PaWcz napsal/a:
... do sbírky si zařadím takové kolečko, jehož obrázek se mi líbí, a nebudu řešit, jestli stálo 5 Kč, 10 Kč nebo 15 Kč. Stejně hodnotku kolečka těžko můžu nějak vyčíslit. Prostě líbí / nelíbí.
Ani já normálně neřeším a nesleduji za kolik si kdo kde a jaké kolčo nechal smažit, tedy pálit. Jeho výrobní cena nijak nezvedá jeho faktickou "sběratelskou" nebo moji pocitovou hodnotu. To ovšem neznamená, že nemám ve větší oblibě pěkně vybarvené, nepopraskané a nesukaté kousky bez velkých přepalů, vad na dřevě a tím pádem pak i na motivu nebo popisu daného CWG.
Mám rád tyhle dřevěný nesmysly právě pro jejich rozmanitost a vůni dřeva, nehoruji pro nějakou unifikaci suků tak aby vypadaly každý stejně jako umělé kolečko bez letokruhů (proto taky plastové sigity moc nemusím i když je také sbírám), ale prostě jsou mezi tím množstvím takové co se mi líbí výrazně víc a jiné které nestojí za řeč - tedy spíš pohled a to proto, že na nich není vidět téměř nic. Statistiku výrobců si kvůli tomu nedělám a dělat nebudu. Sám jsem jich za několik let vystřídal několik a tak vím jaké procento "opadu" jsem si pak ještě doma z došlé zásilky vytřídil já sám . Tohle je pro mne podstatné a ostatní ať si řeší ti co chtějí za každou cenu mít ihned a okamžitě stovky svých CWG na výměny. Ano píši na výměny protože si myslím, že o to tu mnohým jde hlavně a především

Nemá přece cenu si předstírat, že ti co si pořídí CWG za 4 voči ho budou dávat do keší častěji než jiní kteří ho mají (třeba už roky) za dvoj nebo troj násobek této ceny. S růstem sběratelů, ano především jich, podle mého názoru roste tlak na výrobce o co největší počet suků za co nejmenší peníz, protože to potom může zaručit rychlý růst sbírky i pro zcela nového kačera sběratele (sběrače - myšleno po keších - už bohužel asi ani moc ne). Pokud přijedete na nějaký větší event s pytlem nových CWGček která nikdo ještě nemá, tak si myslím, že vám je ostastní sběratelé budou brát z ruky ať už vypadají jak chtějí. Budu-li tam tak se pravděpodobně přidám, ale radost z nějakého hodně nepěkného suku budu prostě mít menší než z výstavního kousku.
Kdysi dávno, když jsem sbíral známky to ostatně bylo také tak. Když byla k mání jen nějaká ta s nepěkným okrajem, chybějícím rohem a třeba i s rozmazaným razítkem také byla dobrá, ale sen byl o té krásné "vyžehlené".
A ten příměr k nějaké kastaci na lepší a horší (dle mého pouze vizuální) kategorii CWG co tu už také v nějakém příspěvku zazněl je celkem správný. Mezi sběrateli taková existuje již od počátku, respektive od masovějšího rozříření tohoto fenomenu a bude mít, se vznikem "natural" CWG o to větší opodstatnění. ostatně i takové mince se sbírají nejprve v kvalitě v jaké je má každý ve své peněžence, pak se přejde na lepší kvalitu Proof a končí se na speciálních sadách které vám přímo v mincovně zabalí a už na ně nikdy nikdo rukou nesáhne.
To je úděl sběratelství, ale rozhodně to neznamená zatracování oběživa. Budou-li díky klesající ceně suků tyto k nalezení v podstatně větších objemech a ve větším počtu keší než tomu bylo dosud tak zatleskám za takovou iniciativu. V tomto směru jsem bohužel značný skeptik a myslím si, že tak tomu v našich luzích a hájích nebude - a ve městěch tuplovaně ne.
Ode mne všechno a co se týká CWG tak prozatím zůstávám u svého osvědčeného dodavatele. Tisícové kusy našich sérií nechrlíme a ani to nemáme v úmyslu takže zase až o tolik nezchudneme