Publikováno 05 srpen 2012 - 22:26
Netuším, jestli je shaman3 blbec, neznám ho. Ale troufnu si tvrdit, že to to mladý provokatér, který se tu děsně baví, jak vás vytáčí. Asi má zrovna prázdniny. Přitom když se to vezme s nadhledem a bez emocí, tak vlastně nedělá nic, co by nedělali i ostatní. Spousta kačerů na keších neděkuje, spousta kačerů píše krátké logy, spousta kačerů získává finálky bez luštění či chození, spousta kačerů bez PM získává PQ (a žádají o to zde ve fóru), spousta kačerů se chce logovat bez nálezu krabičky na základě fotky či nějak podobně. Jen ti ostatní současně tak viditelně neprovokují, nebo dokonce dělají, že to nedělají, že jsou jiná třída.
Mně osobně třeba shaman3 absolutně nevadí. Ani kdyby na mé keši logoval třeba jen tečkou, tak mi to nevadí. I když s ním a jeho chováním názorově nesouhlasím, jeho provokace mě nechávají klidným a můžu s ním klidně diskutovat. Chápu také, že je třeba mladý a chce se vyřádit, no tak ať.
Daleko víc mi vadí, že se k sobě lidé neumějí chovat. Nevšiml jsem si (pokud jsem přehlédl, klidně mě upozorněte), že by shaman3 byl k někomu v tomto fóru vulgární, sprostý, že by někoho slovně napadal, že by někomu nadával, nebo že by někomu vyhrožoval. Zatímco ostatní to dělají zcela běžně.
Je mi opravdu daleko milejší takovýhle provokatér, který z toho jednou vyroste, a který navíc může provokovat jen po tu dobu, dokud na jeho hru budete přistupovat, než kdejaký férový kačer, který všechno loví sám, luští sám, píše dlouhé logy, za všechno děkuje, platí si pro každého člena rodiny samostatné PM, ale ve fóru na internetu se k ostatním chová tak, jak jsem popsal o odstavec výš. A to už se vůbec nezmiňuji o nějakém tom práskání.
Je to docela sociologicky výživné téma, protože když se nad tím zamyslíme, tak shaman3 jako provokatér je tu mnoha členy nenáviděn. Jeho napráskání GS spousta těch férových kačerů hodnotí kladně a schvaluje. Jak by asi tak bylo hodnoceno napráskání těch férových PM kačerů, kteří ostatním férovým BM kačerům zcela běžně a veřejně poskytují PQ a tak ta pravidla opravdu porušují? A jak by se asi shaman3 dostal k PQ, aby ho vůbec mohl někomu poslat? To jsou jen řečnické otázky, odpovědi na ně samozřejmě znám.
Zkuste se jen na chvilku zamyslet nad tím, jestli třeba ten shaman3 není jen nějaký puberťák, jako jste byli vy, když jste byli mladší, nebo jako je třeba zrovna teď vaše dítě. Zkuste se zamyslet nad tím, jestli si kvůli svým odlišným názorům opravdu zaslouží, abyste ho kamenovali, práskali na něj, sprostě mu nadávali a vyhrožovali mu. A zkuste se zamyslet nad tím, jestli vám je milejší ten, kdo vás chce jen provokovat, pokud se necháte, a nebo ten, kdo vám a vašim kamarádům sprostě nadává.
Ano, je velmi jednoduché z pozice většiny se snažit umlčet opačný názor nebo většině (resp. té hlasité menšině) nevyhovujícího člověka. Sprostě mu vynadat, urážet ho, vyhrožovat mu, kamsi ho napráskat a nakonec mu zakázat vstup kamkoliv i do fóra a celý internet mu odpojit a kolo mu rozmlátit a do sklepa ho zavřít. Pak na sebe budete moci být právem hrdí.