Přejít na obsah


Fotka

NATURAL CWG


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
117 odpovědí na toto téma

#21 PRESEKA

PRESEKA

    PŘESEKA

  • Members
  • PipPipPip
  • 660 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 15:18

PaWcz napsal/a:
... do sbírky si zařadím takové kolečko, jehož obrázek se mi líbí, a nebudu řešit, jestli stálo 5 Kč, 10 Kč nebo 15 Kč. Stejně hodnotku kolečka těžko můžu nějak vyčíslit. Prostě líbí / nelíbí.



Ani já normálně neřeším a nesleduji za kolik si kdo kde a jaké kolčo nechal smažit, tedy pálit. Jeho výrobní cena nijak nezvedá jeho faktickou "sběratelskou" nebo moji pocitovou hodnotu. To ovšem neznamená, že nemám ve větší oblibě pěkně vybarvené, nepopraskané a nesukaté kousky bez velkých přepalů, vad na dřevě a tím pádem pak i na motivu nebo popisu daného CWG.

Mám rád tyhle dřevěný nesmysly právě pro jejich rozmanitost a vůni dřeva, nehoruji pro nějakou unifikaci suků tak aby vypadaly každý stejně jako umělé kolečko bez letokruhů (proto taky plastové sigity moc nemusím i když je také sbírám), ale prostě jsou mezi tím množstvím takové co se mi líbí výrazně víc a jiné které nestojí za řeč - tedy spíš pohled a to proto, že na nich není vidět téměř nic. Statistiku výrobců si kvůli tomu nedělám a dělat nebudu. Sám jsem jich za několik let vystřídal několik a tak vím jaké procento "opadu" jsem si pak ještě doma z došlé zásilky vytřídil já sám . Tohle je pro mne podstatné a ostatní ať si řeší ti co chtějí za každou cenu mít ihned a okamžitě stovky svých CWG na výměny. Ano píši na výměny protože si myslím, že o to tu mnohým jde hlavně a především :D

Nemá přece cenu si předstírat, že ti co si pořídí CWG za 4 voči ho budou dávat do keší častěji než jiní kteří ho mají (třeba už roky) za dvoj nebo troj násobek této ceny. S růstem sběratelů, ano především jich, podle mého názoru roste tlak na výrobce o co největší počet suků za co nejmenší peníz, protože to potom může zaručit rychlý růst sbírky i pro zcela nového kačera sběratele (sběrače - myšleno po keších - už bohužel asi ani moc ne). Pokud přijedete na nějaký větší event s pytlem nových CWGček která nikdo ještě nemá, tak si myslím, že vám je ostastní sběratelé budou brát z ruky ať už vypadají jak chtějí. Budu-li tam tak se pravděpodobně přidám, ale radost z nějakého hodně nepěkného suku budu prostě mít menší než z výstavního kousku.

Kdysi dávno, když jsem sbíral známky to ostatně bylo také tak. Když byla k mání jen nějaká ta s nepěkným okrajem, chybějícím rohem a třeba i s rozmazaným razítkem také byla dobrá, ale sen byl o té krásné "vyžehlené".

A ten příměr k nějaké kastaci na lepší a horší (dle mého pouze vizuální) kategorii CWG co tu už také v nějakém příspěvku zazněl je celkem správný. Mezi sběrateli taková existuje již od počátku, respektive od masovějšího rozříření tohoto fenomenu a bude mít, se vznikem "natural" CWG o to větší opodstatnění. ostatně i takové mince se sbírají nejprve v kvalitě v jaké je má každý ve své peněžence, pak se přejde na lepší kvalitu Proof a končí se na speciálních sadách které vám přímo v mincovně zabalí a už na ně nikdy nikdo rukou nesáhne.

To je úděl sběratelství, ale rozhodně to neznamená zatracování oběživa. Budou-li díky klesající ceně suků tyto k nalezení v podstatně větších objemech a ve větším počtu keší než tomu bylo dosud tak zatleskám za takovou iniciativu. V tomto směru jsem bohužel značný skeptik a myslím si, že tak tomu v našich luzích a hájích nebude - a ve městěch tuplovaně ne.

Ode mne všechno a co se týká CWG tak prozatím zůstávám u svého osvědčeného dodavatele. Tisícové kusy našich sérií nechrlíme a ani to nemáme v úmyslu takže zase až o tolik nezchudneme :)
  • 0
Děláme to pro zážitky a když je hezky tak nikam nechvátáme...
Naše keše zakládáme bez dotací a i jejich provoz si sponzorujeme sami.
Berte na to při jejich návštěvách ohled !

#22 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 934 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 16:12

Jsem rád, že se tu rozeběhla taková debata a zatím se drží docela v mezích slušnosti. Prosím o zachování takového trendu... CWG jsou dřevěná kolečka, dřevo je přírodní materiál a je přirozené, že má i své kazy. Jsou kazy a KAZY a tam by měl výrobce ještě soudně vyhodnotit co ano a co ne. To se zdá, že je v pohodě. Co je ale na CWG nejdůležitější? Proč by měl vadit kaz v logu na zadní straně, nečitelnost jednoho písmenka v nápisu www.geocaching.cz nebo nejaký drobný zásah do obrázku? Dle mého zcela osobního názoru je natural CWG na kterém je nick a rok edice zcela čitelný, bez kazu vyhovující... A jestli pustím do světa naše CWG kde bude nějaký kaž na obrázku je snad moje osobní věc, tak proč to hned zatracovat. Snažme se tento fenomén podporovat a ne ho tlačit do nějakého etalonu ze zcela bezvadného syntetického dřeva! Ke dřevu patří kazy, různé barvy, otřepy... A to že někdo s tím začal a snaží se využít možné díry na trhu? Blahopřeji. Co brání ostatním udělat to taky nebo snížit cenu? Nic. Je to jen podnikání. A narážky na to, že buďte výrobci rádi, že ještě Poník a spol nechce autorské poplatky jsou liché... Kdo má CWG vypálené Poníkem nebo panem katalogizátorem? Bez výrobců to nejde.
  • 0

#23 pgnext

pgnext

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 65 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 17:05

PRESEKA TEAM napsal/a:
...nikde není řečeno jak má vypadat tvůj osobní Sigitem (což je ve své podstatě to "naše" CWG nebo SWG). Pokud se ti nelíbí grafická podoba gravírovaného suku který je pak možné zařadit do oficiálního katalogu a nazvat ho CWG/SWG tak ti přece nikdo nebrání pořídit si cokoli jiného a už vůbec ti (jako nějaká EU) nenařizuje jak má tvůj Sigitem vypadat ;)

jestliže se ale někdo rozhodne pořídit si Sigitem který bude katalogizován tak potom se musí smířit s tím, že takový kousek bude muset vyhovovat jistým (předem známým) podmínkám.

Každý si může pálit do dřeva co chce, ale CWG/SWG prostě bude vždy jen něco z toho co bude vypáleno. Tím je ostatně dána i ta jistá "exkluzivita" těchto Sigitemů a do značné míry to následně ovlivňuje i jejich sběratelskou atraktivitu mezi kačerstvem.

Souhlas. Kdo si chce dělat CWG naturální, ať rovnou pílí haluze aj s kůrou třeba na cirkulárce. Nikde přeci nerostou soustružené 35mm větve.Laser taky není přírodní a měl by to pálit třeba hřebíkem.
Osobně se doufám nedožiju doby, kdy se bude posuzovat katalog "za JPaGeo" a "po JPaGeo", tedy přimlouvám se zachovat dosavadní úroveň a nastavenou kvalitu a nezanášet to šuntama.
  • 0

#24 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 091 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 17:40

no nevím, školy nemám...ale připadá mi, že CWG jsou si teda sice všechna rovna, ale některá jsou jaksi...CWGovatější? :D Ale co, mě je to nakonec vcelku fuk...
  • 0

#25 kartagoo

kartagoo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 67 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2011 - 17:43

[quote]PRESEKA TEAM napsal/a:

...nikde není řečeno jak má vypadat tvůj osobní Sigitem (což je ve své podstatě to "naše" CWG nebo SWG). Pokud se ti nelíbí grafická podoba gravírovaného suku který je pak možné zařadit do oficiálního katalogu a nazvat ho CWG/SWG tak ti přece nikdo nebrání pořídit si cokoli jiného a už vůbec ti (jako nějaká EU) nenařizuje jak má tvůj Sigitem vypadat ;)

To jsem rád, rozšiřuje to možnosti, jak má MŮJ coin vypadat. Uvažoval jsem i o kovové minci od f.Zinako, ale to snad časem,Domluvím se s paliči, co pro mě udělají. Díky za info!
  • 0

#26 Guest_Ištván_*

Guest_Ištván_*
  • Guests

Publikováno 29 říjen 2011 - 20:56

1/ Nabídka se mi líbí. Možná využiji. Souhlas s Nosferatu XIII. 2/ Neřeším. Puky vyměňuji výjimečně, spíš ho na eventu kačerovi nechám. Rád puk dostanu, ale není to podmínka. Ownerům eventů etc. svoje "podřadné" vnucovat nebudu, puk si od nich rád koupím - práce s pořádáním je většinou dost, natož aby na věc dopláceli. Možná je to moje špatná vizitka, ale darovanému CWG na otřepy a suky nekoukej B) 3/ Domnívám se že nikoli. Kvalita nebyla definována. Ale jak již bylo zmíněno, otázka spíše pro správce. 4/ viz. 2/
  • 0

#27 lukabike.com

lukabike.com

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 185 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 9:26

Lidi, vzdyt je to drevo, co kus to original. Divim se ze suky netridite dle hmotnosti :)
A co kdyz si prinesu vlastni suky? Zasoby mam v praci slusny :)
Ale zpet k tematu, nabidka se mi libi a mozna o ni i budu uvazovat.
Vložený obrázek
  • 0

Garmin 60csx, Linux Mint 17 + Wine + Geoget 2.8.X

www.lukabike.com


#28 Guest_Ištván_*

Guest_Ištván_*
  • Guests

Publikováno 30 říjen 2011 - 9:57

lukabike.com napsal/a:
Lidi, vzdyt je to drevo, co kus to original. Divim se ze suky netridite dle hmotnosti :)


Přesně, mě to nežere...

Projel jsem googlem větvové suky a nestačím se divit :)
http://www.c-n-c.cz/...php?f=66&t=6946
  • 0

#29 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 11:05

Nedivím se tomu (viz předchozí). Olše má krásnou barvu. Chodil jsem kolem potoka, kde olše pořezali, ale než jsem si stačil něco odnést, spálili to.
  • 0

#30 geostorm

geostorm

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 11:27

A je to tady. Nestačí že jejich CWG už teď zaostávají kvalitou za ostatními výrobci jak samotnou kvalitou (otřepy) tak i pálením (přepálením) a ještě to budou degradovat víc. Je samozřejmě každého věc, jestli je v tomto trendu podpoří. Co taky můžem čekat od lidí, kteří musí mít v nicku anglické slovo a ani nevědí, jak se to píše.
  • 0

#31 mirotiro

mirotiro

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 094 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 12:16

Docela by mne zajímalo, zda se k tomuto obchodnímu nápadu postaví ostatní (řada dalších firem/kačerů je tu registrována také)... pokud by to Pepa přežil, tak bych si tu rád poslechl jejich názor... Já osobně pálil zatím u tohoto shopu (jedenkrát a nikdy více už nechci, děkuji), pak opakovaně u jiného, asi největšího s logem slepice (či co to je za ptáka) a krom jedné zásilky bez problémů, poslední event a exportní verzi jsem pak pálil v Plzni na vlastní suky (třídil jsem celkem 500 ks, odpad 25 (prasklé a velké vady), jako nevyhovující na kvalitní pálení 32 ks (vady vhodné na natural cwg), 200 ks normál, zbytek špičková kvalita)). Pokud budu mít i nadále možnost pálit si v Plzni na vlastní, tak, toho zůstanu. Kvalita laseru nebo provedení výrazně lepší, suky si vyberu podle toho jaký chci výsledek a cenově jsem na 9,5 Kč/kus... po dokoupení sáčku tedy řekněme 10...
  • 0

#32 PRESEKA

PRESEKA

    PŘESEKA

  • Members
  • PipPipPip
  • 660 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 12:21

lukabike.com napsal/a:
... co kdyz si prinesu vlastni suky? Zasoby mam v praci slusny :)


Možná to udiví, ale ze začátku (prvních pár let a u jednoho z úplně prvních výrobců CWG - vlastně toho zcela prvního až dosud) bylo nutné si k pálení dodat vlastní suky ;)

Z počátku bývalo ctí každého majitele CWGčka aby ten jeho kousek vypadal co nejpěkněji a také to byl důvod proč se začala testovat a hledat i jiná než smrková dřeva.

Nicméně ať si každý používá co chce, když mu to bude stačit je to čistě a jenom jeho věc. Já jen zírám nad tím, že někdo je tak schopný podnikatel, že suky jinde považované za "odpadní" prohlásí za to jediné a Echt Natural Dřevo a pak následuje to co se dalo čekat.

Já osobně jako sběratel nejsem nadšený z toho, že se zvětší počet CWG na méně kvalitním suku (pro mne tedy s vizuálně horším obrázkem nebo méně čitelným nickem), ale jinak je mi to naprosto šumák co si kdo bude prodávat a jiný koupí.

Co mi není jedno je navážení do Poníka a JPAgea kteří CWGčkům dali podobu, celé to před mnoha lety rozjeli a nám ostatním (tudíž i výrobcům) ten svůj, zdá se dost dobrý, nápad poskytli zcela volně + až dosud mají, spolu s ostatními, nemalou a hlavně časově náročnou práci s katalogizací.

Z některých příspěvků to vypadá, že by se za to měli málem stydět...

...a to už je na mne skutečně trochu moc.

Takže díky za vlákno, ale víc už k tomu nebudu nic dodávat. Ono již ani není co. jsou zde jiní co ví všechno a lépe takže jim přenechávám prostor.

Přeseka
  • 0
Děláme to pro zážitky a když je hezky tak nikam nechvátáme...
Naše keše zakládáme bez dotací a i jejich provoz si sponzorujeme sami.
Berte na to při jejich návštěvách ohled !

#33 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 101 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 12:42

Než jsem se rozhoupal, Přeseka to napsal za mě. Výrobci je líto odpad spálit, tak jej prohlásí za NATURAL. Dobrý marketingový tah. Nicméně mohu proti tomu protestovat, může s tím nesouhlasit, ale to ja tak všechno, co proti tomu mohu dělat. :( Kam to povede dál? Změníme tloušťku? Průměr? Vynecháme nick? A pořád to budeme prohlašovat za CWG?
  • 0

#34 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 091 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 12:50

já tomu asi nerozumím, ale cWg snad mělo být z přírodního dřeva, a ne z nějakých odlitků bez "kazů" - to slovo stejně k tomu přírodnímu materiálu nesedí, je to prostě příroda...tak já nevím, co vlastně někteří jako cWg chtějí?
Krása přírodního materiálu je přece právě v tom, že není tak úplně podle pravítka, šablony...
  • 0

#35 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 101 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 13:17

to dr.vota: Co to proboha plácáš? S takovým přístupem by nevznikla ani ta kolečka. Víš k čemu hlavně slouží? Když vypadne z prkna suk, zacpe se tímto kolečkem. Ale podle Tebe by správně bylo nechat v prkně tu díru. Stejně tak se přebírají kolečka, aby po gravírování byl čitelný nick a dalo se poznat, co je na obrázku.
  • 0

#36 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 101 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 13:18

odešlo dvakrát :( sorry
  • 0

#37 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 091 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 13:59

PLAJ family napsal/a:
to dr.vota: Co to proboha plácáš? S takovým přístupem by nevznikla ani ta kolečka. Víš k čemu hlavně slouží? Když vypadne z prkna suk, zacpe se tímto kolečkem. Ale podle Tebe by správně bylo nechat v prkně tu díru. Stejně tak se přebírají kolečka, aby po gravírování byl čitelný nick a dalo se poznat, co je na obrázku.

Co to plácáš ty? Vím to velmi dobře. Podle tebe by bylo nejlepší, kdyby se ta díra (příměr s prknem je ovšem úplně mimo téma diskuse) zalila nějakým plastem asi...škoda že to dřevo má ještě viditelné letokruhy, kazí to obrázek...kdyby tak mělo jednolitou barvu v jediném odstínu...
Ne, sorry, já zapomněl, že se snažím diskutovat s CWG-pozitivními jedinci...už mlčím :)
P.S: poslední poznámka:

Co mi není jedno je navážení do Poníka a JPAgea

přečetl jsem to celé téma, a fakt nevím, kdo se do nich navážel
  • 0

#38 nasranej

nasranej

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 14:06

Opravdu jsem nechtěl přispívat, ale fakt nechápu co se tu řeší... 1) Poník a JPA geo stanovili jasné podmínky co a jak a ZA CO! Tedy že svůj nápad poskytli zadarmo je lichý. Ano, stal se z toho fenomén ale to při určování "své ceny" nemohli tušit (a jestliže tušili, tleskám jim o to víc). Takže jejich cenou je to, že každý suk, který je katalogizován dostanou zdarma do své sbírky. Myslím, že je to férové (i když chudáci s tím mají čím dál víc práce). Já před jejich nápadem smekám a jediné, co mě na celé věci ...(viz moje přesdívka)... je, že spousta lidí parazituje na tomto nápadu a ve stejném designu pálí na jiné materiály. Dobrá, nemají nic patentované, ale pálit na plexisklo? Klidně, ale bez loga gc.com z druhé strany (neboť použití loga mají kluci těžce vykomunikované s molochem Groundspeak). Totéž platí o plastu a jiných materiálech. 2) Výrobci CWG si objednají balík suků a pak je vytřídí. Na ty "hezčí" (ovšem je to jen osobní názor výrobce) vypálí CWG za 10,-, nebo 8,- ... Kačeři tady probírají, jak jsou hnusné, otřepané, nedopálené, přepálené. Nějaké procento je vynikající. A pak zbyde hromada (dle rozhovoru s několika výrobci) která je celkem slušně velká, suků s kazem větším, ty výrobce vyhodí. Při ceně celé zakázky suků to pak zvedne cenu použitelných suků třeba i na dvojnásobek. Neznám přesné ceny, ale při nákupu 1000 ks suků za 4,- při 50% kazovosti získá 500 suků. Ale stále za 4000,-. Cena jednoho suku k pálení tak vystoupá na 8,-. Připočtu-li cenu za práci, poštovné, amortizaci gravírky.... vyjde mi nějaká cena. Ale když se mi povede udat i těch zbylých 500 ks, můžu si dovolit dát super cenu. Vlastně jde jen o cenu za pálení, protože suky jsou již zaplacené v těch přebraných. Kdo chce super kvalitu bez kazů s perfektní čitelností holt musí navíc zaplatit to ruční přebírání všech suků. A to není jednoduchá a rychlá práce. 3) já osobně jsem pálil u cca 6 shopů a u TyTyTy několikrát. Díky tomu, že jsem CWG dával do keší (kde už dávno CWG nejsou k nalezení) a tedy vlastně pouze "vkládal", stálo mě to celkem dost peněz. Tohle je konečně super nápad, kdy NATURAL CWG můžu bez problému vkládat do těch keší, které si to zaslouží. Je mi to milejší, než kaštánky, kamínky, procvaklé jízdenky, ostatní bordel, co se komu povaloval v kapsách. Většina keší je totiž spíš odpoadkovým košem kačerů, než krabičkou s věcmi na výměnu. x) A co mě přimělo svoji sbírku CWG zrušit a přestat je sbírat? To, že se z CWG stalo něco jiného, než kluci chtěli. Měl to být klasický "trade" který by běhal po keších a kdy si tu a tam někdo něco vezme a nahradí něčím jiným. Ovšem chytráci geocachingu v čechách např. nezkousnou výměnu CWG za něco jiného, než za CWG, spousta jiných zas "krade" CWG z keší bez řádné výměny. Doprčic vždyť je to vlastně na úrovni kinderbordelu, jen hezčí a "osobnější". Ukradl už někdo kinderhračku? Sorry za delší příspěvek, nějak jsem se rozepsal....
  • 0

#39 Raraku

Raraku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 474 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 14:20

Proti suku se sukem nic nemám, pokud výrazně neovlivní obrázek. Když si kupuji turistickou známku, vždy se snažím vybírat takovou, která je trochu zajímavější, např. výraznějšími letokruhy, odlišnou barvou, sukem nebo jiným "kazem", je to taková moje úchylka a prodavače tím občas trochu štvu. :-) Turistické známky však mají oproti CWG výhodu že jsou větší a pálené jinak, sem tam nějaký ten suk obrázek a nápis jen tak nepokazí. U CWG bych se přeci jen bála, že se obrázek či nápis sukem může hodně ovlivnit. Bude to samozřejmě případ od případu, jak se suk do obrázku trefí. Otřepy jsou horší, mám raději, pokud dřevíčka nedrhnou v ruce. To je však "vada", se kterou si hravě poradí běžný šmirglpapír. No každopádně je to zajímavý reklamní tah, uvidíme jak se s tím nakupující, ostatní prodávající a měniči v keších srovnají. Zužitkuje se část dřevíček, která by jinak šla do kamen (i těch je však velká škoda, můj hlodavec tato dřevěná kolečka hrozně rád cupuje na kusy a je mu jedno jestli jsou hodně sukovatá, chlupatá nebo prasklá, sem s nimi! :-) Jsem zvědavá, jestli díky nižší ceně budu v keších potkávat víc CWG, navíc třeba pěkně sukovatých. :-)
  • 0

#40 PaWcz

PaWcz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 14:28

Nejvíc mě s..., že ve všech bodech souhlasím s

nasranej napsal/a:


I k tomu X se blížím:|
  • 0

Lovec Tisícovek - geovýzva pro všechny milovníky hor (více tady)

Vložený obrázek





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama