Přejít na obsah


Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1337 odpovědí na toto téma

#161 haggaeus

haggaeus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 751 příspěvků(y)

Publikováno 04 prosinec 2009 - 23:45

K tomu Lidlu - nedavno tam meli takovouhle sikovnou 7Ah baterku viz obrazek. Pro GPS to je asi prepych, i kdyz ma popruh na noseni pres rameno, ale kdo si uhnal dalsi energeticky narocne konicky, oceni.

Přiložené miniatury

  • baterka.jpg

  • 0

#162 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 8:56

Mohu jedině souhlasit s Halumou. Větší proud by (dle mého soudu) až tak nevadil, průserem je to oteplení, které vzniká (nejen při přebití, ale i průchodem takto velkých proudů) a které výrazně snižuje životnost článku. Pokud někdo experimentujete s extrémními proudy, určitě bych vám doporučil trvalý ofuk nabíjených článků. Na aku prodávaných v obchodech pro spotřební elektroniku jsem snad ještě neviděl napsáno, že je lze nabíjet proudem 1C a větším. Tím netvrdím, že nejsou, jen asi člověk musí více hledat ty správné články, které může takto pumpovat. Pozn. Potkal jsem se pravidlem: Jakým proudem dovnitř, takovým ven. Ale nechám si ho vyvrátit nebo potvrdit někým povolanějším.
  • 0

#163 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 9:05

bodlak napsal/a:
Potkal jsem se pravidlem: Jakým proudem dovnitř, takovým ven.
Ale nechám si ho vyvrátit nebo potvrdit někým povolanějším.


Priznam se, ze jsem tohle uz asi na dvou mistech videl, ale doposud jsem se nikde nedocetl nejakeho vedeckeho vysvetleni tohoto pravidla. Takze je take klidne mozne, ze je to jen dalsi z bateriovych urban legends.
  • 0

#164 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 9:44

nevím, nejsem elektrikář, takže se k proudům nebudu vyjadřovat, snad jen: "šedá je teorie, zelený strom života" tzn. že vaše poučky už nemusí platit, vývoj jde dopředu - šmejdi :) jen opakuju, baterky prošly už spousty cykly a nepozoruju rozdíl kdosi tady psal že by se muselo chladit - varta má chlazení dále je tam elektronika, která hlídá každý článek zvlášť. nabíjet mohu 1 až 4 články, dále je udržovací mód, etc... v "manuálu" doporučují používat svoje baterie, které jsou pro toto uzpůsobené (viděl jsem i jiné výrobce 15min friendly) a vyjmenovávají co se nesmí použít (ni-cd, alkaline, ic-3), zbytek eventuelně přepne do standardního (hodinového) módu. nabil jsem tím za 15min gp i sanyo, ale články už byly na odchodu do věčných lovišť. nové by asi fungovaly dobře.
  • 0

#165 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 10:48

bodlak napsal/a:
Větší proud by (dle mého soudu) až tak nevadil, průserem je to oteplení, které vzniká (nejen při přebití, ale i průchodem takto velkých proudů) a které výrazně snižuje životnost článku. Pokud někdo experimentujete s extrémními proudy, určitě bych vám doporučil trvalý ofuk nabíjených článků.


Tak zrovna chlazeni ma ta VARTA opravdu vyresene, viz tady ta recenze a hlavne fotky - je tam klasicky vetrak:
http://gigel.blog.sm...15-minutes.html

Me jenom prijde na cele veci divne to, ze kdyz je to takova "pecka", ze se o tom nikde moc nepise (zkuste si schvalne srovnat vysledky v Google na klicova slova "Varta 15min" a treba "IPC-1"). Chapu, ze vyvoj jde kupredu, ale tady ta varta druhe generace je na svete uz od roku 2007 a ze by si toho nikdo "nevsiml"? To mi prave nejde do hlavy.
  • 0

#166 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 11:34

Jinak jeste se trosicku vratim k alkalickym bateriim. Alk007 to na Fotonmagu moc pekne shrnul, dovolim si prekopirovat:

Tak já "šoupu" první vzorek: mé testy z roku 2007. Nabíječka Voltcraft IPC-1, vybíjecí proud 500mA, vybíjeno do 0,9V. Změřená kapacita:
Alkalická AA Energizer Ultimate 1929mAh
Alkalická AA Energizer Ultra+ 1998mAh
Alkalická Panasonic Xtreme Power 1780mAh
Accu NiMh AA Sanyo 2700mAh 2800mAh

To je jen taková malá ochutnávka. Tehdy jsem to testoval hlavně proto, že u spousty lidí přetrvává mýtus, že alkalická baterie (tedy normální, nikoliv lithiová) vydrží (konkrétně v našich mikroportech) mnohem déle než akumulátor. Výsledky jsou celkem zřejmé. Pochopitelně strašně záleží na vybíjecím proudu, alkaliny větší proudy moc neumí, zatímco pro konkrétně Sanya 2700mAh je půlampéra taková ranní procházka letní loukou :-)


  • 0

#167 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 15:23

Tak a jeste jeden prispevek pri mem patrani o informacich o Varta 15 min:

Jako někteří další v této diskusi i já měl dobré zkušenosti s předchozí rychlonabíječkou ?(15min?) VARTA, takže jsem při potřebě nové nabíječky neváhal a koupil tuto. Zde jsou postřehy:

* Ad NABÍJEČKA: je super ?- přiložený druh baterií nabije za 12?-20 min. Hezky je přitom chladí, takže se sice zahřívají, ale ne extra moc. Vzhledem k tomu, že do každého článku nabíječka pere 8A, je to obdivuhodné.

Taky při nabíjení její transformátor kvílí, jako by v něm někdo mučil mouchu ?- to adaptér od starší 15min nabíječky kvílel o poznání méně ?(téměř vůbec?). ?(není to 50Hz brum!?)

Dělá to ještě někomu? Nevím, zda je to vlasnost, nebo vada a neví to ani distributor produktů VARTA. Mám doma ještě nějaké jiné adaptéry, které se chovají podobně a nechce se mi kvůli tomu podstupovat reklamaci, protože to je evidentně jen rezonující součástka, a může se jednat o vadu konstrukční projevující se u všech kusů ?(na funkci to asi nemá vliv?).
Jinak ventilátor chladící články dělá ještě větší kravál. Ale chladí dobře. Na článcích lze udržet ruku i při nabíjení.


* Ad BATERIE ?(nutno rozdělit na přiložené a koupitelné zvlášť, po přečtení pochopíte proč, nejde totiž jen o nevelký číselný rozdíl v kapacitě?).

* Přiložené baterie mají 2500mAh a lze koupit i baterie 2700mAh stejného typu.

Přiložené baterie jsou 4x AA 2500mAh. Protože jsem baterek potřeboval více a vyšší kapacitu, koupil jsem 12x AA 2700 mAh stejného druhu. Kromě toho jsem koupil ještě speciální další procesorovou nabíječku pro měření kapacity a údržbu.

Zjištění KAPACITY:
12ks AA 2700mAh vyrobených v Japonsku funguje jedna báseň. Nabito do 20 min, všechny kusy se chovají přibližně stejně.

Protože se při rychlonabíjení nenaláduje do baterie kvůli zahřívání tolik energie, jako při IEC standardu 0,1C, tak nevyužívám celých 2700 mAh, ale o něco méně ?- jen cca 2400?-2600 mAh.
Zato vybíjecí proudy jsou libovolné a baterie mají téměř stejnou kapacitu pro vybíjecí proudy 250 mA, 500 mA i 1 A ?(ověřeno měřením?). To se však bohužel netýká baterií přiložených, u kterých by se kvůli rozdílnosti kapacity jen o 200mAh dalo čekat stejné chování, ale o tom až později.

SAMOVYBÍJENÍ
Žádný z kusů baterií však nemá tak malé samovybíjení, jako uvádí jeden nejmenovaný časopis, ani tak malé, jako uvádí test na jednom českém serveru. Samovybíjení je výrazně větší, ale přesně jsem to neměřil, protože je to pro mne akceptovatelné. Ostatně 14 dní mi rozumně nabité vydrží a mohu je případně dobít během chvilky, tj. všech vybitých 12 ks nabiju plně za necelou hodinu, takže částečné dobíjení je ještě rychlejší. Podle příspěvků a zkušeností jiných uživatelů ?(včetně přihlédnutí k publikovaným testům?) se lze domnívat, že se u aktuálně vyráběných baterií změnila kvalita a zvýšilo samovybíjení ve srovnání s kusy prodávanými při uvedení na trh. Samovybíjení však řešit nepotřebuji, a tam, kde ano, použiju Eneloopy od Sanya.

PŘILOŽENÉ BATERIE 2500mAh zlobí:
Přiložené baterie se chovají řádově hůře než ty VARTY japonské koupené separé, a to přestože zohledňuji jejich deklarovanou nižší kapacitu. Dávají obvykle jen 1500 ?- 1900 mAh, a to je OPRAVDU neakceptovatelně málo. Nepomohlo nic. Ani formování dle IEC. Přitom s nimi pracuji zcela stejně jako s těmi separé kupovanými. Jakoby k té mé nabíječce přiložily 4 šmejdy. Zkusil jsem reklamaci a nestačil jsem valit oči.

REKLAMACE přiložených baterií:
Dal jsem je na reklamaci a po nějaké ?(relativně delší době v zákonné lhůtě?) jsem byl vyrozuměn, že technik jakési servisní firmy baterky ?"ZFORMÁTOVAL?" Všimněte si on je neformoval, on je formátoval... a prý splňují parametry udávané výrobcem, takže reklamace se prý zamítá. Šel jsem si je tedy vyzvednout. Při přebírání jsem se podivil ?- baterie upatlané ?(na reklamaci jsem dával zcela čisté?), tři z nich evidentně prošly cyklem přehřátí, takže lesk jejich obalu zdegradoval, a trochu potlučené. No, řekl jsem si, třeba začaly fungovat. Přinesl jsem je domů a nic. Vše při starém, ale bohužel ne tak docela. Jejich vlasnosti se zhoršily. Kapacita stále mizerná, a navíc se zvýšil rozptyl vlastností ?- technik tedy evidentně baterie tím ?"formátováním?" poškodil kdovíco tím ?"formátováním?" vlastně myslel, když neprovedl formování.

Zřejmě nedodržel IEC a trochu to přehnal, protože takhle teplem zdegradovaný obal jsem zatím u VARTA baterií neviděl. Jenže navíc evidentně buďto do reklamačního protokolu zalhal, nebo nechápe rozdíl mezi nabíjecí kapacitou a vybíjecí kapacitou.
Formovací protokol se zapsanými nabíjecími a vybíjecími kapacitami samozřejmě nedodal
a jen vágně zkonstatoval, že kapacita je v pořádku. Není, kapacita může být nižší než deklarovaná, ale ne o tolik, jako v tomto případě, zejména, když se to měří dle IEC ?(nabíjení 0,1C, vybíjení 0,2C?).

Měl jsem původně 4 originální přiložené baterie AA s nízkou kapacitou, ale řekněme, že se chovaly slušně a daly se použít do sady. Teď se velmi liší a začaly se velmi přehřívat. Předtím se na nich dala udržet ruka, teď ne. Než abych se s nimi trápil, tak je radši odložím do obalu od nabíječky a doufám, že tam zůstanou ?"navěky?" a že nebudu muset nabíječku reklamovat, Nabíječka funguje dobře a ostatní Varta baterky taky. Jen ty přiložené byly asi šmejdy a servisní technik je dorazil.

Jenom z toho plyne poučení, že u CZC nemá smysl VARTA baterky reklamovat. Tedy alespoň v takovémto případě, a to přestože by tomu mělo být jinak.

Celkově však přesto hodnotím tuto nabíječku velmi kladně. Funguje tak, jak jsem od ní čekal ?(až na to muší kvílení...?). :?-)


http://www.czechcomp...5D4.html?&all=1
  • 0

#168 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 21:33

Ad. nabíječka Varta 15min: No nevím, na fotce žádné chlazení nevidím. Snad jen žebrované otvory. Možná je uvnitř nějaký hodně malý ventilátorek. Ale zaujal mě ten štítek 1.6V/17A, protože jestli ten konektor napájení přežijě 17A, tak jsem čísnký bůh srandy :-) Ad. pískání: Zdroj bude pravděpodobně spínaný a to se pak používá frekvence několik jednotek až desítek kHz. Nicméně ani pak by pískat neměl.
  • 0

#169 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 21:38

bodlak: to se zrejme spatne divas:
Vložený obrázek

Co je tedy podle tebe to cerne uprostred nahore?

U tech 17A - nepletes si INPUT s OUTPUT?

No v kazdem pripade jsem nekde ted cetl zajimavou myslenku, ze pokud nekdo potrebuje nabijet za 15 minut, tak to stejne asi vybiji pomerne vysokym proudem (typicky fotoaparaty, blesky, apod) a tim padem ty baterie odejdou stejne driv tak jako tak.
  • 0

#170 Coyote.cz

Coyote.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 231 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 22:11

Koupil jsem na zkoušku 2 ks ANSMANN maxE 2500 mAh. Jsou taky s minimálním samo vybíjením jako ENELOOP(2000 mAh) nebo ReCyklo(2100 mAh). Doma už mám 2 ks ANSMANN 2850 mAh a zatím spokojenost. Kapacitu u obou typů budu moct změřit až na vánoce. U Ježíška jsem objednal IPC-1:D.
  • 0

#171 bodlak

bodlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 22:18

Snad mne omluví to, že jsem právě přišel z oslavy a můj mozek mírně "unaven". :D Nyní již ventilátor na stropě vidím. Štítek s proudem - fakt jsem myslel, že čučím na adaptér. Budu se muset jít vyspat :D:D
  • 0

#172 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 05 prosinec 2009 - 23:42

bodlak napsal/a:
Snad mne omluví to, že jsem právě přišel z oslavy a můj mozek mírně "unaven". :D
Nyní již ventilátor na stropě vidím.
Štítek s proudem - fakt jsem myslel, že čučím na adaptér. Budu se muset jít vyspat :D:D

nejsi mírně unaven, to pouze satan (dnes je jeho den ;) )poslal na web obrázek špatné nabíječky. tu o které jsem tady psal je možno vidět na odkazu v e-shopu o x postů níž.

takže znova:
- MÁ TO VENTILÁTOR NA DOSTI ÚČINNÉ CHLAZENÍ
- dále elektroniku, která hlídá obsluhu každého článku zvlášť
- do elektrických disputací se pouštět nehodlám, mě stačí moje dlouhodobé kladné zkušenosti

ps: chce vůbec satan toto téma někdy dořešit nebo jen si chce pokecat :)
  • 0

#173 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 06 prosinec 2009 - 0:30

KaMo_cz

Nono, při zběžných pohledech do tohohle vlákna mi přijde, že nejmíň toho momentálně řeší tvůj poslední příspěvek.:)
Tak ne že to teď v tomhle duchu bude pokračovat.;)

Btw. ventilátor mají očividně oba typy a co se pulsních zdrojů týče, tak to pískání je docela dobře možné. Už jsem pár takových potkal.
  • 0

#174 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 06 prosinec 2009 - 10:49

Coyote.cz: dobre delas, ja uz si najezil ted a jsem fakt maximalne spokojen. bodlak: taky dobre delas, pekne se vyspinkat do ruzova :D KaMo_cz: no pokud beres jako "spatnou" nabijecku taktez nabijecku od Varty s oznacenim 15min, tak je to opravdu spatna. Z logiky veci si myslim, ze vyplyva, ze pokud pouzivaji vetrak v jedne verzi, tak logicky bude i v druhe verzi (nehlede na fakt, ze o zahrivani pri vysokych proudech toho uz bylo napsano dost - a to nejenom tady). Takze ano, dal jsem zde fotografie jine nabijecky, ovsem tady bodlak prave reagoval taky na tu "jinou" nabijecku a proste se prehledl - jak v tom, ze nevidel vetrak, tak i v rozdilu mezi INPUT/OUTPUT. PS: myslis si, ze kdyz venuji vetsinu sveho dne dohledavanim recenzi, testu, zkusenosti atd, ze to delam jenom z pleziru? alkes: presne tak, kdyz to tam rve 7,5A, tak to musi ty clanky pekne rozzhavit. V kazdem pripade plati to co jsem psal vyse - pokud nekdo vyzaduje opravdu dobiti "hned", muze to byt pro nej zajimava varianta. Tam, kde je potreba rychlych dobijeni se vetsinou bude jednat i o vysoke odbery a clanky tak jako tak driv odejdou. Co se me tyce, tak si s akumulatory "pohraji" na IPC-1.
  • 0

#175 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 12:09

Takze tu mam po par dnech dalsi test akumulatoru. Tentokrate uplne nove GP series 2700 (2600 mAh). Dopadly podle mne velmi dobre:

Vložený obrázek
  • 0

#176 Kvety

Kvety

    kytarista

  • Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 18:04

S474N napsal/a:
Takze tu mam po par dnech dalsi test akumulatoru. Tentokrate uplne nove GP series 2700 (2600 mAh). Dopadly podle mne velmi dobre:

Vložený obrázek


Přesně tyhle baterky jsem měl do navigace. Koupil jsem je jenom pro tu navigaci, tak jsem je jinde nepoužíval. Po asi 4 měsících mi v navigaci nevydrželi ani na denní lov. Takže je mám jen do myši u PC, kde se svou výdrží srovnají bateriím Rchargeable 1400. Nevím čím to, jestli za to můžu já, ale měl jsem pocit, že by ty baterky měli vydržet trochu déle. Poraď prosím S474ne.
  • 0

#177 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 18:44

Kvety: tak schvalne - co mas za nabijecku?
  • 0

#178 Kvety

Kvety

    kytarista

  • Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 19:10

No kdysi jí přinesla z domu přítelkyně, tak ani nevím co je značka, tak tu je fotka. Mimochodem opravdu tomu nerozumím, tak na mě mluv jak na desetiletého... :P

Přiložené miniatury

  • nabijecka_1.jpg

  • 0

#179 Kvety

Kvety

    kytarista

  • Members
  • PipPipPip
  • 294 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 19:16

Eště dodám, Tak stejně se mi chovali ty samé baterky GP 2300. (ty 2700 vydrží o malinko déle, aspoň mi to tak přijde)
  • 0

#180 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2009 - 19:32

Znacka je to, co mas napsane zespodu - PaVexim. Model V-1000. pomerne rozsirena nabijecka, kterou prodaval kdekdo pod svoji znackou, mimo jine tusim i GP. ;) Co se tyce do vlastnosti, tak to neni uplne spatny stroj, melo by si to hlidat nabiti pres deltaV, a tak. Daji se ji vytknout dve veci: - nazyvat se ultra-fast a mit jen 700mA? To nemohou myslet vazne! pro nabiti tech 2700 baterek pocitej tak 4-5 hodin. - nabiji po parech a ne jednotlive. To je prave u takovychto nabijecek zradne. Pokud nejsou oba clanky ve stejne kondici, a to nejsou prakticky nikdy, zblbne se nabijeni i druheho clanku. Nebo se tim zblbne detekce nabiti. (takze se obe baterky optimalne nenabiji, nebo se naiopak zbytecne prebiji, a tim se jeste vice nici.)
  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka