Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1337 odpovědí na toto téma

#301 ReVIZ

ReVIZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 544 příspěvků(y)

Publikováno 30 prosinec 2009 - 22:33

2HaLuMa: Nechytej mě za slovíčka, pokud se dobře pamatuju, tak jsi psal, že vybíjení před nabíjením nemá u NiMH žádnej význam. Já napsal že má a proč. Je fakt, jak jsem už psal dříve, že u tužek za pár korun bych to neřešil(navíc když mě dvě sady stačí na celej den lítání po lese), ale týká se jich to taky. V GPS a podobných přístrojích je odběr v řádu mA a tam se to tolik neprojeví, pokud ale budu mít odběr v řádu desítek A, tak to řešit musím a tenhle jev se projeví už když to jednou jedinkrát neudělám. Mám nabíječku MuchMore CTX-C Platinium. Nabíjet i vybíjet umí proudem až 10A s tím, že mi dokáže změřit kolik jsem do baterek nacpal, resp. kolik jsem z nich odebral. Věř tomu, že když ty baterky před nabíjením nevybiju a jen je nabiju, tak z nich nikdy nedostanu tolik, kolik bych z nich dostal, když to udělám a to ukončuje nabíjení vyhodnocením delty, kterou si navíc můžu nastavit v řádu mV (klidně ti to předvedu - myslím to nabití a vybití). Rozdíl pak je v řádu i několika desetin Ah. Pravda na druhou stranu je, že nejslabší baterky mám LRP 3,6Ah a tam se ten rozdíl projeví daleko víc, než u tužek 1300mAh. Zkus si najít a přečíst těch článečků o nabíjení NiMH trošku víc, já jich přečetl několik desítek a mám to i odzkoušený v praxi. Jinak pokud mám přístroj, kterej je na dva a víc článků (a to můj Oregon je), tak je vybíjím vždycky v sérii, takže k zabránění zvětšování rozdílů mezi nimi a předejítí toho že mi přestanou dávat potřebnej proud už dlouho před vybitím mě jejich jen dobíjení nepomůže...
  • 0

#302 ReVIZ

ReVIZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 544 příspěvků(y)

Publikováno 30 prosinec 2009 - 22:42

2Coyote.cz: Jestli stojíš o moje rady, tak bych nedoporučoval nabíjet tužky větším proudem než 1,5A teda pokud i ten není větší než C. Mělo by to ale být popsaný v technickým listu, kterej bývá na stránkách výrobce, stejně jako velikost delta peaku. O skladování při -18 si toho moc nepamatuju, ale někde jsem to už viděl dřív. Já články uchovávám nabitý a při pokojové teplotě a zatím pořád slouží.
  • 0

#303 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 30 prosinec 2009 - 23:02

Ponekud jsi mne vytrhnul z kontextu. Ja jsem psal, ze nema smysl vybijet NiMH clanky pred kazdym nabijenim, vysvetlil jsem proc a ze negativni jevy se bohate odstrani tim, ze se baterka obcas vybije. A ani ty dva clanky od tebe mi to nijak nevyvratily, ba naopak!

Celou dobu se tu bavime u tuzkovkach. Modelari se k baterkam musi chovat uplne jinak, coz jsme si tu take davno vysvetlili. Takze argumentovat tim, jak se ti chovaji modelarske baterky, peclive udrzovane na spickovych parametrech, je trosku mimo misu. Chovat se takto k tuzkovkam, to je vec pro fajnsmekry, ne pro obycejne lidi.

• 0

#304 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 31 prosinec 2009 - 14:23

Ja osobne to resim tak, ze pockam, az se Oregon uplne vypne a davam novou sadu akumulatoru. Ty puvodni nacpu doma do IPC-1 a volim funkci DISCHARGE s 350mA.
  • 0

#305 ReVIZ

ReVIZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 544 příspěvků(y)

Publikováno 31 prosinec 2009 - 16:11

2 S474N: Až budu mít nabíječku na tužky s vybíjením, tak budu postupovat stejně. Myslím si, že takto je to správně. Kolik z nich zhruba ještě odebereš?
  • 0

#306 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 31 prosinec 2009 - 18:23

REVIZ: rad bych ti rekl, ale fakt netusim, hodim to tam a uz se o to vic nestaram, ale myslim si, ze moc ne a rovnou to zacne nabijet. Ale jak jsem psal, nesleduju to, takze ti to nepovim na 100%.
  • 0

#307 Mafi5bj

Mafi5bj

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2010 - 19:11

Když už je tady řeč o IPC-1, kterou taky nějaký ten čas vlastním, přídám pár poznámek. Je to určitě výborná nabíječka, má ale i své mouchy: - Tvrdá, nespolehlivá tlačítka. Místo mikrospínačů, které jsou v každé myši, jsou tam pružné plíšky dotýkající se tišťáku - Ovládání morzeovkou :o - Vyjímání nabitých článků vyžaduje nadprůměrnou manuální zručnost, pokud chcete omezit odírání obalu článku mínusovým kontaktem nabíječky
  • 0

#308 h0--

h0--

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 079 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2010 - 19:38

Tak jo, už se mě to taky začíná týkat, a jelikož AAčkům nerozumím... x)

Aktuálně se mám tak, že tu mám 2-8 let starý GP v rozsahu 1300-2100mAh, nabíjený asi 8 let starou GP nabíječkou, bez jakýhokoli systému. Ono to všechno pořád funguje, pár dní lovení s 60kou to vydrží, ale mám v plánu delší výlety a tam bych už asi narazil.

Co chci a co nepotřebuji:
* chci baterie :]
* chci neřešit nic okolo - neonanuji nad nastavováním nabíjení, nekreslím si grafy vybíjení - na to mám LiIon
* chci příznivou cenu
* nechci zbytečně ničit nový baterky starou blbou nabíječkou, takže tu bych bral taky
* nepotřebuju rychlonabíjení, nepotřebuju nabíječku do auta, etc.

Jestli ReCyko nebo eneloop je asi jedno, ne?

A od nabíječky chci snad jen jednu věc - aby to nějak extra nepřebíjela a dala mi vědět, že to je nabitý. Todle třeba? http://www.alfacomp....14007C0BK09QSBB

Díky za příspěvky, překvapivě ocením i S474Nův názor. :) Dopředu ale říkám, že IPC-1 v plánu nemám...

/// teda úplně ideálně překopat 60CSx na 14500, ale to je asi nereálný :)
  • 0

garmin 60CSx | galaxy nexus + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 '16 | mibo mastr '12 | #fialka '9x

http://openstreetmap.cz/

#309 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2010 - 21:24

honny: dekuji za duveru :-D onanovat nemusis, stejne jako kreslit grafy nemusis, ale s LiIon mas v pripade 60CSx proste smulu, takze holt NiCD nebo NiMH. Ta BC-300 je levnejsi verzi IPC-1. Podle me jeji nevyhoda je v nizkem nabijecim proudu, pouze 300 mAh (ja v IPC-1 jedu bezne 700mAh). Pokud nespechas na nabiti a muze ti to bezet pres noc, tak ji klidne kup, bude ti stacit. A taky v tom, ze neumi DISCHARGE clanky - to by me osobne docela vadilo. Nebo si zkus lehce priplatit za IPC-1L ("Light" verze IPC-1), abys tolik "nevykrvacel" financne.
  • 0

#310 Kvety

Kvety

kytarista

• Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2010 - 23:25

S474Nku: tak jsem se zasvětil do tajů IPC a zkusím jí s tebou rozkonzultovat, včetně baterií. Až budeš mít čas, zkus poodpovídat.

1. V návodu píšou, že když nenabíjím, musím vyndavat trafíčko ze zásuvky. Píšou to že to píšou, nebo je to opravdu nutnost této nabíječky? Spíše jak to asi praktikuješ ty.

2. Mám starší baterky s kapacitou 1400 mAh. Dal jsem je na refresch, protože při nabití měli pouze cca 360 mAh. Nyní jedna má správnou kapacitu, 1300 a druhá překvapivě více - 1680. Je to normální? Připomínám, že baterky jsou asi 2 roky staré a střídám je neustále v myšce u PC.

3. V návodu jsem četl jen o Nicd baterkách, přitom všechny co mám doma jsou Nimh. Pokud bys měl nějaký odkaz na článek, kde mi jednoduše vysvětlí rozdíl mezi nimi? Abych věděl čemu se vyvarovat. Zatím mám takový pocit, že budu jenom nabíjet, a třeba po každém 20. nabíjení dám discharge (úplné vybití).

4. Ježíškové se nějak nedohodli a nadělili více baterek než bylo potřeba + ty s nabíječkou takže poslední dotaz zní, v jaké stavu je lepší skladovat nepoužívané baterky. Mám je nechat zabalené? nebo je mám vybít? či je to jedno.

Jinak zatím koupě nelituji, líbí se mi, jak můžu u každé baterky pozorovat přesně kolik je nabitá, a tím pádem i v jakém je stavu (v pořádku vs. na vyhazov). Už mám dvě baterky na odpis a každá je z jiného páru, to bych bez ní nezjistil. Tak že jak je mým zvykem opět ti děkuji za tip a nynější následné rady. B)
  • 0

#311 h0--

h0--

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 079 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2010 - 23:27

S474N napsal/a:pouze 300 mAh (ja v IPC-1 jedu bezne 700mAh)

Jj, na to sem se díval a nemám za to, že by mi to vadilo.

S474N napsal/a:Nebo si zkus lehce priplatit za IPC-1L ("Light" verze IPC-1), abys tolik "nevykrvacel" financne.

Koukal sem na ni a taky je v seznamu :)

Diky. Nejake doporuceni jsem dostal i na IRCu, takze diky i tam. :)
  • 0

garmin 60CSx | galaxy nexus + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 '16 | mibo mastr '12 | #fialka '9x

http://openstreetmap.cz/

#312 akryx

akryx

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 985 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 11:00

Kvety napsal/a:

1. vyndavat trafíčko ze zásuvky

Nevyndavam, neresim, pripojena nabijecka porad. (pokud tedy ti nebude vadit ze to neco malo neustale zere a nehrajes si na supersetrice elektricke energie)

2. baterky s kapacitou 1400 mAh. - 1300 a druhá 1680. Je to normální?

Ano.

3. Nicd vs. Nimh.

Google napovi, treba ZDE
  • 0

Zanikle vesnice/obce
KML soubor pro zobrazeni v maps.google.com nebo Google Earth

http://

#313 bodlak

bodlak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 14:28

Kvety napsal/a:
1. V návodu píšou, že když nenabíjím, musím vyndavat trafíčko ze zásuvky.

Obrana dodavatele před případným průserem (požár). Nicméně, podle velikosti adaptéru to je jistě spínaný zdroj a slabinou spínaného zdroje je životnost kondenzátorů (zpravidla poddimenzovaných). Odpojením od sítě si prodloužíš dobu užívání výrobku.

3. Zatím mám takový pocit, že budu jenom nabíjet, a třeba po každém 20. nabíjení dám discharge (úplné vybití).

IPC mám jen krátce, ale budu to dělat obdobně. Nabíjet, nabíjet a občas vybít/nabít. Ale že bych si vedl evidenci kolikrát které, to rozhodně ne. :-)

4. v jaké stavu je lepší skladovat nepoužívané baterky.

Četl jsem několik článků, které si protiřečily. Já osobně skladuji nabité.
  • 0

#314 Osik

Osik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 481 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 16:10

Kvety napsal/a:
2. Mám starší baterky s kapacitou 1400 mAh. Dal jsem je na refresch, protože při nabití měli pouze cca 360 mAh. Nyní jedna má správnou kapacitu, 1300 a druhá překvapivě více - 1680. Je to normální?

Pozor - pokud je to údaj po CHARGE nebo DISCHARGE, tak je to náboj, který tam nabíječka musela narvat, než prohlásila článek za nabitý. Takže záleží jak moc byl nabitý před vložením a jak je dobrý.

Pokud chceš zjistit kapacitu, kterou může článek dodat, použij režim TEST. U nových článků je to tak 10% rozdíl, u jednoho starého (AAA 700mAh) je dodaný náboj asi 1400mAh, ale při vybíjení asi 300mAh. Neboli je ten článek na odpis.
  • 0

#315 Kvety

Kvety

kytarista

• Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 21:45

Děkuji vám za rady a ještě něco nechápu. V návodu o IPC se píše jenom i NiCd bateriích, a v článku, který doporučil Akryx se píše:
Pokud nabíječ umí nabíjet jen NiCd a není pro NiMH
naprogramován, raději nepoužívat. Velký proud, který by 
nabíječ mohl nastavit, by články NiMH pravděpodobně 
poškodil.

a taky píšou, že:
!!! Akumulátory NiMH se formovat nemusejí. !!!
vzhledem k tomu, co jsme si do teď tady naspaly, nevím co si o tom myslet
  • 0

#316 Coyote.cz

Coyote.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 231 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 21:52

Koukni se ze spodu na nabíječku. Já tam mám napsáno "for NiCd / NiMH".
  • 0

#317 bodlak

bodlak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2010 - 23:11

Rozdíl mezi NiCd a NiMH nezpůsobí to, že by si nabíječka nastavila vetší nabíjecí proud. Ona si ho nenastavuje, nemá podle čeho :-) Ty články mají různý -deltaU, jeden typ (nevím teď který, a nechce se mi to hledat) ma mnohem plošší ten ohyb. Domnívám se však, že ne až tak významně pro tyto nabíječky.
  • 0

#318 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2010 - 8:58

myslim, ze plossi je prave u NiMH, takze kdyz je vrazis do nabijecky, ktera je nepodporuje, nemusi poznat konec nabijeni.
  • 0

#319 Kvety

Kvety

kytarista

• Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2010 - 9:47

Jo máte pravdu, ze spodu je i nimh. A co říkáte na to formování?
  • 0

#320 bodlak

bodlak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2010 - 10:53

Kvety napsal/a:
Jo máte pravdu, ze spodu je i nimh. A co říkáte na to formování?

Cíleně bych pokaždé nevybíjel. Jen semtam a nebo pokud ten aku dlouho ležel.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama