkusit později.gcsym.mioncz.net
Na případných vylepšeních a úpravách se bude v budoucnu pracovat. Připomínky vítány.
Uvítám radu, zda a jak lze po exportu z GSAK automaticky na ten vyexportovaný soubor spustit tento externí program - možná je to jednoduché, ale nemám moc času to studovat :-)
Publikováno 13 prosinec 2006 - 13:47
Symbol zmenit lze, ale pouzije se stejny jako pri exportu primo do gps.Pár lidí včetně mne tu trochu trápí nemožnost změnit v GSAK symbol typu cache při exportu do GPX/LOC souboru.
Asi leda udelat makro co exportne a spusti programUvítám radu, zda a jak lze po exportu z GSAK automaticky na ten vyexportovaný soubor spustit tento externí program - možná je to jednoduché, ale nemám moc času to studovat :-)
Publikováno 17 prosinec 2006 - 12:21
A dá se GSAK používat bez PM?
Dá, ale otázkou pak je, kde seženeš potřebné GPX soubory.
Ono sice lze použít i LOC soubory, ale ty obsahují jen nezbytné minimum informací a tak spousta výtečných funkcí GSAK zústane nevyužita.
Naposled jsem třeba pokusně pomocí GSAK databáze a GPX souborů vygeneroval žebříček návštěvnosti na mých krabičkách :-)
Publikováno 29 listopad 2006 - 15:03
Jde o to mit prokazatelne svoji databazi, u ktere nic nenasvedcuje tomu, ze by data vznikla nejakym automatickym generovanim z gc.com.
O tom, ze bych si ja nemohl nazvat svuj waypoint GCXXXX, tomu mi zabranit nemuzou, stejne tak jsem se v licenci Groudnspeaku nejak nedocetl nic o tom, ze bych nemohl publikovat URL odkaz na nejakou exustujici cache... (snad se nemylim...)
Publikováno 17 prosinec 2006 - 12:26
Symbol zmenit lze, ale pouzije se stejny jako pri exportu primo do gps.
Asi leda udelat makro co exportne a spusti program
při exportu do GPX/LOC se opravdu nedaří symboly změnit podle makra. Chybí na to v exportním dialogu chlíveček. Je tam jen checkbox, že bude použít stejná změna symbolu jako při posledním odeslání do GPS. Ale nějak to nikdy nezafungovalo.
Ale už jsem to zdárně obešel - při exportu do formátu GDB pro Mapsource libovolné makro naštěstí vybrat a spustit lze, takže exportuji do GDB a následně v MapSource uložím do GPX a je to vyřešeno. Výpis toho makra je na konci stránky s tou utilitkou chsym (ta tím pádem v případě použití GDB file není potřeba)
Publikováno 17 prosinec 2006 - 21:11
Co, že tam není Zbraslav cleaner?!Naposled jsem třeba pokusně pomocí GSAK databáze a GPX souborů vygeneroval žebříček návštěvnosti na mých krabičkách :-)
GSAK nepodporuje Webcam cache?
Publikováno 29 listopad 2006 - 15:36
Publikováno 17 prosinec 2006 - 21:22
Co, že tam není Zbraslav cleaner?!
GSAK nepodporuje Webcam cache?
No, jen proto, že event a webcam nepovažuji za krabičkovou cache :-) Jednoduše jsem udělal žebříček fyzicky existujících keší
Publikováno 29 listopad 2006 - 15:52
Opencaching je snad zcela nezavisly system se vsim vsudy, svoje cache, svoje logovani navstev, atd.
Ja mluvim jen o svoji nezavisle databazi waypointu. Vse by se odehravalo standardne na gc.com. Jen kdyz zakladas, rusis ci premistujes cache, zadal bys udaje o waypointu jeste jednou paralelne nekam jinam. Nic vic!
Tim bychom ziskali zpet to o co jsme prisli, byla by to zcela legalni cesta a ziskali bychom vymozenosti, ktere ani pri dobre vuli s PM nemas!
Publikováno 22 prosinec 2006 - 14:26
Publikováno 29 listopad 2006 - 15:55
Obávám se, že většina autorů by se na to vydlábla. A pokud to z gc.com bude přepisvat někdo jiný a ne autor, tak to bude nejspíš stejně legální jako nasosnutí robotem.opencaching je ale neco uplne jineho nez o cem tady mluvim ja!
Opencaching je snad zcela nezavisly system se vsim vsudy, svoje cache, svoje logovani navstev, atd.
Ja mluvim jen o svoji nezavisle databazi waypointu. Vse by se odehravalo standardne na gc.com. Jen kdyz zakladas, rusis ci premistujes cache, zadal bys udaje o waypointu jeste jednou paralelne nekam jinam. Nic vic!
Tim bychom ziskali zpet to o co jsme prisli, byla by to zcela legalni cesta a ziskali bychom vymozenosti, ktere ani pri dobre vuli s PM nemas!
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů